Αρχική Blog Σελίδα 16925

Παίρνεις αντιβίωση; Τότε τρώγε και γιαούρτι…

Η γιαούρτη ή το γιαούρτι είναι μια από τις αρχαιότερες τροφές που γνωρίζει ο 
άνθρωπος. Οι Αιγύπτιοι και οι αρχαίοι Έλληνες το γνώριζαν καλά. 
Μάλιστα είχαν από τότε αντιληφθεί τις θρεπτικές του ιδιότητες και τις 
θετικές του επιδράσεις στα έντερα.

Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Το γιαούρτι είναι το γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται από τη ζύμωση του γάλακτος με τη δράση συγκεκριμένων μικροοργανισμών. Οι μικροοργανισμοί αυτοί πρέπει να είναι άφθονοι και ζωντανοί στο τελικό προϊόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, γιατί στη δράση τους οφείλονται οι ευεργετικές ιδιότητες του γιαουρτιού. Το γιαούρτι αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες τροφίμων στον κόσμο Το γιαούρτι είναι μια πολύ θρεπτική και εύπεπτη τροφή, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και φυσικά για όλες τις φάσεις της ανάπτυξης.

Το γιαούρτι μάς δίνει όλα τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, ασβέστιο, φώσφορο, άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία και βιταμίνες Α και του συμπλέγματος Β.

Γιαούρτι και αντιβίωση πάνε πάντα μαζί και αποτελούν τον καλύτερο συνδυασμό για γρήγορη ανάρρωση!

Όλοι έχουμε πάρει κάποια στιγμή της ζωής μας αντιβίωση και σίγουρα έχουμε ακούσει πως η καλύτερη διατροφή για την αντιβίωση είναι πλούσια στο γνωστό και αγαπημένο γιαούρτι. Γνωρίζεις όμως για ποιο λόγο;

Η αντιβίωση έχει την ιδιότητα να σκοτώνει τα «καλά» βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο, δημιουργώντας φουσκώματα και φλεγμονές. Τα προβιοτικά και οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο γιαούρτι λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας της χλωρίδας του εντέρου, αποτρέποντας ταυτόχρονα τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροοργανισμών.

Το γιαούρτι λοιπόν όχι μόνο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και σε προστατεύει από τα βακτήρια, αλλά παράλληλα αυξάνει τις καύσεις και τον μεταβολισμό, συμβάλλοντας και στο αδυνάτισμα.

Το γιαούρτι συμβάλλει στην ανάπτυξη και σωματική διάπλαση των παιδιών. Η οξίνιση και τα ένζυμα του γιαουρτιού διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των συστατικών . Τα πολυάριθμα ζωντανά και ενεργά βακτήρια ασκούν θετική δράση στη μικροχλωρίδα του εντέρου και στην παραγωγή εντερικών αντισωμάτων.

Ως τροφή το γιαούρτι βοηθάει στην υψηλή πρόσληψη ασβεστίου και κατ’ επέκταση στην καλή υγεία των οστών. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ευεργετικό σε περιόδους ανάρρωσης αρρώστων. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας το γιαούρτι μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα προσφέροντας τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Το παραδοσιακό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη μπορεί να μειώσει την κακοσμία στόματος και τα επιβλαβή βακτηρίδια που ζουν στη γλώσσα και το σάλιο. Άτομα που καταναλώνουν τακτικά γιαούρτι έχουν λιγότερη τερηδόνα. 
Εκτός από τη δράση εναντίον της κακοσμίας του στόματος, το γιαούρτι 
φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση των λοιμώξεων του ουροποιητικού 
συστήματος στις γυναίκες. Επιπρόσθετα βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση 
παθήσεων του πεπτικού συστήματος.

Όσον αφορά τα λιπαρά που περιέχει το γιαούρτι, αυτά αναγράφονται στη συσκευασία και μπορεί να είναι από 0% έως 10%. Οι θερμίδες που μας δίνει ένα λευκό γιαούρτι (όχι επιδόρπιο) κυμαίνονται από 80 έως 180 σε κάθε κεσεδάκι (240 γρ.).

Αυτή είναι η βασική αιτία της κατάθλιψης του χειμώνα

Επιστήμονες από τη Δανία εντόπισαν την υποκείμενη αιτία που κάνει μερικούς ανθρώπους να παθαίνουν κατάθλιψη τον χειμώνα, την οποία όμως ξεπερνούν μόλις «ανοίξει» ο καιρός.

