Αρχική Blog Σελίδα 16850

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Διαβατού-ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας: 1-1 «Πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι στο Διαβατό»

Ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι ανάμεσα σε δύο καλοδουλεμένες και τεχνικές ομάδες, τον Ατρόμητο Διαβατού και τον ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλαθλοι το απόγευμα του Σαββάτου στο γήπεδο Διαβατού.

Τελικό σκορ 1-1.

Περισσότερα στο http://sportsup.gr/2015/09/27/atromitos-diavatou-paok-alexandrias-1-1/

DSC04488
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Διαβατού
ΠΑΟΚ-ΑΛ-_2014-15
ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας

 

 

Οφέλη της υγείας μας από τα καρύδια – Ας γνωρίσουμε τα καρύδια

FOTN1
Γράφει η Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Πολλές φορές, οι πιο απλές τροφές είναι οι καλύτερες για την υγεία μας, πράγμα που σίγουρα ισχύει στην περίπτωση των καρπών με κέλυφος, στους οποίους η μητέρα φύση έχει δημιουργήσει ένα σχεδόν τέλειο πακέτο πρωτεϊνών, υγιεινών λιπών, φυτικών ινών, φυτικών στερολών, αντιοξειδωτικών, καθώς και πολλών βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

karidia2
  Καρυδιά με καρπούς

Ανάμεσα στους ξηρούς καρπούς, μπορεί να ειπωθεί ότι τα καρύδια είναι ο Βασιλιάς, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να ενισχύσουν την υγεία μας με πολλούς τρόπους, σε ανάλογες «δοσολογίες».

Τα καρύδια είναι γνωστή τροφή στον άνθρωπο εδώ και 7000 χιλ. χρόνια περίπου. Κατά την αρχαιότητα ήταν σύμβολο της διανόησης αφού ο πυρήνας τους μοιάζει με τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η καρυδιά (επιστιμονική ονομασία: Καρυά, Juglans) είναι δέντρο της οικογένειας των Καρυοειδών (Juglandaceae). Είναι δέντρο φυλλοβόλο, αυτοφυές, αγγειόσπερμο και μονοχλαμυδικό φυτό. Επειδή είναι ένα δέντρο που προσαρμόζεται σχετικά εύκολα στα διάφορα κλίματα καλλιεργείται σε πολλά μέρη του πλανήτη. Όταν όμως καλλιεργηθεί σε κλίμα θερμό και υγρό τότε αποδίδει στο μέγιστο. Όμως αποδίδει περισσότερο σε περιοχές με θερμό και υγρό κλίμα. Ένα από τα πιο γνωστά είδη που καλλιεργείται είναι η Καρυά η βασιλική (λατινική ονομασία: Juglans regia. Πιστεύεται ότι η καρυδιά κατάγεται από τις οροσειρές της Ασίας, ή από την νότια περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης.

Τρώγοντας περίπου μόνο επτά καρύδια, μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε ώστε να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Γιατί πρέπει να τρώμε καρύδια

Τα καρύδια ανήκουν στην οικογένεια των ξηρών καρπών, μαζί με τα καρύδια Βραζιλίας, τα κάσιους, φουντούκια, καρύδια, πεκάν, κουκουνάρια, και τα φιστίκια Αιγίνης. Καθένα από αυτά έχει το δικό του μοναδικό διατροφικόpinakas-ok1 προφίλ του.

Ένα τέταρτο φλιτζάνι καρύδια, για παράδειγμα, παρέχει περισσότερα από 100 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης φυτικών ωμέγα-3 λιπαρών, μαζί με υψηλές ποσότητες χαλκού, μαγγανίου, μολυβδαινίου, και βιοτίνης. Μερικά από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία ερευνών σχετικά με καρύδια περιλαμβάνουν:

Ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου

Τα καρύδια μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί όχι μόνο ο κίνδυνος του καρκίνου του προστάτη, αλλά επίσης του καρκίνου του μαστού. Σε μια μελέτη, τα ποντίκια που έτρωγαν το ανθρώπινο ισοδύναμο 68 γραμμαρίων ολόκληρων καρυδιών για 18 εβδομάδες είχαν σημαντικά μικρότερη και πιο αργή ανάπτυξη όγκων του προστάτη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα του λίπους, αλλά από άλλες πηγές.

Συνολικά, το σύνολο της διατροφής με καρύδια μείωσε την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη κατά 30 έως 40 τοις εκατό. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη σε ποντίκια, το ανθρώπινο ισοδύναμο κατανάλωσης με μόλις δύο χούφτες καρύδια την ημέρα, μείωσε τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού στο μισό, και επιβράδυνε την ανάπτυξη του όγκου κατά 50 τοις εκατό επίσης.

Υγεία της Καρδιάς

Τα καρύδια περιέχουν το αμινοξύ L-αργινίνη, το οποίο προσφέρει πολλαπλά αγγειακά οφέλη για τα άτομα με καρδιακή νόσο, ή για εκείνα που έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο που οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου.

Εάν υποφέρετε από έρπητα, πρέπει να αποφύγετε ή να περιορίσετε τα καρύδια, καθώς τα υψηλά επίπεδα της αργινίνης μπορεί να καταστρέφουν το αμινοξύ λυσίνη, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει υποτροπή του έρπητα.

Τα καρύδια περιέχουν επίσης το φυτικά βασισμένο ωμέγα-3 λίπος άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), το οποίο είναι αντι-φλεγμονώδες και μπορεί να εμποδίσει το σχηματισμό των παθολογικών θρόμβων αίματος. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε μια διατροφή

πλούσια σε ALA είναι λιγότερο πιθανό να έχουν μια μοιραία καρδιακή προσβολή και έχουν σχεδόν ένα 50 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Τρώγοντας μόνο τέσσερα καρύδια την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα του υγιές ALA στο αίμα της καρδιάς, και η κατανάλωση καρυδιών υποστηρίζει τα υγιή επίπεδα χοληστερόλης.

Ξεχωριστή έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση μόνο 28 γραμμαρίων καρυδιών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, και επιπλέον μεταξύ αυτών με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο η αυξημένη συχνότητα κατανάλωσης ξηρών καρπών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου.

Σπάνια και ισχυρά αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας, καθώς πιστεύεται ότι μας βοηθούν να ελέγξουμε πόσο γρήγορα γερνάμε με την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδείνωσης που συνδέεται με την ηλικία.

DSC08728Τα καρύδια περιέχουν πολλά μοναδικά και ισχυρά αντιοξειδωτικά που είναι διαθέσιμα σε λίγα μόνο τρόφιμα που τρώγονται συνήθως Αυτό περιλαμβάνει τη ζουγλόνη κινόνης, την tellimagrandin τανίνη, καθώς και την φλαβονόλη μορίνη.

Τα καρύδια περιέχουν αντιοξειδωτικά που είναι τόσο ισχυρά στην εξουδετέρωση ελεύθερων ριζών ώστε οι ερευνητές τα χαρακτήρισαν ως «αξιοσημείωτα», και η έρευνα έχει δείξει ότι οι πολυφαινόλες καρυδιάς μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της χημικά προκαλούμενης βλάβης στο συκώτι.

Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ξηροί καρποί, κυρίως τα καρύδια, έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι πολυφαινόλες καρυδιάς είχαν την καλύτερη απόδοση μεταξύ των καρπών με κέλυφος που δοκιμάστηκαν και επίσης, την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση της δεσμευόμενης λιποπρωτεΐνης-. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα:

“Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες οι οποίες συνδεόμενες με τις λιποπρωτεΐνες θα αναστέλλουν τις οξειδωτικές διαδικασίες που οδηγούν στην αθηροσκλήρωση σε πραγματικές συνθήκες. . Σε μελέτες ανθρώπινων συμπληρωμάτων τα καρύδια έχουν δειχθεί ότι βελτιώνουν το προφίλ λιπιδίων, αυξάνουν την ενδοθηλιακή λειτουργία και μειώνουν τη φλεγμονή, και όλα αυτά χωρίς να προκαλείται αύξηση του σωματικού βάρους. ”

Προσθέτοντας υγιεινές ποσότητες ξηρών καρπών όπως καρύδια στη διατροφή μας μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το ιδανικό μας βάρος με την πάροδο του χρόνου. Σε μία ανασκόπηση από 31 δοκιμές, εκείνοι των οποίων οι δίαιτες περιελάμβαναν επιπλέον τα καρύδια ή τα καρύδια υποκατέστησαν άλλα τρόφιμα έχασαν περίπου 1,4 κιλά και δυόμιση εκατοστά από τη μέση τους. Η κατανάλωση καρυδιών συνδέεται επίσης με αυξημένο αίσθημα κορεσμού μετά από μόλις τρεις ημέρες.

Βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας στους άνδρες

Ένα από τα λιγότερο γνωστά οφέλη των καρυδιών είναι η επίδρασή τους στην ανδρική γονιμότητα. Μεταξύ των ανδρών που καταναλώνουν μια δίαιτα δυτικού τύπου, προσθέτοντας 75 γραμμάρια (λίγο πάνω από το μισό φλιτζάνι) καρυδιών ημερησίως βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα του σπέρματος, συμπεριλαμβανομένης της ζωτικότητας, της κινητικότητας και της μορφολογίας.

Υγεία του εγκεφάλου

Τα καρύδια περιέχουν έναν αριθμό από νευροπροστατευτικές ενώσεις συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε, φολικό οξύ, μελατονίνη, τα ωμέγα-3 λιπαρά, και αντιοξειδωτικά. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της επαγωγικής συλλογιστικής σε νεαρούς ενήλικες.

Μια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση υψηλών αντιοξειδωτικών τροφίμων, όπως καρυδιών “μπορεί να μειώσει την αυξημένη ευπάθεια στο οξειδωτικό στρες που εμφανίζεται κατά τη γήρανση,” “θα αύξανε το προσδόκιμο υγείας,” και επίσης “την ενίσχυση της γνωστικής και κινητικής λειτουργίας κατά τη γήρανση.”

DSC00006

Καρύδια κατά του διαβήτη

Το ευεργετικό διατροφικό λίπος στα καρύδια έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις μεταβολικές παραμέτρους σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Οι υπέρβαροι ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι έτρωγαν το ένα τέταρτο του φλιτζανιού καρυδιών ημερησίως είχαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα ινσουλίνης προ φαγητού σε σύγκριση με όσους δεν έκαναν, και το όφελος επιτεύχθηκε κατά τους τρεις πρώτους μήνες.

Γιατί θα πρέπει να τρώτε την φλούδα του καρυδιού

Το εξωτερικό στρώμα του ενός καρυδιού – το λευκωπό, φύλλο (ή μερικές φορές κηρώδες) μέρος – έχει μια πικρή γεύση, αλλά να αντισταθείτε στον πειρασμό να το αφαιρέσετε. Πιστεύεται ότι μέχρι και το 90 τοις εκατό των αντιοξειδωτικών στα καρύδια βρίσκονται στην φλούδα, καθιστώντας την ένα από τα υγιέστερα μέρη προς κατανάλωση. Για να αυξήσουμε τις θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας, πρέπει να ψάξουμε για ξηρούς καρπούς, που είναι οργανικοί και ωμοί, που δεν ακτινοβολήθηκαν ή έχουν παστεριωθεί.

DSC00029Βοηθάνε στην απώλεια βάρους

Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η τακτική κατανάλωση καρυδιών είναι απίθανο να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους ή να οδηγήσει στην παχυσαρκία. Στην πραγματικότητα 30 γραμμάρια καρυδιών περιέχουν 2,4 γραμ. ωμέγα-3 λιπαρά, 4 γραμ. πρωτεΐνης και 2g φυτικές ίνες που βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι. Κάθε σωστή δίαιτα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει και διατροφικούς παράγοντες κορεσμού. Αν και τα καρύδια περιέχουν πολλές θερμίδες εν τούτοις όμως συντελούν στο χάσιμο του βάρους.

Τα καρύδια διώχνουν την άνοια

Η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών λειτουργούν κατά της άνοιας. Σε μια μελέτη που έκανε ο Δρ. Άμπχα Chauhan μαζί με την ομάδα του από το New York State Institute διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που δεν τρέφονταν με καρύδια είχαν υποστεί δραματική απώλεια μνήμης, υστερούσαν στην μάθηση και είχαν συναισθηματική φόρτιση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας , η βιταμίνη Ε και τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στα καρύδια βοήθησαν να καταστραφούν οι επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που προκαλούν άνοια.

Σημαντική τροφή για τις έγκυες γυναίκες

Η κατανάλωση καρυδιών τα οποία είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα μειώνουν τις πιθανότητες να αναπτύξει το έμβρυο τροφικές αλλεργίες.

Αναζωογονούν την επιδερμίδα

Τα καρύδια είναι πλούσια σε βιταμίνες της σειράς Β και αντιοξειδωτικά που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών στο δέρμα, προλαμβάνοντας έτσι τις ρυτίδες και τα υπόλοιπα σημάδια γήρανσης. Επίσης κάνουν το δέρμα πιο λαμπερό.

Καρύδια για γερά και υγιή μαλλιά

Τα καρύδια επειδή περιέχουν την βιοτίνη (βιταμίνη Β7) βοηθάνε στην ενίσχυση της τρίχας και μειώνουν την τριχόπτωση.

Το λάδι καρυδιών

Το λάδι καρυδιών έχει το άρωμα καρυδιών και έχει άριστες στυπτικές ιδιότητες. Εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα προστατεύοντας το από την ξηρότητα. Χρησιμοποιείται σε παραδοσιακά φάρμακα, στο μασάζ και στηνDSC00037 κοσμετολογία. Χρησιμοποιείται και στην μαγειρική.

