Αρχική Blog Σελίδα 16142

Αλεξάνδρεια: Ο Άκης Αποστολίδης υποψήφιος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΠΟΕ!!

Ο δραστήριος πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων Ακεψιμάς Αποστολίδης, θα συμμετέχει θέτοντας υποψηφιότητα στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου σχήματος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ).

maxresdefaultΗ τακτική Γενική  Συνέλευση  (Συνέδριο  Αντιπροσώπων) θα συνέλθει  την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016, στη  Θεσσαλονίκη (Αίθουσα  «Λίτσα  Φωκίδου»,  Δημαρχείο  Πυλαίας Χορτιάτη στο Πανόραμα) με θέματα:

1) Εκλογή Προέδρου, Γραμματέα της Συνελεύσεως   και 5μελούς εφορευτικής επιτροπής .

2) Ανακήρυξη Γεωργίου Παρχαρίδη Επιτίμου Προέδρου της Π.Ο.Ε κατ’ άρθρο 58 του καταστατικού.

3) Λογοδοσία Απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου.

4) Έκθεση εξελεγκτικής Επιτροπής .

5) Συζήτηση επί των πεπραγμένων και της λογοδοσίας του Δ.Σ .

6) Απόφαση για την απαλλαγή ή μη του Δ.Σ από κάθε ευθύνη .

7) Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Δ.Σ και εξελεγκτικής επιτροπής.

-Ώρα έναρξης Συνέλευσης 10:30 π.μ.

-Ώρα λήξης ψηφοφορίας 7 μμ.

Πρόκειται για μία ακόμη πανελλήνιας απήχησης δραστηριότητα στην οποία συμμετέχει ενεργά ο αεικίνητος πρόεδρος του Στέγης Ποντίων Αλεξάνδρειας, αποδεικνύοντας τη θεωρία του: « Εμείς δεν μεταφέρουμε τη στάχτη, αλλά τη φλόγα του Ποντιακού Ελληνισμού!»

Εμείς δεν έχουμε να πούμε κάτι περισσότερο, παρά να του ευχηθούμε: ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιάδης

ΑΠΕ-ΜΠΕ -

Έχασε τη μάχη για τη ζωή, σε ηλικία 62 ετών ο δημοσιογράφος και βετεράνος πολεμικός ανταποκριτής, Γιώργος Γεωργιάδης. Πάλεψε για πολλούς μήνες με την επάρατη νόσο καταλήγοντας, σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο Γιώργος Γεωργιάδης γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1955. Ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία το 1981 και υπήρξε 30 χρόνια πολεμικός ανταποκριτής. Έκανε την πρώτη αποστολή του σε πόλεμο, το 1982, ως απεσταλμένος της Ελευθεροτυπίας στον Λίβανο. Στη συνέχεια κάλυψε τα γεγονότα της Μέσης Ανατολής και κυρίως το Παλαιστινιακό, με αποστολές στον Λίβανο, την Βόρειο Αφρική, την Υεμένη και αλλού. Από το 1987 μέχρι το 1989 εργάστηκε στην ΕΡΤ και το καλοκαίρι του 1989, με ομάδα συναδέλφων του, συμμετείχε στην δημιουργία τού MEGA. Την ίδια χρονιά μετακινήθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Επίσης εργάστηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Κάλυψε την εξέγερση στη Ρουμανία, την πτώση του τείχους στο Βερολίνο, τον διαμελισμό της Τσεχοσλοβακίας, το Αλβανικό, τις αλλαγές στην πρώην Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια τον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τον πόλεμο του Ιράκ, τον Εμφύλιο της Ρουάντα κ.ά. Επίσης κάλυψε πολλές φυσικές καταστροφές, όπως σεισμοί σε Πακιστάν, Ανατολία, Κωνσταντινούπολη, Ινδία, Τσουνάμι στη Σρι Λάνκα. Τα τελευταία χρόνια ταξίδευε στην υποσαχάρια Αφρική και ασχολήθηκε με το προσφυγικό.

Ήταν από τους πλέον γνωστούς ρεπόρτερ, δημοσιογράφους και ανταποκριτές της σύγχρονης ελληνικής τηλεόρασης και τα τελευταία χρόνια συνεργαζόταν με το περιφερειακό κανάλι Ionian TV, και στο site ΗΜΕΡΑ Ζακύνθου, προσφέροντας την πολύτιμη εμπειρία του, την πείρα και τις γνώσεις που απέκτησε τόσες δεκαετίες, σε έναν από τους δυσκολότερους δημοσιογραφικά, χώρους.

