Αρχική Blog Σελίδα 16936

Πριν κάνετε μπάρμπεκιου ψήστε πρώτα το κρέας στο φούρνο

Περισσότεροι από εννέα στους δέκα λάτρεις του μπάρμπεκιου κάνουν τουλάχιστον ένα σοβαρό λάθος υγιεινής όταν ψήνουν κρέατα στα κάρβουνα, σύμφωνα με μία νέα δημοσκόπηση.

images

Αυτό σημαίνει πως έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποστούν τροφική δηλητηρίαση και, συνεπώς, προτιμότερο είναι να προμαγειρεύουν τα κρέατα πριν τα βάλουν στα κάρβουνα, λέει η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας.

Στη δημοσκόπηση της FSA συμμετείχαν 2.030 ενήλικες, το 21% εκ των οποίων είπαν πως έχουν αρρωστήσει έπειτα από την κατανάλωση τροφίμων που έψησαν στα κάρβουνα.

Σχεδόν ένας στους τρεις είπαν πως καταναλώνουν το κρέας μόλις δουν πως ψήθηκε εξωτερικά χωρίς να ελέγχουν το εσωτερικό του, άλλοι δύο στους δέκα είπαν ότι δεν βάζουν τα ψημένα κρέατα σε διαφορετικό πιάτο απ’ ό,τι τα ωμά, ενώ σχεδόν οι μισοί παραδέχτηκαν ότι με το ίδιο πιρούνι που γυρνάνε το ωμό κρέας, τρώνε κιόλας το ψημένο.

Συνολικά, το 94% έκαναν λάθη όταν έψηναν στα κάρβουνα.

Η FSA προειδοποιεί ότι η κακή υγιεινή μπορεί να οδηγήσει στη μόλυνση με παθογόνους μικροοργανισμούς όπως το καμπυλοβακτήριο, καθώς και ότι ακόμα κι αν το κρέας είναι εξωτερικά κάρβουνο, δεν σημαίνει πως στο εσωτερικό του είναι ψημένο.

Για να είναι ψημένο το εσωτερικό του, θα πρέπει να είναι λευκό εσωτερικά (καθόλου ροζ ούτε κόκκινο) και δεν πρέπει να έχει χυμούς.

Το ωμό κρέας και το ψημένο θα πρέπει να τοποθετούνται σε ξεχωριστά πιάτα και να μην έρχονται σε επαφή με τα ίδια μαχαιροπίρουνα. Επίσης δεν πρέπει να πλένουμε το ωμό κοτόπουλο διότι διασπείρει μικρόβια.

«Η τροφική δηλητηρίαση αποτελεί αληθινό κίνδυνο με το μπάρμπεκιου και γι’ αυτό υπενθυμίζουμε στον κόσμο πως πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για να προστατεύει τον εαυτό του και τους

ανθρώπους του», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της FSA δρ Κάθριν Μπράουν.

Σύμφωνα με την FSA, η λοίμωξη από καμπυλοβακτήριο προκαλεί διάρροια, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πυρετό και γενικευμένο αίσθημα κακουχίας.

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι άρρωστοι για λίγες μέρες, αλλά κάποιοι εκδηλώνουν μακροχρόνιες επιπλοκές όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και σύνδρομο Guillain-Barre (είναι μία σοβαρή νόσος του νευρικού συστήματος).

Έρχεται νέος διοικητής στο Αστυνομικό Τμήμα Αλεξάνδρειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας εντός των προσεχών ημερών αλλάζει ο διοικητής του ΑΤ Αλεξάνδρειας. Ο νέος διοικητής που θα έρθει υπηρετούσε μέχρι σήμερα στην Χαλκιδική στο ΑΤ Γαλάτιστας και φέρει τον βαθμό του Αστυνόμου Α.

Τα φρούτα ασπίδα στο εγκεφαλικό

Η κατανάλωση φρούτων κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακού νοσήματος έως 40%, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανο-κινεζική επιστημονική έρευνα.

Όσο περισσότερα φρούτα τρώνε καθημερινά οι άνθρωποι, τόσο ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώνεται.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη, μελέτησαν επί επτά χρόνια στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην Κίνα, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Οι καρδιαγγειακές νόσοι (εμφράγματα, εγκεφαλικά κ.α.) είναι η κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα ότι ο τρόπος ζωής και ειδικότερα η υγιεινή διατροφή παίζουν καθοριστικό ρόλο για τον βαθμό κινδύνου.

Αντίθετα με τις δυτικές χώρες όπου είναι πιο συνηθισμένα τα εμφράγματα, στην Κίνα υπερτερούν τα εγκεφαλικά (ισχαιμικά και αιμορραγικά), όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι, σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου φρούτα, όσοι έτρωγαν κάθε μέρα (κατά μέσο όρο μιάμιση μερίδα ή 150 γραμμάρια), είχαν μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 15% για έμφραγμα, 25% για ισχαιμικό εγκεφαλικό και 40% για αιμορραγικό εγκεφαλικό.

Επίσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν πολλά φρούτα, είχαν σημαντικά χαμηλότερη πίεση αίματος (συστολική και διαστολική).

Σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν ποτέ φρούτα, όσοι έτρωγαν καθημερινά, είχαν κατά μέσο όρο μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 32% (από έμφραγμα κατά 27% και από εγκεφαλικό κατά 40%).

Μετά τη δεκαετία του ΄50 εμφανίζεται μια μείωση στους καρδιαγγειακούς θανάτους, ιδίως από εγκεφαλικά, σε αρκετές ανεπτυγμένες δυτικές χώρες, για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων μπορεί να παίζει ρόλο σε αυτή την θετική τάση.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι, μετά και τη νέα έρευνα, πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι η τακτική κατανάλωση φρούτων δεν είναι απλώς χρήσιμη, αλλά αναγκαία ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για την μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Γι’ αυτό, όπως ανέφεραν, οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να ακολουθούν τέτοιες πολιτικές, ώστε να διευκολύνουν τους πολίτες να έχουν στη διάθεσή τους άφθονα και φθηνά φρούτα.

Θεομηνία έπληξε τις μεσημβρινές ώρες την Αλεξάνδρεια. Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Βίντεο και φώτο.

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Πρωτοφανής  ισχυρή καταιγίδα έπληξε την πόλη της Αλεξάνδρειας και την ευρύτερη περιοχή.  Η νεροποντή ήταν τόσο ισχυρή ώστε μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και καταστήματα. Το ύψος του νερού σε πολλές περιοχές της πόλης της Αλεξάνδρειας έφτασε και τα 60 εκατοστά.

04

 

     05

Πολλοί κάτοικοι της πόλης πήραν εργαλεία και καθάριζαν οι ίδιοι τα φρεάτια για να βρούνε διέξοδο τα όμβρια νερά.

      Οι ζημίες σε σπίτια και καταστήματα καταμετρούνται για να γίνει απολογισμός.

02

01

03katagrafi6781

katagrafi678
Δορυφορικές εικόνες του καιρού κατά την διάρκεια της καταιγίδας

 

Ένας πανίσχυρος φαγώσιμος αντικαρκινικός και αντιοξειδωτικός σπόρος

 

Πολλοί ερευνητές θεωρούν ότι είναι ένα από τα πιο ισχυρά φυτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Εκτιμάται ότι περίπου 300 νέα προϊόντα, με βάση το λινάρι, κοινοποιήθηκαν στις Η.Π.Α. και τον Καναδά για το έτος 2010. Εκτός από τη ζήτηση των καταναλωτών όμως, αυξήθηκε και η γεωργική χρήση του λιναριού ως τροφή για τα κοτόπουλα, ώστε να παράγουν αυγά με υψηλότερο ποσοστό ω-3 λιπαρών οξέων.

Σημαντικά οφέλη και πλεονεκτήματα στην καλή υγεία μας, προσφέρει το λινάρι που είναι μία παλιά τροφή, την οποία ωστόσο ανακαλύψαμε μόλις πρόσφατα εκ νέου. Καλλιέργειες του σπόρου του λιναριού, αναφέρονται σε αρχαία Αίγυπτο και Κίνα, ενώ ο μύθος θέλει τον Καρολομάγνο τον Μέγα, να… ταΐζει τους έμπιστούς του τον 8ο αιώνα με λιναρόσπορο, φροντίζοντας έτσι για την καλή υγεία τους.

Φυτεία λιναριού
Φυτεία λιναριού

Από αυτό και μόνο αντιλαμβανόμαστε πως οι δυνατότητες και η θρεπτική ταυτότητα του λιναρόσπορου, είναι γνωστά από τα αρχαία κιόλας χρόνια.

Η μέχρι τώρα- παραγνωρισμένη αυτή τροφή προσφέρει στον οργανισμό, εκτός από το λινελαϊκό οξύ και το άλφα-λινολενικό οξύ, δυο λιπαρά οξέα που είναι σημαντικά για τον οργανισμό, Ω-3 λιπαρά, φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες και τις πολύτιμες λιγνάνες.

Συγκεκριμένα οι λιγνάνες, όπως αναφέρει η κυρία Ευθυμία Δέδε, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, περιέχονται, μεταξύ άλλων, σε όσπρια και δημητριακά, με τη διαφορά ότι στο λιναρόσπορο βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες (από 75 έως 800 φορές μεγαλύτερη αναλογία). Είναι φυσικά αντιοξειδωτικά και λειτουργούν και σαν φυτοοιστρογόνα.

Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό και παρουσιάζουν πολύ σημαντική αντικαρκινική δράση αφού μπλοκάρουν τη λειτουργία ενζύμων που εμπλέκονται στο σχηματισμό των καρκινικών όγκων. Προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο του στήθους και τους άντρες από την εμφάνιση προστάτη.