Επίσης

Επιπλέον, να γνωρίζετε ότι τα καρύδια είναι ιδιαίτερα ευπαθή και τα υγιεινά λίπη τους καταστρέφονται εύκολα. Αν αγοράζετε χύμα καρύδια με κέλυφος, αποφύγετε εκείνα που φαίνονται ζαρωμένα ή μυρίζουν ταγκίλα ή που δεν μπορείτε να επαληθεύσετε ότι είναι φρέσκα. Τα καρύδια πρέπει να αποθηκεύονται σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο ή στον καταψύκτη σας, είτε είναι με ή χωρίς κέλυφος. Τα καρύδια είναι καταπληκτικά ως ένα γρήγορο σνακ, αλλά αν δεν αγαπάτε την γεύσης τους, μπορείτε να λάβετε τα θεραπευτικά οφέλη τους με την ανάμειξη τους σε smoothies. Ή μπορείτε να δοκιμάσετε ένα από τα άλλα υγιεινά καρύδια που είναι διαθέσιμα ..

Μπορείτε να βελτιώσετε περαιτέρω την ποιότητα των καρυδιών με το να τα μουσκέψετε σε νερό όλη τη νύχτα, ενέργεια που θα τείνει να μειωθούν κάποιοι από τους αναστολείς ενζύμων και το φυτικό οξύ. Μετά το μούσκεμα, μπορείτε να τα αφυδατώσετε σε χαμηλή θερμοκρασία περίπου 40 με 43 βαθμούς Κελσίου έως ότου είναι τραγανά και πάλι, καθώς είναι πολύ πιο εύγευστα όταν είναι τραγανά.

DSC00029

Προφυλάξεις

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα καρύδια. Για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να καταναλώσουν αυτόν τον ξηρό καρπό διότι κινδυνεύει η ζωή τους.

Συμπτώματα

Οι αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται από τα καρύδια μπορεί να είναι πολύ σοβαρές και κυμαίνονται από το ήπιο σύνδρομο της στοματικής αλλεργίας όπως φαγούρα του στόματος και της γλώσσας , πρήξιμο των χειλιών αμέσως μετά τη μάσηση και την πέψη του καρυδιού μέχρι σοβαρές και μερικές φορές θανάσιμες συστηματικές αντιδράσεις όπως αναφυλακτικός κλονισμός, ερεθισμός και πρήξιμο του λαιμού, άσθμα. Η σοβαρότητα των αλλεργικών αντιδράσεων εξαρτάται από την πρωτεΐνη στην οποία οι ασθενείς έχουν γίνει αλλεργικοί.

Ως εκ τούτου όσοι πάσχουν από αλλεργία στα καρύδια, καλό είναι να αποφεύγουν τυχόν παρασκευάσματα διατροφής που περιέχουν καρύδι.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

1 To Plant a Walnut Tree: How To Create a Fruitful Legacy By Using Your Experience- by Trevor Waldock
2 ΚΑΡΥΔΙΑ – Dr Δήμου Ρούσκα – Γεωπόνου – Δενδροκόμου
3 Η Καρυδιά Και Η Συστηματική Καλλιέργεια Της – Συγγραφεάς : Μαντάλου, Ν. Εκδότής : Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας

Παλαιοχώρι – Σχοινάς: 5-1 «Άστραψε και βρόντηξε ο Άρης!» (Δηλώσεις Σ. Λίτσι και προπονητών)

Bill223
Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιμόπουλος

Πρεμιέρα στον 1ο όμιλο της Α2 κατηγορίας για την ΕΠΣ Ημαθίας και η κάμερά μας βρέθηκε στο γήπεδο του Παλαιοχωρίου, όπου διεξαγόταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια ανάμεσα στον τοπικό Άρη και στην ΑΕ Σχοινά.

Το παιχνίδι άρχισε με έναν Άρη, που σκοράρισε από τα αποδυτήρια, με κοντινό σουτ του Σ.Λίτσι στο 2’ . Οι γηπεδούχοι συνέχιζαν να υπερέχουν, όμως στο 10’ έγινε η αποβολή για τον Ατανάσωφ, αφήνοντας τους γηπεδούχους με παίκτη λιγότερο. Παρόλα αυτά, ο Άρης συνέχιζε να πιέζει και έφτασε στο 2-0 στο 20’ με κεφαλιά του Χατζόπουλου, έπειτα από άστοχη έξοδο του Σίμου.

DSC07043
ΑΡΗΣ Παλαιοχωρίου

Η ΑΕ Σχοινά αντέδρασε και με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Κασλαμά μείωσε σε 2-1 στο 37’, ξαναμπαίνοντας ουσιαστικά στο παιχνίδι. Στην επανάληψη και μόλις στο 50’ αποκαταστάθηκε η αριθμητική ισορροπία, μιας και αποβλήθηκε ο Τολιόπουλος της ΑΕ Σχοινά και εκεί πλέον το ματς τελείωσε. Δέκα εναντίον δέκα πλέον και η υπεροχή του Παλαιοχωρίου ήταν οφθαλμοφανής.

Μέσα σε ένα τέταρτο και ανά 5 λεπτά, σκοράρισε άλλα 3 γκολ με τον Λίτσι στο 55’ και 60’ (χατ-τρικ) και το νεαρό Περπερίδη στο 65΄, το σκορ έκλεισε στο τελικό 5-1.

DSC07048
ΑΕ Σχοινά

Με το τέλος του αγώνα δηλώσεις έκανε ο τοπ σκόρερ Σωτήρης Λίτσι (3 γκολ σήμερα) και οι δύο προπονητές Τριαντάφυλλος Παπακωνσταντίνου (ΑΕ Σχοινά) και Δημήτρης Πρίντζιος (Άρης Παλαιοχωρίου).

Διαιτητής ο κ. Καρυπίδης Θεόδωρος, βοηθοί οι κκ. Παζαρτζικλής Γρηγόριος και Καλυβιώτης Δημήτριος.

ΑΡΗΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ: Βασιλείου, Ατανάσωφ, Ταμπουράς, Παντόπουλος, Κίτσας, Χατζόπουλος, Χ΄Δημητρίου, Βλάχος, Λίτσι, Γεωργίου, Περπερίδης.

ΑΕ ΣΧΟΙΝΑ: Σίμος, Γκρίβα, Πατρίκας, Στόιος, Τολιόπουλος, Κασλαμάς, Κρουστάλης, Κιστογλίδης, Σεβαστιάδης, Μπενίσκος Απ, Κίτσας Δ.

