Αρχική Blog Σελίδα 16932

Τι είναι αυτό που κοστίζει 1,6 εκατομμύρια ζωές το χρόνο και το έχουμε όλοι σπίτι μας

Το αλάτι που υπάρχει σε κάθε κουζίνα και το καταναλώνουμε όλοι καθημερινά ευθύνεται για περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια θανάτους σε ετήσια βάση σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω επακόλουθων καρδιαγγειακών επιπλοκών. Δίνει νοστιμιά  στα φαγητά και κατ’ επέκταση στη ζωή μας. Πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί αναπτύχθηκαν γύρω από αυτό χάρη στην αξία του ως αντισηπτικού και ως συντηρητικού για τα τρόφιμα, αλλά και επειδή χρησιμοποιήθηκε και ως νόμισμα. Σήμερα το αλάτι εξακολουθεί να είναι σημαντικό τόσο για την οικονομία των χωρών που το παράγουν όσο και για τη μαγειρική μας, αλλά και για τη βιομηχανία τροφίμων, που το χρησιμοποιεί για να κάνει τα προϊόντα της ακαταμάχητα και κατ’ επέκταση εθιστικά. Άλλωστε, έρευνες δείχνουν ότι πιο εύκολα κόβει κανείς τη ζάχαρη παρά το αλάτι. Για την υγεία μας όμως είναι πολύτιμο ή μήπως αντίθετα επικίνδυνο;

b427dea429f97b8a983a02faeaaf43fd_XL

Οι υπερβολές και οι καταχρήσεις μπορούν να αποβούν καταστροφικές ή ακόμη και μοιραίες και μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να το επιβεβαιώσει.

Αναλύοντας 205 μελέτες που αφορούν στην κατανάλωση αλατιού σε δεκάδες χώρες του κόσμου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη στον ενήλικο πληθυσμό είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά στην εκδήλωση της καρδιοπάθειας και στον πρόωρο θάνατο από καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine αφορούσε σχεδόν στα τρία τέταρτα του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίκτυπος του αλατιού στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και στην εκδήλωση της καρδιοπάθειας καθορίστηκε σε μεμονωμένη μελέτη, με βάση πληθώρα δεδομένων από επιμέρους κλινικές δοκιμές.

Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, η μέση κατανάλωση νατρίου μεταξύ του ενήλικου πληθυσμού το 2010 ήταν 3,95 γραμμάρια την ημέρα – ποσότητα σχεδόν διπλάσια των 2 γραμμαρίων που συνιστά ο ΠΟΥ.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι 1,65 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού. Οι θάνατοι αυτοί αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% των συνολικών θανάτων από καρδιαγγειακά αίτια σε όλο τον κόσμο.

 Υπάρχουν όμως και καλά

•Το αλάτι -το χλωριούχο νάτριο δηλαδή- είναι μαζί με το κάλιο ηλεκτρολύτες ουσιαστικής σημασίας για τη ζωή, ενώ είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνα και για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών και του pH του οργανισμού μας.

•Το νάτριο διευκολύνει τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στο εσωτερικό των κυττάρων.

•Το αλάτι ανεβάζει τη διάθεση και ίσως γι’ αυτό κάνουμε συχνά κατάχρησή του, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα που διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που στερούνταν το χλωριούχο νάτριο (δηλαδή το αλάτι) απέφευγαν δραστηριότητες που τους προσέφεραν ευχαρίστηση, όπως το να πίνουν μια γλυκιά ουσία.

•Το αλάτι δεν παχαίνει, δεν μας δίνει δηλαδή θερμίδες. Προκαλεί όμως κατακρατήσεις, που μας φουσκώνουν και μας κάνουν να δείχνουμε τελικά βαρύτεροι

 Κρύβεται σε πολλά τρόφιμα

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουμε το λάθος να θεωρούμε ότι αν δεν προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας δεν καταναλώνουμε σχεδόν καθόλου. Δυστυχώς, όσοι από εμάς θέλουμε να γνωρίζουμε πόσο αλάτι παίρνουμε ή πρέπει να το ελαττώσουμε για άλλους λόγους, π.χ. ιατρικούς, θα πρέπει να μάθουμε ότι το πολύ αλάτι της διατροφής μας είναι το κρυμμένο σε έτοιμα ή συσκευασμένα τρόφιμα, ακόμα και σε κάποια που έχουν γλυκιά γεύση (π.χ. μπισκότα, κρουασάν, ντόνατς), όσο περίεργο κι αν μας φαίνεται αυτό. Και για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται, αρκεί ίσως να αναφέρουμε ότι στις Η.Π.Α. εκτιμάται ότι το 75-80% του αλατιού καταναλώνεται μέσω των τροφίμων του εμπορίου.

Καταναλώνετε με μέτρο πάντα φυσικό θαλασσινό αλάτι

Το ραφιναρισμένο αλάτι δεν ωφελεί σε τίποτα τον ανθρώπινο οργανισμό. Αντίθετα, ευθύνεται για πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των χολόλιθων. Το μοναδικό αλάτι που μπορεί να αφομοιώσει το σώμα μας, είναι το ανεπεξέργαστο θαλασσινό και το ορυκτό αλάτι. Για να είναι το αλάτι χρήσιμο στον οργανισμό, πρέπει να διεισδύει στις τροφές.

Η υγρασία των φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και οσπρίων πρέπει να διαλύει το αλάτι. Αν το αλάτι χρησιμοποιείται στην ξηρή του μορφή και εισέρχεται στο σώμα σε μη ιονισμένη μορφή, προκαλεί δίψα (ένδειξη δηλητηρίασης). Προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα όταν δεν αφομοιώνεται .

Μπορείτε να διαλύσετε μία πρέζα αλάτι σε λίγο νερό και να προσθέσετε φρούτα ή άλλες τροφές που γενικά δεν μαγειρεύονται. Αυτό βοηθά την πέψη αυτών των τροφών και την επαναφορά του αλκαλικού pΗ. Η προσθήκη μίας πρέζας αλατιού στο πόσιμο νερό αποκαθιστά τις αλκαλικές του ιδιότητες και παρέχει σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το φαγητό πρέπει να είναι νόστιμο αλλά όχι αλμυρό.

Ο κίνδυνος που διατρέχετε μετά το μπάνιο στη θάλασσα και δεν το ξέρατε

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν μετά από μια βουτιά στη θάλασσα να παραμένουν για αρκετές ώρες φορώντας το βρεγμένο μαγιό μέχρι που αυτό στεγνώνει επάνω τους. Αυτό όμως κρύβει μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία.