Έτοιμα τα φυτά λιναριού για συγκομιδή
Έτοιμα τα φυτά λιναριού για συγκομιδή

Ο λιναρόσπορος λοιπόν είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά της φύσης, σημαντικότερο ακόμα και από τα μούρα και τα λαχανικά.

Ο σπόρος του λιναριού είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, διαλυτής και αδιάλυτης μορφής. Οι ίνες που διαλύονται με το νερό, βοηθούν στην πτώση της χοληστερίνης και των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, ενώ η αδιάλυτη μορφή φυτική ίνας ενισχύει τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Τέλος, επειδή ένα μόνο κουταλάκι λιναρόσπορου περιέχει 8 γραμμάρια φυτικές ίνες, καλό είναι όταν πρώτο-εντάξετε τον σπόρο αυτό στη διατροφή σας, να φροντίσετε να το κάνετε σταδιακά, ξεκινώντας για παράδειγμα με μισό κουταλάκι την ημέρα για να αποφύγετε τυχόν πρήξιμο.

Μέση διατροφική ανάλυση 100g Λιναρόσπορου (Linumusitatissimum)

Θρεπτικό συστατικό Τιμή % ΣΗΠ

Ενέργεια               534 Kcal 27%

Υδατάνθρακες    28.8 g 22%

Πρωτεΐνες            18.3 g 32.5%

Ολικά λιπαρά      42.16 g 170%

Χοληστερόλη        0 mg 0%

Διαιτητικές ίνες    27.3 g 68%

Βιταμίνες

Φυλλικό οξύ            87 μg 22%

Νιασίνη                    3.08 mg 19%

Παντοθενικό οξύ   0.985 mg 20%

Πυριδοξίνη              0.473 mg 36%

Ριβοφλαβίνη           0.161 mg 12%

Θειαμίνη                  1.64 mg 137%

Βιταμίνη A           0 IU 0%

Βιταμίνη C           0.6 mg 1%

Βιταμίνη E           19.95 mg 133%

Βιταμίνη K            4.3 μg 3.5%

Ηλεκτρολύτες

Νάτριο                   30 mg 2%

Κάλιο                      813 mg 17%

Μέταλλα

Ασβέστιο               255 mg 22.5%

Χαλκός                   1.12 mg 124%

Σίδηρος                  5.73 mg 72%

Μαγνήσιο              392 mg 98%

Μαγγάνιο              2.48 mg 108%

Ψευδάργυρος      4.34 mg 39%

Φυτοχημικά

Λουτεΐνη – Ζεαξανθίνη     651 μg —

Πηγή : USDA National Nutrient data base

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία της καρδιάς με πολλούς τρόπους, ενώ είναι γνωστό πως δεν τα παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός. Ο μοναδικός τρόπος λοιπόν να τα αποκτήσει είναι μέσω τροφών όπως είναι ο λιναρόσπορος. Η αντιφλεγμονώδης δράση των Ω-3 είναι δεδομένη και διόλου αμελητέα αν και τα Ω-3 λιπαρά του λιναρόσπορου δεν είναι της ίδιας κατηγορίας με εκείνα που λαμβάνουμε από τα ψάρια, γι’ αυτό καλό είναι να μην περιορίζεστε στις επιλογές σας.

Λιναρόσπορος
Λιναρόσπορος

Λιναρόσπορος και υγεία

Λιναρόσπορος και καρδιαγγειακή υγεία

Το κύριο ωμέγα-3 λιπαρό οξύ του λιναρόσπορου, το  άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), που ενδέχεται να  είναι χρήσιμο για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ως δομικό στοιχείο για άλλα μόρια «μεταφορείς μηνυμάτων»,  που βοηθούν στην πρόληψη  φλεγμονής, το ALA μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων από φλεγμονώδη βλάβη. Πολλές μελέτες έχουν δείξει την ικανότητα του λιναρόσπορου  να αυξάνει διαιτητικά,  τα επίπεδα  του ALA στο αίμα. Αυτό μάλιστα έχει φανερό,  ακόμη και όταν ο λιναρόσπορος έχει  ενσωματωθεί σε ψημένα τρόφιμα , όπως π.χ ψωμί ή αρτοσκευάσματα. Η κατανάλωση λιναρόσπορου , φαίνεται ότι αυξάνει  τα επίπεδα  και δύο άλλων  ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα, του εικοσαπεντανοϊκού οξέος (ΕΡΑ) και του δοκοσαπεντανοϊκού οξέος (DPA). Υπάρχουν ενδείξεις  πως αυξήσεις σε EPA και DPA  μπορεί επίσης να παρέχουν  προστασία  από φλεγμονές.