Το Facebook «πέθανε» τον δημιουργό του και μερικά εκατομμύρια χρήστες

Ένα ανεξήγητο μακάβριο λάθος που έκανε το Facebook, εμφάνισε περίπου δύο εκατομμύρια λογαριασμούς ολοζώντανων χρηστών του να ανήκουν σε πεθαμένους. Μεταξύ των «νεκρών» βρισκόταν και ο ίδιος ο συνιδρυτής του Μαρκ Ζάκερμπεργκ!

 Το λάθος διορθώθηκε και το Facebook ζήτησε συγγνώμη, αλλά το κακό είχε γίνει και ουκ ολίγοι χρήστες έπρεπε να καθησυχάζουν συγγενείς και φίλους ότι ακόμη ζουν.

 «Ήταν ένα τρομερό λάθος που διορθώσαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε. Λυπούμαστε γι’ αυτό που συνέβη», δήλωσε εκπρόσωπος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το BBC.

 Το σχετικό χαρακτηριστικό στα προφίλ των χρηστών που έχουν πεθάνει, εισήχθη πέρυσι τον Φεβρουάριο, επιτρέποντας στους χρήστες να μετατρέπουν τον λογαριασμό τους σε μια ιστοσελίδα εις ανάμνησή τους, αφότου θα έχουν αποβιώσει. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να δώσει εντολή να διαγραφεί ο λογαριασμός του μετά το θάνατό του.

 

Πολλοί πρόωροι τοκετοί σχετίζονται με το ασβέστιο – Μια άγνωστη αιτία που τώρα αποκαλύφθηκε

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι οι μικρές εναποθέσεις ασβεστίου στις μεμβράνες πέριξ των εμβρύων μπορεί να αποτελέσουν την αιτία για να «σπάσουν τα νερά» της εγκύου πριν την ώρα τους.

Ο μηχανισμός αυτός πρόωρου τοκετού ήταν άγνωστός μέχρι σήμερα, αλλά μπορεί να ευθύνεται για αρκετές περιπτώσεις πρόωρης γέννησης μωρών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Λίντια Σουκ του Νοσοκομείου Παίδων Nationwide, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”, δήλωσαν ότι διατροφικές και άλλες παρεμβάσεις μπορεί να αποτρέψουν ορισμένες πρόωρες γέννες στο μέλλον.

Οι πιο αυθόρμητοι πρόωροι τοκετοί δεν έχουν εύκολα ανιχνεύσιμες αιτίες, όπως κάποια λοίμωξη ή φλεγμονή. Οι γιατροί συχνά δεν γνωρίζουν γιατί οι συσπάσεις της μήτρας αρχίζουν τόσο νωρίς ή γιατί τα «νερά σπάνε» προτού το έμβρυο έχει πλήρως αναπτυχθεί.

   Περίπου ένα στα δέκα μωρά γεννιέται πρόωρα, δηλαδή πριν την 37η εβδομάδα της κύησης, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσει προβλήματα υγείας στο μέλλον.

    Οι ερευνητές, που μελέτησαν πάνω από 100 πρόωρες κυήσεις, βρήκαν σε αρκετές περιπτώσεις ότι το αμνιακό υγρό περιέχει εναποθέσεις ασβεστίου, με συνέπεια οι εμβρυικές μεμβράνες να είναι λιγότερο ελαστικές και πιο εύκολο να σπάσουν.

  Πολλά ανθρώπινα υγρά, όπως το σάλιο και το αίμα, μπορούν να παράγουν ασβεστοπρωτεϊνικά σωματίδια, τα οποία, όταν επικάθονται πάνω σε μαλακούς ιστούς, μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα ασβεστοποίησης, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να δημιουργούνται αρθρίτιδα, πέτρες στα νεφρά, αθηροσκλήρωση και ρήξη ανευρύσματος.

  Η νέα μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι παρόμοια σωματίδια είναι δυνατό να παραχθούν και από το αμνιακό υγρό, με συνέπεια να αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρης ρήξης της μεμβράνης (του αμνιακού σάκου) που συγκρατεί τα υγρά αυτά.

    Η διαπίστωση αυτή, κατά τους ερευνητές, μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης ορισμένων τουλάχιστον πρόωρων τοκετών. Στις περιπτώσεις αυτές, η έγκυος πιθανώς θα πρέπει να ακολουθεί διατροφικές οδηγίες ανάλογες με αυτές που μειώνουν την πιθανότητα ασβεστοποίησης στις αρτηρίες, με στόχο να μην δημιουργούνται μεγάλες ποσότητες εναποθέσεων ασβεστίου στον αμνιακό σάκο.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού: Τα οινοποιεία σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό

ΑΠΕ-ΜΠΕ -

Το κρασί είναι ένα διαβατήριο για να γνωρίσεις τον κόσμο, λένε. Μαθαίνεις για την ιστορία του τόπου, το κλίμα του, τις παραδόσεις του, τον πολιτισμό του, μαθαίνεις τους ανθρώπους του. Ένα τέτοιο ταξίδι μας καλούν οι Έλληνες οινοποιοί να κάνουμε μαζί με τα ελληνικά κρασιά, αύριο Κυριακή, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού.