Δείτε στιγμιότυπα του αγώνα και δηλώσεις στο βίντεο:

Φωτογραφίες:

DSC07030 DSC07038 DSC07050 DSC07052 DSC07060 DSC07061 DSC07065 DSC07069 DSC07073 DSC07077 DSC07086 DSC07089 DSC07091 DSC07097 DSC07103 DSC07105 DSC07109 DSC07113 DSC07117 DSC07122 DSC07127 DSC07134 DSC07141 DSC07145 DSC07146

 

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΒΟΛΕΪ (ΦΙΛΙΚΟ) ΓΑΣ Αλεξάνδρεια – Άδενδρο 3-1 σετ

ΓΑΣ ΑλΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ -ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΑΔΕΝΔΡΟΥ 3-1 πολυ δυνατό παιχνίδι με καλές φάσεις και νικητή τον ΓΑΣ Αλεξάνδρεια.

z5

Σε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι, το οποίο πρόσφερε υψηλό θέαμα κατά διαστήματα, τα κορίτσια της Αλεξάνδρειας νίκησαν σε ακόμη ένα φιλικό. «Θύμα» της η ομάδα του Άδενδρου, την οποία νίκησε με χαρακτηριστική ευκολία και συνολικό σκορ 3-1 σετ.

z4 z3 z2 z1

ΑΣ. ΑΘΛΟΣ: Αγιασμός και Έναρξη με «guest star» τον διεθνή Βασίλη Χρηστίδη (φωτό-βίντεο)

Bill223
Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιμόπουλος

Το πρωινό της Κυριακής 26 του Σεπτέμβρη, στο κλειστό του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου, η ακαδημία μπάσκετ ΑΘΛΟΣ Αλεξάνδρειας καλωσόρισε τη νέα χρονιά. Η ημέρα άνοιξε με τον καθιερωμένο αγιασμό, όπου τη δημοτική αρχή εκπροσώπησε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτριος Ράπτης, ενώ στην κερκίδα γινόταν το αδιαχώρητο από γονείς και παιδιά.

Το happening της πρεμιέρας αποτέλεσε η παρουσία του νεαρού διεθνούς power forward Βασίλη Χρηστίδη, που στέφθηκε πρόσφατα πρωταθλητής Ευρώπης και μοίρασε αυτόγραφα σε όλα τα παιδιά της ακαδημίας.

Ένα κορίτσι (!!) της ακαδημίας είχε την τύχη να κερδίσει μία φανέλα του διεθνούς άσσου, υπογεγραμμένη από τον ίδιο.

Δείτε παρακάτω το πλήρες ρεπορτάζ, μέσα από εικόνες και βίντεο.

Δείτε το βίντεο:

Φωτογραφίες:

DSC06874 DSC06875 DSC06876 DSC06877 DSC06878 DSC06879 DSC06880 DSC06881 DSC06882 DSC06883 DSC06884 DSC06885 DSC06889 DSC06891 DSC06892 DSC06893 DSC06894 DSC06895 DSC06902 DSC06903 DSC06904 DSC06911 DSC06912 DSC06915 DSC06918 DSC06919 DSC06920 DSC06923 DSC06927 DSC06930 DSC06931 DSC06932 DSC06933 DSC06944 DSC06951 DSC06955 DSC06957 DSC06960 DSC06963 DSC06966 DSC06971 DSC06974 DSC06981 DSC06983 DSC06984 DSC06987 DSC06993 DSC06996 DSC06999 DSC07001 DSC07003 DSC07005 DSC07009 DSC07011 DSC07018 DSC07021 DSC07022 DSC07025

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας υποψήφιος για την προεδρία της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ ανακοίνωσε δια μέσου του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το κείμενο που δημοσίευσε ο κος Απόστολος Τζιτζικώστας έχει ως εξης:

«Μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν εκφράζεται σήμερα από κανέναν.

Προσέρχεται στα διλήμματα που θέτει η πραγματικότητα και διατυπώνει το πολιτικό σύστημα, με μισή καρδιά και με την αίσθηση ότι εκ των προτέρων θα είναι χαμένη υπόθεση η αξιοκρατία και η δημιουργικότητα, η ασφάλεια και η δικαιοσύνη, χωρίς δηλαδή τις αναγκαίες προϋποθέσεις επιτυχίας που εγγυάται μια καλά οργανωμένη κοινωνία με θεσμούς που λειτουργούν.

Tzitzikostas334Για αυτούς τους ανθρώπους, τους πολλούς, που περιμένουν μια ουσιαστική ρήξη με τις κακές συνήθειες του χθες και μια νικηφόρα σύγκρουση με το νέο λαικισμό που φυτρώνει σύριζα με το παλιό κομματικό κράτος, οφείλουμε να αλλάξουμε πρώτοι.

Για τους νεοδημοκράτες και τις νεοδημοκράτισσες που θέλουν ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα με ενότητα, συλλογικότητα, αποφασιστικότητα και αξιοκρατία και ζητούν μια νέα και καθαρή πολιτική απάντηση πρέπει να υπερβούμε τα όρια των εσωκομματικών ισορροπιών που μικραίνουν τον ορίζοντα της παράταξης.

Για την κοινωνία που είναι θυμωμένη από όσα περνάει, αλλά και από το αίσθημα ότι δεν έχει επιλογή, ότι δεν υπάρχει λύση που θα την περιέχει, ότι απέχουν τα πρόσωπα που ξέρουν τι σημαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ζητάει αλήθεια χωρίς κολακεία, αλλά και χωρίς να της κουνάνε διαρκώς το δάχτυλο, οφείλουμε μια δημοκρατία Νέα και ισχυρή.

Πιστεύω ότι η διαδρομή μου, η πίστη μου ότι οι πολιτικές μάχες κερδίζονται με ανοιχτούς ορίζοντες, με συμμετοχή και έμπνευση των πολλών, μου επιτρέπει να σταθώ μπροστά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Θέτω την υποψηφιότητα μου για την Προεδρία της Παράταξης και καλώ όλους να συμμετέχουν στην εκλογή από τη βάση. Όλους όσοι πιστεύουν, όπως και εγώ, ότι τώρα θα δοθούν οι μάχες για μια πραγματικά ισχυρή κοινωνία με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Για να πετύχουμε το στόχο αυτό χρειάζεται παράταξη όλων των δυνάμεων.

Αλλάζουμε πρώτοι, για να εμπνεύσουμε τελικά και όλη τη χώρα».

Απόστολος Τζιτζικώστας

Α1 ΕΠΣ Ημαθίας (2η αγων.): Αποτελέσματα-Βαθμολογία

Του Βασίλη Σιμόπουλου

Α1 ΕΠΣ Ημαθίας (2η αγων.): Αποτελέσματα-Βαθμολογία

apoteles batmolog epo agon

 

AE Αλεξάνδρειας – Φίλιππος Μελίκης: 2-1 «Φτωχό το σκορ, πολύ καλύτεροι οι πράσινοι» (Δηλώσεις Κυριάκου Καρασαββίδη)

Bill223
Γράφει ο Βασίλης Σιμόπουλος

AE Αλεξάνδρειας – Φίλιππος Μελίκης: 2-1 «Φτωχό το σκορ, πολύ καλύτεροι οι πράσινοι» (Δηλώσεις Κυριάκου Καρασαββίδη)

ALEXANDRIA
ΑΕ Αλεξάνδρειας

Πολύ καλύτερη η ΑΕ Αλεξάνδρειας απέναντι στη φιλότιμη ομάδα του Φιλίππου Μελίκης, επιβήθηκε τελικά με το «φτωχό» 2-1, παρά το γεγονός ότι έχασε σωρεία ευκαιριών για να διευρύνει ακόμη περισσότερο το σκορ. Ήταν η πρώτη νίκη στο νέο πρωτάθλημα της Α1 για τους νεοφώτιστους, έπειτα από την ισοπαλία της πρεμιέρας στον Κοπανό.