Ο Grant N. Pierce , διευθυντής έρευνας στο Ερευνητικό Κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Saint-Boniface, Manitoba ανφέρει ότι «Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που περιέχονται στο λιναρόσπορο συμβάλλουν στην μείωση  του κινδύνου αθηροσκλήρωσης και στην ρύθμιση των  καρδιακών ρυθμών , όπως τουλάχιστον φάνηκε σε δοκιμές σε ζώα». Τα οφέλη αυτά παρατηρήθηκαν σε δοκιμές που διεξήχθησαν στο εργαστήριο αρχικά σε κουνέλια, και στην συνέχεια σε ποντίκια. Στα κουνέλια, δίαιτα ενισχυμένη με λιναρόσπορο αύξησε  έως 12% τα επίπεδα των ωμέγα-3 φυτικής προέλευσης στο αίμα. Οι αρτηρίες των κουνελιών που προσλάμβαναν  λιναρόσπορο είχαν λιγότερη συσσώρευση χοληστερίνης, που ευθύνεται για αθηροσκλήρωση και ή οποία είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για  καρδιαγγειακά νοσήματα.   Η καρδιά αυτών των κουνελιών  εμφάνισε επίσης μικρότερη αρρυθμία σε σχέση με την ομάδα που δεν τρεφόταν με λιναρόσπορο. Στα ποντίκια, ο λιναρόσπορος μείωσε επίσης τα σημάδια  αθηροσκλήρωσης σε παρόμοιες κλινικές συνθήκες . Όλα τα παραπάνω όμως, πρέπει να επιβεβαιωθούν και με μελέτες σε ανθρώπους. Προστασία των αιμοφόρων αγγείων από βλάβες λόγω φλεγμονής φαίνεται να  παρέχεται επίσης από τις λιγνάνες του λιναρόσπορου. Έχει αναφερθεί ότι οι λιγνάνες μπορούν  να συμβάλλουν στην αναστολή  σχηματισμού  των platelet activating factors (παράγοντες ενεργοποίησης αιμοπεταλίων) (PAF), που αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονής όταν παράγονται σε υπερβολικές ποσότητες. Η «αθροιστική αντιφλεγμονώδης δράση»  του ALA  και των λιγνανών του λιναρόσπορου,  έχει  διερευνηθεί και σε   μελέτες στις οποίες ο λιναρόσπορος περιέχεται σαν συστατικό σε άλλα τρόφιμα (όπως muffins) . Οι μελέτες αυτές έδειξαν μείωση κατά 10-15% της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP). (Τα επίπεδα της CRP είναι ένα κοινώς χρησιμοποιούμενος δείκτης της φλεγμονώδους κατάστασης για το  καρδιαγγειακό σύστημα). Υπάρχουν επίσης ενδείξεις, ότι η πρόσληψη λιναρόσπορου μειώνει την αναλογία της χοληστερόλης LDL-προς-HDL και ότι αυξάνει τα επίπεδα της απολιποπρωτεΐνης Α1, η οποία είναι η κύρια πρωτεΐνη που βρίσκεται στην HDL χοληστερόλη (ή  “καλή” χοληστερόλη). Έχει διατυπωθεί η άποψη, ότι αυτό το όφελος που σχετίζεται με την  HDL  μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην υψηλή   περιεκτικότητα του λιναρόσπορου σε διαιτητικές ίνες . Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την διευκρίνηση της δράσης του λιναρόσπορου στην καρδιαγγειακή υγεία. Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις, αλλά δεν έχουν διατυπωθεί ακόμη καταληκτικά συμπεράσματα.

Λιναρόσπορος – Αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε,  ότι οι  αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του λιναρόσπορου δεν αφορούν μόνο  στο καρδιαγγειακό σύστημα. Το οξειδωτικό στρες (το οποίο συχνά σχετίζεται με ανεπαρκή πρόσληψη  αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών) και η αυξημένη  φλεγμονή (η οποία μπορεί επίσης να σχετίζεται με ανεπαρκή πρόσληψη  αντιφλεγμονωδών θρεπτικών συστατικών) είναι παράγοντες κινδύνου για αρκετά  προβλήματα υγείας. Αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη  αντίστασης στην ινσουλίνη,  τον διαβήτη τύπου 2, την παχυσαρκία, το  μεταβολικό σύνδρομο κ.α. Υπάρχουν κάποιες  προκαταρκτικές ενδείξεις, που αναφέρουν , ότι η πρόσληψη λιναρόσπορου θα μπορούσε να συμβάλλει στην  μείωση του κινδύνου  εμφάνισης τέτοιων προβλημάτων αυξάνοντας την αντιφλεγμονώδη και την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού

Λιναρόσπορος και Πιθανή συμβολή στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου

Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις  ιδιότητες του λιναρόσπορου, έχουν κινήσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων σε ότι αφορά σε πιθανή προληπτική δράση για ορισμένες μορφές καρκίνου.  Η διερεύνηση τέτοιας προληπτικής δράσης σχετίζεται με το γεγονός , ότι  χρόνια φλεγμονή και χρόνιο οξειδωτικό στρες θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου. Στην περίπτωση των λιναρόσπορων, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πιθανή μείωση κινδύνου εμφάνισης  καρκίνου του μαστού, του προστάτη, και του παχέος εντέρου. Η  εξεταζόμενη προληπτική δράση του λιναρόσπορου έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου, συσχετίζεται με  στην υψηλή περιεκτικότητα σε λιγνάνες. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν καταληκτικά συμπεράσματα και οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.

