Αρχική Blog Σελίδα 16113

Το Facebook «πέθανε» τον δημιουργό του και μερικά εκατομμύρια χρήστες

Ένα ανεξήγητο μακάβριο λάθος που έκανε το Facebook, εμφάνισε περίπου δύο εκατομμύρια λογαριασμούς ολοζώντανων χρηστών του να ανήκουν σε πεθαμένους. Μεταξύ των «νεκρών» βρισκόταν και ο ίδιος ο συνιδρυτής του Μαρκ Ζάκερμπεργκ!

 Το λάθος διορθώθηκε και το Facebook ζήτησε συγγνώμη, αλλά το κακό είχε γίνει και ουκ ολίγοι χρήστες έπρεπε να καθησυχάζουν συγγενείς και φίλους ότι ακόμη ζουν.

 «Ήταν ένα τρομερό λάθος που διορθώσαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε. Λυπούμαστε γι’ αυτό που συνέβη», δήλωσε εκπρόσωπος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το BBC.

 Το σχετικό χαρακτηριστικό στα προφίλ των χρηστών που έχουν πεθάνει, εισήχθη πέρυσι τον Φεβρουάριο, επιτρέποντας στους χρήστες να μετατρέπουν τον λογαριασμό τους σε μια ιστοσελίδα εις ανάμνησή τους, αφότου θα έχουν αποβιώσει. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να δώσει εντολή να διαγραφεί ο λογαριασμός του μετά το θάνατό του.

 

Πολλοί πρόωροι τοκετοί σχετίζονται με το ασβέστιο – Μια άγνωστη αιτία που τώρα αποκαλύφθηκε

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι οι μικρές εναποθέσεις ασβεστίου στις μεμβράνες πέριξ των εμβρύων μπορεί να αποτελέσουν την αιτία για να «σπάσουν τα νερά» της εγκύου πριν την ώρα τους.

Ο μηχανισμός αυτός πρόωρου τοκετού ήταν άγνωστός μέχρι σήμερα, αλλά μπορεί να ευθύνεται για αρκετές περιπτώσεις πρόωρης γέννησης μωρών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Λίντια Σουκ του Νοσοκομείου Παίδων Nationwide, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”, δήλωσαν ότι διατροφικές και άλλες παρεμβάσεις μπορεί να αποτρέψουν ορισμένες πρόωρες γέννες στο μέλλον.

Οι πιο αυθόρμητοι πρόωροι τοκετοί δεν έχουν εύκολα ανιχνεύσιμες αιτίες, όπως κάποια λοίμωξη ή φλεγμονή. Οι γιατροί συχνά δεν γνωρίζουν γιατί οι συσπάσεις της μήτρας αρχίζουν τόσο νωρίς ή γιατί τα «νερά σπάνε» προτού το έμβρυο έχει πλήρως αναπτυχθεί.

   Περίπου ένα στα δέκα μωρά γεννιέται πρόωρα, δηλαδή πριν την 37η εβδομάδα της κύησης, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσει προβλήματα υγείας στο μέλλον.

    Οι ερευνητές, που μελέτησαν πάνω από 100 πρόωρες κυήσεις, βρήκαν σε αρκετές περιπτώσεις ότι το αμνιακό υγρό περιέχει εναποθέσεις ασβεστίου, με συνέπεια οι εμβρυικές μεμβράνες να είναι λιγότερο ελαστικές και πιο εύκολο να σπάσουν.

  Πολλά ανθρώπινα υγρά, όπως το σάλιο και το αίμα, μπορούν να παράγουν ασβεστοπρωτεϊνικά σωματίδια, τα οποία, όταν επικάθονται πάνω σε μαλακούς ιστούς, μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα ασβεστοποίησης, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να δημιουργούνται αρθρίτιδα, πέτρες στα νεφρά, αθηροσκλήρωση και ρήξη ανευρύσματος.

  Η νέα μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι παρόμοια σωματίδια είναι δυνατό να παραχθούν και από το αμνιακό υγρό, με συνέπεια να αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρης ρήξης της μεμβράνης (του αμνιακού σάκου) που συγκρατεί τα υγρά αυτά.