Πρόκειται για την καντιντίαση, η οποία είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συνήθως εμφανίζεται στο δέρμα, τα γεννητικά όργανα, τον λαιμό και το στόμα. Στην περίπτωση που φοράμε για πολλές ώρες βρεγμένα ρούχα (όπως το μαγιό μετά την βουτιά στη θάλασσα) κινδυνεύουμε να πάθουμε καντιντίαση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

P1010675

Μυκητιασική κολπίτιδα – Καντιντίαση

Το καλοκαίρι έφτασε… όμως μαζί με την ζέστη και τις συχνές επισκέψεις στη θάλασσα και στις πισίνες, πολύ συχνά κάνουν την εμφάνισή τους και οι μυκητιασικές κολπίτιδες που ταλαιπωρούν τις περισσότερες  γυναίκες, συνηθέστερα την περίοδο του καλοκαιριού, με την εμφάνιση χαρακτηριστικών παχύρευστων λευκωπών εκκριμάτων που συνοδεύονται από  κνησμό, καύσο & ερεθισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του C.D.C. (Center for Disease Control) των Η.Π.Α., έως και το 90% όλων των γυναικών θα παρουσιάσει το λιγότερο μία φορά στη ζωή τους μυκητιασική κολπίτιδα, ενώ το 40-50% δύο ή περισσότερα επεισόδια, το 15-25% υποτροπιάζουσα λοίμωξη καθώς και ένας αρκετά μεγάλος αριθμός εμφανίζει ασυμπτωματική κολπίτιδα (έως 25%).

Κατά κύριο λόγο, οι μυκητιασικές κολπίτιδες οφείλονται στην υπερανάπτυξη ενός είδους μύκητα, της Candida albicans, ο οποίος υπάρχει φυσιολογικά στον κόλπο και συνυπάρχει αρμονικά με τους άλλους μικροοργανισμούς (κυρίως γαλακτοβάκιλοι) που βρίσκονται εκεί, αποτελώντας έτσι την φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, προστατευτικό φραγμό και γραμμή άμυνας για την διατήρηση της υγείας του κόλπου.

Η μεταβολή του πληθυσμού  των γαλακτοβάκιλων έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του pH (της οξύτητας δηλαδή του κόλπου) προς λιγότερο όξινες ή ακόμα και αλκαλικές τιμές, τη μείωση της παραγωγής υπεροξειδίου του υδρογόνου που δρα ανασταλτικά της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών και τη δημιουργία συνθηκών, κατάλληλων για τον πολλαπλασιασμό αναερόβιων μικροοργανισμών και ειδών Candida.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να μειώσουν των πληθυσμό των γαλακτοβάκιλων και να διαταράξουν την ευαίσθητη ισορροπία που υπάρχει μεταξύ των μικροοργανισμών της κολπικής χλωρίδας οδηγώντας σε υπέρμετρη ανάπτυξη των μυκήτων.

Οι κυριότεροι είναι οι αυξημένες θερμοκρασίες και η υγρασία που παρατηρούνται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των τακτικών επισκέψεων στη θάλασσα και τις πισίνες, η παραμονή με βρεγμένο μαγιό, τα στενά συνθετικά εσώρουχα & τζιν, η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα, η λήψη αντιβιοτικών, η χρήση αντισυλληπτικών κ.α. ακόμα και το καθημερινό stress.

Ορθή πρακτική αποτελεί η φροντίδα για τη διατήρηση των γαλακτοβάκιλων σε επαρκείς πληθυσμούς με τη χρήση προβιοτικών προϊόντων που αποκαθιστούν άμεσα αυτούς τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς και μειώνουν τη πιθανότητα δημιουργίας  ευνοϊκού για την ανάπτυξη των μυκήτων περιβάλλοντος.

12 τρόποι για να καις γρηγορότερα το λίπος

Βρισκόμαστε  στα μέσα του Αυγούστου και οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε τις διακοπές μας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν ενδιαφερόμαστε και για τα κιλά μας (τα οποία μεταξύ μας, πάντα μας ταλαιπωρούν!)

 Αποφεύγετε τις εξαντλητικές δίαιτες και απολαύστε τις καλοκαιρινές λιχουδιές. Με το που γυρίσετε όμως από τις διακοπές σας, φροντίστε να μπείτε σύντομα ξανά σε πρόγραμμα.

Πάμε να δούμε 12 τέλειους τρόπους για να καίτε γρηγορότερα λίπος:

1. 10 λεπτά την ημέρα: Μπορεί να σιχαίνεστε τα πολύωρα και απαιτητικά workouts, παρόλα αυτά δέκα λεπτά γυμναστικής την ημέρα είναι κάτι εφικτό, που μπορείτε όλες να βγάλετε σε πέρας. Βγείτε για ποδήλατο ή ακολουθήστε δεκάλεπτα προγραμματάκια που θα βρείτε στο Youtube

2. Brazil nuts τα θαυματουργά: Αν θέλετε να χάνετε βάρος με πιο γρήγορους ρυθμούς, τότε μην ξεχνάτε να τρώτε 1-2 καρύδια Βραζιλίας τη μέρα (εμ, μικρή ποσότητα το γνωρίζουμε, οι έρευνες όμως αυτό προτείνουν)

3. Νερό, νερό, νερό: Πολλές φορές μπερδεύουμε την πείνα με την δίψα. Φροντίστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα. Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού σας

4. Συχνά και μικρά γεύματα: Το κλειδί της επιτυχίας. Αν τρώτε συχνά και υγιεινά γεύματα θα ξεγελάτε την πείνα σας και φυσικά θα βοηθήσετε το μεταβολισμό σας να δουλεύει ρολόι

5. Μικρές αλλαγές: Kι όμως, αλλάζοντας μικρές-απλές συνήθειές σας θα δείτε αμέσως διαφορά στο σώμα σας. Για παράδειγμα φροντίστε να βγαίνετε καθημερινά για περπάτημα. Μισή ώρα τη μέρα αρκεί για να αλλάξετε το σώμα σας

6. Φάτε… λιπαρά: Μην αποκλείετε τα λίπη από τη διατροφή σας. Και μιλώντας για λίπη εννοούμε τα καλά. Εντάξτε στη διατροφή σας τις ακόλουθες τροφές: ελαιόλαδο, αβοκάντο, αμύγδαλα, ελιές και chia seeds

7. Ναι στις πολυβιταμίνες: Κάνετε εξετάσεις και ελεγξτε την υγεία σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και αν έχετε κάποια έλλειψη, φροντίστε να λάβετε σύντομα τις απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού σας βιταμίνες

8. Ναι στα βιολογικά: Προτιμήστε τα βιολογικά προιόντα και ακόμα καλύτερα τα ωμά. Λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, sushi… ιδανικές τροφές με πολλά θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες

9. Smoothies: Κι όταν μιλάμε για smoothies εννοούμε πράσινα και φυσικά με λίγα και άπαχα συστατικά. Αφήστε τη σοκολάτα και την καραμέλα στην άκρη!

