Αρχική Blog Σελίδα 16147

Στις κάλπες 102 χιλιάδες μηχανικοί. «Να επιλέξουν οι μηχανικοί τους καλύτερους», δηλώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ -

«Να ενισχύσουν με τη δύναμη της ψήφου τους το ΤΕΕ επιλέγοντας -ανεξαρτήτως παράταξης- τους καλύτερους», κάλεσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός τους μηχανικούς της χώρας καθώς σήμερα διεξάγονται οι εκλογές του Επιμελητηρίου.

Από τις 8 το πρωί διεξάγεται ομαλά η εκλογική διαδικασία τόσο στην Αθήνα (ποδηλατοδρόμιο ΟΑΚΑ «Σπύρος Λούης», Μαρούσι), όσο στη Θεσσαλονίκη (περίπτερο 4 της HELEXPO A.E., Εγνατία 154) και σε άλλες 60 πόλεις της χώρας. Σημειώνεται ότι οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 μ.μ.

Σύμφωνα με την προσέλευση στα εκλογικά κέντρα, το ενδιαφέρον των μηχανικών, όλων των ηλικιών και ειδικοτήτων, παρουσιάζεται έντονο ενώ νωρίς το πρωί ψήφισε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος είχε σύντομη συνομιλία με τον κ. Στασινό.

Σημειώνεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν φέτος 102.725 διπλωματούχοι μηχανικοί, καθώς το Επιμελητήριο αποτελεί το μεγαλύτερο επιστημονικό φορέα της χώρας, γεγονός που δίνει στις εκλογές αυτές ιδιαίτερη σημασία.

Με δηλώσεις του σε ΜΜΕ ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός, κάλεσε όλους τους μηχανικούς «να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία ώστε να δώσουν δύναμη με τη ψήφο τους στο ΤΕΕ για να μπορέσει πιο ενισχυμένο να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου». Όπως είπε, «ίσως πρόκειται για τον κλάδο που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση, καθώς δεν υπάρχουν δουλειές, η πτώση της οικοδομής έχει φτάσει στο εκπληκτικό ποσοστό του 95% και ο κλάδος μαστίζεται από την ανεργία».

tee-ekloges-2016
ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ – Μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη προεδρείου και συμβουλίων στις εκλογές του ΤΕΕ, στο ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο κ. Στασινός επεσήμανε ότι «πρόκειται για φλέγον ζήτημα καθώς οι μηχανικοί επιθυμούν μεν, αδυνατούν όμως να καταβάλουν τις εισφορές, καθώς το ύψος τους είναι πολύ υψηλό και μαζί με την υψηλή φορολογία, γίνονται δυσβάσταχτο βάρος. Όταν δόθηκε με προηγούμενη ρύθμιση η δυνατότητα ρύθμισης των εισφορών, οι μηχανικοί ανταποκρίθηκαν, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται μία νέα ρεαλιστική ρύθμιση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε ότι «με τον πρωθυπουργό έχει συναντηθεί και έχει λάβει υποσχέσεις ότι θα “κοιτάξει” τα προβλήματα του κλάδου – καθώς είναι και ο ίδιος είναι μηχανικός, όπως και πολλοί υπουργοί – όμως, δεν έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

«Υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των δεσμεύσεων και της τωρινής κατάστασης», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «οι 20 προτάσεις που έχει καταθέσει και οι οποίες δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, δεν έχουν προχωρήσει, γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση».

Ο κ. Στασινός κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει πρωτοβουλία για να ενισχυθεί ο κλάδος καθώς, όπως είπε, «είμαστε ο κλάδος που πάει μαζί με τη χώρα. Αν υπάρχει ανάπτυξη, οι μηχανικοί είναι πρωταγωνιστές. Αν όχι, είναι οι πρώτοι που πλήττονται».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κάλεσε τους μηχανικούς της χώρας «να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή εκλογική διαδικασία, ψηφίζοντας -ανεξαρτήτως παράταξης- εκείνους που πιστεύουν ότι είναι οι καλύτεροι».

Λιανοβέργι: Εθελοντική αιμοδοσία (φωτό)

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιμόπουλος

Εθελοντική αιμοδοσία οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα τελετών του Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Λιανοβέργι.