    Η διαπίστωση αυτή, κατά τους ερευνητές, μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης ορισμένων τουλάχιστον πρόωρων τοκετών. Στις περιπτώσεις αυτές, η έγκυος πιθανώς θα πρέπει να ακολουθεί διατροφικές οδηγίες ανάλογες με αυτές που μειώνουν την πιθανότητα ασβεστοποίησης στις αρτηρίες, με στόχο να μην δημιουργούνται μεγάλες ποσότητες εναποθέσεων ασβεστίου στον αμνιακό σάκο.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού: Τα οινοποιεία σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό

ΑΠΕ-ΜΠΕ -

Το κρασί είναι ένα διαβατήριο για να γνωρίσεις τον κόσμο, λένε. Μαθαίνεις για την ιστορία του τόπου, το κλίμα του, τις παραδόσεις του, τον πολιτισμό του, μαθαίνεις τους ανθρώπους του. Ένα τέτοιο ταξίδι μας καλούν οι Έλληνες οινοποιοί να κάνουμε μαζί με τα ελληνικά κρασιά, αύριο Κυριακή, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού.

«Για πρώτη φορά σε αυτή τη διοργάνωση συμμετέχουν τα περισσότερα οργανωμένα οινοποιεία από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Κρήτη, Πελοπόννησο, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, κεντρική Ελλάδα, βόρεια  Ελλάδα από τη Θράκη μέχρι την Ήπειρο. Φορούν τα καλά τους και περιμένουν τους επισκέπτες για να τους γνωρίσουν τον κόσμο τους, πώς καλλιεργείται το αμπέλι και πώς παράγεται το κρασί, να δοκιμάσουν, ν’ απολαύσουν και  αν θέλουν να προμηθευτούν ιδιαίτερους οίνους», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Βογιατζής, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου, καλώντας εκδρομείς και καταναλωτές να τα επισκεφθούν. «Ο οινοτουρισμός στην Ελλάδα είναι σε φάση ανάπτυξης. Αυτό δείχνει η μεγάλη συμμετοχή οινοποιείων και η οργάνωση η οποία έχει επιτευχθεί από τον κλάδο και τις περιφερειακές οργανώσεις του, τους Δρόμους του Κρασιού δηλαδή,  για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού», αναφέρει ο  κ. Βογιατζής.

 «Ο οινοτουρισμός είναι ευκαιρία για μεγαλύτερη προβολή του κρασιού και της Ελλάδας. Επίσης, δεν είναι μόνο μία επίσκεψη στο κρασί. Είναι μια επίσκεψη σε μια περιοχή, άρα κάνει πολύ καλό και στην ύπαιθρο της χώρας», τονίζει ο Γιώργος Σκούρας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ). «Όσο για τα οινοποιεία, έχει ενδιαφέρον από οικονομικής άποψης καθώς μπορούν να πουλήσουν το κρασί τους, ενώ κερδίζουν μεγάλη προβολή, τα ίδια τα κρασιά τους αλλά και το ελληνικό κρασί, γενικότερα», συμπληρώνει.

Πολλοί τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, επισκέπτονται τα οινοποιεία της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Όπως παρατηρεί ο κ Βογιατζής «οι ξένοι τουρίστες πηγαίνουν στα οινοποιεία μας, καθώς το κρασί συνδέεται με την απόλαυση που επιζητεί κάποιος στις διακοπές του. Και από εκεί, ξεκινούν στην ουσία οι εξαγωγές μας, καθώς γνωρίζουν τα ελληνικά κρασιά και θα τ΄ αναζητήσουν στις χώρες τους. Το πρώτο βήμα του Στρατηγικού Σχεδιασμού για το ελληνικό κρασί είναι να το δοκιμάσουν, να το γνωρίσουν, για να αυξηθεί η αξία που έχουν στο μυαλό τους γι’ αυτό». «Υπάρχουν πολλοί οινοτουρίστες και ο εισαγόμενος οινοτουρισμός γίνεται κυρίως οργανωμένα, μέσω πρακτορείων. Οι Έλληνες που επισκέπτονται τα οινοποιεία είναι πολλοί αλλά λόγω κρίσης, έχει αλλάξει η συμπεριφορά τους ως καταναλωτές. Παλιά έφευγαν με κιβώτια, σήμερα όχι», επισημαίνει ο κ Σκούρας.