10. Σπιτικό φαγητό-εγγύηση: Σταματήστε να παραγγέλνετε απ’έξω και ετοιμάστε μόνες σας το φαγητό σας. Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσετε θερμίδες και φυσικά περιττά έξοδα.

11. Μισή ώρα ποδήλατο τη μέρα θα σας κάψει αρκετές θερμίδες.

12.Πίνεται ένα ποτήρι νερό τη μέρα με χυμό λεμονιού. Χυμός μισού λεμονιού σας αρκεί.

Κοσμοσυροή στις Παναγίες όλης της χώρας, όπου γιορτάστηκε με κατάνυξη η Κοίμηση της Θεοτόκου (φωτο)

Κέντρο του προσκυνήματος των Ελλήνων η Τήνος, που βούλιαξε από τους πιστούς και η Παναγία Σουμελά των Ποντίων

Η χθεσινή γιορτή είναι μία από τις σημαντικότερες στην Ορθοδοξία.

Γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου σ” ολόκληρη την Ελλάδα και οι πιστοί πραγματοποιούν εκδηλώσεις εορτασμού με ιδιαίτερη λαμπρότητα για την Υπεραγία Θεοτόκο. Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια σφύζουν από ζωή σήμερα, που πλήθος κόσμου έρχεται να προσκυνήσει και να ακολουθήσει την περιφορά των εικόνων της Μεγαλόχαρης.

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, υπάρχει και μια εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία και μια θαυματουργή εικόνα της να προσφέρει ελπίδα και παρηγοριά σε όλους.

Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης. Η προετοιμασία των πιστών αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία που διαρκεί έως τον Δεκαπενταύγουστο, αποτελώντας για τους Ορθόδοξους χριστιανούς το «Πάσχα του καλοκαιριού».

Στις 15 Αυγούστου χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας για να μαρτυρήσουν την πίστη τους στο πρόσωπό της.

Η Παναγία, το ιερότερο από τα πρόσωπα της Ορθοδοξίας, δοξάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η λατρεία που έχουν οι πιστοί στη «μητέρα» του Θεού και των ανθρώπων αποδεικνύεται από τα πολλά ονόματα: Μεγαλόχαρη, Εκατονταπυλιανή, Φανερωμένη, Κοσμοσωτήρα, Χοζοβιώτισσα, Εικοσιφοίνισσα, Βρεφοκρατούσα, Ελεούσα, Θαλασσινή, Γιάτρισσα, Μυρτιδιώτισσα και πολλά ακόμη.

Ας δούμε τις πιο γνωστές εκκλησίες στην Ελλάδα αφιερωμένες στην Παναγία

 

Η Παναγία της Τήνου

thnos

Η εικόνα της Παναγίας της Τήνου βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1823, έπειτα από πολλές προσπάθειες και «με την υπόδειξη της Παναγίας στη μοναχή Πελαγία», στην ιστορική Μονή της «Κυράς των Αγγέλων», στο Κεχροβούνι.

Με Βασιλικό Διάταγμα του 1836 καθιερώθηκε ο εορτασμός της Παναγίας στην Τήνο να είναι οκταήμερος και να διαρκεί έως τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου, όπου μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, κατάνυξης και σεβασμού, ψάλλονται ύμνοι και εγκώμια, μπροστά στον επιτάφιο και την εικόνα.

Ο δρόμος που οδηγεί από το λιμάνι στο ναό του Ευαγγελισμού, όπου βρέθηκε η εικόνα, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της άρρηκτης σχέσης του ελληνισμού με την Ορθοδοξία.

Στην Τήνο παράλληλα με την εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι Έλληνες τιμούν κι αυτούς που χάθηκαν, όταν οι Ιταλοί τορπίλισαν και βούλιαξαν την «Έλλη» μέσα στο λιμάνι του νησιού ανήμερα της Παναγιάς.

 

Παναγία Σουμελά

soumela

Η Παναγία Σουμελά αποτελεί το σύμβολο της ποντιακής πίστης, αν και η πρώτη ονομασία της θαυματουργής εικόνας ήταν Αθηνιώτισσα.

Την εικόνα της Παναγίας Σουμελά αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Στο τέλος του 4ου αιώνα (380-386 μ.Χ.), σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία η Αθηνιώτισσα εμφανίστηκε ως όραμα στους μοναχούς Σωφρόνιο και Βαρνάβα, στη Αθήνα, και τους κάλεσε στην εκκλησία.

Εκεί είδαν την εικόνα να σηκώνεται από το προσκυνητάρι, να βγαίνει από το παράθυρο και να πετάει προς τα ουράνια. Συγχρόνως, άκουσαν την Θεοτόκο να λέει: «Πηγαίνω στην Ανατολή. Προπορεύομαι στο όρος Μελά. Ακολουθήστε με…».

Οι μοναχοί την ακολούθησαν και στο όρος Μελά, στον Πόντο, όπου στάθηκε, κτίστηκε μεγάλος Ναός και Μονή. Έτσι η εικόνα πήρε την ονομασία Σουμελά από τη φράση «στου Μελά».

Το 1922, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μοναχοί έθαψαν την εικόνα, μαζί με άλλα κειμήλια.

Με την ανταλλαγή, τα ιερά κειμήλια παραχωρήθηκαν και το 1931 τα ξέθαψε και τα έφερε στην Ελλάδα, ο Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης. Η εικόνα επανήλθε στην Αθήνα και παρέμεινε στο Μουσείο έως το 1951. Τότε, το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θεσσαλονίκης πρότεινε το κτίσιμο ναού στις πλαγιές του Βερμίου, στην Καστανιά Βέροιας.

Η Παναγία Σουμελά διοργανώνει στην Καστανιά Ημαθίας, την Τετάρτη και την Πέμπτη την 1601η Πανηγυρική Γιορτή του 15 Αυγούστου, η οποία αποτελεί συνέχεια της εθνικο-θρησκευτικής παράδοσης του Ελληνισμού στον Πόντο.