Το κλειδί, λένε, είναι η εποχιακή διακύμανση στα επίπεδα μίας πρωτεΐνης που παράγεται στον εγκέφαλο και μειώνει τα επίπεδα της «ουσίας της ευτυχίας», της σεροτονίνης.

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής, δηλαδή μία από τις ουσίες που παίζουν ρόλο στη μεταβίβαση των μηνυμάτων από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο, και επηρεάζει σημαντικά την ψυχική διάθεση.

Τα χαμηλά επίπεδά της παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη κατάθλιψης, γι’ αυτό και πολλά αντικαταθλιπτικά φάρμακα (όπως οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης ή SSRIs) δρουν αυξάνοντάς τα.

Στη νέα μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο 27ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού ΚολλεγίουΝευροψυχοφαρμακολογίας (ECNP) στο Βερολίνο, συμμετείχαν 11 πάσχοντες από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (ΕΣΔ) όπως λέγεται επιστημονικά η «κατάθλιψη του χειμώνα», και 23 υγιείς συνομήλικοί τους.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης που την πραγματοποίησαν υπέβαλλαν τους εθελοντές σε τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων (PET) εγκεφάλου, διαπιστώνοντας ότι στους πάσχοντες από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή υπήρχε εποχιακή διακύμανση στα επίπεδα της πρωτεϊνης SERT.

Στην πραγματικότητα, η SERT ήταν αυξημένη κατά 5% στους ασθενείς κατά τους χειμερινούς μήνες έναντι των επιπέδων που είχαν το καλοκαίρι, ενώ στους υγιείς συνομηλίκους παρέμενε σχεδόν σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η SERT δεσμεύει την ελεύθερη σεροτονίνη από τις νευρικές συνάψεις του εγκεφάλου και την επαναφέρει μέσα στα νευρικά κύτταρα απ’ όπου παράγεται – και γι’ αυτό όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά της, τόσο χαμηλότερη είναι η δραστηριότητα της σεροτονίνης.

Οι νευρικές συνάψεις είναι τα σημεία επικοινωνίας των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους.

«Οι διακυμάνσεις της SERT σε συνάρτηση με την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είχαν παρατηρηθεί και κατά το παρελθόν, αλλά η παρούσα είναι η πρώτη μελέτη που παρακολουθεί επί μήνες τους ασθενείς για να γίνουν συγκρίσεις στα επίπεδά της το καλοκαίρι και τον χειμώνα», δήλωσε ο δρ Σίγκφριντ Κάσπερ, καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Ψυχιατρικής & Ψυχοθεραπείας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ECNP.

Και πρόσθεσε: «Τα νέα ευρήματα φαίνεται πως επιβεβαιώνουν ότι η SERT βρίσκεται στη ρίζα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής».

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, που προσβάλλει περισσότερους από 12 εκατομμύρια Ευρωπαίους, χαρακτηρίζεται από επεισόδια σοβαρής κατάθλιψης που εκδηλώνονται κυρίως το φθινόπωρο και τον χειμώνα και εκλείπουν την άνοιξη.

 Real.gr

 

Συνάντηση συμμαθητών από το Γυμνάσιο Πλατέος της περιόδου 1956-1957

Η συνάντηση έγινε στον Πλάτανο Ημαθίας, την 19/10/2014.

Ένας εκ των παρευρισκομένων συμμαθητών ο Δημήτριος Ραχουτής έγραψε:

«Βρήκαμε φίλους από πολύ παλιά,.. Η συνάντηση μας είχε από όλα, συγκίνηση, χαρά αναμνήσεις ατέλειωτες .. Δεν μας ενδιέφερε το φαγητό είχαμε χορτάσει από την μεγάλη αγάπη που είχαμε μεταξύ μας».

Πάντα να βλέπουμε παρόμοιες συναντήσεις με αγάπη, νοσταλγία και κέφι.

Ο κ. Δημήτρης Ραχουτής μας έστειλε τις φωτογραφίες από την συνάντηση.

a7 a6 a5 a3 a4 a2 a1

Τα αναψυκτικά όχι μόνο παχαίνουν, αλλά προκαλούν και πρόωρη γήρανση!

Κανονικά τα αναψυκτικά θα έπρεπε να φέρουν ειδική προειδοποίηση ότι βλάπτουν σοβαρά την υγεία, ακριβώς όπως και τα πακέτα των τσιγάρων, λένε οι ειδικοί καθώς πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ακόμα και ένα κουτάκι αναψυκτικού με ζάχαρη την ημέρα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσουμε διαβήτη τύπου 2.

