Στον παλαιό Μητροπολιτικό Ναό της Βέροιας έγινε με ιδιαίτερη λαμπρότητα η δοξολογία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, πρωτοστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναούσης, Βεροίας και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος.
Ρεπορτάζ: Σίσσυ Νίκα
Ας σημειωθεί ότι η Παλαιά Μητρόπολη είναι ο ιστορικός ναός της πόλης, που αναδομήθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά μετά 400 χρόνια, στην δοξολογία της εορτής Αποστόλου Παύλου το 2016.
Στην δοξολογία παρέστησαν Βουλευτές Ημαθίας κ.κ. Γιώργος Ουρσουζίδης και Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Καλαιτζίδης, ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, ο Διοικητής της Α Μεραρχίας και άλλοι.
Ακολούθησε δεξίωση για τους επισήμους στην Λέσχη Αξιωματικών Βέροιας.
Στην κεντρική πλατεία έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τους ήρωες της Επανάστασης του 1821, πρωτοστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναούσης, Βεροίας και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων.
Μεγαλειώδης ήταν η παρέλαση που ακολούθησε παρουσία πλήθους κόσμου που είχαν φθάσει στην Βέροια από τις γύρω περιοχές βοηθούντος και του καιρού…
Η μαθητική παρέλασε ενθουσίασε όπως και αυτή των προσκόπων αλλά και των πολιτιστικών συλλόγων με τις παραδοσιακές στολές και τα λάβαρα.
Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με παρέλαση αγημάτων του στρατού.
Με κάθε επισημότητα γιορτάσθηκε στα Τρίκαλα η 25η Μαρτίου, ως ημέρα της εθνικής Παλιγγενεσίας.
Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στο Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων. Ακολούθησε η παρέλαση τμημάτων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς από τα παιδιά της Ε’ και της ΣΤ’ Δημοτικού. Από πλευράς Δημοτικής Αρχής το παρόν έδωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Μόσχος Κυτούδης, Γιάννης Κιρκιλιανίδης και η Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Τρικάλων Μαρία Παπαϊωαννίδου.
Με σύμμαχο τον καλό καιρό και με πολύ κόσμο γιορτάστηκε η επέτειος της 25ης Μαρτίου στη Μελίκη. Οι Μελικιώτες γιόρτασαν την εξέγερση των Ελλήνων του 1821 εναντίον των Οθωμανών με σκοπό την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, του ελληνικού κράτους που υπάρχει σήμερα.
Ρεπορτάζ: Στέλιος Νίκας
Το τελετουργικό της ημέρας περιελάμβανε την δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής. Μετά το πέρας της δοξολογίας τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Διευθύντρια του πρώτου νηπιαγωγείου Μελίκης Ζεϊμπέκη Ασπασία. Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων ενώ τον κύκλο των εκδηλώσεων έκλεισε η μεγάλη παρέλαση που ξεκίνησε από το χώρο του Δημαρχείου και κατέληξε μπροστά στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής.
Στην παρέλαση συμμετείχαν μαθητές από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μέλη από τους συλλόγους, « Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης και Περιχώρων», « Πολιτιστικός Σύλλογος Θρακιωτών Μελίκης το Κωστί», « Συλλόγος Τετράθλου η Ανάληψη». Από πλευράς Δημοτικής Αρχής το παρόν έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Ισαάκ Χαλκίδης και ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Μελίκης Αλέξανδρος Ακριτίδης.
Με κάθε επισημότητα εορτάστηκε και φέτος η επέτειος της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα κατά των Τούρκων της 25ης Μαρτίου του 1821.
Ρεπορτάζ: Αγαθούλα Γεωργιάδου
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την δοξολογία που τελέστηκε στο Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου. Στην συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων. Αμέσως μετά ξεκίνησε η καθιερωμένη παρέλαση των μαθητών της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης καθώς και των μελών των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων Πλατέος.
Πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του τις εορταστικές εκδηλώσεις , που έλαβαν χώρα το ηλιόλουστο σημερινό πρωινό. Από πλευράς δημοτικής αρχής το παρόν έδωσε ο Αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας κ.Στέφανος Δριστάς και η πρόεδρος της ΔΚ Πλατέος κ. Μάρθα Παντοπούλου.