Η κοινωνική και ανθρωπιστική αυτή δραστηριότητα διοργανώθηκε από την τοπική ενορία, με τη συνεργασία και αρωγή ιατρού και νοσηλευτών του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Αρκετή ομολογουμένως και η συμμετοχή του κόσμου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και βοήθησε ενεργά ως αιμοδότης.

Δείτε εικόνες:

dsc06680-copydsc06681-copydsc06682-copydsc06683-copydsc06684-copydsc06685-copydsc06686-copydsc06687-copydsc06688-copydsc06689-copy

Το δικαίωμα στον γάμο διεκδικούν πρόσφυγες που ερωτεύονται ομοεθνείς τους στην Ελλάδα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είναι νέοι, βρίσκονται πολύ καιρό στην Ελλάδα και αναπόφευκτα… ερωτεύονται αλλά, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων, δεν μπορούν να επισημοποιήσουν τη σχέση τους.

Ερωτικές σχέσεις δημιουργούν μεταξύ τους, λόγω της μακροχρόνιας παραμονής τους στην Ελλάδα, νεαροί πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων, οι οποίοι όμως δεν μπορούν στη συνέχεια να παντρευτούν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα ζευγάρια να χωριστούν κατά τη διαδικασία μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα.

Το δικαίωμά τους να παντρεύονται διεκδικούν πρόσφυγες, οι οποίοι δεν μπορούν να τελέσουν γάμο αφού οι υπηρεσίες των δήμων ζητούν πιστοποιητικό αγαμίας και πιστοποιητικό γέννησης από τη χώρα καταγωγής τους, δικαιολογητικά όμως τα οποία αδυνατούν να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι εξαιτίας της διάρρηξης των σχέσεών τους με τη χώρα καταγωγής τους.

“H ΑΡΣΙΣ στο πλαίσιο της υποστήριξης των προσφύγων μέσω των προγραμμάτων της και της παρέμβασής της σε 12 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, έχει αντιμετωπίσει πολυάριθμες τέτοιες περιπτώσεις προσφύγων, προκαταγεγραμμένων και αιτούντων άσυλο” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νομικός σύμβουλος της ΑΡΣΙΣ Γιούλα Χατζηδημητρίου.

Οπως εξηγεί, οι πρόσφυγες, εκτός από πολιτικό γάμο δεν μπορούν να συνάψουν ούτε σύμφωνο συμβίωσης εξαιτίας της άρνησης των συμβολαιογράφων επειδή δεν εμπίπτει στις επιτρεπτές συμβολαιογραφικές πράξεις που μπορούν να καταρτιστούν από τους αιτούντες άσυλο. “Επιπλέον”, συνεχίζει, “δεν μπορούν να προχωρήσουν ούτε και σε θρησκευτικό γάμο γιατί οι αναγνωρισμένες, από την ελληνική πολιτεία μουφτείες, τελούν γάμο μόνο μεταξύ Ελλήνων μουσουλμάνων”.

Πάντως, σύμφωνα με την κ. Χατζηδημητρίου, όταν οι υποθέσεις αυτές φτάνουν στα δικαστήρια, οι ενάγοντες δικαιώνονται καθώς έχουν ήδη κρίνει, ότι στις περιπτώσεις αυτές αρκεί η υπεύθυνη δήλωση των ενδιαφερομένων ως προς την αγαμία και ως προς το πιστοποιητικό γέννησής τους. Παράλληλα, υπάρχει και σχετικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων για το ζήτημα αυτό.

“Μέχρι όμως να φτάσουν στα δικαστήρια οι υποθέσεις, περνάει αρκετός καιρός και οι πρόσφυγες μπορεί ήδη να έχουν φύγει” προσθέτει η κ. Χατζηδημητρίου.

Η ΑΡΣΙΣ έχει αποστείλει σχετικά έγγραφα προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει.