Χιλιάδες προσκυνητές καθώς και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η Χοζοβιώτισσα της Αμοργού

amorgos

Στην Αμοργό, πάνω σε έναν γκρεμό 300 μέτρων δεσπόζει το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας που τιμάται στις 15 Αυγούστου.

Κτίστηκε το 1088 μ.Χ. από το βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α” Κομνηνό σύμφωνα με επιγραφή της Ι. Μονής.

Για τον τρόπο άφιξης της εικόνας στην Αμοργό υπάρχουν δύο παραδόσεις: Η πρώτη λέει ότι η εικόνα βρέθηκε μέσα σε μια βάρκα εκεί ακριβώς που είναι κτισμένο το σημερινό μοναστήρι. Λέγεται ότι την εικόνα τοποθέτησε μια ευσεβής κυρία μέσα σε βάρκα από την πόλη Χόζοβα της Παλαιστίνης και την άφησε να ταξιδέψει μόνη της στην θάλασσα, για να γλιτώσει από τα χέρια των εικονομάχων.

Η δεύτερη εκδοχή λέει ότι τη θαυματουργική εικόνα έφεραν στην Αμοργό μοναχοί από το μοναστήρι του Χοτζεβά της Παλαιστίνης, που βρίσκεται κοντά στην Ιεριχώ, οι οποίοι έφυγαν λόγω των διωγμών από τους εικονομάχους.

Περνώντας από την Κύπρο οι μοναχοί έπεσαν πάνω σε ληστές που βεβήλωσαν, έσχισαν στα δύο και έριξαν στη θάλασσα την εικόνα. Τα δύο τεμάχια ήρθαν με θαυματουργικό τρόπο κάτω από το βράχο της Αμοργού κι ενώθηκαν μόνα τους χωρίς να διακρίνεται τίποτε.

Άλλοι λένε ότι συγκολλήθηκαν από τους μοναχούς που συνέχισαν το ταξίδι τους, έφτασαν στην Αμοργό και έκτισαν το μοναστήρι στον τόπο που τους υπέδειξε η Παναγία. Μάρτυρας για τον τόπο αυτό ήταν η σμίλη, που για αιώνες βρισκόταν σφηνωμένη στο βράχο και έπεσε το 1952.

Άνδρος – Παναγία Φανερωμένη

andros

Το Κάστρο Φανερωμένης είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία στην περιοχή του Κορθίου, σε ύψωμα κοντά στο χωριό Κοχυλού. Το Δεκαπενταύγουστο γίνεται εδώ μεγάλο πανηγύρι στην Παναγία τη Φανερωμένη, που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο.

Παναγία Αγιασώτισσα

agiasos

Στην ενδοχώρα της Λέσβου, στην Αγιάσο, ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία για όλους. Η ομώνυμη εικόνα είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά, πλασμένη με κερί και μαστίχα.

 Πολλοί από τους προσκυνητές, με αφετηρία την πόλη της Μυτιλήνης, περπατούν 25 χιλιόμετρα για να φθάσουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου διανυκτερεύουν. Την ημέρα της γιορτής της Παναγίας, ύστερα από τη Λειτουργία, γίνεται η περιφορά της εικόνας γύρω από το ναό, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις φθάνουν στο αποκορύφωμά τους με τις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού.

 

Η Παναγία Χρυσολεόντισσα στην Αίγινα

xrisoleon000

Προστάτιδα του νησιού της Αίγινας θεωρείται από τους κατοίκους του νησιού η Παναγία η Χρυσολεόντισσα και το ομώνυμο μοναστήρι της κτισμένο στο κέντρο του νησιού, περί το ένα χιλιόμετρο από την μονή του Αγίου Νεκταρίου.

Προέλευση: exedra.g

Ποιο «θαυματουργό» φρούτο μπορείς να τρως μετά τα λιπαρά φαγητά για να μην παχαίνεις;

Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Η αλήθεια είναι πως όλοι μας θα θέλαμε να τρώμε σε καθημερινή βάση σουβλάκια, μπριζόλες, τηγανητές πατάτες, πίτσες και σοκολάτες και να μην παίρνουμε ούτε γραμμάριο, όμως αυτό είναι δυνατόν να γίνει;  Ο λόγος για το κόκκινο μύρτιλλο ή αλλιώς θαμνόμουρο, που βρίσκεται συνηθέστερα στις σκανδιναβικές χώρες.

MURTILO

Κι όμως ερευνητές από το Lund University της Σουηδίας βρήκαν ότι τα κόκκινα μύρτιλλα ή αλλιώς cranberries είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά συστατικά που διασπούν το λίπος των τροφών και βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού μας βάρους. Επίσης τα «θαυματουργά» αυτά εξωτικά φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C, D, κάλιο και σίδηρο, μειώνουν τη χοληστερίνη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα cranberries έχουν χαμηλή θερμιδική αξία, μόλις 46 θερμίδες τα 100 γρ. γεγονός που τα κάνει εξαιρετικό σύμμαχο στην υγιεινή διατροφή και στο αδυνάτισμα.

Στο πλαίσιο της μελέτης που πραγματοποιήθηκε η ερευνητική ομάδα έδωσε στα ποντίκια οκτώ διαφορετικά είδη μούρων: lingonberry, bilberry, βατόμουρο, crowberry, blackberry, δαμάσκηνο, blackcurrant και acai berry.

Η μελέτη αυτή έδειξε ότι μετά από τρεις μήνες, η ομάδα του κόκκινου μύρτιλλου είχε τα καλύτερα αποτελέσματα με σημαντική διαφορά.

Όπως προέκυψε τα ποντίκια δεν είχαν πάρει περισσότερο βάρος από τα ποντίκια που κατανάλωναν τροφές με λιπαρά.

Το κόκκινο μύρτιλλο αποδεικνύεται πως μειώνει την χοληστερόλη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ερευνητές τα οφέλη του κόκκινου μύρτιλλου πιθανότατα οφείλονται στις πολυφαινόλες, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία για να μην προσέχουμε τη διατροφή μας.

Παραμονή της Παναγίας: Ήθη και έθιμα ανά την Ελλάδα

Με κάθε λαμπρότητα γιορτάζεται σήμερα μία από τις μεγαλύτερες εορτές της Ορθοδοξίας, η Κοίμηση της Θεοτόκου.

koimisis

Πλήθος πιστών συρρέει σε «κομβικά» σημεία ανά τη χώρα, προκειμένου σε κλίμα κατάνυξης να εορτάσουν τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά και να συμμετάσχουν σε διάφορα έθιμα που προέρχονται από τη βαθιά παράδοση της Ελλάδας.