«Για πρώτη φορά σε αυτή τη διοργάνωση συμμετέχουν τα περισσότερα οργανωμένα οινοποιεία από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Κρήτη, Πελοπόννησο, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, κεντρική Ελλάδα, βόρεια  Ελλάδα από τη Θράκη μέχρι την Ήπειρο. Φορούν τα καλά τους και περιμένουν τους επισκέπτες για να τους γνωρίσουν τον κόσμο τους, πώς καλλιεργείται το αμπέλι και πώς παράγεται το κρασί, να δοκιμάσουν, ν’ απολαύσουν και  αν θέλουν να προμηθευτούν ιδιαίτερους οίνους», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Βογιατζής, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου, καλώντας εκδρομείς και καταναλωτές να τα επισκεφθούν. «Ο οινοτουρισμός στην Ελλάδα είναι σε φάση ανάπτυξης. Αυτό δείχνει η μεγάλη συμμετοχή οινοποιείων και η οργάνωση η οποία έχει επιτευχθεί από τον κλάδο και τις περιφερειακές οργανώσεις του, τους Δρόμους του Κρασιού δηλαδή,  για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού», αναφέρει ο  κ. Βογιατζής.

 «Ο οινοτουρισμός είναι ευκαιρία για μεγαλύτερη προβολή του κρασιού και της Ελλάδας. Επίσης, δεν είναι μόνο μία επίσκεψη στο κρασί. Είναι μια επίσκεψη σε μια περιοχή, άρα κάνει πολύ καλό και στην ύπαιθρο της χώρας», τονίζει ο Γιώργος Σκούρας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ). «Όσο για τα οινοποιεία, έχει ενδιαφέρον από οικονομικής άποψης καθώς μπορούν να πουλήσουν το κρασί τους, ενώ κερδίζουν μεγάλη προβολή, τα ίδια τα κρασιά τους αλλά και το ελληνικό κρασί, γενικότερα», συμπληρώνει.

Πολλοί τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, επισκέπτονται τα οινοποιεία της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Όπως παρατηρεί ο κ Βογιατζής «οι ξένοι τουρίστες πηγαίνουν στα οινοποιεία μας, καθώς το κρασί συνδέεται με την απόλαυση που επιζητεί κάποιος στις διακοπές του. Και από εκεί, ξεκινούν στην ουσία οι εξαγωγές μας, καθώς γνωρίζουν τα ελληνικά κρασιά και θα τ΄ αναζητήσουν στις χώρες τους. Το πρώτο βήμα του Στρατηγικού Σχεδιασμού για το ελληνικό κρασί είναι να το δοκιμάσουν, να το γνωρίσουν, για να αυξηθεί η αξία που έχουν στο μυαλό τους γι’ αυτό». «Υπάρχουν πολλοί οινοτουρίστες και ο εισαγόμενος οινοτουρισμός γίνεται κυρίως οργανωμένα, μέσω πρακτορείων. Οι Έλληνες που επισκέπτονται τα οινοποιεία είναι πολλοί αλλά λόγω κρίσης, έχει αλλάξει η συμπεριφορά τους ως καταναλωτές. Παλιά έφευγαν με κιβώτια, σήμερα όχι», επισημαίνει ο κ Σκούρας.

Ο οινοτουρισμός μπορεί να γνωρίζει ανάπτυξη, όμως υπάρχουν ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν για την εδραίωσή του.

«Υπάρχει μια ομάδα εργασίας που λειτουργεί συλλογικά, στους κλαδικούς φορείς -τον ΣΕΟ και τη Διεπαγγελματική -και όλοι μαζί σχεδιάζουμε, σιγά-σιγά, την εκπαίδευση των οινοποιείων καθώς και συνέργειες με τον Τουρισμό», λέει ο κ Βογιατζής. «Εμείς πολεμάμε.Στόχος μας είναι ν’ αποκτήσουμε ΚΑΔ, κωδικό άδεια για Τουρισμό, ώστε να εμπλεκόμεθα και με το Γραφείο Τουρισμού απευθείας, διότι πολλά οινοποιεία θα μετεξελιχθούν σε συνεδριακά κέντρα, σε τουριστικές μονάδες, που θα συνδεθούν με δωμάτια κλπ.», υπογραμμίζει ο κ Σκούρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «ο οινοτουριμός πρέπει να γίνει πραγματικό προϊόν, να μην ενδιαφέρει μόνο τους οινοποιούς αλλά και τους ανθρώπους του Τουρισμού, τα τουριστικά γραφεία» και στέλνει μήνυμα ότι πρέπει «να δοθεί και μια άλλη μορφή ελληνικού Τουρισμού που λέγεται οινοτουρισμός».