Λιναρόσπορος και Δράση στο Γαστρεντερικό σύστημα

Η υψηλή περιεκτικότητα  του λιναρόσπορου σε  διαιτητικές ίνες, βοηθά στην επιβράδυνση της γαστρικής εκκένωσης και μπορεί να βελτιώσει την εντερική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Οι ίνες βοηθούν επίσης στη σταθεροποίηση της διέλευσης των τροφίμων μέσω του εντέρου. Τέλος,  φαίνεται πως, οι λιγνάνες στο λιναρόσπορο μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης  καρκίνου του παχέος εντέρου.  Για όλα τα παραπάνω όμως, απαιτούνται επιπλέον  ερευνητικές μελέτες.

Λιναρόσπορος και μετεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα

Έχουν αναφερθεί αντικρουόμενες δράσεις  των λιναρόσπορων σε συμπώματα της  μετα-εμμηνοπαυσιακής περιόδου των γυναικών (π.χ. σχετικά με τη μείωση των εξάψεων) . Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν  οφέλη και άλλες μελέτες που δείχνουν έλλειψη αξιόλογης δράσης. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τους σπόρους του λιναριού και για τα συστατικά τους (κυρίως για την εντερολακτόνη και για τον διγλυκοζίτη της σεκοϊσολαρισιρεσινόλης). Διερευνώνται  ως δυνητικά βοηθήματα  για την  διαχείριση των περιεμμηνοπαυσιακών και μετεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων, καθώς και για την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Αυτός ο ερευνητικός τομέας  είναι πολύ δύσκολος, γιατί ο μηχανισμός δράσης είναι ακόμα ασαφής & πολύπλοκος και επιπλέον διαφέρει σε κάθε γυναίκα καθώς εξαρτάται από πολλούς εξατομικευμένους παράγοντες.

Ψωμί που περιέχει λιναρόσπορο
Ψωμί που περιέχει λιναρόσπορο

Λιναρόσπορος και άλλα οφέλη στην υγεία

Υπάρχουν ενδείξεις θετικών δράσεων σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο. Απαιτούνται, όμως περισσότερες μελέτες για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Ο συνεργασία των τριών βασικών θρεπτικών στοιχείων στο λιναρόσπορο, είναι ο κύριος λόγος που θεωρείται μια από τις πιο θρεπτικές τροφές της φύσης.

Ο λιναρόσπορος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αρτοσκευασμάτων όπως μπισκότα, κέικ, ψωμί πολύσπορο, κουλούρια και άλλα.

Προσθέστε λιναρόσπορο στα δημητριακά σας ή στη βρώμη στο πρωινό.

Προσθέστε ένα κουταλάκι αλεσμένου λιναρόσπορου στη μουστάρδα ή στη μαγιονέζα που αλείφετε σε σάντουιτς σε ένα γεύμα.

Μίγμα λιναρόσπορου σε χυμό ή smoothies.

Πασπαλίστε σε σαλάτες ή σούπες.

Αναμείξτε μια κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο στο γιαούρτι σας.

Προσθήκη λιναριού σε σάλτσες ντομάτας ή κατσαρόλας.

Προσθήκη λιναρόσπορου σε κεφτέδες ή ρολό.

Επιλογή και Συντήρηση

Σπόρους λιναριού μπορείτε να βρείτε όλο το έτος. Διατίθενται ως έχουν, ή αλεσμένοι. Είναι προτιμότερο να αγοράζετε ολόκληρους σπόρους. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι σπόροι είναι άθικτοι σε θρεπτικά συστατικά (με την προϋπόθεση ότι έχουν διατηρηθεί σωστά). Για την χρήση αργότερα, μπορείτε να τους αλέσετε εσείς στο σπίτι (ένας εύκολος τρόπος είναι το άλεσμα σε μύλο του καφέ).

Οι σπόροι πρέπει να έχουν φωτεινό καφέ – κίτρινο ή χρυσαφί (ανάλογα με την ποικιλία) χρώμα, λεία επιφάνεια, συμπαγή υφή, ομοιόμορφο μέγεθος και να τους αισθάνεστε βαρείς στο χέρι. Διατίθενται χύμα, αλλά και σε αεροστεγείς συσκευασίες. Οι ολόκληροι σπόροι πρέπει, να τοποθετούνται σε δροσερό και ξηρό μέρος, όπου μπορούν να διατηρηθούν  για πολλούς μήνες. Οι αλεσμένοι σπόροι, θα πρέπει να τοποθετούνται μέσα σε αεροστεγές δοχείο και  να φυλάσσονται στο ψυγείο για να μην ταγγίσουν.

Χρήση

Οι λιναρόσποροι είναι σκληροί και περιέχουν πολλές φυτικές ίνες. Είναι προτιμότερο να τους χρησιμοποιήσετε αφού τους αφήσετε σε νερό για να μαλακώσουν ή να τους αλέστε πριν από την χρήση.  Μπορείτε να τους προσθέσετε σε γιαούρτι, σε γλυκά, σε milk shakes, σε μίγματα δημητριακών και σε διάφορα γλυκίσματα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ψωμί, γλυκά, μπισκότα και άλλα αρτοπαρασκευάσματα με αλεσμένους λιναρόσπορους που θα προσθέστε στο αλεύρι σας.