Μια τελευταία όμως έρευνα έδειξε, ότι όσοι έπιναν 350 ml αναψυκτικών την ημέρα, εμφάνιζαν αλλαγές στο DNA τους σαν κι αυτές που παρατηρούνται σε ανθρώπους 4,6 χρόνια μεγαλύτερους σε ηλικία!

Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά ενοχοποιούνται για πρόωρο γήρας, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες. Ύστερα από πέντε χρόνια εντατικών ερευνών και ανάλυση 5.300 δειγμάτων από υγιείς ενήλικες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών –τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης– οδηγεί στη συρρίκνωση των τελομερών, των τμημάτων που βρίσκονται στο άκρο κάθε χρωμοσώματος. Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, όσο μικρότερα σε μήκος είναι τα τελομερή, τόσο δυσκολότερα αναγεννιούνται τα κύτταρα, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία της γήρανσης και να αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρών ασθενειών αλλά και ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.

«Πιστεύουμε λανθασμένα ότι μπορούμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αναψυκτικών αν η συνήθεια αυτή δε συνοδεύεται από τη σημαντική αύξηση του βάρους, όμως τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ο αρνητικός αντίκτυπος των αναψυκτικών είναι σημαντικός ασχέτως του βάρους του ατόμου», δηλώνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Ελίσα Επελ. «Η διαπίστωση αυτή είναι εξαιρετικά ανησυχητική, καθώς υποδεικνύει ότι τα αναψυκτικά μας γερνούν πρόωρα χωρίς καν να το πάρουμε είδηση»,προσθέτει η Έπελ.

Οι Αμερικανοί ερευνητές υπογραμμίζουν, πάντως, ότι δεν εντόπισαν κάποια άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών διαίτης και χυμών με την πρόωρη γήρανση των κυττάρων. Για τους Αμερικανούς επιστήμονες, όσοι υποστήριζαν ότι έπιναν 350 ml αναψυκτικών την ημέρα, εμφάνιζαν αλλαγές στο DNA τους σαν κι αυτές που παρατηρούνται σε ανθρώπους 4,6 χρόνια μεγαλύτερους σε ηλικία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Ένωση Αναψυκτικών αρνήθηκε να σχολιάσει τα ευρήματα της μελέτης και επιμένει πως οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο τελικό συμπέρασμα σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης αναψυκτικών στη διαδικασία της γήρανσης των κυττάρων.

Ελπίδες για καλύτερη ζωή δίνει νέα θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Πρόκειται για τη θεραπεία με φουμαρικό διμεθυλεστέρα η οποία κυκλοφορεί από τον περασμένο Μάρτιο στην Αμερική, την Αυστραλία καθώς και σε μερικές χώρες της Ευρώπης – στην Ελλάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου έτους

 Με ένα νέο σκεύασμα εμπλουτίζεται η θεραπευτική φαρέτρα για την πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας, την πιο κοινή νευρολογική αυτοάνοση πάθηση που εκδηλώνεται σε νέους ενήλικες και δη γυναίκες. Παγκοσμίως οι ασθενείς εκτιμώνται σε 2,5 εκατ., ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 10.000-12.000 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Πρόκειται για τη θεραπεία με φουμαρικό διμεθυλεστέρα η οποία κυκλοφορεί από τον περασμένο Μάρτιο στην Αμερική, την Αυστραλία καθώς και σε μερικές χώρες της Ευρώπης – στην Ελλάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου έτους. Περισσότεροι από 100.000 ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία με φουμαρικό διμεθυλεστέρα μέσα από το εκτεταμένο πρόγραμμα κλινικών μελετών αλλά και από την κυκλοφορία του.

Από το 1993 και την κυκλοφορία της πρώτης ιντερφερόνης β-1b μέχρι σήμερα έχουν παρασκευαστεί και κυκλοφορήσει εννέα ακόμη θεραπείες για την αντιμετώπιση της νόσου.

