Αρχική Blog Σελίδα 15753

Στην Αθήνα ο πολέμιος της Monsanto γάλλος βιολόγος Σεραλινί και ο γάλλος σεφ Ντουζελέ προειδοποιούν για τους κινδύνους από τα τοξικά και τα μεταλλαγμένα τρόφιμα

Στην Αθήνα ο πολέμιος της Monsanto γάλλος βιολόγος Σεραλινί και ο γάλλος σεφ Ντουζελέ προειδοποιούν για τους κινδύνους από τα τοξικά και τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και αντιπροτείνουν μια “φυσική” κουζίνα για αποτοξίνωση

Η εκτεταμένη χημική μόλυνση των τροφίμων με τοξικές ουσίες όπως τα ζιζανιοκτόνα, αλλά και η αυξανόμενη κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών που μπορεί να είναι ακόμη και καρκινογόνοι, αποτελούν ένα παγκόσμιο διατροφικό σκάνδαλο με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Αυτό τόνισαν  ο γνωστός διεθνώς γάλλος βιολόγος και ενδοκρινολόγος Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί και ο συνεργάτης του γάλλος σεφ Ζερόμ Ντουζελέ, ειδικός στη φυσική-βιολογική κουζίνα, σε εκδήλωση στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, επιρρίπτοντας τις ευθύνες τόσο στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από τα τρόφιμα, όσο και στον πλημμελή έλεγχο των τροφίμων από τις αρμόδιες επιστημονικές και δημόσιες εποπτικές Αρχές.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών ‘Διαχείρισης Φυσικών και Ανθρωπογενών Καταστροφών και Κινδύνων’) και το Τμήμα Βιοτεχνολογίας και Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Τοξικολογίας).

Ο Σεραλινί και ο Ντουζελέ εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι μια σειρά από φυσικά αρώματα και άλλες φυτικές ουσίες μπορούν να αποτελέσουν «αντίδοτο» για την αποτοξινοποίηση των τροφών από τις ποικίλες χημικές ουσίες που περιέχουν, όπως λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζιζαντιοκτόνα, μυκητοκτόνα, βαρέα μέταλλα, πρόσθετα συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης  κ.α. Ο Σεραλινί δήλωσε ότι αποτελεί στόχο διαφόρων επιχειρηματικών λόμπι και ιδίως της πολυεθνικής αγροχημικής και βιοτεχνολογικής εταιρείας Monsanto, ενώ επέκρινε τις ρυθμιστικές Αρχές για την ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρώπη (EFSA) και στις ΗΠΑ (FDA) ότι δίνουν εγκρίσεις για κυκλοφορία διατροφικών προϊόντων μετά από ανεπαρκείς ελέγχους και υπό τη συγκαλυμμένη πίεση επιχειρηματικών συμφερόντων.

Διεχώρισε τους χρήσιμους μεταλλαγμένους οργανισμούς που χρησιμοποιούνται στην ιατρική και φαρμακευτική έρευνα, από τους τοξικούς που καταλήγουν στο πιάτο των καταναλωτών. Και τόνισε ότι το διπλό πρόβλημα αφορά τόσο τα διάφορα τοξικά χημικά που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και στη βιομηχψανία τροφίμων, όσο και τα μεταλλαγμένα τρόφιμα που προωθεί η βιομηχανία βιοτεχνολογίας.

Όπως είπε, επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και γονίδια μωρών φέρουν ίχνη διαταραχής εξαιτίας αυτών των χημικών. Τόνισε ότι ασφαλώς όχι όλες, αλλά πάντως πολλές ασθένειες, όπως καρκίνοι, νευρολογικές, ορμονικές και άλλες παθήσεις οφείλονται στη χημική ρύπανση των τροφών.

Ώς έναν από τους βασικούς «ενόχους» χαρακτήρισε το ευρέως χρησιμοποιούμενο διεθνώς στη γεωργία ζιζανιοκτόνο Roundup της εταιρείας Monsanto. Τόνισε ότι το Roundup μπορεί να είναι έως 100.000 φορές πιο τοξικό από ό,τι η θεωρούμενη ως βασική δραστική ουσία του, η γλυφοσάτη, που αποτελεί περίπου το 40% του εν λόγω προϊόντος. Ανέφερε ότι άλλες κρυμμένες ουσίες στο Roundup είναι 1.000 φορές πιο τοξικές σε σχέση με τη γλυφοσάτη.