Θέματα ασφάλειας

Δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητας του λιναρόσπορου σε φυτικές ίνες, τα άτομα που έχουν κάποιο πρόβλημα με το στομάχι ή το έντερο πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό και τον διαιτολόγο τους.  Αναφέρεται ότι η κατανάλωση του λιναρόσπορου από υγιή άτομα, δεν δημιουργεί προβλήματα υγείας όταν γίνεται σε μικρές ποσότητες.

Ωστόσο είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ψημένοι (π.χ μέσω αλεύρων σε αρτοσκευάσματα), γιατί οι ωμοί μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα λόγω των κυανογόνων γλυκοζιτών. Τα παράγωγα αυτών των ενώσεων συνήθως απομακρύνονται κατά την επεξεργασία και το μαγείρεμα. Επιπλέον οι λιγνάνες περιέχουν οιστρογόνα και η κατανάλωση από εγκύους ή από γυναίκες που επιδιώκουν μια εγκυμοσύνη, πιθανόν να μην είναι επιθυμητή λόγω αλληλεπιδράσεων με διάφορες ορμόνες. Απαιτείται οπωσδήποτε η συμβουλή γιατρού ο οποίος θα γνωρίζει τα σχετιζόμενα με τον λιναρόσπορο..

Η φωτογραφία μας σήμερα: Το Πλατύ από ψηλά σήμερα

Περιοχή του Πλατέος σήμερα. Από τηλεκατευθυνόμενο πολυελικόπτερο DJI phantom 2 vision plus.
Περιοχή του Πλατέος σήμερα. Από τηλεκατευθυνόμενο πολυελικόπτερο DJI phantom 2 vision plus.
Περιοχή του Πλατέος σήμερα. Από τηλεκατευθυνόμενο πολυελικόπτερο DJI phantom 2 vision plus.

 

 

 

Το πιο γλυκό φάρμακο που “τρέμουν” όλα τα μικρόβια!

Λύση στην αυξανόμενη αντίσταση των μικροβίων στις θεραπευτικές μεθόδους, θα μπορούσε να αποτελέσει το μέλι, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, που διεξήχθη στο πλαίσιο του 247ου Συνεδρίου της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας. Όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, Susan M. Meschwitz, η αξία του μελιού κρύβεται στην ικανότητα να καταπολεμά της…

hlopkovyi_med_2

Συγκεκριμένα, έχει την ιδιότητα να εμποδίζει τα βακτήρια να αναπτύξουν αντίσταση στα αντιβιοτικά, λόγω της περιεκτικότητάς του σε υπεροξείδιο του υδρογόνου, την ωσμωτική του δράση, καθώς και την υψηλή συγκέντρωση σακχάρων και πολυφαινολών.

Όπως διαπιστώθηκε, τα σάκχαρα, «ρουφούν» νερό από τα βακτηριακά κύτταρα, με αποτέλεσμα να αφυδατώνονται και να πεθαίνουν.

Παράλληλα, εμποδίζει το σχηματισμό βακτηριακών αποικιών (βιοφίλμ), καθώς δυσχεραίνει την επικοινωνία μεταξύ των βακτηριακών κυττάρων.

Τέλος, ελέγχει την απελευθέρωση τοξινών, η οποία επηρεάζει την παθογένεια των βακτηρίων, δηλαδή την ικανότητά τους να προκαλούν ασθένειες.

 

 

Καροτενοειδή… Δώστε φυσικά στο πρόσωπό σας υγεία, λάμψη και ομορφιά

Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Τώρα που οι ώρες για ηλιοθεραπεία λιγοστεύουν, πολλές γυναίκες έχουν αρχίσει να… θρηνούν το μαύρισμά τους που σταδιακά εξαφανίζεται. Επιστήμονες, όμως, λένε ότι δεν θα έπρεπε αφού το μαύρο χρώμα που αποκτά το δέρμα δεν είναι τόσο ελκυστικό όσο η χρυσαφένια λάμψη που αποκτά με την κατανάλωση καροτενοειδών, μιας ειδικής κατηγορίας φρούτων και λαχανικών.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Σεντ Αντριους μελέτησαν τις διαφορές στο δέρμα 35 φοιτητριών οι οποίες για ενάμιση μήνα έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες την ημέρα από τα φρούτα και τα λαχανικά αυτά. Τι διαπίστωσαν; Οτι η επιδερμίδα τους πήρε μια χρυσαφένια λάμψη. Μάλιστα, συμπέραναν, ότι η παραμικρή αλλαγή στη λήψη ή όχι των φρούτων και το λαχανικών αυτών είχε επίπτωση στο χρώμα του δέρματος και ότι η όποια αλλαγή συνέβαινε πολύ γρήγορα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΡΟΤΕΝΟΕΙΔΗ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τα καροτενοειδή αποτελούν μια μεγάλη ομάδα χρωστικών που προσδίδουν το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί χρώμα στα φυτά. Περιέχονται σε διάφορες τροφές και ιδιαίτερα στα φρούτα και τα λαχανικά όπως στις ντομάτες, τα βερίκοκα, τις πιπεριές και τα καρότα. Η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολλές τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή.