Με τη πρέπουσα επισημότητα τιμήθηκε και φέτος στην πόλη της Αλεξάνδρειας η 25η Μαρτίου, η μεγάλη Εθνική γιορτή του Ελληνισμού.
Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιμόπουλος
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την πρωινή ιερή δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, των τοπικών Συλλόγων και των Σχολείων.
Κατόπιν ακολούθησε η τιμητική κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Ηρώων, με τις εορταστικές εκδηλώσεις να κορυφώνονται με τη μεγάλη παρέλαση της οδού Βετσοπούλου.
Παρήλασαν όλοι οι τοπικοί Σύλλογοι και τα Σχολεία της Αλεξάνδρειας, ενώ για μία ακόμη φορά ο υποδειγματικός ουλαμός του 3ου ΤΕΑΣ προκάλεσε ρίγη Εθνικής υπερηφάνειας!
Αίσθηση συγκίνησης προκάλεσε η εμφάνιση των μαθητών και καθηγητών του 1ου Γυμνασίου καθώς και της υπεύθυνης της παρέλασης εκπαιδευτικού φορώντας μαύρο περιβραχιόνιο, εις μνήμη της αδικοχαμένης μαθήτριας Κατερίνας Κυροπούλου.
Δείτε την έπαρση σημαίας και την δοξολογία στο βίντεο:
Στις 15.30 το μεσημέρι, ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία μεγάλης εκτάσεως πυρκαγιά στην εγκατάσταση εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων Αντωνίου, έξω από την Αλεξάνδρεια.
Η φωτιά δεν έχει ακόμα τεθεί υπό έλεγχο και στον τόπο έχουν σπεύσει 4 πυροσβεστικά οχήματα, δυνάμεις τις αστυνομίας και η ΔΕΗ που κλήθηκε για να διακόψει την παροχή ρεύματος.
Λόγω των εύφλεκτων υλικών η πυρκαγιά έχει δυσκολία στην αντιμετώπισή της.
Η οικογένεια Αντωνίου δεν ήταν εκείνη την ώρα ευτυχώς στην εγκατάσταση.
Στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Τήνο, που λατρεύω, ανακάλυψα την Ελιά, ένα εστιατόριο πάνω στην θάλασσα, στο τέλος της παραλίας του Αγίου Φωκά. Η αρχιτεκτονική του αφαιρετική κυκλαδίτικη με το απόλυτο λευκό και φόντο το βαθύ μπλε του αρχιπελάγους. Στο κέντρο του κήπου υπάρχει πισίνα.
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού
Η κουζίνα τους πολύ μου άρεσε όπως και ο νεαρός ιδιοκτήτης Γιάννης Μπον, που ξέρει να χαμογελά και θεωρεί τους πελάτες τους φιλοξενούμενους. Ο πατέρας του, Δημήτρης Μπον είναι από τους «μαέστρους» της ζαχαροπλαστικής στο νησί.
Δοκίμασα πολλά πιάτα το ένα ήταν καλύτερο από το άλλο. Ο Γιάννης μου έδωσε τις ακριβείς συνταγές των πιάτων που επέλεξα, οπότε θα έχετε την ευκαιρία να ετοιμάσετε ψαρομεζέδες που θα ενθουσιάσουν τους αγαπημένους σας.
Οι χάρτινες βαρκούλες του κ.Μπον της Ελιάς με ταξίδεψαν…
Οι ελίτσες βρίσκονται παντού και δίνουν μια πινελιά ξεχωριστή… αν πάτε Τήνο είναι must…
Λουκουμάδες μπακαλιάρου με σκορδαλιά παντζαριού και άγρια κάπαρη Από τον Γιάννη Μπον, εστιατόριο Ελιά στο Βρέκαστρο, παραλία Αγιου Φωκά, Τήνος
Υλικά
Για τον μπακαλιάρο
600 γραμ. φιλέτο μπακαλιάρου φρέσκο ή κατεψυγμένο κομμένο σε μπουκιές
300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γ αλάτι θαλασσινό
1 κ.γ. ζάχαρη
330 ml ξανθιά μπύρα
Φρεσκοτριμένα πιπέρια
1 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι ούζο
Για την σκορδαλιά παντζαριού
4 μεγάλα παντζάρια βρασμένα
1 μέτρια πατάτα βρασμένη
Μισό φλιτζάνι καρυδόψιχα
3-4 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό
2 κ.σ. ξύδι από παλαιωμένο κρασί
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
1 σφηνάκι ούζο
Για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο εκλεκτό
Για το φινίρισμα
Κάπαρη άγρια ή καπαρόφυλλα
Τρόπος παρασκευής
Ετοιμάζουμε πρώτα την ολοκόκκινη σκορδαλιά.