“Πρόκειται για μείζον θέμα που αφορά πολλούς πρόσφυγες οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και αδυνατούν να νομιμοποιήσουν τις δημιουργηθείσες οικογενειακές τους σχέσεις, με δυσμενείς συνέπειες και ως προς τα τέκνα που μπορούν να προκύψουν από την ένωση αυτή, αλλά και ως στην πορεία του αιτήματός τους για μετεγκατάσταση, καθώς δεν αντιμετωπίζονται ως οικογένεια από το Ελληνικό και τα λοιπά Ευρωπαϊκά Κράτη διακινδυνεύοντας να μετεγκατασταθούν σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες” διευκρινίζει η κ.Χατζηδημητρίου.

Ο Μοχάμεντ και η Αΐσα-Ένα παράδειγμα

Στην προσφυγιά γνωρίστηκαν ο Μοχάμεντ και η Αΐσα, δύο νέοι από τη Συρία που συναντήθηκαν σε χώρο φιλοξενίας στην Κοζάνη. Μόνος του ταξίδευε ο Μοχάμεντ, με τα 4 αδέρφια και τη μητέρα της η Αΐσα, όταν φιλοξενήθηκαν στην Κοζάνη επί ενάμιση μήνα, χρόνος που ήταν αρκετός για να φουντώσει ο έρωτας.

“Δεν έχουμε χρόνο για δισταγμούς, η ζωή μας πλέον είναι πολύ γρήγορη”, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 26χρονος Μοχάμεντ, ο οποίος τέλεσε παραδοσιακό γάμο με την αγαπημένη του στην Κοζάνη και, στη συνέχεια, το ζευγάρι μαζί με την οικογένεια της νύφης, μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας του Ωραιοκάστρου και από εκεί, σε μισθωμένο από την Ύπατη Αρμοστεία διαμέρισμα, μέσω προγράμματος που υλοποιείται από την ΑΡΣΙΣ.

Οι δύο νέοι όμως, αν και θέλουν να νομιμοποιήσουν τον γάμο τους, δεν μπορούν και φοβούνται ότι κατά τη διαδικασία της μετεγκατάστασης, θα χωριστούν επειδή δεν υπάρχουν τα επίσημα έγγραφα που να πιστοποιούν την ένωσή τους.

“Εχουμε ανεπίσημα ‘ενώσει’ τους φακέλους μας για να περάσουμε μαζί τη συνέντευξη στην Υπηρεσία Ασύλου, στις 13 Ιανουαρίου, αλλά δεν ξέρουμε αν θα αντιμετωπιστούμε ως νόμιμο ζεύγος” κατέληξε, γεμάτος αγωνία, ο Μοχάμεντ.

Cooking recipes: Almond cookies – Favorite flavor for the young and the old.

sissy
By Sissy Nika – Journalist of Taste and Culture

Crispy taste, ideal for every moment and occasion.

Favorite flavor for the young and the old.

In Crete, I tasted the best by Marcella in Kavousi, where recently, excavations have brought to light the interior of the Minoan house with fireplace, wine press and mill.

The recipe your own!

 

Almond cookies

By Marcella Koukouraki Cretan Delicacies, Kavousi Crete

biskota-amygdalou-1-almond-cookies

Ingredients

700 ml olive oil

250 gr brown sugar

50 ml raki or grappa

250 ml Orange juice

150 gr almonds coarsely cut

½ tbsp cinnamon

½ tbsp baking powder

Soft flour “as much as is needed”

 

Method of preparation

biskota-amygdalou-2-almond-cookiesIn a glass of raki we dissolve the baking powder.

In a large bowl, add the olive oil, orange juice, raki and then stir.

Add the sugar and then cinnamon and mix well until the materials become homogeneous.

Sieve the flour and slowly add it in the mixture, stirring vigorously until you have a pliable and soft dough.

Make balls of dough and let it “rest” for 30 minutes.

With a rolling pin roll out the dough into half cm thick sheets.

Sprinkle with almonds and cut into rectangular pieces or blocks.

Spread greaseproof paper on a baking tray and bake in a well preheated oven at 200 oC for 20 minutes.

Allow the cookies to cool without the lid in order to remain crunchy.

Place them in a metal or wooden box and “hide” it in a cupboard.