Η «καρδιά» του Δεκαπενταύγουστου χτυπά στην Παναγία της Τήνου, στην Παναγία Εκατονταπυλιανή της Πάρου, στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, αλλά και σε άλλες περιοχές.

Τα ήθη και τα έθιμα ανά την Ελλάδα

Ημαθία (Καστανιά) – Παναγία Σουμελά

Χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό συρρέουν κάθε χρόνο και στις εκδηλώσεις που γίνονται στην Παναγία Σουμελά, την ιστορική εκκλησία που βρίσκεται στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά.

Η εκκλησία κτίστηκε το 1951 από τους πρόσφυγες του Πόντου, στη μνήμη της ιστορικής ομώνυμης Μονής, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Εδώ φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που είναι φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά.

Μετά τον μέγα εσπερινό της παραμονής, γίνεται η λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και στη συνέχεια ακολουθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με ποντιακά συγκροτήματα, ενώ ανήμερα της Παναγίας γίνεται η περιφορά της Αγίας Εικόνας, την οποία ακολουθεί πλήθος πιστών.

Στο αποκορύφωμα της μεγάλης γιορτής ποντιακά συγκροτήματα από τη Μακεδονία προσφέρουν μοναδικές στιγμές με παραδοσιακούς σκοπούς και πολύωρο γλέντι.

Κοζάνη (Σιάτιστα) – Παναγία Μικρόκαστρου

Στην περιοχή αυτή συναντάται το έθιμο των καβαλάρηδων που προέρχεται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κατά την οποία οι σκλαβωμένοι είχαν την ευκαιρία να δείξουν τη λεβεντιά και τον πόθο τους για λευτεριά.

Στις 14 και 15 Αυγούστου όλη η Σιάτιστα δονείται στους ρυθμούς των χάλκινων και του ασταμάτητου γλεντιού.

Την παραμονή της γιορτής οι πλατείες Χώρας, Γεράνειας και η γειτονιά του Μπούνου συγκεντρώνουν τις παρέες των καβαλάρηδων, οι οποίοι παρασύρουν Σιατιστινούς και επισκέπτες στο γλέντι.

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, οι καβαλάρηδες ξεκινούν το πρωί για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας στο φερώνυμο Μοναστήρι που βρίσκεται στο Μικρόκαστρο. Το μεσημέρι οι παρέες των καβαλάρηδων με τα καταστόλιστα άλογα μπαίνουν επιβλητικά στη Σιάτιστα και στην πλατεία της Χώρας τούς επισκέπτονται Αρχές και λαός.

Το γλέντι συνεχίζεται στις πλατείες.

Ιωάννινα (Παλαιόπυργος Πωγωνίου) – Κοίμηση της Θεοτόκου

Στον Παλαιόπυργο παρατίθεται γεύμα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας όπου προηγουμένως έχει γίνει η Θεία Λειτουργία, ενώ ακολουθούν τα «ντολιά», ένα έθιμο το οποίο γινόταν παλιά και συνεχίζεται και σήμερα.

Κατά το έθιμο, η εντολή «ντολή –ντολιά» δίνεται από τον «ντολή πασά» που ορίζεται κάποιος από τους μεγαλύτερους. Ο «πασάς» παίρνει το ποτήρι του με το κρασί και το τσουγκρίζει με έναν παρευρισκόμενο (κάποιο ξένο καλεσμένο, τον παπά κ.ά.). Θα πιει τρία ποτήρια ή τρεις φορές και θα τα αφιερώσει κάθε φορά και σε διάφορους, ζητώντας από τους οργανοπαίκτες να παίξουν ένα τραγούδι.

Ύστερα, οι υπόλοιποι με τη σειρά που ορίζει ο «ντολή πασάς» αφιερώνουν τις ευχές τους όπου θέλει ο καθένας, ζητώντας και από ένα τραγούδι. Ένας και από τους σκοπούς αυτού του εθίμου ήταν να διαλύονται και οι μικροπαρεξηγήσεις που είχαν δημιουργηθεί και να υπάρχει ομόνοια μεταξύ των χωριανών.

Ακολουθεί γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας.

Kεφαλονιά – Παναγία η Φιδούσα

Πλήθος πιστών συγκεντρώνεται κάθε χρόνο στην αυλή της Iεράς Mονής της Παναγιάς της Φιδούς στην περιοχή Mαρκόπουλου Kεφαλονιάς για να δουν τα «φιδάκια της Παναγίας». Kάθε 15 Aυγούστου τα μικρά φιδάκια εμφανίζονται στο καμπαναριό και η εκκλησιαστική επιτροπή τα μεταφέρει στο προαύλιο του Iερού Nαού.

Σύμφωνα με την παράδοση, τα φιδάκια φέρνουν καλή τύχη στο νησί και, αν δεν εμφανιστούν, ο οιωνός είναι κακός, όπως έγινε, για παράδειγμα, τη χρονιά των μεγάλων σεισμών, μερικές δεκαετίες πριν.

Κυκλάδες (Τήνος) – Παναγία της Τήνου

Το προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου είναι, ίσως, το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα του ελληνισμού. Στο νησί, που είναι απόλυτα ταυτισμένο με την Παναγιά του, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί, όχι μόνο από την Ελλάδα, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στην Εκκλησία της Μεγαλόχαρης και ν’ αποθέσουν τα τάματά τους.

Η εικόνα των πιστών που ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια μέχρι την Εικόνα γονατιστοί είναι από τις πιο χαρακτηριστικές. Η περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας γίνεται όπως στον Επιτάφιο του Χριστού, τη Μεγάλη Παρασκευή, με τους χιλιάδες πιστούς να ακολουθούν με αναμμένα κεριά.

Το πανηγύρι διαρκεί έως τις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα δηλαδή της Παναγίας, ενώ, παράλληλα με τις εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου, στο νησί γιορτάζεται και η επέτειος της βύθισης του αντιτορπιλικού Έλλη από τους Ιταλούς, που έγινε λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος με τους Ιταλούς, τον Δεκαπενταύγουστο του 1940.

Κυκλάδες (Πάρος) – Παναγία Εκατονταπυλιανή

Από τις εντυπωσιακότερες εκκλησίες του Αιγαίου, ο παλαιοχριστιανικός ναός της Εκατονταπυλιανής, βρίσκεται στην Παροικιά, την πρωτεύουσα της Πάρου, και είναι από τους αρχαιότερους και καλύτερα διατηρημένους χριστιανικούς ναούς.

Σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε εξαιτίας ενός τάματος της Αγίας Ελένης. Πιστοί από ολόκληρη την Ελλάδα συγκεντρώνονται εδώ τον Δεκαπενταύγουστο για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής (17ου αιώνα) και να πάρουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Παναγία Αργοκοιλιώτισσα Νάξου
Παναγία Αργοκοιλιώτισσα Νάξου

Μετά την καθιερωμένη περιφορά του Επιταφίου, ξεκινά το μεγάλο πανηγύρι των ανθρώπων, που το γλεντάνε μέχρι τις πρωινές ώρες με παραδοσιακή μουσική, παριανό κρασί και ντόπιους μεζέδες. Στα εννιάμερα της Παναγίας, στο λιμανάκι της Νάουσας της Πάρου η νύχτα γίνεται μέρα, όταν δεκάδες καΐκια προσεγγίζουν την προβλήτα με αναμμένα δαδιά.

Οι συγκεντρωμένοι, εντυπωσιασμένοι από το θέαμα, περιμένουν την κορύφωση, με την άφιξη των «πειρατών» στο λιμάνι για την έναρξη της γιορτής με νησιώτικους χορούς, και πρώτο και καλύτερο τον Mπάλο.

Ιωάννινα (Ζαγοροχώρια)

Από τα πιο γνωστά πανηγύρια είναι εκείνα που πραγματοποιούνται στα Ζαγοροχώρια. Σε χωριά όπως η Βίτσα και το Τσεπέλοβο, οι εκδηλώσεις στη μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι τριήμερες και προσφέρουν την ευκαιρία για ατελείωτο γλέντι με παραδοσιακούς ηπειρώτικους χορούς.

Την τρίτη και τελευταία ημέρα της χαράς και του κεφιού, τον πρώτο λόγο έχουν οι ντόπιοι, με τοπικούς σκοπούς και ηπειρώτικους χορούς.

Κυκλάδες (Κουφονήσια) – Με τα καΐκια στην Παναγιά

Τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει η Παναγία στο εκκλησάκι της στο Κάτω Κουφονήσι. Μετά τη λειτουργία προσφέρεται φαγητό από τους κατοίκους και κατόπιν μεταφέρονται με τα καΐκια, τα οποία κάνουν αγώνες για το ποιο θα περάσει το άλλο στο Πάνω Κουφονήσι.

Με την επιστροφή ντόπιοι και ξένοι το γλεντάνε μέχρι πρωίας στα μαγαζιά του νησιού, με μουσική, κρασί, ούζο και θαλασσινούς μεζέδες.

Δωδεκάνησα (Κάρπαθος) – Παναγία στην Όλυμπο

Για τους πιο ταξιδεμένους, που έχουν αψηφήσει την απόσταση και τις δυσκολίες στην πρόσβαση, το πανηγύρι της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Όλυμπο της Καρπάθου είναι από τα πιο κατανυκτικά.

Εδώ, στην Όλυμπο, οι λειτουργίες είναι βαθιά συνδεδεμένες με το πένθος που χαρακτηρίζει αυτή τη συγκυρία για τον Χριστιανισμό και το αποκορύφωμα του παραδοσιακού εορτασμού είναι ο χορός που γίνεται στη μικρή πλατεία, μπρος στην εκκλησιά της Παναγίας, με τους οργανοπαίκτες να παίζουν τον Κάτω Χορό, αργόσυρτο και με σοβαρή διάθεση.

Αρχικά, οι άνδρες, καθισμένοι στο τραπέζι και με ένα κομμάτι βασιλικό στο πέτο, τραγουδούν και πίνουν, με τη συνοδεία λαούτου και λίρας. Στη συνέχεια και καθώς πέφτει το σκοτάδι, ξεκινά ο χορός, στον οποίο μπαίνουν σιγά-σιγά και οι γυναίκες ντυμένες με τις εκπληκτικής ομορφιάς και λαμπρότητας παραδοσιακές γιορτινές φορεσιές τους.

Ο χορός, αργός και πάντα με σταθερό βήμα και κατανυκτική διάθεση, κρατά για ώρες και η όλη ατμόσφαιρα είναι από τις ωραιότερες που μπορεί να βιώσει ο πιστός στα πανηγύρια του Αιγαίου.

Δωδεκάνησα (Nίσυρος) – Παναγία Σπηλιανή

Ένας από τους πιο πολυήμερους και ξεχωριστούς εορτασμούς της Παναγιάς πραγματοποιείται στο νησί της Νισύρου. Εδώ γιορτάζεται το Nιάμερο της Παναγίας, που ξεκινά στις 6 Αυγούστου, γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Tο έθιμο είναι αφιερωμένο στη γυναίκα, καθώς οι μαυροντυμένες Eννιαμερίτισσες (γυναίκες ταγμένες στην Παναγία) αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη λατρευτική δράση. Eγκαθίστανται στον χώρο του μοναστηριού της Παναγίας της Σπηλιανής, που βρίσκεται μέσα στο κάστρο των Iπποτών, προσκυνούν και καθαρίζουν τον χώρο και τα ιερά σκεύη.

Στην πραγματικότητα, διεξάγονται δύο παράλληλες λατρευτικές τελετουργίες: η επίσημη εκκλησιαστική από τους ιερείς και η ανεπίσημη με ιέρειες τις Eννιαμερίτισσες, που ακολουθούν αυστηρή νηστεία, κάνουν 300 μετάνοιες κάθε εικοσιτετράωρο και ψάλλουν.

Tην ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, με τη λήξη της Λειτουργίας, οι ιερείς λιτανεύουν την εικόνα της Παναγίας έως το χωριό για να ευλογήσει το πανηγύρι. Oι Eννιαμερίτισσες, από την άλλη πλευρά, κρατούν τους δίσκους με τα κόλλυβα και προπορεύονται, ανοίγοντας τον δρόμο για την ιερή εικόνα.

 Το γλέντι ξεκινά τη στιγμή που η εικόνα φτάνει στο χωριό, με τον τοπικό χορό της «κούπας», τραγούδια και άφθονο κρασί, ενώ οι Εννιαμερίτισσες αποσύρονται.

Δωδεκάνησα (Πάτμος) – Επιτάφιος Παναγίας

Στο νησί της Πάτμου, το νησί της Ορθοδοξίας, όπου τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το ιστορικό μοναστήρι της Αποκάλυψης, οι μοναχοί του τηρούν το έθιμο του Επιταφίου της Παναγίας, ένα έθιμο με βυζαντινές καταβολές.