Ο οινοτουρισμός μπορεί να γνωρίζει ανάπτυξη, όμως υπάρχουν ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν για την εδραίωσή του.

«Υπάρχει μια ομάδα εργασίας που λειτουργεί συλλογικά, στους κλαδικούς φορείς -τον ΣΕΟ και τη Διεπαγγελματική -και όλοι μαζί σχεδιάζουμε, σιγά-σιγά, την εκπαίδευση των οινοποιείων καθώς και συνέργειες με τον Τουρισμό», λέει ο κ Βογιατζής. «Εμείς πολεμάμε.Στόχος μας είναι ν’ αποκτήσουμε ΚΑΔ, κωδικό άδεια για Τουρισμό, ώστε να εμπλεκόμεθα και με το Γραφείο Τουρισμού απευθείας, διότι πολλά οινοποιεία θα μετεξελιχθούν σε συνεδριακά κέντρα, σε τουριστικές μονάδες, που θα συνδεθούν με δωμάτια κλπ.», υπογραμμίζει ο κ Σκούρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «ο οινοτουριμός πρέπει να γίνει πραγματικό προϊόν, να μην ενδιαφέρει μόνο τους οινοποιούς αλλά και τους ανθρώπους του Τουρισμού, τα τουριστικά γραφεία» και στέλνει μήνυμα ότι πρέπει «να δοθεί και μια άλλη μορφή ελληνικού Τουρισμού που λέγεται οινοτουρισμός».

Συνταγή: Αρνάκι τσιγαριαστό … αυθεντική συνταγή του Πατούχα.

Γεύση που σε κερδίζει, γίνεται εύκολα και με υλικά που οδηγούν σε γευστικά μονοπάτια των Μινωιτών.

sissy
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού
Ο Πατούχας φτιάχνει το καλύτερο τσιγαριστό εκτός Κρήτης οπότε είναι ευκαιρία να το δοκιμάσετε στην αυθεντική του έκδοση. Ευχαρίστως μας έδωσε την συνταγή του που μοιραζόμαστε μαζί σας, άλλωστε είναι γνωστό ότι είναι γαλαντόμος και άνθρωπος με βαθειά αισθήματα και σεβασμό στους ανθρώπους.
Απολαύστε την γευστική δημιουργία και πιείτε το ίδιο κρασί με αυτό που «μεστώσατε» το αρνάκι σας. Σαν επιδόρπιο ένα γιαούρτι με μέλι ή γλυκά του κουταλιού θα είναι όνειρο…

Αρνί τσιγαριαστό

Από τον Πατούχα της περίφημης Κρητικής ταβέρνας στην Αθήνα

arnaki-tsigariastoΥλικά για 4 άτομα

1 κιλό αρνάκι κομμένα σε κομμάτια

3 κρεμμύδια ξερά

500ml ελαιόλαδο

150ml λευκό κρασί

Αλάτι

Πιπέρι

Τρόπος Παρασκευής

arnaki-tsigariasto-2Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρέας με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στο κρέας ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι σχεδόν να ψηθεί. Δεν βάζουμε νερό παρά μόνο αν χρειαστεί προσθέτουμε ένα μικρό ποτήρι χλιαρό νερό.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για μια ώρα τουλάχιστον. Εξαρτάται βέβαια από το κρέας που χρησιμοποιούμε.

Στο τέλος αλατοπιπερώνουμε και πέντε λεπτά πριν σβήσουμε το μάτι περιχύνουμε το αρνάκι με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες χερίσιες.