MELIKI
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Μελίκης

Ο προπονητής των γηπεδούχων, Κυριάκος Καρασαββίδης, μας κατέθεσε την άποψή του για το παιχνίδι:

KARASAVIDIS
Κυριάκος Καρασαββίδης – Προπονητής ΑΕ Αλεξάνδρειας

«Ο αγωνιστικός χώρος παρά τη συνεχή βροχόπτωση ήταν πάρα πολύ καλός, όπως πολύ ανώτεροι σταθήκαμε και εμείς σε όλο το παιχνίδι απέναντι στον Φίλιππο, έχοντας την καθολική υπεροχή. Στο πρώτο ημίχρονο, αν και προσωπικά μέτρησα 20(!!) τελικές προσπάθειες, δεν ευτυχήσαμε να προηγηθούμε. Αντί αυτού παραχωρήσαμε στους αντιπάλους ένα πέναλτι έπειτα από αμυντικό μας λάθος, δίνοντάς τους την ευκαιρία να προηγηθούν. Με τον ίδιο τρόπο (πέναλτι) καταφέραμε να ισοφαρίσουμε. Να σημειώσω ότι κατά την άποψή μου και τα δύο πέναλτι δόθηκαν δίκαια. Συνεχίσαμε να υπερέχουμε και στο δεύτερο ημίχρονο, αν και μείναμε με παίκτη λιγότερο, ύστερα από την αδικαιολόγητη αποβολή του Δήμου Πέτκου, που δέχτηκε δύο κίτρινες κάρτες μέσα σε διάστημα 10 λεπτών. Συνεχίσαμε να δημιουργούμε και να χάνουμε ευκαιρίες αν και υστερούσαμε αριθμητικά, με αποτέλεσμα μία από αυτές να εκμεταλλευτεί ο υψηλόσωμος φορ μας, Μίμης Μπενίσκος και με κεφαλιά να μας δώσει το προβάδισμα. Στον μετέπειτα χρόνο, δίνοντας ελαφρώς χώρο στους φιλοξενούμενους, απειλήσαμε με αντεπιθέσεις, χάνοντας και άλλες ευκαιρίες. Δεν κινδυνέψαμε καθόλου, παίρνοντας στο φινάλε, μία επαγγελματική και προπάντων δίκαιη νίκη».

Περισσότερο ρεπορτάζ στο http://sportsup.gr/2015/09/27/ae-alexandrias-filippos-melikis-2-1-photos/

 

Επισκοπή- Άραχος: 2-2. -«Ματς ..γκραν γκινιόλ!!»- Τραυματισμός Νουσιόπουλου, τέλος καλό όλα καλά!- -Δηλώσεις Π. Πετρίδη –

Bill223
Γράφει ο Βασίλης Σιμόπουλος

Επισκοπή- Άραχος: 2-2. -«Ματς ..γκραν γκινιόλ!!»- Τραυματισμός Νουσιόπουλου, τέλος καλό όλα καλά!- -Δηλώσεις Π. Πετρίδη

Γκολ και θέαμα χάρισαν δύο από τις ποιοτικότερες ομάδες της Α1 κατηγορίας χθες το απόγευμα στην Επισκοπή Νάουσας. Αν και νεοφώτιστοι, Κεραυνός Επισκοπής και Ποντιακή Νεολαία Αράχου, σε ένα παιχνίδι που έλεγες «να μην τελειώσει ποτέ..», αναδείχτηκαν ισόπαλοι 2-2, σκορ που διαμορφώθηκε στις καθυστερήσεις!

Episkopi_Naousas_2014-15
Επισκοπή Νάουσας

   Σε ένα βαρύ τερέν οι δύο μονομάχοι μπήκαν δυνατά, προσπαθώντας να κυριαρχήσει ο καθένας από τη μεριά του απέναντι στον αντίπαλο και παρά τις φάσεις που δημιουργήθηκαν, το α΄ ημίχρονο έληξε χωρίς τέρματα.

Η επανάληψη ήταν όλα τα λεφτά.. Με το «καλημέρα», η φιλοξενούμενη Ποντιακή Νεολαία άνοιξε το σκορ με τον Ε. Κίτσα, ο οποίος έπειτα από κόρνερ του Αραμπατζή, με πολύ όμορφο πλασέ έγραψε το 0-1 στο 50΄. Οι γηπεδούχοι αντέδρασαν και με όπλο τους τις στημένες φάσεις όπου έδειξαν αρκετά δυνατοί, κατάφεραν αρχικά να ισοφαρίσουν με τον Παραστατίδη πέντε λεπτά αργότερα στο 55΄και να γυρίσουν το ματς στο 65΄ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Ντέλλα. Ακολούθησε άμεση αντίδραση από τον Άραχο που άρχισε να δημιουργεί και να χάνει ευκαιρίες, χάνοντας μάλιστα και τη μεγαλύτερή του ευκαιρία να ισοφαρίσει στο 75΄, αστοχώντας σε εκτέλεση πέναλτι. Ο Πιπιλιάρης ανατράπηκε από τον γκολκήπερ της Επισκοπής Λίκα, ο οποίος όμως διόρθωσε το λάθος του αποκρούοντας το πέναλτι του Ε. Κίτσα!

Arachos_2015-16
Ποντιακή Νεολαία Αράχου

Τελικά η λύτρωση για τους Πόντιους, αλλά και η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη (αφού σίγουρα οι φιλοξενούμενοι δεν άξιζαν την ήττα) απόκαταστάθηκε στις καθυστερήσεις (93΄), όπου ο Λ. Κίτσας με άπιαστο πλασέ στο «γάμα» της εστίας των γηπεδούχων διαμόρφωσε το τελικό 2-2.

Διαιτητής ο κ. Μαρόπουλος και βοηθοί οι κκ. Κωστούλης, Χρυσάνης.

Κεραυνός Επισκοπής : Λίκα, Ιωαννίδης Ζ, Ορδουλίδης, Ιωαννίδης Θ, Λέσκας, Τσεχελίδης (90′ Τσεχελίδης), Μπάμπος (68′ Λύτης), Τουμαράς (88′ Δημητρίου), Καρυπίδης, Παραστατίδης, Ντέλλας.

Ποντιακή Νεολαία Αράχου : Βρεττός, Κίτσας Λ, Αραμπατζής, Νουσιόπουλος, Μαγγανάρης, Τόζογλου, Κίτσας Ε, Μερόκης (75′ Σκούρα), Κίτσας Κ. (66′ Παπαδόπουλος), Πιπιλιάρης, Τζέπης (87′ Κουλουμπριτσίδης).