Είναι πλέον ευρέως γνωστό και βέβαια επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο ρόλος των καροτενοειδών δεν περιορίζεται απλά στην απόδοση συγκεκριμένου χρώματος στις τροφές που περιέχονται, αλλά τα καροτενοειδή, μαζί με τις βιταμίνες C και E, αποτελούν βασικά αντιοξειδωτικά. Οι έρευνες μάλιστα καταδεικνύουν ότι η κατάλληλη λήψη αυτών των σημαντικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να συμβάλλει στην καθυστέρηση ή την αποτροπή της εκδήλωσης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, καταρράκτη και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Από τα 500-600 καροτενοειδή που έχουν ήδη προσδιοριστεί, περίπου 40 απαντώνται στην ανθρώπινη διατροφή και περίπου 14 από αυτά απορροφώνται και χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό. Τα πιο συνήθη και αυτά που θεωρούνται πιο σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία είναι το β-καροτένιο, το α-καροτένιο, η κρυπτοξανθίνη, η ζεαξανθίνη, το λυκοπένιο και η λουτεΐνη.

Τα καροτενοειδή είναι φυτικές χρωστικές που προστατεύουν τους ιστούς των φυτών από την ηλιακή ακτινοβολία. Το β-καροτένιο είναι το βασικότερο καροτενοειδές και είναι η πιο δραστική πρόδρομος ουσία της βιταμίνης Α. Άλλα καροτενοειδή (βλέπε παρακάτω) επίσης μετατρέπονται σε βιταμίνη Α, με τη μισή όμως περίπου αποτελεσματικότητα συγκριτικά με το β-καροτένιο.

Σχετικά με τη μετατροπή καροτενοειδών σε βιταμίνη Α ισχύει:

1µg (3.33 i.u.) βιταμίνη A = 6µg β-καροτένιο = 12µg άλλων καροτενοειδών-πρόδρομων ουσιών της βιταμίνης Α

β-καροτένιο

Είναι το πιο άφθονο καροτενοειδές στη διατροφή και το πιο αποτελεσματικό στη μετατροπή του σε βιταμίνη Α. Πολυάριθμες μελέτες υποστηρίζουν το ρόλο του στην ανθρώπινη υγεία. Η λήψη υψηλών ποσοτήτων β-καροτένιου έχει συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου. Πρόσφατα, διαπιστώθηκε ότι συμπληρώματα με β-καροτένιο ενίσχυσαν σημαντικά την προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV), όταν συνδυάστηκαν με τοπικές αντηλιακές ουσίες. Η λήψη υψηλών δοσολογιών (περισσότερο από 20mgτην ημέρα) πρέπει να αποφεύγεται από τους καπνιστές.

Καλύτερες πηγές στα τρόφιμα: καρότα, ροδάκινα, βερίκοκα, σπανάκι και πεπόνι cantaloupe.

α-καροτένιο

Είναι άφθονο στη διατροφή. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χαμηλής λήψης λαχανικών και α-καροτένιου και της υψηλότερης συχνότητας εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων στους καπνιστών.

Καλύτερες πηγές στα τρόφιμα: καρότα και νεροκολοκύθες.

Λυκοπένιο

Είναι πιθανώς ο πιο αποτελεσματικός εκκαθαριστής του μονήρους οξυγόνου (1Ο2, τύπος ελεύθερης ρίζας). Οι έρευνες προτείνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λυκοπένιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων του προστάτη και του στομάχου.

Καλύτερες πηγές στα τρόφιμα: ντομάτες, καρπούζι, ροζ γκρέιπ φρουτ.

Λουτεΐνη και Ζεαξανθίνη

Είναι κίτρινα καροτενοειδή που εντοπίζονται στα μάτια. Οι μελέτες υποδεικνύουν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ μιας δίαιτας πλούσιας σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη και του χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης της εξαρτώμενης από την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι μια σοβαρή πάθηση των ματιών που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση.

Καλύτερες πηγές στα τρόφιμα: σπανάκι, κόκκινη πιπεριά, μπιζέλια, λαχανίδα, μπρόκολο και σέλινο.

Σημείωση: η χλωροφύλλη στα πράσινα λαχανικά καλύπτει το κίτρινο χρώμα της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης.

Κρυπτοξανθίνη

Είναι πιθανώς ένα από τα λιγότερο γνωστά βασικά καροτενοειδή που εντοπίζονται στις τροφές. Μια μελέτη έδειξε ότι γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα αυτού του καροτενοειδούς στο αίμα τους.