Συνταγή: Αρνάκι τσιγαριαστό … αυθεντική συνταγή του Πατούχα.

Γεύση που σε κερδίζει, γίνεται εύκολα και με υλικά που οδηγούν σε γευστικά μονοπάτια των Μινωιτών.

sissy
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού
Ο Πατούχας φτιάχνει το καλύτερο τσιγαριστό εκτός Κρήτης οπότε είναι ευκαιρία να το δοκιμάσετε στην αυθεντική του έκδοση. Ευχαρίστως μας έδωσε την συνταγή του που μοιραζόμαστε μαζί σας, άλλωστε είναι γνωστό ότι είναι γαλαντόμος και άνθρωπος με βαθειά αισθήματα και σεβασμό στους ανθρώπους.
Απολαύστε την γευστική δημιουργία και πιείτε το ίδιο κρασί με αυτό που «μεστώσατε» το αρνάκι σας. Σαν επιδόρπιο ένα γιαούρτι με μέλι ή γλυκά του κουταλιού θα είναι όνειρο…

Αρνί τσιγαριαστό

Από τον Πατούχα της περίφημης Κρητικής ταβέρνας στην Αθήνα

arnaki-tsigariastoΥλικά για 4 άτομα

1 κιλό αρνάκι κομμένα σε κομμάτια

3 κρεμμύδια ξερά

500ml ελαιόλαδο

150ml λευκό κρασί

Αλάτι

Πιπέρι

Τρόπος Παρασκευής

arnaki-tsigariasto-2Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρέας με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στο κρέας ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι σχεδόν να ψηθεί. Δεν βάζουμε νερό παρά μόνο αν χρειαστεί προσθέτουμε ένα μικρό ποτήρι χλιαρό νερό.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για μια ώρα τουλάχιστον. Εξαρτάται βέβαια από το κρέας που χρησιμοποιούμε.

Στο τέλος αλατοπιπερώνουμε και πέντε λεπτά πριν σβήσουμε το μάτι περιχύνουμε το αρνάκι με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες χερίσιες.

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου 2016

Πρωτοσέλιδα:

(κλικ για μεγέθυνση)

makedoniatyposthessalonikisaxiaespressoweekendstarpresseleftherioratoysavatousportdayarenapress

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Ακριβαίνουν καύσιμα, τσιγάρα, καφές, τηλέφωνα ”

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: “Πρόβα νέων μέτρων”

ΕΘΝΟΣ: “Δικαστικός “κόφτης” στον νόμο Κατσέλη”  ”

EΣΤΙΑ: ” Ανατροπή υπέρ Siemens για C41 ”

Η ΑΥΓΗ: “Μήνυμα στήριξης από Ομπάμα ”

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: ” Ολες οι μπίζνες του Τράμπ ”

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ” Οι φόροι μείωσαν τα έσοδα  ”

TA NEA: “Καληνύχτα και καλή τύχη ”

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: ” Το plan Β’ του Grexit επιστρέφει  ”

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ” Η ” ελάφρυνση του χρέους” φέρνει νέα αντιλαϊκή συμγωνία!  ”

Στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: ” Μπλεγμένος ο Κυριάκος στα δίχτυα των βαρόνων  ”

Kontranews: ” Με τις ευλογίες Τράμπ ο Ομπάμα φέρνει τη λύση για το χρέος ”

Espresso: “Ελενα μου χρωστάς 250.000 ευρώ”

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΑΓΟΡΑ: “Απολύσεις και στο Δημόσιο! ”

ΕΠΕΝΔΥΣΗ: ” Η Πειραιώς στο τιμόνι της MIG”

ΚΕΦΑΛΑΙΟ: “Λύση τώρα ή ανατροπή για το ελληνικό χρέος ”

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ : ” Διαπραγμάτευση σε δύο μέτωπα”

 

ΟΑΕΕ: Αναρτήθηκαν οι εισφορές 5ου διμήνου στον «Ατομικό Λογαριασμό Ασφαλισμένου»