Ο χρυσοποίκιλτος Επιτάφιος της Παναγίας περιφέρεται στα σοκάκια του νησιού σε μεγαλοπρεπή πομπή, ενώ οι καμπάνες του μοναστηριού και των άλλων εκκλησιών ηχούν ασταμάτητα.

Δωδεκάνησα (Λειψοί) – Παναγία του Χάρου

Στο Μοναστήρι της Παναγίας στους Λειψούς, η Παναγία δεν κρατάει το Θείο Βρέφος αλλά τον Εσταυρωμένο Χριστό, σε μια εικόνα μοναδική στη χριστιανική παράδοση. Η Παναγία του Χάρου γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, δηλαδή στα εννιάμερα της Παναγίας.

Σύμφωνα με το έθιμο, που τηρείται από το 1943, τοποθετούνται την άνοιξη κρινάκια γύρω από την εικόνα, τα οποία στη συνέχεια ξεραίνονται και ανθίζουν ξανά, τον Αύγουστο.

Με πληροφορίες από το aftodioikisi.gr

Zougla.gr

Μύθος ή αλήθεια; – Το ψωμί ευθύνεται για τα παραπάνω κιλά;

Πολλοί άνθρωποι αποκλείουν το ψωμί από το καθημερινό διαιτολόγιο τους, θεωρώντας το ένοχο για την προσθήκη περιττών κιλών και αδιαφορώντας για την ιδιαίτερη θρεπτική του αξία.

9diafora044

Η θρεπτική αξία του ψωμιού έγκειται κυρίως στις πρωτεΐνες του σιταριού (γλουτένη, προλαμίνη και λευκοσίνη), στα μεταλλικά άλατα, τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες, ιδίως του συμπλέγματος Β. Οι φυτικές ίνες μειώνουν την απορρόφηση λίπους, βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος.

Υπάρχουν διάφορα είδη ψωμιού. Τα τελευταία χρόνια μπορούμε να βρούμε μεγάλη ποικιλία ανάλογα με τον τύπο του αλεύρου που χρησιμοποιείται, δίνοντας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο καθένα. Το κοινό (λευκό) ψωμί ή πολυτελείας με αλεύρι τύπου 70%, χωρίς πίτουρο. Το ψωμί σίκαλης που γίνεται από μείγμα σιτάλευρου και άλευρου σίκαλης. Το ψωμί ολικής αλέσεως που παρασκευάζεται από άλεσμα όλου του σιταριού (μαζί με το φλοιό). Το πολύσπορο ψωμί που γίνεται από το σύνολο των δημητριακών, όπως το σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, καλαμπόκι και πολλές φορές με ανάμειξη άλλων σπόρων ή ξηρών καρπών (σουσάμι, νιφάδες βρώμης, καρύδι).

Αγορά φρέσκου ψωμιού καθημερινά.
Αγορά φρέσκου ψωμιού καθημερινά.

Η σωστή κατανάλωση ψωμιού δεν παχαίνει. Το ψωμί πρέπει να βρίσκεται στο διαιτολόγιο, είτε θέλετε να χάσετε βάρος είτε όχι. Όλες οι διατροφικές πυραμίδες, που έχουν αναπτυχθεί κατά καιρούς, τοποθετούν το ψωμί στη βάση τους, κάτι που σημαίνει ότι το ψωμί μπορεί να βρίσκεται σε καθημερινή βάση στο διαιτολόγιο και μάλιστα μπορεί να καταναλώνεται και σε ποσότητα.

Μαζί με τα άλλα δημητριακά, το ψωμί αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές υδατανθράκων, τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 50% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Η αλήθεια είναι ότι το μαύρο ψωμί έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με το λευκό. Κάθε φέτα 30 γραμμαρίων (μέγεθος τοστ) προσδίδει περίπου 70-80 θερμίδες. Η σαφής υπεροχή του ψωμιού σικάλεως ή ολικής άλεσης ή του πολύσπορου οφείλεται στο πλούσιο περιεχόμενο του σε φυτικές ίνες.

 

Πώς να τηγανίζετε τις πατάτες για να μην είναι “καρκινογόνες”

Πρόσφατα η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνέστησε να μην καταναλώνονται παρατηγανισμένες και ξεροψημένες τηγανητές πατάτες, καθώς είναι πιθανότερο να έχουν υψηλότερα επίπεδα του επικίνδυνου χημικού συστατικού ακρυλαμιδίου, που συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου.

Μάλιστα, όπως διαβάζουμε στο onmed, στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο η πρόσληψη σε ακρυλαμίδιο.

Πρόκειται για χημική ουσία που αναπτύσσεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα και σχηματίζεται από μια χημική αντίδραση των σακχάρων με ένα αμινοξύ που ονομάζεται ασπαραγίνη.

Πώς θα εξασφαλίζετε ότι οι πατάτες σας δεν περιέχουν το καρκινογόνο ακρυλαμίδιο:

– Τηγανίζετε πάντα με 50% ελαιόλαδο και 50% ηλιέλαιο ή φοινικέλαιο

20100310_0853ed– Μην τηγανίζετε στο ίδιο λάδι γι πάνω από 2 – 3 φορές

– Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες ψύξης μπορεί να αυξήσουν την περιεκτικότητα της πατάτας σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης ακρυλαμιδίου κατά το τηγάνισμα.

– Όταν κόβετε τις πατάτες, πριν τις τηγανίσετε βάλτε τις σε κρύο νερό για 30 λεπτά

– Μην αφήνετε να σκουρύνουν οι πατάτες. Μόλις αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα βγάλτε τες από τηγάνι ή τη φριτέζα

– Μην τρώτε τις πατάτες ή τα κομμάτια της τηγανιτής πατάτας που είναι πολύ σκούρα

Τι είναι το ακρυλαμίδιο
Το ακρυλαμίδιο είναι μια άοσμη λευκή κρυσταλλική ουσία, ασύμβατη με οξέα, βάσεις και οξειδωτικά μέσα. Αντιδρά άμεσα με οργανικές ενώσεις που περιέχουν αμινομάδες, υδροξυλομάδες και σουλφυδρυλομάδες.

Κατά την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία ή όταν θερμαίνεται πολυμερίζεται με έκλυση θερμότητας γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έντονη αντίδραση πολυμερισμού. acr_react1
Το ακρυλαμίδιο μπορεί να πολυμερισθεί και με χημικά μέσα, όπως π.χ. με επίδραση υπεροξειδίων και άλλων οξειδωτικών ουσιών. Για να αποφευχθεί ο πολυμερισμός του πρέπει να φυλάσσεται σε ξηρό, σκοτεινό και ψυχρό μέρος.