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου 2016

Πρωτοσέλιδα:

(κλικ για μεγέθυνση)

makedoniatyposthessalonikisaxiaespressoweekendstarpresseleftherioratoysavatousportdayarenapress

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Ακριβαίνουν καύσιμα, τσιγάρα, καφές, τηλέφωνα ”

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: “Πρόβα νέων μέτρων”

ΕΘΝΟΣ: “Δικαστικός “κόφτης” στον νόμο Κατσέλη”  ”

EΣΤΙΑ: ” Ανατροπή υπέρ Siemens για C41 ”

Η ΑΥΓΗ: “Μήνυμα στήριξης από Ομπάμα ”

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: ” Ολες οι μπίζνες του Τράμπ ”

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ” Οι φόροι μείωσαν τα έσοδα  ”

TA NEA: “Καληνύχτα και καλή τύχη ”

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: ” Το plan Β’ του Grexit επιστρέφει  ”

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ” Η ” ελάφρυνση του χρέους” φέρνει νέα αντιλαϊκή συμγωνία!  ”

Στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: ” Μπλεγμένος ο Κυριάκος στα δίχτυα των βαρόνων  ”

Kontranews: ” Με τις ευλογίες Τράμπ ο Ομπάμα φέρνει τη λύση για το χρέος ”

Espresso: “Ελενα μου χρωστάς 250.000 ευρώ”

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΑΓΟΡΑ: “Απολύσεις και στο Δημόσιο! ”

ΕΠΕΝΔΥΣΗ: ” Η Πειραιώς στο τιμόνι της MIG”

ΚΕΦΑΛΑΙΟ: “Λύση τώρα ή ανατροπή για το ελληνικό χρέος ”

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ : ” Διαπραγμάτευση σε δύο μέτωπα”

 

ΟΑΕΕ: Αναρτήθηκαν οι εισφορές 5ου διμήνου στον «Ατομικό Λογαριασμό Ασφαλισμένου»

Αναρτήθηκαν οι εισφορές του 5ου διμήνου 2016 στη διαδικτυακή υπηρεσία Ατομικός Λογαριασμός Ασφαλισμένου, που παρέχεται, μέσω της ιστοσελίδας του OAEE (www.oaee.gr → Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες→ Ατομικός Λογαριασμός Ασφαλισμένου → Οφειλές).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για την πρόσβαση στη νέα Υπηρεσία απαιτείται προηγούμενη πιστοποίηση του χρήστη-ασφαλισμένου, με χρήση των κωδικών TAXISnet και εγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Ο χρήστης της Υπηρεσίας μπορεί να ενημερωθεί αναλυτικά για την οφειλή του, να αντλήσει την ταυτότητα πληρωμής της οφειλής ή να εκτυπώσει την απόδειξη πληρωμής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΑΕΕ καλεί τους ασφαλισμένους να εγγραφούν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες που προσφέρονται.

Υποψίες για καρκινογόνες ουσίες στις γεύσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων

Οι ατμοί που παράγονται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύσεις, περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών, που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Ερήμου στη Νεβάδα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Αντρέι Κίλστοφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης “Environmental Science & Technology” της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, πραγματοποίησαν χημικές αναλύσεις στους ατμούς των ηλεκτρονικών τσιγάρων τόσο με διαφορετικές γεύσεις όσο και χωρίς καμία γεύση.

Διαπιστώθηκε, στα τσιγάρα με γεύση, η παρουσία φρομαλδεΰδης και άλλων καρκινογόνων ουσιών σε υψηλά επίπεδα. Οι εν λόγω ουσίες σχηματίζονται, όταν το υγρό με τη γεύση μέσα στη συσκευή του ηλεκτρονικού τσιγάρου θερμαίνεται απότομα για να δημιουργηθεί ο ατμός.

«Μια ρουφηξιά από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό τσιγάρο με γεύση, από αυτά που δοκιμάσαμε, εκθέτει τον καπνιστή (σ.σ. ατμιστή) σε μη αποδεκτά επικίνδυνα επίπεδα των χημικών ουσιών αλδεϋδών, οι περισσότερες από τις οποίες δημιουργούνται κατά τη θερμική διάσπαση (σ.σ. πυρόλυση) των γευστικών ουσιών» δήλωσε ο Κίλστοφ.

Όσο πιο έντονη είναι η γεύση ενός τσιγάρου, τόσο περισσότερες δυνητικά τοξικές αλδεΰδες παράγονται. Σήμερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κυκλοφορούν σχεδόν 8.000 διαφορετικές γεύσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων, μερικές από τις οποίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους εφήβους και στους νέους.