Η έγκριση της νέας θεραπείας βασίστηκε σε ένα ισχυρό πρόγραμμα ανάπτυξης, το οποίο περιελάμβανε δύο κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ, την DEFINE και την CONFIRM, καθώς και μία τρέχουσα μελέτη ανοιχτής επέκτασης (ENDORSE), στην οποία ασθενείς παρακολουθούνται από 5 και ως 6,5 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Δρα Ραλφ Γκολντ, M.D., καθηγητή και διευθυντή του Τμήματος Νευρολογίας στο Νοσοκομείο St. Josef του Νοσοκομείου του Μπόχουμ κι επικεφαλής μίας εκ των δύο μελετών «η μελέτη ENDORSE απέδειξε πως ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας προσφέρει θετικά αποτελέσματα σε ένα μεγάλο εύρος ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση συμπεριλαμβανομένων και των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών, γεγονός που υπογραμμίζει την αξία της θεραπείας». Το νέο χάπι αποδείχθηκε ότι μειώνει τις υποτροπές και τις εστίες του εγκεφάλου και καθυστερεί την εξέλιξη της αναπηρίας, παρουσιάζοντας παράλληλα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας και ανοχής.

Τη νέα θεραπεία έχουν λάβει και Έλληνες ασθενείς στο πλαίσιο κλινικής μελέτης, με τα αποτελέσματα που καταγράφονται μέχρι τώρα να χαρακτηρίζονται πολύ καλά από τους ειδικούς. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ, κατά το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Πολλαπλή Σκλήρυνση της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας (ΕΛΛΑΝΑ),που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, « η θεραπεία με φουμαρικό διμεθυλεστέρα ενεργοποιεί το «μονοπάτι» Nrf2 μέσω του οποίου επιτυγχάνεται αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση». Οι παρενέργειες του φουμαρικού διμεθυλεστέρα στους ασθενείς σύμφωνα με τον καθηγητή ήταν μικρής κλίμακας και εκδηλώνονταν με ένα αίσθημα καύσου ή με προβλήματα γαστρεντερολογικής φύσης.

”ΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ” ΤΜΗΜΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ- Πρώτη ήττα για την Αλεξάνδρεια

 Την πρώτη της ήττα γνώρισε η ομάδα της Αλεξάνδρειας στον πρώτο εκτός έδρας αγώνα για το φετινό πρωτάθλημα. Ο ΓΑΣ δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Εύαθλου στο Πολύκαστρο και έχασε με 73-59. Η ομάδα της Αλεξάνδρειας παρά τις πολλές απουσίες (5 παίχτες έλειπαν), την ατυχία με τον τραυματισμό του Ρουσόπουλου και το κακό ξεκίνημα της, όπου βρέθηκε να χάνει με 20 πόντους διαφορά, κατάφερε να ξαναμπεί στο παιχνίδι, και να ροκανίσει την διαφορά. Με σκληρή άμυνα και ψυχραιμία στην επίθεση μπόρεσε και έφτασε σε απόσταση βολής από τον αντίπαλο της (45-44 στα μέσα του τρίτου δεκάλεπτου) αλλά κάπου εκεί μπήκε στην μέση ο παράγοντας διαιτησία. Με συνεχόμενα λανθασμένα σφυρίγματα έστελνε τους αντιπάλους στην γραμμή των ελευθέρων βολών, με συνέπεια να ανοίξει η διαφορά στους 10 πόντους όπου διατηρήθηκε μέχρι το τέλος.

Πολλά παράπονα από τους δύο διαιτητές για την ομάδα μας που ελπίζει σε καλύτερη αντιμετώπιση στα επόμενα ματς.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ:(Γκότσης) Παντοφλίδης, Ρουσόπουλος, Παπαγερίδης, Σιτσάνης, Μπαλιακας, Στογιαννόπουλος, Αβραμίδης, Νικολόπουλος, Περπερίδης, Πλωμαρίτης..

Θεσσαλονίκη: Παρασκεύασαν το μεγαλύτερο κουλούρι Θεσσαλονίκης !!!

Παρασκεύασαν το μεγαλύτερο κουλούρι Θεσσαλονίκης το οποίο περικύκλωσε συμβολικά τον Λευκό οι αρτοποιοί της πόλης εχθές Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014, στις 12 το μεσημέρι, στο πλαίσιο του THESSALONIKI FOOD FESTIVAL του Δήμου Θεσσαλονίκης.

annak
Επιμέλεια: Άννα Καταχανά

Το αγαπημένο αρτοσκεύασμα, σήμα κατατεθέν της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης, είχε συνολικό μήκος 150 μέτρα και ήταν το μεγαλύτερο κουλούρι που έχει κατασκευαστεί στον κόσμο.