Το ακρυλαμίδιο είναι τοξική ουσία, μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα και να προκαλέσει έντονο ερεθισμό και θα πρέπει να καταβάλλεται προσοχή κατά τη χρήση του. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι είναι καρκινογόνος και τερατογόνος (γονοτοξική) ουσία. Κατά το χειρισμό του πρέπει να τηρούνται οι συνήθεις πρακτικές ασφάλειας, δηλαδή πρέπει να αποφεύγεται η εισπνοή σκόνης του και η επαφή του με το δέρμα.

Το ακρυλαμίδιο άρχισε να απασχολεί από το 2002 την επιστημονική κοινότητα και την κοινή γνώμη, όταν Σουηδοί επιστήμονες διαπίστωσαν την παρουσία ιχνοποσοτήτων του σε τροφές ευρείας και συχνής κατανάλωσης, όπως π.χ. οι τηγανιτές πατάτες και διάφορα αρτοσκευάσματα. Η παρουσία του στις τροφές δεν είναι αποτέλεσμα ηθελημένης προσθήκης, ρύπανσης ή κάποιας νόθευσης, αλλά σχηματίζεται κατά φυσικό τρόπο κατά τη θερμική επεξεργασία τους (τηγάνισμα, ψήσιμο)

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον ιό Έμπολα – Ειδικές οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ προς τους πολίτες για να προστατευτούν

– Δόθηκε στη δημοσιότητα αφίσα για τις πύλες εισόδου της χώρας για τον ιό του Έμπολα – Ο ιός μετά από μία περίοδο επώασης προκαλεί αρχικά ένα σύνδρομο που μοιάζει με τη γρίπη – Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει σε ποιές χώρες πρέπει να αποφεύγεται η επίσκεψη από τους πολίτες –

Σε ετοιμότητα το Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ για τυχόν περιστατικά από τον ιό Έμπολα Σε επικαιροποιημένες συστάσεις στους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες για τον ιό Εμπολα προχώρησε σήμερα το υπουργείο υγείας μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα.

Σε μια αναλυτική ανακοίνωση που συντάχθηκε με τη βοήθεια του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει τι είναι ο ιός, πως μεταδίδεται τι συστήνεται στους ταξιδιώτες και ποιά μέτρα έχουν ήδη ληφθεί.

Μεταξύ άλλων δόθηκε και στη δημοσιότητα μια αφίσα που θα τοποθετηθεί στις πύλες εισόδου της χώρας και αναφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Τι είναι ο ιός Έμπολα

ebola-thumb-large

 

Ο αιμορραγικός πυρετός Ebola είναι ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται σποραδικά κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Αφρικής.
Πρόκειται κατά βάση για ζωονόσο και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η δεξαμενή του ιού είναι διάφοροι τύποι νυχτερίδων της Αφρικής. Ο ιός από τις νυχτερίδες μεταφέρεται σε άγρια ζώα τα οποία στη συνέχεια μεταφέρουν τον ιό στον άνθρωπο.

Η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων στην Αφρική, συνήθως, ακολουθείται από επιδημίες τόσο στην κοινότητα όσο και στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Η νοσοκομειακή εξάπλωση στις χώρες της Αφρικής σχετίζεται με την πολλαπλή χρήση μη αποστειρωμένων βελόνων όπως και με την έλλειψη των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Πως μεταδίδεται

Ο ιός Εbola μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών (π.χ. σάλιο, ούρα κλπ).

Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο αυξάνει στα τελευταία στάδια της νόσου και κυρίως στο αιμορραγικό στάδιο, αλλά ακόμη και μεταθανάτια, λόγω της συνεχιζόμενης ιαιμίας.

Ο ιός, μετά από περίοδο επώασης περίπου μιας εβδομάδας (από 2 έως 21 ημέρες), προκαλεί αρχικά ένα σύνδρομο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή (πυρετός, μυαλγίες, πόνος στη μέση, αδυναμία), και προοδευτικά εμετούς και διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες από βλεννογόνους και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Οι συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ Συστήνεται να αποφεύγεται η επίσκεψη σε χώρες της Δυτικής Αφρικής όπως, Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, και Νιγηρία.
Σε περίπτωση που θεωρηθεί ανέφικτη αυτή η επιλογή θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης στη χώρα προορισμού για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό, βάσει των λεπτομερών υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ:

Η ενημερωτική αφίσα
Η ενημερωτική αφίσα

Αποφυγή επαφής με οποιουδήποτε τύπου βιολογικό υλικό (αίμα, σπέρμα, σάλιο κλπ), και αντικείμενα που πιθανόν είναι μολυσμένα, προφυλαγμένη σεξουαλική επαφή, αποφυγή κατανάλωσης κρέατος αγρίων ζώων, κλπ

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα Το Υπουργείο Υγείας με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς (Γεν. Δ/νση Δημόσιας Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΕΠΥ) έχουν ήδη διασφαλίσει υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και έχουν προσαρμοστεί στις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως έγινε σήμερα γνωστό έχουν ήδη σταλεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ οδηγίες στους επαγγελματίες υγείας (www.keelpno.gr) (γενικές πληροφορίες σχετικά με τον αιμορραγικό πυρετό από ιούς Ebola, τους τρόπους μετάδοσης των ιογενών αιμορραγικών πυρετώv, τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης των ιογενών αιμορραγικών πυρετών, τις οδηγίες για τη διαχείριση πιθανού/ύποπτου για ιογενή αιμορραγικό πυρετό κρούσματος σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.)

Επίσης έχουν ήδη εκδοθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ οδηγίες για ταξιδιώτες (www.keelpno.gr) και έχουν καθοριστεί και τελούν σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Εργαστηριακού Ελέγχου για την διερεύνηση κλινικών δειγμάτων τα οπόια είναι: Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και επικουρικά το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών).

Έχει ήδη καθοριστεί και τελεί σε πλήρη ετοιμότητα ως Νοσοκομείο υποδοχής τυχόν περιστατικών, το Νοσοκομείο «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ» Σε ότι αφορά την ενημέρωση και διαχείριση τυχόν ύποπτων περιστατικών επιβατών που μπορεί να εισέρχονται με πυρετό ή /και άλλα συμπτώματα στη χώρα έχει καταρτισθεί λεπτομερής σχεδιασμός, για τις οδηγίες ατομικών και συλλογικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού (ΚΕΕΛΠΝΟ), μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, παρακολούθησης και κλινικής αντιμετώπισης.