Αναρτήθηκαν οι εισφορές του 5ου διμήνου 2016 στη διαδικτυακή υπηρεσία Ατομικός Λογαριασμός Ασφαλισμένου, που παρέχεται, μέσω της ιστοσελίδας του OAEE (www.oaee.gr → Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες→ Ατομικός Λογαριασμός Ασφαλισμένου → Οφειλές).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για την πρόσβαση στη νέα Υπηρεσία απαιτείται προηγούμενη πιστοποίηση του χρήστη-ασφαλισμένου, με χρήση των κωδικών TAXISnet και εγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Ο χρήστης της Υπηρεσίας μπορεί να ενημερωθεί αναλυτικά για την οφειλή του, να αντλήσει την ταυτότητα πληρωμής της οφειλής ή να εκτυπώσει την απόδειξη πληρωμής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΑΕΕ καλεί τους ασφαλισμένους να εγγραφούν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες που προσφέρονται.

Υποψίες για καρκινογόνες ουσίες στις γεύσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων

Οι ατμοί που παράγονται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύσεις, περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών, που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Ερήμου στη Νεβάδα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Αντρέι Κίλστοφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης “Environmental Science & Technology” της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, πραγματοποίησαν χημικές αναλύσεις στους ατμούς των ηλεκτρονικών τσιγάρων τόσο με διαφορετικές γεύσεις όσο και χωρίς καμία γεύση.

Διαπιστώθηκε, στα τσιγάρα με γεύση, η παρουσία φρομαλδεΰδης και άλλων καρκινογόνων ουσιών σε υψηλά επίπεδα. Οι εν λόγω ουσίες σχηματίζονται, όταν το υγρό με τη γεύση μέσα στη συσκευή του ηλεκτρονικού τσιγάρου θερμαίνεται απότομα για να δημιουργηθεί ο ατμός.

«Μια ρουφηξιά από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό τσιγάρο με γεύση, από αυτά που δοκιμάσαμε, εκθέτει τον καπνιστή (σ.σ. ατμιστή) σε μη αποδεκτά επικίνδυνα επίπεδα των χημικών ουσιών αλδεϋδών, οι περισσότερες από τις οποίες δημιουργούνται κατά τη θερμική διάσπαση (σ.σ. πυρόλυση) των γευστικών ουσιών» δήλωσε ο Κίλστοφ.

Όσο πιο έντονη είναι η γεύση ενός τσιγάρου, τόσο περισσότερες δυνητικά τοξικές αλδεΰδες παράγονται. Σήμερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κυκλοφορούν σχεδόν 8.000 διαφορετικές γεύσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων, μερικές από τις οποίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους εφήβους και στους νέους.

 

Εκδόθηκε η απόφαση ένταξης 2.528 νοικοκυριών στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Εκδόθηκε σήμερα από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), η απόφαση υπαγωγής 2.528 νοικοκυριών στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», της περιόδου 2007-13. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Τουρισμού, οι ωφελούμενοι μπορούν να ενημερώνονται από το δικτυακό τόπο του ΕΤΕΑΝ www.etean.com.gr και θα πρέπει να προσέλθουν για την υπογραφή των συμβάσεων έως τις 15/12/2016.

Με την εξέλιξη αυτή υλοποιείται  πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, και του πρώην υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξη Χαρίτση, με την οποία εκταμιεύτηκαν πρόσθετοι πόροι 19,1 εκατ. ευρώ, οι οποίοι προέρχονται από τα έσοδα των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Συνολικά έχουν εξασφαλισθεί 75 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα περίπου 8.000 νέοι δικαιούχοι, οι οποίοι έμεναν εκτός ενισχύσεων λόγω εξάντλησης των σχετικών κονδυλίων ήδη από το 2014.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης επισημαίνει:

«Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας είναι πολύ σημαντικές, καθώς η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο ενεργοβόρα ενεργειακά συστήματα στην Ευρώπη», καθώς και ότι «η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων καθίσταται ζωτικής σημασίας για τη χώρα, καθώς όχι μόνο αποτελεί όρο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας».

Παράλληλα, στη βάση της εμπειρίας και των συμπερασμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος, ολοκληρώνεται η επεξεργασία του νέου προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-20.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης «για το νέο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον” έχουν εξειδικευτεί 248 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ». Η πρόσκληση θα εκδοθεί σύντομα και θα αφορά ενίσχυση με επιχορήγηση και δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο για την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών.

«Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας συμμετοχής, αναμένεται να ανέλθει συνολικά στα 500 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του νέου Ταμείου Υποδομών που θα ενεργοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2017, σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός ακόμα αντίστοιχου προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και δημοτικών κτιρίων», επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.