Για το σκοπό αυτό εργάστηκαν, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ομάδες και μέλη του Σωματείου Αρτοποιών “Προφήτης Ηλίας”, οι οποίοι  χρησιμοποίησαν συνολικά 700 κιλά αλεύρι και 250 κιλά σησάμι. Το κουλούρι παρουσιάστηκε σε ειδική εξέδρα που είχε στηθεί περιμετρικά του Λευκού Πύργου και στη συνέχεια μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη των “Μύλων Κρήτης” και της εταιρείας Αφοι Χαΐτογλου ΑΒΕΕ, οι οποίοι ήταν και οι χορηγοί των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του κουλουριού.

Η δράση στόχευε, μεταξύ άλλων, στην επιβεβαίωση της εντοπιότητας του κουλουριού, η ιστορία του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη της Θεσσαλονίκης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

DSCF1982 DSCF1990 DSCF1977 DSCF1975 DSCF1981 DSCF1976 DSCF1966

Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Την εμβολιαστική στρατηγική για την αντιμετώπιση της εποχικής επιδημικής έξαρσης της γρίπης, ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Όπως επισημαίνει, ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της εποχικής γρίπης, είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος καλύπτει σε ποσοστό περίπου 80% τους εμβολιασθέντες, συμβάλλει στην αποφυγή εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση νόσησης, στην αποφυγή της αποδιοργάνωσης της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής, και στην αποφυγή υπερκατανάλωσης φαρμάκων, νοσηλειών και ιατρικών επισκέψεων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ο εμβολιασμός για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως :

1. άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών

2. παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως:

με άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

με ανοσοκαταστολή λόγω κληρονομικότητας ή επίκτητου νοσήματος ή θεραπείας

μεταμοσχευμένους

με κληρονομικές αιμοσφαιρινοπάθειες (μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία κλπ)

σε χρόνιους νεφροπαθείς

με σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

με νευρομυϊκά χρόνια νοσήματα

έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κυήσεως, λεχωείδες και θηλάζουσες

4. παχύσαρκα άτομα με δείκτη Μάζας Σώματος > 40kg/m2

5. παιδιά με μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης λόγω ρευματοειδούς αρθρίτιδας κλπ χρόνιων νοσημάτων (πχ kawasaki)

6. άτομα που φροντίζουν βρέφη μικρότερα των 6 μηνών, ή ηλικιωμένα άτομα ή νοσούντες

7. “κλειστοί πληθυσμοί” πχ προσωπικό ιδρυμάτων με εσωτερικούς τροφίμους, σε σχολές, ειδικά σχολεία, κλπ.

8. ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους άλλους εργαζόμενους όλων των χώρων παροχής υπηρεσιών Υγείας, όπως και στο προσωπικό παροχής κάθε είδους υπηρεσιών, που επισκέπτεται συχνά αυτούς τους χώρους

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψη, ότι η κάλυψη (ανοσολογική απάντηση), επιτυγχάνεται περίπου σε δύο (2) εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Σε ότι αφορά την ασφάλεια του εμβολίου, επισημαίνεται ότι δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό, σε αντίθεση με τις σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να παρατηρηθούν σε περίπτωση νόσησης, ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και απολύτως ασφαλή, εφ’ όσον τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες μεταφοράς, αποθήκευσης, φύλαξης και διάθεσης (ψυχρή αλυσίδα και ημερομηνία λήξης).

Να θυμίσουμε ότι τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, έχουν μηδενική συμμετοχή, δηλαδή χορηγούνται δωρεάν στους πολίτες από τα Ιδιωτικά Φαρμακεία, εφ’ όσον έχουν συνταγογραφηθεί.