 

Εκδόθηκε η απόφαση ένταξης 2.528 νοικοκυριών στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Εκδόθηκε σήμερα από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), η απόφαση υπαγωγής 2.528 νοικοκυριών στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», της περιόδου 2007-13. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Τουρισμού, οι ωφελούμενοι μπορούν να ενημερώνονται από το δικτυακό τόπο του ΕΤΕΑΝ www.etean.com.gr και θα πρέπει να προσέλθουν για την υπογραφή των συμβάσεων έως τις 15/12/2016.

Με την εξέλιξη αυτή υλοποιείται  πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, και του πρώην υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξη Χαρίτση, με την οποία εκταμιεύτηκαν πρόσθετοι πόροι 19,1 εκατ. ευρώ, οι οποίοι προέρχονται από τα έσοδα των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Συνολικά έχουν εξασφαλισθεί 75 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα περίπου 8.000 νέοι δικαιούχοι, οι οποίοι έμεναν εκτός ενισχύσεων λόγω εξάντλησης των σχετικών κονδυλίων ήδη από το 2014.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης επισημαίνει:

«Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας είναι πολύ σημαντικές, καθώς η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο ενεργοβόρα ενεργειακά συστήματα στην Ευρώπη», καθώς και ότι «η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων καθίσταται ζωτικής σημασίας για τη χώρα, καθώς όχι μόνο αποτελεί όρο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας».

Παράλληλα, στη βάση της εμπειρίας και των συμπερασμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος, ολοκληρώνεται η επεξεργασία του νέου προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-20.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης «για το νέο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον” έχουν εξειδικευτεί 248 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ». Η πρόσκληση θα εκδοθεί σύντομα και θα αφορά ενίσχυση με επιχορήγηση και δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο για την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών.

«Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας συμμετοχής, αναμένεται να ανέλθει συνολικά στα 500 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του νέου Ταμείου Υποδομών που θα ενεργοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2017, σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός ακόμα αντίστοιχου προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και δημοτικών κτιρίων», επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.

Μανιτάρια: Ο αναξιοποίητος πλούτος της Ελλάδας

ΑΠΕ-ΜΠΕ -

Φθινοπωρινή απόδραση στη φύση, η οποία έχει στρώσει το, αποχρώσεων πορτοκαλί, χαλί της για να μας υποδεχθεί. Είναι φτιαγμένο από τα χιλιάδες φύλλα που αποχωρίστηκαν τα δέντρα. Αυτό τουλάχιστον βλέπουν οι πολλοί που δεν γνωρίζουν…, γιατί ο Νεκτάριος Φιλιππόπουλος, ιδρυτής της εταιρείας Fungi Hellas , μπορεί να διακρίνει πάνω σε αυτό, και άλλα «κεντίδια», τον  «αναξιοποίητο πλούτο» της Ελλάδας – έναν από τους πολλούς – τα μανιτάρια.

«Στην Ελλάδα, έχουν ταυτοποιηθεί περισσότερα από 3 χιλιάδες είδη. Από αυτά, τα 150 είναι εδώδιμα. Εγώ και οι συνεργάτες μου, λοιπόν, συλλέγουμε 150 διαφορετικά, εδώδιμα, αυτοφυή, άγρια μανιτάρια της ελληνικής φύσης. Τα πιο γνωστά παγκοσμίως, είναι οι μορχέλες, τα πορτσίνι και οι κανθαρέλλες. Κάθε περιοχή έχει τον πλούτο της, υπάρχει μεγάλη ποικιλία και μεγάλες ποσότητες. Αλλά είναι πολύ λίγες οι οικογένειες που ασχολούνται με τα μανιτάρια στη χώρα μας σε σχέση με τον πληθυσμό της και σε σχέση με αυτό που γίνεται σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Φιλιππόπουλος, που έμαθε να μαζεύει από μικρό παιδί μανιτάρια στην Καλαμιά Αιγιαλείας, στο νομό Αχαϊας. Σήμερα, είναι πλέον εκτός από μανιταροσυλλέκτης, βαθύς μανιταρογνώστης, ενώ τα μανιτάρια είναι γι αυτόν, η δεύτερη επαγγελματική ασχολία «που πάει πολύ καλά, ανέλπιστα καλά».