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ:

Νουσιοπουλος(ο τραυματιας)
Ο τραυματίας Α. Νουσιόπουλος

-Τραυματισμός Νουσιόπουλου – Δηλώσεις Π. Πετρίδη (Εκπρόσωπου Τύπου Π.Ν. Αράχου): Σχετικά με το γεγονός του τραυματισμού του αμυντικού της Π.Ν. Αράχου, Αλέξανδρου Νουσιόπουλου, σε επικοινωνία που είχε μαζί μας ο κ. Παντελής Πετρίδης περιέγραψε το γεγονός: « Ήταν ένα εκπληκτικό παιχνίδι με πάθος και δύναμη, πάντα όμως μέσα σε αθλητικά πλαίσια.. Δέκα λεπτά περίπου πριν τη λήξη, ο παίκτης μας Α. Νουσιόπουλος τραυματίστηκε στο κεφάλι και αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον ιατρό της ομάδας της Επισκοπής, επανήλθε στο παιχνίδι, παραμένοντας σ’ αυτό μέχρι το τέλος. Με το σφύριγμα της λήξης, ίσως έπειτα από την ένταση και το άγχος του παιχνιδιού, ο παίκτης ένιωσε ζάλη και έχασε τις αισθήσεις του, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι της Επισκοπής-τους οποίους ευχαριστούμε πολύ-, να αναλάβουν τη διακομιδή του στο Νοσοκομείο Νάουσας. Εκεί έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και θέλοντας να ενημερώσω τον κόσμο, να τονίσω ότι δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για την υγεία του Αλέξανδρου και ότι η παραμονή του για μία ημέρα στο Νοσοκομείο έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους. Κλείνοντας, να σταθώ στην άψογη φιλοξενία που απολαύσαμε σήμερα από την ομάδα της Επισκοπής και επιπλέον στο γεγονός της παρουσίας γιατρού στο γήπεδο, ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα τον τραυματία παίκτη μας».

Με λεωφορείο που ναύλωσε η ομάδα του Αράχου μετέβηκαν οι περίπου 30 οπαδοί των Ποντίων στην Επισκοπή Νάουσας, ενισχύοντας σημαντικά την προσπάθεια της ομάδας τους. Αυτό αποτελεί την αρχή απ’ ότι μάθαμε, μιας και η πρωτοποριακή διοίκηση των «μπλαουγκράνα» πρόκειται να οργανώνει εκδρομές των φιλάθλων με λεωφορείο σε όλα τα γήπεδα, όποτε αγωνίζεται εκτός έδρας η αγαπημένη τους ομάδα.

ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ!: Πως κάνουμε κόκκινο μπρούσκο κρασί – Μέρος 2ο

ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ! Απλά και κατανοητά!
ΚΡΑΣΙ – ΡΑΚΙ – ΤΣΙΠΟΥΡΟ – ΡΕΤΣΙΝΑ
Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε για να τα απολαμβάνετε!

Οι δυνάμεις που αποκαλύπτουν τα μυστικά είναι η παρατήρηση, η έρευνα, η θέληση, η επιμονή, το μεράκι και η αγάπη γι αυτό που κάνεις, γι αυτόν τον λόγο μυστικά μετά από λίγο καιρό δεν υπάρχουν.
Πέτρος Κεφαλάς

ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΡΑΣΙ
Μέρος δεύτερο
Δείτε εδώ το πρώτο μέρος

Ας πάρουμε λίγο κρασί…. (διαχωρισμός γλεύκους από στέμφυλα)

Pet
Γράφει ο Πέτρος Μ. Κεφαλάς

   Αφού όλα πάνε καλά και η αλκοολική ζύμωση είναι σε εξέλιξη ήρθε η ώρα να τραβήξουμε το κρασί μας. Το ονομάζω κρασί για λόγους παιδείας, διότι στην πραγματικότητα είναι γλεύκος σε ζύμωση ακόμα. Κρασί θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι μιλάμε πάντα για κόκκινα κρασιά (ερυθρά οινοποίηση). Για τα λευκά κρασιά ισχύουν τα ίδια με την μόνη διαφορά ότι έχουμε την διαδικασία “πάτα – τράβα”. Δηλαδή μόλις πατήσουμε τα λευκά σταφύλια, αμέσως διαχωρίζουμε τον μούστο από τα στέμφυλα. Έτσι για να πάρουμε λευκό κρασί η αλκοολική ζύμωση αρχίζει και γίνεται χωρίς την παρουσία στέμφυλων. Δεν σας κρύβω όμως ότι πειραματικά άφησα για δύο μέρες τα λευκά στέμφυλα με τον μούστο και ενώ είχε ξεκινήσει η ζύμωση, τράβηξα τον μούστο. Η ρετσίνα που έκανα ήταν άριστης ποιότητας.

   Ας υποθέσουμε ότι σήμερα είναι Δευτέρα 1 του μηνός και στις εννέα περίπου η ώρα το πρωί ξεκίνησε η αλκοολική μας ζύμωση. Την τρίτη μέρα δηλαδή την Τετάρτη 3 του μηνός θα τραβήξουμε από τα βαρέλια ζύμωσης την ποσότητα κρασιού που θέλουμε. Με μια αντλία τραβάμε τον μούστο που ζυμώνει από τα στέμφυλα και τον μεταγγίζουμε σε πεντακάθαρα βαρέλια μέσα στα οποία θα συνεχιστεί η αλκοολική ζύμωση. Σε αυτή την ενέργεια προβαίνουμε στην περίπτωση που θα καταναλώσουμε το κρασί νέο μας χωρίς να το παλαιώσουμε. Αν όμως επιθυμούμε να παλαιώσουμε το κρασί μας, τότε καλό είναι να παραμείνει με τα στέμφυλα οκτώ με δώδεκα μέρες, ώστε να παραληφθούν όσο το δυνατό περισσότερα συστατικά από τα στέμφυλα (εκχύλιση).

   Για να τραβήξουμε το κρασί (η αλκοολική ζύμωση του γλεύκους είναι σε εξέλιξη) που βρίσκεται μαζί με τα στέμφυλα, χρειαζόμαστε μια καλή αντλία. Για κάποιον όμως που θέλει να παραλάβει πενήντα με εκατό κιλά κρασί η αντλία δεν τον συμφέρει γιατί κοστίζει λίγο ακριβά. Τι θα κάνουμε όμως για να παραλάβουμε το κρασί χωρίς πολύ κόπο; Σε δύο με τρία βαρέλια μας τοποθετούμε κάνουλες μελιού. Φροντίζουμε αυτά τα βαρέλια να είναι πενήντα πόντους πάνω από το έδαφος για να μπορούμε να βάζουμε άνετα κάτω από την κάνουλα έναν πλαστικό κουβά δέκα με δώδεκα λίτρων.

Προσαρμογή της κάνουλας στο βαρέλι
                                  Κάνουλα μελιού                                  Προσαρμογή της κάνουλας στο βαρέλι

   Τις κάνουλες μελιού θα τις βρείτε στα καταστήματα μελισσοκομικών εφοδίων. Προσωπικά μελισσοκομικά είδη προμηθεύομαι από δύο καταστήματα: 1. Σουάνη Βασιλική – Μενελάου 10 Θεσσαλονίκη – τηλ.: 2310 230025 & 2310 223916. Το δεύτερο κατάστημα: Νίκος Αθανασιάδης – Αγίας Παρασκευής 37 Κατερίνη και το τηλ. είναι: 23510 73202 & 6976992188 – website: http://www.melissoefodia.gr. Η δημοσίευση των στοιχείων των διαφόρων καταστημάτων που αναφέρω εδώ, γίνεται καθαρά για να διευκολύνω την προμήθεια διαφόρων υλικών και όχι για να τα προωθήσω διαφημιστικά.