Οι Γιατροί, τόσο του Δημοσίου, όσο και του Ιδιωτικού τομέα, όλων των Ιατρικών ειδικοτήτων (πλην των εργαστηριακών) έχουν το δικαίωμα συνταγογράφησης αντιγριπικού εμβολίου, στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο ΕΟΠΥΥ, καλύπτει επομένως το κόστος των αντιγριπικών εμβολίων για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αυτές προτάθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και εγκρίθηκαν από τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Για τον υπόλοιπο πληθυσμό που επιθυμεί να εμβολιασθεί, χωρίς να ανήκει σε μία από τις προαναφερόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου το κόστος του εμβολίου δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Με δεδομένο, όμως το χαμηλό κόστος των εμβολίων που κυκλοφορούν στην Ελληνική Αγορά, (περίπου 6 ευρώ κατά μέσο όρο), προτρέπεται ο πληθυσμός να εμβολιασθεί, ακόμα και εάν δεν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου και ιδιαίτερα τα άτομα που λόγω επαγγελματικών ή άλλων κοινωνικών υποχρεώσεων βρίσκονται συχνά σε κλειστούς χώρους μαζικών εκδηλώσεων ή χρησιμοποιούν καθημερινά μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι εμβολιασμός μπορεί να διεξαχθεί από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε Νοσοκομεία, Μονάδες ΠΕΔΥ, Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών και Ιδιωτικά Ιατρεία. Ο ΕΟΦ έχει ήδη θέσει σε κυκλοφορία μεγάλες ποσότητες αντιγριππικών εμβολίων, ενώ η συνολική ποσότητα θα ανέλθει περίπου σε 2,4 εκατ. εμβόλια έως το τέλος Οκτωβρίου. Το Υπουργείο Υγείας θα διαθέσει περίπου 25.000 εμβόλια για ανασφάλιστους και άπορους των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Εμβολιασμός Υγειονομικού προσωπικού

Το Υγειονομικό προσωπικό (ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό, βοηθητικό κλπ) θα πρέπει να εμβολιάζεται καθολικά, εκτός εάν συντρέχουν λόγοι τεκμηριωμένων αντενδείξεων, για την αποφυγή ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού. Ο εμβολιασμός συνιστά ηθική υποχρέωση του προσωπικού απέναντι στο θεμελιώδες δικαίωμα ασφάλειας των ασθενών. Η καταγραφή του ποσοστού εμβολιασθέντων ανά Νοσοκομειακή ή άλλη Μονάδα αποτελεί δείκτη της επιτήρησης συμμόρφωσης των Επαγγελματιών υγείας στα μέτρα ελέγχου της διασποράς ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και παράμετρο αξιολόγησης της αποδοτικότητας των Διοικήσεων. Το ποσοστό των εμβολιασθέντων

θα αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με την πρόσφατη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την επίτευξη ικανοποιητικής συλλογικής ανοσίας, απαιτείται εμβολιασμός του 75% τουλάχιστον των ατόμων μιας ομάδας υψηλού κινδύνου.

 

Κανέλα με μέτρο πολύτιμη για τον οργανισμό μας.

Στην αρχαιότητα, η κανέλα χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία των πάντων, από διαθλάσεις έως μια δυσπεψία. Παράγεται από το φλοιό φυτών του γένους Κιννάμωμον, με αρχική προέλευση τη Σρι Λάνκα. Η λέξη «κανέλα» είναι λατινικής

Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

προελεύσεως (canella), ενώ η αρχαία ελληνική ονομασία του φυτού ήταν κιννάμωμον, από την οποία προέρχεται η αγγλική λέξη cinnamon.

ΕΙΔΗ ΚΑΝΕΛΑΣ –ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΑΣ

Άλλο μπαχαρικό είναι η κανέλα Κεϋλάνης και άλλο είναι η κανέλα Κίνας ή κάσσια όπως λέγεται.

Όταν λέμε κανέλα εννοούμε την Cinnamomum verum, δηλαδή την «κανέλα την αληθινή». Η κανέλα Κεϋλάνης προέρχεται από το φυτό Cinnamomum zeylanicum που φύεται στη Σρι Λάνκα, ενώ η κασσια προέρχεται από το φυτό Cinnamomum cassia, γνωστή ως κινέζικη κανέλα.Kαλλιεργείται στη Κίνα και την Ινδονησία και είναι ποιοτικά κατώτερη από τη κανέλα.

Παρότι ανήκουν στην ίδια οικογένεια έχουν σημαντικές διαφορές.

china cinnam

Κανέλα Κεϋλάνης:

Είναι πολύ αρωματική, ευχάριστα πικάντικη και γλυκιά, το ξύλο της είναι ανοικτό καφέ ή μπεζ, με λεπτά επιμέρους στρώματα. Είναι λεπτή, σαν χαρτί, με πολλές στρώσεις και γίνεται συμπαγής όταν τυλίγεται. Είναι εύθρυπτη και σπάζει εύκολα ενώ το άρωμα της είναι λεπτό και  γλυκό που θυμίζει ελαφρά γαρύφαλλο και βανίλια. Η τιμή της μπορεί να είναι 10 φορές υψηλότερη από τη κάσσια.