Παιδί: Αφιερωμένο στους Απανταχού Αγωνιώδεις Γονείς

Γράφει ο Ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας, www.paidi-efivos.gr

Όλοι οι γονείς αγαπάμε τα παιδιά μας. Αυτό είναι σίγουρο – κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητίσει. Όλοι οι γονείς νοιαζόμαστε για το καλό τους: προσπαθούμε να μην τους λείψει τίποτα, να μην έχουνε παράπονο, να τους παρέχουμε τα πάντα – μην τυχόν και νιώσουν άσχημα, στερημένα, αδικημένα…

Και ύστερα όμως εμείς, οι γονείς…

 -Γεμάτοι ανησυχίες, άγχη, προβληματισμούς.

 -Πάντα για το καλό των παιδιών.

 -Ποτέ, τίποτα, πουθενά δεν είναι αρκετά…

 -Ποτέ και πουθενά δεν φτάνει.

 -Πάντα υπάρχει κάτι που δεν προλάβαμε, κάτι που δεν προβλέψαμε, κάτι που δεν καταφέραμε…

«Μα φυσικά θα μπορούσα να τα είχα κάνει καλύτερα.»

Περισσότερο. Πλουσιότερο. Ή λιγότερο… σε λιπαρά, θερμίδες… Πιο καθαρό, πιο κομψό, πιο περιποιημένο.

Καλύτερο παιδί, καλύτερος μαθητής, καλύτερος στην μπάλα, το τζούντο, την ενόργανη, το μπαλέτο…

Ας χαλαρώσουμε λίγο. Ας δούμε τα παιδιά μας όπως είναι, τα καλά μας τα παιδάκια που δεν θα τα αλλάζαμε για τίποτα στον κόσμο…

Ας απολαύσουμε την χάρη της γονεϊκότητάς μας γι’αυτό που είναι κι όχι γι’άυτό που θα έπρεπε να είναι, γι’αυτό που είμαστε, αυτό που μπορούμε, αυτό που αντέχουμε κάθε φορά…

Ίσως αντιληφθούμε έτσι ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα, ίσως οι αγωνίες μας ηρεμήσουν, ίσως και εμείς ”οι απανταχού αγωνιώδεις γονείς” αφεθούμε στην απλότητα κι εντέλει στην ουσία του ρόλου μας…


  Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος – Οικογενειακός Σύμβουλος, τ. συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαικού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

 

Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας: Άλλη μια πετυχημένη εκδήλωση έφερε εις πέραν η Λέσχη για την διαφύλαξη της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Άλλη μια πετυχημένη εκδήλωση έφερε εις πέραν η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας με σκοπό την διαφύλαξη της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς.

img_4899Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016 στην αίθουσα του συλλόγου πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τα πρώτα μαθήματα ποντιακής κουζίνας. Από νωρίς το πρωί το “βαρύ πυροβολικό” του συλλόγου ανέλαβε δράση, το ζυμάρι ετοιμάστηκε και πήρε τη θέση του δίπλα στο Τζάκι να φουσκώσει! Η κα. Μάρω Μωυσιάδου, η κα. Μέλη Μωυσιάδου, η κα. Άννα Παρχαρίδου και η κα. Αλεξάνδρα Καμπουρίδου ακούραστες

img_5022Πόντιες νοικοκυρές 2ης και 3ης γενιάς μεταλαμπάδευσαν με ευλάβεια σε όλους τους παραβρισκόμενους τις γεύσεις, τα αρώματα, την Ιστορία που έφεραν μαζί τους από την αλησμόνητη πατρίδα! Η κα Μάρω κάλεσε τους νεότερους “ελάτε να πάρετε την τέχνη μου όπως την πήρα κι εγώ από την μάνα μου” ενώ ζυμώνοντας αφηγήθηκε πως απο μικρή ηλικία ταίζε όλη την οικογένεια της! Τη σκυτάλη πήρε η Νίκη Παραστατίδου (μέλος του χορευτικού) που εξήγησε στον κόσμο τα οφέλη της ποντιακής κουζίνας, τα προϊόντα που χρησιμοποίησαν κτλ. Το λάδι έκαψε και πολύ σύντομα μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν τα ζεστά πιροσκί με πατάτα και τυρί..συνοδευόμενο πάντα με το παραδοσιακό Τάν (Αριάνι). Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκαν βεβαιώσεις παρακολουθήσεις, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερος κύκλος μαθημάτων.