Πριν από μερικά χρόνια, ο κ Φιλιππόπουλος εντόπισε το κενό που υπάρχει στην Ελλάδα όσον αφορά στη γνώση και την αξιοποίηση αυτών των «διαμαντιών»  και έγινε από τους πρώτους που άνοιξαν το δρόμο, τής με αρμονία – μια λέξη που τονίζει συνέχεια- εκμετάλλευσής τους, με την εταιρεία του, τις μανιταροεξορμήσεις και τις βάσεις που βάζει για την ανάπτυξη ακόμη ενός είδους τουρισμού, του μανιταροτουρισμού.

Μανιταρο- εξορμήσεις…

Αυτή την Κυριακή (13/11) οργανώνει εκδρομή στην περιοχή των Καλαβρύτων και όποιος λάβει μέρος, δεν θ’ αποκτήσει μόνο γνώσεις και νέες εμπειρίες κοντά στη φύση, θ’ απολαύσει επίσης, μια μανιταρόσουπα με άγρια μανιτάρια. «Θα τρίψουμε και τρούφα», κάνει την πρόταση πιο δελεαστική ο κ Φιλιππόπουλος. Δεν υπάρχει συνδρομή για τη συμμετοχή στις εκδρομές, καθώς «η φιλοσοφία είναι να μπορεί να μάθει ο κόσμος για τα άγρια μανιτάρια, χωρίς να επιβαρύνεται ιδιαίτερα» . Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 40 ανάλογες εκδηλώσεις, και πάνω από δέκα ξενώνες και εστιατόρια έχουν μυηθεί στον κόσμο των μανιταριών. «Μαζεύουν τα μανιτάρια, από εκεί που τα κλώτσαγαν και δεν τους έδιναν καμία σημασία. Τούς έχουμε περάσει μια ολοκληρωμένη τεχνογνωσία πώς να τα αξιοποιούν, είτε να φτιάχνουν διάφορα προϊόντα πχ γλυκό, τουρσί, είτε τα εστιατόρια να τα εντάσσουν στο μενού τους, είτε οι ξενώνες να πραγματοποιούν εξορμήσεις».

Στις μανιταροεξορμήσεις, όπου συμμετέχουν από μικρά παιδιά μέχρι και ηλικιωμένοι 90 ετών, γίνεται η συλλογή μανιταριών και στη συνέχεια η  ταυτοποίηση. «Σ’ ένα τραπέζι βάζουμε όλα τα  μανιτάρια και γράφουμε εγώ και οι συνεργάτες μου, τις λατινικές ονομασίες τους. Μετά παίρνουμε ένα μανιτάρι και εξηγούμε γιατί αυτό το μανιτάρι τρώγεται. Αν δεν πιάσεις το μανιτάρι, δεν το μυρίσεις, δεν το επεξεργαστείς, δεν υπάρχει περίπτωση να αποκτήσεις την εμπιστοσύνη που χρειάζεται, για να πας μόνος σου, να συλλέξεις μανιτάρια.  Βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα πας μια φορά στο βουνό και θα μάθεις να συλλέγεις με ασφάλεια μανιτάρια. Την πρώτη φορά που θα λάβει κάποιος μέρος σε μανιταροεξόρμηση θα του πούμε μόνο δύο είδη που τρώγονται. Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Στην αρχή, τους μιλάμε για τα πιο εύκολα και τα πιο ασφαλή, τους βάζουμε σε μια διαδικασία, να ψάξουν να διαβάσουν , να ξανασυμμετάσχουν, και σιγά – σιγά να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, αυτοπεποίθηση».