Κανέλα Κίνας ή κάσσια:

Η κασσια έχει παραπλήσια γεύση, μόνο που έχει πιο έντονο, οξύ και πικάντικο άρωμα. Έχει σκούρο καστανοκόκκινο χρώμα ενώ το ξύλο της είναι χοντρό,  τραχύ, συμπαγές με λίγες στρώσεις όταν τυλίγεται δημιουργεί μια τρύπα στο κέντρο. Είναι πολύ κοινό και φθηνό μπαχαρικό.

china_close700
Κανέλα Κίνας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΛΑ

Το βότανο είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες εδώ και πολλούς αιώνες, ενώ οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν περισσότερες χρήσεις της σε εργαστήρια. Η κανέλα βοηθά το πεπτικό σύστημα με διάφορους τρόπους, όπως καταπραΰνοντας το στομάχι, αυξάνοντας τον μεταβολισμό, αυξάνοντας την όρεξη κι ανακουφίζοντας από τα αέρια. Η κανέλα χαρίζει σε πολλούς μια αγαπημένη γεύση ή ευχάριστη οσμή.

Ωστόσο, πέρα από τα οργανοληπτικά της χαρακτηριστικά, ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη διατροφική της αξία, η οποία για πολλούς θεωρείται και θεραπευτική. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως σε ορισμένα ιδιαίτερα συστατικά που συναντάμε στην κανέλα, με κυριότερη τη σιναμαλδεύδη (cinnamaldeyde).

Η σιναμαλδεύδη έχει διερευνηθεί για την επίδρασή της στα αιμοπετάλια και έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στον οργανισμό. Παράλληλα, της έχουν αποδοθεί σημαντικές αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

Επίσης, συστατικά της κανέλας έχουν και ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, χάρη στην ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων κ.α. Για το λόγο αυτό η κανέλα χρησιμοποιείται ως υλικό σε παραδοσιακά εθνικά φαγητά, ιδιαιτέρως που περιέχουν ωμά τρόφιμα.

Χαρακτηριστικά είναι επίσης τα στοιχεία που έχουμε σε σχέση με την επίδραση της κανέλας στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Η κανέλα καθυστερεί το ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή το χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής. Παράλληλα, ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν μια σημαντική επίδραση της κανέλας στην ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη, βελτιώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο τον γλυκαιμικό έλεγχο.

Τέλος, αν νομίζει κανείς ότι όταν γευόμαστε ή μυρίζουμε την κανέλα απλά έχουμε μια ευχάριστη αίσθηση κάνει λάθος. Επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η μυρωδιά ή γεύση της κανέλας μπορεί να ενεργοποιήσει εγκεφαλικά σήματα που σχετίζονται με καλύτερη νοητική λειτουργία.

Από άποψης θρεπτικών συστατικών η κανέλα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, ενός συστατικού που σχετίζεται με την παροχή ενέργειας και ποικίλες μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό μας. 2 κουταλιές του γλυκού κανέλλα μας προμηθεύουν το 38 % του μαγγανίου, το 10 % των φυτικών ινών, το 9,6 % του σιδήρου (σε όχι όμως καλά απορροφήσιμη μορφή) και το 6 % του ασβεστίου που ο οργανισμό μας χρειάζεται καθημερινά.

images

 

ΑΛΛΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Κανέλα και πέψη

Τα εκχυλίσματα της κανέλας χρησιμοποιούνται για τη φροντίδα των γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η δυσπεψία ή οι γαστρεντερικοί σπασμοί και βοηθούν να ηρεμήσει το στομάχι. Η κανέλα περιέχει έναν παράγοντα που βοηθά στη διάλυση των εντερικών αερίων, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην καταπολέμηση της διάρροιας και την πρωινή ναυτία.

Η κανέλα είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση της δυσφορίας στην κοιλιακή χώρα που προκύπτει από πλεονάζοντα αέρια, όπως αποδεικνύεται κι από εργαστηριακές δοκιμές και παραδοσιακές χρήσεις. Ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλας μετά από ένα γεύμα βοηθά σε αυτό.

Μεταβολισμός

Με τη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης και τη διέγερση της παραγωγής της φυσικής ινσουλίνης, η κανέλα παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό. Επιπλέον, μειώνει τη χοληστερόλη του αίματος στα κατάλληλα επίπεδα. Η κανέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης σε μια εποχή, που ο σύγχρονος τρόπος ζωής μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας.