img_4982Το Δ.Σ νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τους “αφανείς ήρωες” του συλλόγου, το τμήμα γυναικών..για την αγόγγυστη προσφορά του στο σύλλογο!

efxinos-leschi-chariessasimg_5038img_5026img_5024img_5017img_5007img_4986img_4912

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην έκθεση Philoxenia & Hotelia 2016 στην Θεσσαλονίκη

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την έκθεση Philoxenia & Hotelia 2016 στην Θεσσαλονίκη:  «Να σταματήσει η φορομπηχτική πολιτική που εξουθενώνει τον κλάδο του τουρισμού»

theoxaropoulos-philoxenia-2016-2 Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος παραβρέθηκε στα εγκαίνια των εκθέσεων “Philoxenia & Hotelia 2016” στο Συνεδριακό Κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης” στην Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε τα περίπτερα της έκθεσης και συναντήθηκε με φορείς του τουριστικού και ξενοδοχειακού κλάδου. Μετά το πέρας των εγκαινίων δήλωσε στους δημοσιογράφους:

 «Η έκθεση αναβαθμίζεται γίνεται ευρωπαϊκή και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός κλάδου, του τουρισμού, που πρέπει να αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Δίνει ταυτόχρονα μία νέα πνοή στα εκθεσιακά γεγονότα της Κεντρικής Μακεδονίας και ολόκληρης της χώρας. Στο εκθεσιακό τουριστικό «δίδυμο» PhiloxeniaHotelia αποτυπώνεται το παρόν και το μέλλον του ελληνικού τουρισμού και οι εκατοντάδες εκθέτες αναδεικνύουν τις δύο εκθέσεις σε πρωταγωνιστικά τουριστικά γεγονότα στη Ν.Α. Ευρώπη. Οι καινοτόμες δράσεις, οι πρωτοβουλίες και η εξωστρέφεια των εκπροσώπων του τουριστικού και ξενοδοχειακού κλάδου δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε η Ελλάδα να ξεπεράσει την σημερινή δύσκολη κατάσταση. Ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην δημιουργία θέσεων εργασίας, στην δημιουργία πλεονασμάτων και στην υπέρβαση της κρίσης. Αρκεί να υπάρξουν δράσεις διαφοροποιημένες για αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος ολόκληρο τον χρόνο με ανάδειξη και στήριξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών που δίνουν προστιθέμενη αξία. Κυρίως όμως με το να σταματήσει το κράτος να βάζει εμπόδια αντί να διευκολύνει τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις να διαδραματίσουν τον καθοριστικό ρόλο τους που θα οδηγήσει στην υπέρβαση της κρίσης. Πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει η φορομπηχτική πολιτική που εξουθενώνει τον κλάδο και οδηγεί σε κλείσιμο ή σε υπολειτουργία αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Μόνο έτσι θα σταματήσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της ανεργίας».

theoxaropoulos-philoxenia-2016-3theoxaropoulos-philoxenia-2016-4theoxaropoulos-philoxenia-2016-5theoxaropoulos-philoxenia-2016-6theoxaropoulos-philoxenia-2016-7theoxaropoulos-philoxenia-2016-8

Οι γυναίκες που αργούν να κάνουν το πρώτο παιδί τους, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν μετά τα 90

Η ηλικία που μια γυναίκα θα κάνει το πρώτο παιδί της, καθώς και ο αριθμός των παιδιών που θα γεννήσει συνολικά, με κάποιο τρόπο συνδέονται με το προσδόκιμο ζωής της.

Όσες γυναίκες αργούν να γεννήσουν για πρώτη φορά (από επιλογή τους και όχι λόγω δυσκολίας), έχουν περισσότερες πιθανότητες να περάσουν την ηλικία των 90 ετών, όπως επίσης όσες θα κάνουν πιο πολλά παιδιά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που κατέληξε σε τέτοιο συμπέρασμα.

 Η ηλικία της πρώτης τεκνοποίησης έχει σταδιακά αυξηθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες σχεδόν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και σε αρκετές αναπτυσσόμενες, κυρίως λόγω των αυξημένων απαιτήσεων των γυναικών για μόρφωση και καριέρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αλαντίν Σαντιάμπ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας “American Journal of Public Health”, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 20.000 γυναίκες, από τις οποίες πάνω από τις μισές (το 54%) είχαν ζήσει τουλάχιστον έως την ηλικία των 90 ετών.