Μανιταρο-δουλειές…

Εκτός από τις μανιταροεξορμήσεις, που πραγματοποιεί ο κ Φιλιππόπουλος «για να μαθαίνει ο κόσμος τα μανιτάρια στην Ελλάδα», υπάρχουν επίσης, η Fungi Ηellas και το σάιτ fungihellas.com. Στο πλαίσιο λειτουργίας της εταιρείας του, συνεργάζεται με περίπου 100 ανθρώπους, σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συλλέγουν τα μανιτάρια, τα οποία στη συνέχεια ο κ Φιλιππόπουλος πουλάει.  «Νέοι στο χωριό, οι οποίοι δεν έχουν δουλειά – μαζεύουν φασόλια, κόβουν ξύλα, κάνουν εποχιακές δουλειές – όταν βγαίνουν τα μανιτάρια, συλλέγουν. Τους δίνεται η ευκαιρία να κάνουν αυτή τη δουλειά για δέκα μέρες και να βγάζουν 50-60 ευρώ μεροκάματο. Είναι μια ανάσα. Η εταιρεία που έχω ιδρύσει δεν λειτουργεί με κερδοσκοπικούς όρους αλλά με τη νοοτροπία του ενός τρίτου, δηλαδή, όταν αγοράζει το εστιατόριο 20 ευρώ το κιλό τα μανιτάρια, περίπου 7 ευρώ παίρνει ο συλλέκτης, άλλα 7 ευρώ το κράτος και το ίδιο ποσό πηγαίνει σ’ αυτόν που κάνει τη διαδικασία, στην εταιρεία. Οπότε δεν ισχύει η λογική “φέρε τα μανιτάρια με 1,5 ευρώ το κιλό”. Μπορούν έτσι, πολλά παιδιά που είναι στην επαρχία, σ’ ένα απομακρυσμένο χωριό, να βγάζουν ένα μεροκάματο».

Όσον αφορά στην ιστοσελίδα fungihellas.com, μία από τις δραστηριότητές της θα είναι ο μανιταροτουρισμός, να έρχεται δηλαδή, κόσμος από το εξωτερικό και να βλέπει ότι η Ελλάδα έχει μανιτάρια και μπορεί να τα αξιοποιήσει, να δουλεύουν εστιατόρια, ξενοδοχεία. «Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε, να ανακαλύψουμε κάτι καινούργιο. Ας κοιτάξουμε τι έχει κάνει η Τοσκάνη και άλλες περιοχές της Ιταλίας. Έχουμε οινοποιεία, ιαματικά λουτρά, μανιτάρια, έχουμε τρούφα» λέει, με πάθος και όραμα, ο κ Φιλιππόπουλος, που έχει ήδη αρχίσει τη συνεργασία με το εξωτερικό. Πριν από λίγο καιρό, κάλεσε στην Ελλάδα ένα γκρουπ από την Ολλανδία, με τη συμμετοχή Ολλανδού σεφ και διοργανωτή τέτοιων εκδηλώσεων, και τους ξενάγησε στα Βαρδούσια, στον Αθανάσιο Διάκο, όπου «είδαν τα μανιτάρια και τον πλούτο, την τρούφα της περιοχής». Ανάμεσά τους ήταν και ένα μυκητολόγος , ο οποίος είπε πως “έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και τόσο μυκητοπλούτο δεν έχει ξαναδεί στη ζωή του. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Ο άνθρωπος που διοργάνωσε το συγκεκριμένο ταξίδι,  θέλει τώρα να διοργανώσουμε και τις επόμενες εξορμήσεις, όχι μία αλλά πολλές».

«Είναι, λοιπόν, τρία κομμάτια της δουλειάς μου, μέσω των οποίων, με τις λίγες δυνάμεις που έχω, προσπαθώ να δείξω το δρόμο και στους υπόλοιπους. Δεν είναι κάτι με το οποίο θα γίνεις πλούσιος. Αλλά είναι ευκαιρία πολλοί άνθρωποι να αξιοποιήσουν αρμονικά αυτό τον πλούτο της ελληνικής φύσης και να βγάλουν κάποιο μεροκάματο, όχι με υπερβολές. Να μην εκμεταλλεύονται αυτόν τον πλούτο μόνο οι μεγάλες εταιρείες» τονίζει ο κ Φιλιππόπουλος, που επαναλαμβάνει ότι δεν λέει απλά λόγια αλλά μιλά με τις πράξεις και όσα έχει ο ίδιος επιτύχει τα τελευταία χρόνια.