   Την κάνουλα την τοποθετούμε στο κάτω μέρος του βαρελιού τρείς με πέντε πόντους απόσταση από τον πάτο. προσέχουμε να σφίξουμε καλά μέσα έξω τα παξιμάδια χωρίς να αφαιρέσουμε τα λαστιχάκια στεγανοποίησης. Είναι αυτονόητο ότι οι κάνουλες μελιού θα τοποθετηθούν στα βαρέλια μας πριν τα γεμίσουμε με γλεύκος και στέμφυλα. Οι πλαστικές κάνουλες κρασιού που πολλές φορές πωλούνται τοποθετημένες στα βαρέλια βουλώνουν γρήγορα και ξεβουλώνουν δύσκολα, γι αυτό τον λόγο προτείνω εδώ τις πλαστικές κάνουλες μελιού.

   Οι κάνουλες μελιού τοποθετούνται με την ίδια ευκολία και σε ανοξείδωτα βαρέλια. Στην ίδια βέβαια απόσταση από τον πάτο τοποθετούμε την κάνουλα και στα ανοξείδωτα βαρέλια. Η απόσταση αυτή δεν αφήνει να παραλαμβάνουμε τις οινολάσπες που συσσωρεύονται στον πάτο των βαρελιών.

   Οι ευρέως χρησιμοποιούμενες κάνουλες μελιού έχουν διάμετρο μιάμισης ίντσας περίπου. Έτσι μας διευκολύνει στην παραλαβή του γλεύκους χωρίς πολλά βουλώματα και λοιπές ταλαιπωρίες. Όταν θέλουμε να πάρουμε κρασί την κάνουλα δεν την ανοίγουμε τέρμα αλλά στο μισό περίπου.

Το βαρέλι με το γλεύκος και τα στέμφυλα
Το βαρέλι με το γλεύκος και τα στέμφυλα που υπόκεινται σε αλκοολική ζύμωση και από κάτω ο κουβάς με ένα σουρωτήρι λίγο μεγάλο και το οποίο θα επιτρέπει μόνο το γλεύκος να διέρχεται, ενώ θα συγκρατεί τα στέμφυλα και τα κουκούτσια. Όταν γεμίζει το σουρωτήρι με στέμφυλα και κουκούτσια το αδειάζουμε πάλι πίσω στο βαρέλι.

Παίρνουμε λοιπόν την ποσότητα του γλεύκους που θέλουμε και την αδειάζουμε σε ένα καθαρό βαρέλι μέσα στο οποίο θα συνεχιστεί η αλκοολική ζύμωση μέχρι να γίνει κρασί. Θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην τραβήξουμε όλο το γλεύκος, αλλά να αφήσουμε κάποια ποσότητα αν θέλουμε να κάνουμε ρακί ή τσίπουρο. Επίσης χρειάζεται προσοχή ώστε να μην τραβήξουμε οινολάσπες από τους πάτους των βαρελιών.

Κανόνας 5ος: Όταν θέλουμε να καταναλώσουμε το κρασί μας νέο, τότε αφήνουμε το γλεύκος μαζί με τα στέμφυλα τρείς με τέσσερις μέρες αφού βέβαια πρώτα έχει ξεκινήσει η αλκοολική ζύμωση. Στην περίπτωση που επιθυμούμε να παλαιώσουμε το κρασί μας, τότε αφήνουμε το γλεύκος μαζί με τα στέμφυλα οκτώ με δώδεκα μέρες και έπειτα τραβάμε το γλεύκος σε άλλο σκεύος όπου συνεχίζεται η αλκοολική ζύμωση.

   Αν η αλκοολική ζύμωση γίνεται σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να έχετε τεταμένη την προσοχή σας για τον εξής λόγο: Κατά την διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης ελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα το οποίο συγκεντρώνεται γενικά στον περιβάλλοντα κλειστό χώρο. Εάν η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα υπερβεί τα όρια, τότε μπορεί για κάποιον να επέλθει το μοιραίο εξαιτίας έλλειψης οξυγόνου. Καλό είναι σε κλειστούς χώρους να υπάρχει επαρκής εξαερισμός. Αν όμως έχετε υποψία παρουσίας διοξειδίου του άνθρακα ελέγξτε με αναμμένο κερί ή αναπτήρα με φούλ την φλόγα. Το διοξείδιο του άνθρακα θα σβήσει την φλόγα του κεριού ή του αναπτήρα. τότε απομακρυνθείτε, αερίστε τον χώρο καλά και μετά να εισέλθετε.

   Όλα καλά μέχρι εδώ. Σε αυτό το σημείο ακριβώς τίθεται ένα ουσιαστικό ερώτημα: Πότε θα καταλάβουμε ότι ολοκληρώθηκε η αλκοολική ζύμωση; Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι η μέτρηση της περιεκτικότητας σε σάκχαρα του γλεύκους με ένα πυκνόμετρο Baume. Παράλληλα χρειαζόμαστε ένα θερμόμετρο ακριβείας και έναν γυάλινο ή πλαστικό σωλήνα μέσα στον οποίο θα βάζουμε το γλεύκος και κατόπιν βυθίζουμε το πυκνόμετρο Baume για να μετρήσουμε.

πυκνόμετρο Baume
Το πυκνόμετρο Baume, η κλίμακα για την μέτρηση της περιεκτικότητα σε σάκχαρα του γλεύκους έχει κίτρινο χρώμα.

   Σε μια κανάτα παίρνουμε μια ποσότητα γλεύκους από το βαρέλι ζύμωσης. Περνάμε το γλεύκος από ένα σουρωτήρι για να συγκρατήσουμε τυχόν στερεά. Κατόπιν ρίχνουμε το γλεύκος στο γυάλινο ή πλαστικό σωλήνα και αμέσως μετά βυθίζουμε το πυκνόμετρο Baume. Αν το πυκνόμετρο βυθιστεί μέχρι την ένδειξη “0” μηδέν, τότε η αλκοολική ζύμωση τελείωσε.

Μέτρηση της περιεκτικότητας σε σάκχαρα
Ο γυάλινος ή πλαστικός σωλήνας μέσα στον οποίο βάζουμε το γλεύκος και βυθίζουμε το πυκνόμετρο Baume.
mpome26
Όταν ένδειξη στο πυκνόμετρο Baume είναι “0” μηδέν, η αλκοολική ζύμωση έχει ολοκληρωθεί.

Εάν η ένδειξη του πυκνόμετρου μας δεν δείχνει καθαρά την ένδειξη “0” μηδέν, τότε θα πρέπει να περιμένουμε γιατί η αλκοολική ζύμωση δεν έχει ολοκληρωθεί και υπάρχουν αζύμωτα σάκχαρα. Πολλοί που ασχολούνται με την οικιακή οινοποιία συνήθως βιάζονται να απολαύσουν το κρασί τους με μια καλή συντροφιά και πολλές φορές εμφιαλώνουν το κρασί τους το οποίο περιέχει αζύμωτα σάκχαρα. Μάλιστα τοποθετούν τα εμφιαλωμένα μπουκάλια μέσα στο σπίτι τους καμαρώνοντας για την παραγωγή τους. Αυτή η ενέργειά τους όμως έχει διπλό κόστος…..