Οι γυναίκες με τη μεγαλύτερη μακροζωία είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι απόφοιτες πανεπιστημίου, παντρεμένες, υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου, όχι παχύσαρκες και χωρίς ιστορικό κάποιας χρόνιας πάθησης.

Επίσης, ήταν πιθανότερο να έχουν κάνει το πρώτο παιδί τους μετά την ηλικία των 25 ετών. Επιπλέον, οι γυναίκες που έχουν γεννήσει δύο έως τέσσερις φορές, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν στη δέκατη δεκαετία της ζωής τους, σε σχέση με όσες έχουν γεννήσει μόνο μια φορά.

Ο Σαντιάμπ τόνισε πάντως ότι «οι γυναίκες δεν πρέπει σκοπίμως να καθυστερούν το πρώτο παιδί τους, καθώς ο κίνδυνος να εμφανίσουν γυναικολογικές επιπλοκές, όπως διαβήτη κύησης και υπέρταση, είναι μεγαλύτερος σε πιο προχωρημένη ηλικία. Είναι πιθανό ότι ένας τοκετός σε πιο μεγάλη ηλικία αποτελεί ένδειξη γενικότερης καλής υγείας και άρα δυνατότητας για μακροζωία».

Παύλος Δρακόπουλος

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξαναχτυπά: Οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητες τους

Η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους της τα επόμενα δέκα χρόνια», είπε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών στο 26ο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο της Φρανκφούρτης χτες το βράδυ.

«Αυτό το οποίο δεν γίνεται είναι το ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στα εργασιακά  και τoυς κανόνες οι οποίοι διέπουν την αγορά της, όλες όσες (μεταρρυθμίσεις) δηλαδή συμβάλουν στην ανάπτυξη (της ελληνικής οικονομίας) και για τις οποίες έχει δεσμευτεί για ίδιο το συμφέρον της», όπως είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρεί επίσης ότι οι Έλληνες «ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Έχουν σε σχέση με το ΑΕΠ τους σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές παροχές και συντάξεις από ό,τι για παράδειγμα οι Γερμανοί πολίτες». Πρόσθεσε δε ότι «αυτό δε το επίπεδο ζωής δεν θα μπορούσε να το εξασφαλίσει η Ελλάδα με τις δικές της δυνάμεις στο ορατό μέλλον».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε και πάλι κατά μιας διαγραφής του ελληνικού χρέους, όπως τη ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διότι κατά την άποψή του δεν θα συμβάλλει στην ανάπτυξη: «Ιδίως με διαγραφή χρέους δεν θα επιτευχθεί. Θα συμβεί το αντίθετο από το επιθυμητό», είπε στο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν και οι επικεφαλής της Deutsche Bank και της Commerzbank. Έχει δε την άποψη ότι «αν γίνει διαγραφή χρέους τότε (ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών) δεν θα κάνει πλέον τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Με αυτό τον τρόπο δεν προσφέρουμε στην Ελλάδα αυτό που λέμε εμείς (στη Γερμανία) καλή υπηρεσία».

Προέλευση: Finanzen.net, Deutschandfunk, Deutsche Welle


ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κίνδυνος για σαλμονέλα από συσκευασμένες σαλάτες και το σπανάκι, που πουλιούνται έτοιμα κομμένα

Οι σαλάτες και το σπανάκι, που πουλιούνται έτοιμα κομμένα μέσα σε πλαστική σακούλα, αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης από το βακτήριο σαλμονέλα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημόνων στη Βρετανία, με τη συμμετοχή ενός νεαρού Έλληνα ερευνητή.

   Οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι οι χυμοί που εκκρίνονται από τα κομμένα φύλλα, λόγω της υγρασίας και των θρεπτικών συστατικών τους, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του επικίνδυνου μικροοργανισμού, που μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρος.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι η παρουσία των χυμών κάνει πιο επιθετική τη σαλμονέλα και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης του καταναλωτή. Ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί δραματικά έως 2.400 φορές.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την μικροβιολόγο δρα Πριμρόουζ Φριστόουν του Πανεπιστημίου του Λέστερ και τον διδακτορικό ερευνητή Γιάννη Κουκκίδη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό εφαρμοσμένης και περιβαλλοντικής μικροβιολογίας “Applied and Environmental Microbiology”.

   Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ακόμη και μικροποσότητες χυμού όχι μεγαλύτερες από το ένα διακοσιοστό ενός κουταλιού του γλυκού, οι οποίες διαφεύγουν από τα κομμένα φύλα της σαλάτας και του σπανακιού και μένουν μέσα στην πλαστική σακούλα, διευκολύνουν τη σαλμονέλα να πολλαπλασιασθεί, ακόμη κι όταν η συσκευασία μπαίνει στο ψυγείο.

   Μάλιστα, το βακτήριο προσκολλάται τόσο γερά στα κομμένα φύλλα, που δεν φεύγει με το πλύσιμο από τον καταναλωτή. Αρκούν λίγα κύτταρα σαλμονέλας στην αρχή της συσκευασίας για να έχουν αυξηθεί σε πολλές χιλιάδες, εωσότου ο καταναλωτής φάει το προϊόν ή έως την ημερομηνία λήξης του. Τα αρχικά 100 βακτήρια σαλμονέλας μπορούν να έχουν γίνει 100.000 μέσα σε πέντε μόνο μέρες από το αρχικό κόψιμο των σαλατών για να συσκευασθούν.

   Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη τα εν λόγω συσκευασμένα κομμένα φρέσκα λαχανικά να τρώγονται όσο γίνεται πιο γρήγορα μετά το άνοιγμά τους. Μόλις ανοίγει η πλαστική σακούλα που τα περιέχει, τα βακτήρια της σαλμονέλας αναπτύσσονται ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι όταν βρίσκονται στο ψυγείο.

Μάλιστα, οι ερευνητές βρήκαν ότι η σαλμονέλα είναι δυνατό να αναπτυχθεί ακόμη κι όταν η ψύξη του ψυγείου βρίσκεται στους 4 βαθμούς Κελσίου και όχι στους 5,2 βαθμούς, όπως πιστευόταν έως τώρα.

    Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί διάφορα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα και κολοβακτηρίδια σε φρέσκες σαλάτες τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό, κατά τους επιστήμονες, σημαίνει ότι οι παραγωγοί και συσκευαστές τέτοιων φρέσκων συσκευασμένων προϊόντων πρέπει να τηρούν τις υψηλότερες προδιαγραφές υγιεινής.

  Η μόλυνση των σαλατών και λαχανικών από σαλμονέλα μπορεί να συμβεί από την επαφή τους με ζώο ή έντομο, από το χώμα, από μολυσμένο νερό κατά την άρδευση του χωραφιού ή από μολυσμένο εξοπλισμό ή μολυσμένα χέρια εργαζομένων κατά την κοπή και συσκευασία του προϊόντος.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα τα φρέσκα προϊόντα, συσκευασμένα και μη, χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο, προτού καταναλωθούν. Συνήθως οι συσκευασμένες σαλάτες έχουν προηγουμένως πλυθεί με χλωριωμένο νερό. Το χλώριο μειώνει μεν την παρουσία των παθογόνων μικροοργανισμών, αλλά δεν την εξαλείφει.

Οι ερευνητές συνέστησαν οι καταναλωτές να αγοράζουν σαλάτες που έχουν πρόσφατα κοπεί και να τις τρώνε αυθημερόν, όταν τις αγοράζουν. Ερευνητές στις ΗΠΑ που έχουν κάνει δειγματοληψίες, βρήκαν ότι το 0% έως 3% των συσκευασμένων σαλατών είναι μολυσμένες, σύμφωνα με το BBC.

    O επίσης ελληνικής καταγωγής Κίμωνας Ανδρέας Καρατζάς, λέκτορας μικροβιολογίας τροφίμων στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, τόνισε ότι οι καταναλωτές πρέπει να προτιμούν τις άκοπες σαλάτες από τις εκ των προτέρων κομμένες.