Καλύτερες πηγές στα τρόφιμα: πορτοκάλια, παπάγια, ροδάκινα και μανταρίνια.

Φωτογραφίες πριν και μετά την κατανάλωση καροτενοειδών:

karetonoidi-3

 karetonoidi-1

(Η τελευταία φωτογραφία είναι τεχνικά επεξεργασμένη για να γίνουν πιο αντιληπτά τα αποτελέσματα της κατανάλωσης των εν λόγω φρούτων και λαχανικών)

Μάλιστα οι ερευνητές δείχνοντας φωτογραφίες των κοριτσιών με ηλιοκαμένο δέρμα και με δέρμα από τη… λάμψη των λαχανικών σε άνδρες κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτές που είχαν αποκτήσει τη χρυσαφένια απόχρωση λόγω της κατανάλωσης των καροτενοειδών φαίνονταν πιο ελκυστικές καθώς οι άνδρες τις έβρισκαν και πιο υγιείς.

Τα καροτενοειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην απορρόφηση των βλαβερών ενώσεων που παράγονται από το άγχος της καθημερινότητας, ενώ έχουν ευεργετική επίδραση τόσο στο ανοσοποιητικό όσο και στο αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου.

Φρούτα και λαχανικά που ανήκουν στην κατηγορία των καροτενοειδών είναι τα εξής:

Τρόφιμα (µg/100g) (i.u./100g)
Καρότα, παλαιάς εσοδείας 6667 12000
Σπανάκι 3333  6000
Γλυκοπατάτες  2233 4000
Βερίκοκα, ξηρά 2000  3600
Νεροκάρδαμο 1667 3000
Μάνγκο 667 1200
Ντομάτες 333 600
Λάχανο 167 300
Μπιζέλια, κατεψυγμένα 167 300
0 0

 

Επίσης και τα: Πεπόνια- Κολοκύθα- Μπρόκολο

Μεγάλος μαχητής του καρκίνου οι τομάτες

Οι άνδρες που τρώνε περισσότερες από δέκα μερίδες τομάτας σε εβδομαδιαία βάση μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη κατά 18%, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention».

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες παγκοσμίως.

Τα νέα ευρήματα

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Μπρίστολ, του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης, ανέλυσαν τα διατροφικά πρότυπα και τον τρόπο ζωής περίπου 20.000 βρετανών ανδρών, ηλικίας 50-59 ετών. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι όσοι έτρωγαν περισσότερες από δέκα μερίδες τομάτας την εβδομάδα (φρέσκες, υπό μορφή τοματοχυμού ή αποξηραμένες), εμφάνιζαν 18% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη.

Η κατανάλωση επίσης των συνιστώμενων πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών σε ημερήσια βάση, συντελούσε στη μείωση του κινδύνου κατά 24%, συγκριτικά με άνδρες που έτρωγαν δυόμισι ή λιγότερες μερίδες.

«Η μελέτη δείχνει ότι οι τομάτες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα για να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματά μας και σε μεγάλης κλίμακας κλινικές μελέτες. Στο μεσοδιάστημα, οι άνδρες θα πρέπει να τρώνε ποικιλία φρούτων και λαχανικών, να διατηρούν ένα υγιές βάρος και να μην κάνουν καθιστική ζωή», εξηγεί η δρ Βανέσα Ερ, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Graphic1r5

Προστάτης το λυκοπένιο

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της τομάτας πιστεύεται ότι οφείλονται στο λυκοπένιο, τη φυσική αντιοξειδωτική ουσία που της χαρίζει το κόκκινο χρώμα της και προστατεύει το DNA και τα κύτταρα από επιβλαβείς παράγοντες.

Οι ερευνητές μελέτησαν και δύο άλλες χημικές ουσίες που επίσης σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη: το σελήνιο, που περιέχεται σε πολλά αρτοσκευάσματα όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά, και το ασβέστιο, που περιέχεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι άνδρες που φρόντιζαν να λαμβάνουν πάντα μέσω της διατροφής τους λυκοπένιο, ασβέστιο και σελήνιο ήταν εκείνοι που εμφάνιζαν τον μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Ωστόσο ο δρ Ιαν Φρέιμ από τον οργανισμό Prostate Cancer UK σπεύδει να σημειώσει ότι «τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να συντάξουμε σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες για τα τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνουν οι άνδρες για τον αποτελεσματικό περιορισμό του κινδύνου εκδήλωσης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Αυτό που είναι βέβαιο πάντως, είναι ότι θα πρέπει να ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, συνδυαστικά με συχνή σωματική άσκηση».

Και ο Τομ Στανσφελντ από τον οργανισμό Cancer Research UK προσθέτει ότι «Η διατροφή και η πρόληψη του καρκίνου είναι περίπλοκο ζήτημα. Και μέχρι να αποκτήσουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε όλοι, άνδρες και γυναίκες, είναι να αποφεύγουμε το κατεργασμένο κρέας, τα λιπαρά και το αλάτι, και να τρώμε ελάχιστο κόκκινο κρέας».