Τι χρειάζεται να κάνει το κράτος για να στηρίξει την ανάπτυξη αυτής της προσπάθειας; Ο ίδιος απαντά: «Πρέπει να γίνει ένας φορέας πιστοποίησης και να υπάρξει νομικό πλαίσιο, που θα διέπει τη συλλογή και την προστασία των άγριων αυτοφυών μανιταριών. Πρέπει να γίνουν αυτές οι δύο κινήσεις από την πολιτεία. Άλλωστε, όπου δεν υπάρχει πλαίσιο υπάρχει αυθαιρεσία».

Μανιταρό-κοσμος…

Στην Ελλάδα, υπάρχουν όλα τα κορυφαία είδη μανιταριών. «Φανταστείτε ότι σε χώρες όπως η Αμερική δεν υπάρχουν τα καλά είδη του βωλίτη (boletus aereus, πορτσίνι), που είναι ένα από τα τρία κορυφαία μανιτάρια, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν. Επίσης, απαντώνται μόνο στην Ελλάδα και στη Σικελία, είδη όπως το Pleurotus nebrodensis. Βγάζουμε όλες τις κορυφαίες τρούφες, η ποιότητα είναι εκπληκτική. Σε όλη τη χώρα , ακόμη και στα νησιά, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, υπάρχουν μανιτάρια και τρούφες. Είναι όμως, αναξιοποίητα. Σημαντική είναι η προσπάθεια κάποιων ανθρώπων, τα τελευταία 15-20 χρόνια, να αξιοποιήσουν τον πλούτο στην περιοχή των Γρεβενών και να την αναδείξουν ως πόλη των μανιταριών».

Στη χώρα μας, υπάρχουν επίσης, μανιτάρια όλες τις εποχές του χρόνου. Όπως εξηγεί ο κ Φιλιππόπουλος: «Κάθε μανιτάρι έχει την εποχή του. Ιδιαίτερα καλοί μήνες για συλλογή μανιταριών είναι οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος αλλά και Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος. Όμως, όταν υπάρχει γνώση μπορείς να συλλέγεις μανιτάρια και τους 12 μήνες του χρόνου. Δηλαδή, αν έχει ρίξει χιόνι, θα πας στην Πελοπόννησο στο δάσος της Στροφιλιάς, είναι παραλιακό πευκοδάσος, αν έχει καύσωνα θα πας στη Γραμμένη Οξιά σε υψόμετρο 1700ων μέτρων. Άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, η Γερμανία, η Ολλανδία δεν έχουν τέτοιες επιλογές».

 Σε μια προσπάθεια να μάθουμε κάποια μυστικά για να προτείνουμε περιοχές συλλογής μανιταριών στους λάτρεις τους, η απάντηση του κ Φιλιππόπουλου είναι : «Πες μου βουνό και θα σου πω ποια εποχή, ποιο μανιτάρι βγαίνει και σε ποιο σημείο…».

Περισσότερες πληροφορίες για τις μανιταροεξορμήσεις υπάρχουν στη σελίδα της εταιρείας στο facebook: https://el-gr.facebook.com/fungihellas/

Κωνσταντίνα Μίχα

 

Παραλαβή τριών ελικοπτέρων CH – 47D από τις ΗΠΑ προς κάλυψη αναγκών της Αεροπορίας Στρατού

Έφτασαν  στο λιμάνι του Πειραιά τα πρώτα τρία ελικόπτερα CH – 47D, τα οποία παρελήφθησαν προκειμένου να καλύψουν ανάγκες της Αεροπορίας Στρατού, στο πλαίσιο σχετικής διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, που υπεγράφη εντός του έτους.

Η συμφωνία αφορά την προμήθεια 10 ελικοπτέρων CH- 7D, συν 5 που αποτελούν δωρεά των ΗΠΑ προς την Ελλάδα.

as-cΣύμφωνα με πληροφορίες, προ της παραλαβής, έμπειροι πιλότοι της Αεροπορίας Στρατού είχαν μεταβεί στις ΗΠΑ προκειμένου να δοκιμάσουν τα υπό παραλαβή ελικόπτερα, καταλήγοντας στα 15 που βρίσκονται στην καλύτερη πτητική και επιχειρησιακή κατάσταση.

Η έδρα των ελικοπτέρων θα είναι στην Πάχη Μεγάρων, δημιουργώντας άλλο ένα τάγμα μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D.