Στο μπλέντερ χτυπάμε τα καρύδια μαζί με το σκόρδο.
Ζεστά όταν είναι ακόμα τα παντζάρια και η πατάτα τα κόβουμε σε κομμάτια και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ.
Προσθέτουμε το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρια και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο μέχρι να γίνει η σκορδαλιά μια κρέμα με βελούδινη υφή.
Αν είναι σφιχτή προσθέτουμε λίγο ούζο και γαρνίρουμε με άγρια κάπαρη που είναι άφθονη στο νησί.
Λουκουμάδες-μπακαλιάρου-με-σκορδαλιά-παντζαριού-και-κάπαρηΕτοιμάζουμε τον μπακαλιάρο
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε σε μπολ και προσθέτουμε την ζάχαρη, το αλάτι και τα πιπέρια.
Προσθέτουμε λίγη-λίγη την μπύρα, ανακατεύοντας διαρκώς με ένα σύρμα, για να μην κάνει σβόλους το κουρκούτι.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει.
Αφού στεγνώσουμε καλά σε χαρτί κουζίνας τις μπουκίτσες μπακαλιάρου, τις πασπαλίζουμε με μάραθο και τις ραντίζουμε με ούζο.
Με λαβίδα βουτάμε τους ψαρολουκουμάδες στο κουρκούτι για να καλυφθούν εντελώς.
Τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι με μπόλικο καυτό ελαιόλαδο.
Του γυρίζουμε με λαβίδα και είναι έτοιμοι μόλις πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Όπως είναι καυτοί οι λουκουμάδες μπακαλιάρου τους σερβίρουμε σε μαύρο πιάτο δίπλα σε σκορδαλιά παντζαριού και κουμπάκια άγριας κάπαρης.
Οι λουκουμάδες μπακαλιάρου τρώγονται ζεστές.
Γεύση και χρώμα….
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και παστό μπακαλιάρο υγράλατο οπότε σε αυτή την περίπτωση πρέπει να το ξαλμυρίσουμε σε νερό για 24 ώρες αλλάζοντας το νερό σε τακτά διαστήματα.
Να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις χωρίς καθυστερήσεις προτείνει προς την χώρα μας ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης την στιγμή που οι δείκτες φτώχειας είναι υψηλοί, τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού εντείνονται, ενώ το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν βρίσκεται περίπου στο ήμισυ των χωρών του ΟΟΣΑ με τις καλύτερες επιδόσεις.
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στη διετία 2015-2016 εφαρμόστηκαν μόνο μερικώς οι συστάσεις στις οποίες είχε προβεί στην αντίστοιχη έκθεση του 2015 ενώ αντιθέτως περιορισμένες ήταν οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και στη δημόσια διοίκηση.
Οι συστάσεις στις οποίες προβαίνει ο ΟΟΣΑ προς την Ελλάδα και τις οποίες χαρακτηρίζει προτεραιότητες είναι μεταξύ άλλων
η χαλάρωση των ρυθμίσεων στα δίκτυα όπως στην ενέργεια και στις μεταφορές η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης στη διασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της αρχής δημοσίων εσόδων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διαθέτει τα απαιτούμενα μέσα για να είναι αποτελεσματική. Ο ΟΟΣΑ συστήνει ακόμη επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών τιμολογίων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης και βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ συστήνει διασύνδεση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών με την επαγγελματική τους εξέλιξη και ανάπτυξη και παροχή αυτονομίας στα σχολεία. Επίσης, συστήνει την εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης στα πανεπιστήμια.
Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ αφορά την πλήρη εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το οποίο όμως ξεκίνησε να υλοποιείται από τον Φεβρουάριο. Επίσης, ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει την ανάγκη για την εφαρμογή του προγράμματος των «Σχολικών Γευμάτων».
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.