   Όπως είπαμε το κρασί πάντα είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Κάποια στιγμή εντός του σπιτιού δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες και μέσα στα εμφιαλωμένα μπουκάλια αρχίζει μια δεύτερη αλκοολική ζύμωση των σακχάρων που δεν ζυμώθηκαν. Αποτέλεσμα; ακολουθεί έκρηξη των μπουκαλιών, λερώνεται ο χώρος πολλές φορές ανεπανόρθωτα και δεύτερον αρχίζει η γκρίνια των γυναικών, δίκαια βέβαια…… Γι αυτό δεν χρειάζεται βιασύνη αλλά επιμέλεια και προσοχή.

Το πυκνόμετρο Baume βυθισμένο στο γλεύκος.
Το πυκνόμετρο Baume βυθισμένο στο γλεύκος.

   Ένας άλλος τρόπος μόνο ενδεικτικός, μη ασφαλής για μέτρηση, αλλά μόνο για να βλέπουμε αν γίνεται αλκοολική ζύμωση είναι η χρήση του αναπτήρα. Κρατώντας αναμμένο τον αναπτήρα πλησιάζουμε σιγά – σιγά στο γλεύκος με τα στέμφυλα. Αν ο αναπτήρας σβήσει (παρουσία διοξειδίου του άνθρακα και έλλειψη οξυγόνου) τότε η αλκοολική ζύμωση είναι σε εξέλιξη. Αν ο αναπτήρας δεν σβήσει τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι η αλκοολική ζύμωση τελείωσε. Σε αυτή την περίπτωση η μέτρηση με το πυκνόμετρο Baume επιβάλλεται.

   Όπως προανέφερα η αλκοολική ζύμωση μπορεί να έχει διάρκεια από πέντε μέχρι είκοσι δύο μέρες περίπου. Η διαπίστωση αν έχει λήξει η αλκοολική ζύμωση είναι η μέτρηση με το πυκνόμετρο Baume (Μπωμέ).

Το test του αναπτήρα για την διαπίστωση αν υπάρχει αλκοολική ζύμωση.
Το test του αναπτήρα για την διαπίστωση αν υπάρχει αλκοολική ζύμωση.

Να γνωρίζεται ότι όσο πιο αργή είναι η αλκοολική ζύμωση τόσο περισσότερο αρωματικό κρασί θα έχετε.

ΔΙΑΥΓΑΣΗ (ΞΕΘΟΛΩΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ)

        Τρυγήσαμε, πατήσαμε, διαχωρίσαμε  και η αλκοολική ζύμωση ολοκληρώθηκε. Τι γίνεται λοιπόν από εδώ και πέρα; Αφήνουμε τα στέμφυλα και συνεχίζουμε με το κρασί που τραβήξαμε και χωρίσαμε από τα στέμφυλα. Εξ  άλλου τα στέμφυλα προορίζονται για ρακί ή τσίπουρο. Μετράμε με το πυκνόμετρο  Baume το οποίο μας δείχνει την ένδειξη “0” μηδέν. Η αλκοολική ζύμωση τελείωσε. Γεμάτοι χαρά και ικανοποίηση παίρνουμε ένα ποτήρι για να δοκιμάσουμε το κρασί μας. Το γεμίζουμε και το σηκώνουμε για να δούμε το χρώμα του. Τότε διαπιστώνουμε ότι το πολυπόθητο κρασάκι μας είναι θολό. Πήγε κάτι στραβά λοιπόν; Γιατί το κρασί μας είναι θολό; Μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της θολότητας ή πήγε χαμένος ο κόπος μας;

      Γιατί όμως είναι θολό το κρασί μετά την αλκοολική ζύμωση; Σαν πρώτη αιτία σκεφτείτε μόνο ότι σε κάθε κυβικό εκατοστό κρασιού υπάρχουν 1.000.000.000 ένα δισεκατομμύριο ζύμες (σακχαρομύκητες, ζυμομύκητες) που έχουν πολύ μικρές διαστάσεις, με αποτέλεσμα να είναι αόρατες από την ανθρώπινη όραση. Αυτοί ακριβώς οι μικροσκοπικοί μονοκύτταροι οργανισμοί δημιουργούν το θόλωμα του κρασιού.

       Άλλη αιτία θολώματος είναι η μικροβιακή μόλυνση, αλλά και οι διάφορες φυσικές ή χημικές αντιδράσεις που συντελούνται στο κρασί μας. Από την αρχή τόνισα ότι η καθαριότητα αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παράγοντες για να πάρουμε καλής ποιότητας κρασί. Αν η καθαριότητα δεν είναι σχολαστική τότε τα μικρόβια κάνουν ζημία.

        Θόλωση στο κρασί μας δημιουργούν και τα τρυγικά άλατα. Τα τρυγικά άλατα είναι φυσικά συστατικά του κρασιού που δημιουργούνται κατά την διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης.

         Επίσης  η παρουσία περίσσειας σιδήρου μπορεί να προκαλέσει θόλωση  στο κρασί μας. Για να μην παρουσιαστεί το φαινόμενο της περίσσειας  σιδήρου πρέπει να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε σε όλα τα στάδια της οινοποίησης σιδερένια σκεύη. Χρησιμοποιούμε μόνο πλαστικά και ανοξείδωτα.

Διαύγαση (ξεθόλωμα) με ασπράδι αυγού

Χτυπάμε 2 με 3 ασπράδια αυγού για ποσότητα 100 κιλών ερυθρού  κρασιού. Αφού χτυπήσουμε πολύ καλά το ασπράδι προσθέτουμε ένα λίτρο κρασί και ξαναανακατεύουμε για λίγο. Αμέσως μετά ρίχνουμε το μίγμα στο κρασί μας ανακατεύοντας αργά και καλά. Μετά από πάροδο 8 οκτώ ημερών μπορούμε να μεταγγίσουμε το κρασί μας και να το εμφιαλώσουμε.

Διαύγαση (ξεθόλωμα) με άμεσο φιλτράρισμα

Υπάρχουν στην αγορά διάφορα φίλτρα οικιακής χρήσης που φιλτράρουν τέλεια το κρασί. Αν το επιτρέπουν τα οικονομικά σας και θέλετε να εμφιαλώσετε το κρασί σας καλό είναι να έχετε ένα φίλτρο στη διάθεσή σας.

               Α7

Δείτε δύο βίντεο με θέμα το φιλτράρισμα:https://www.youtube.com/watch?v=hV5Z1aMb3Vo

2 https://www.youtube.com/watch?v=mzVG-QynHAo

Αφού κάνετε όλα τα προαναφερόμενα μπορείτε να απολαύσετε το κρασάκι σας. Στην υγειά σας και του χρόνου πάλι.