Αντισηπτικό χεριών: σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε το 2009, όταν εφαρμόζεται πλούσια στα χέρια, το έλαιο κανέλας αποδείχτηκε τόσο αποτελεσματικός αντιβακτηριδιακός παράγοντας όσο και τα κοινά αντισηπτικά gel χεριών.

Καταπραϋντικό ακμής: μπορεί να δράσει ενάντια κάποιων βακτηριδίων που προκαλούν ακμή, απλώνοντας τοπικά έλαιο κανέλας.

Καθαρή αναπνοή: δεν είναι τυχαίο ότι πολλές οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα έχουν γεύση κανέλας. Μπορείτε είτε να μασήσετε λίγο κορμό κανέλας είτε να το βράσετε και να κάνετε πλύσεις στο στόμα.

Καθαριστικό για το δέρμα του κεφαλιού: η σκόνη κανέλας λειτουργεί σαν απολεπιστικό και διεγείρει τα αιμοφόρα αγγεία της επιδερμίδας του κεφαλιού. Για να το χρησιμοποιήσετε με αυτό τον τρόπο, αναμείξτε ένα μέρος τριμμένη κανέλα με δυόμιση μέρη μέλι και τέσσερα μέρη ζεστό ελαιόλαδο. Κάντε μασάζ με αυτό στο κεφάλι και αφήστε για 15 λεπτά. Μετά λουστείτε κανονικά.

Scrub σώματος: αναμείξτε μισό φλιτζάνι λάδι καρύδας με δύο φλιτζάνια ζάχαρη, μια κουταλιά της σούπας κανέλα και δυο κουταλιές του γλυκού μέλι.

Όγκος στα χείλη: η κανέλα έχει την ιδιότητα να διαστέλλει τα αγγεία και να αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να δώσει προσωρινά λίγο περισσότερο όγκο στα χείλη. Απλά αναμείξτε λίγη ποσότητα μαζί με βαζελίνη και εφαρμόστε στα χείλη σας.

Την κανέλα μπορούμε να τη βρούμε είτε σε σκόνη είτε σε στικς. Τα στικ διατηρούνται καλύτερα και για περισσότερο χρονικό διάστημα, ωστόσο η σκόνη δίνει πιο έντονη γεύση. Θα πρέπει να διατηρείται σε αεροστεγή γυάλινα δοχεία, σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος. Η σκόνη διατηρεί τη γεύση της (όταν φυλάσσεται σωστά) μέχρι και έξι μήνες, ενώ τα στικς μέχρι και ένα χρόνο.

a2

ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κανέλα. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να τη χρησιμοποιούν ως μπαχαρικό, άλλοι να τη μυρίζουνε, και άλλοι την συμπεριλαμβάνουν ως μέρος ενός ζεστού αφεψήματος. Ωστόσο, οι περισσότεροι πολιτισμοί και μελέτες δείχνουν ότι για να διευκολυνθούν προβλήματα πέψης, πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν την κανέλα μαζί με ένα ζεστό ρόφημα. Μπορείτε, επίσης, να συμπεριλάβετε την κανέλα σε οποιοδήποτε είδος φαγητού, όχι μόνο στο τσάι. Στην περίπτωση κρυολογήματος ή για την αύξηση της λειτουργίας του εγκεφάλου, μπορείτε επίσης να τη μυρίσετε.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ

Η κανέλα περιέχει ένα συστατικό που λέγεται κουμαρίνη. Δυστυχώς η κουμαρίνη είναι τοξική σε υψηλές δόσεις στον άνθρωπο και προξενεί βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά.Η κουμαρίνη ως επί το πλείστον βρίσκεται στην Κινέζικη κανέλα κασσία, ενώ η κανέλα Κεϋλάνης περιέχει αρκετά χαμηλότερες ποσότητες. Το πρόβλημα με την τριμμένη κανέλα που κυκλοφορεί, είναι ότι στην πλειοψηφία της είναι αναμεμιγμένη με κασσία και δεν είναι καθαρή γνήσια κανέλα. Αυτό αυξάνει τα επίπεδα κουμαρίνης στα διάφορα προϊόντα που χρησιμοποιείται κανέλα. Πριν λίγο καιρό, σε έρευνα που έγινε σε δείγματα κανέλας στην Ιταλία βρέθηκε ότι το 51% των δειγμάτων αποτελούταν από κασσία, ένα 10% πρέπει να ήταν μείγμα κασσίας με κανέλα Κεϋλάνης, και μόνο ένα 39% ήταν κανέλα Κεϋλάνης (Lungarini, 2008).