Εκτίμησε ότι αυτό το πρόβλημα είναι γενικότερο και σε άλλα ζιζανιοκτόνα, τα οποία στην πραγματικότητα μπορεί να είναι εκατοντάδες φορές πιο τοξικά από ό,τι η θεωρούμενη ως κύρια δραστική ουσία τους, για την οποία συνήθως γίνεται ο τοξικολογικός έλεγχος (αλλά όχι για όλο το προϊόν στην εμπορική φόρμουλά του). Πρόκειται, όπως είπε, για «απάτη» εκ μέρους των εταιρειών, οι οποίες αποσιωπούν ότι άλλες ουσίες του ίδιου χημικού προϊόντος είναι πολύ πιο τοξικές.

Αποτοξίνωση με βιολογική μαγειρική

Ο γάλλος βιολόγος είχε προ ετών γράψει το βιβλίο «Μπορούμε να αποτοξινώσουμε τους εαυτούς μας», υποστηρίζοντας ότι εκχυλίσματα από διάφορες φυτικές ουσίες μπορούν να αντισταθμίσουν τις τοξικές επιδράσεις των χημικών που έχουν εισδύσει στα επεξεργασμένα και βιομηχανικά παραγόμενα τρόφιμα.

Πρόσφατα, μαζί με τον Ντουζελέ, έγραψαν ένα άλλο βιβλίο («Μαγειρικές απολαύσεις ή κρυφά δηλητήρια;» στα γαλλικά ή «Η μεγάλη απάτη της υγείας» στην αγγλική έκδοση), σχετικά με το πώς μπορεί κανείς να μαγειρεύει με τρόπο που να συνδυάζει την απόλαυση με την αποτοξίνωση.

Ειδικότερα για τα μεταλλαγμένα αγροτικά προϊόντα, ο Σεραλινί έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι πλέον αποτελούν το 10% περίπου των παγκόσμιων γεωργικών καλλιεργειών. Πρόκειται για φυτά που είτε έχουν τροποποιηθεί γενετικά για να αντέχουν σε μεγαλύτερες δόσεις ζιζανιοκτόνων (π.χ. του Roundup), είτε τα ίδια έχουν μεταλλαχθεί, έτσι ώστε να παράγουν τα δικά τους ζιζανιοκτόνα.

Το «μήνυμα» των δύο ανδρών, που ταξιδεύουν ανά τον κόσμο για να το διαδώσουν, όπως είπαν στην εκδήλωση, είναι ότι το καθημερινό φαγητό μας ελέγχεται συστηματικά από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και «λόμπι» του αγχροχημικού και του διατροφικού τομέα, που νοιάζονται κυρίως για το κέρδος τους και βάζουν σε δεύτερη μοίρα την υγεία. Οι ίδιοι αντιπροτείνουν μια βιολογική κουζίνα με συγκεκριμένα φυτικά συστατικά.

Ο Σεραλινί τόνισε ότι τα αρώματα των φυτών μπορούν να ενεργοποιήσουν στο σώμα τα κατάλληλα γονίδια, που θα παράγουν ένζυμα ικανά να «καθαρίσουν» τον οργανισμό από τα τοξικά χημικά. Ανέφερε πρόσφατα δικά του πειράματα με αρουραίους, που έδειξαν ότι ακόμη και κοινά φυτικά αρώματα -σε μέτριες δόσεις- κατάφεραν να αποτοξινώσουν τα πειραματόζωα από τις επιπτώσεις του Roundup.

Από την πλευρά του ο γάλλος σεφ ανέφερε «το φαγητό πρέπει να είναι το πρώτο φάρμακό μας» και τόνισε ότι σήμερα τα περισσότερα τρόφιμα τόσο της γεωργίας όσο και της βιομηχανίας είναι «νεκρά» και όχι «ζωντανά». Όπως είπε ο Ντουζελέ, «η εντατική γεωργία μολύνει τα οικοσυστήματα και στη συνέχεια το σώμα μας», γι’ αυτό υποστήριξε πως «όλοι πρέπει να αρνηθούμε τα βιομηχανικά προϊόντα στην κουζίνα μας». Επεσήμανε την ανάγκη «να υπάρξει διαφάνεια στις τροφές, ώστε να ξέρουμε από πού προέρχονται, πώς παράχθηκαν και από ποιόν», κάτι που δεν συμβαίνει στα σούπερμάρκετ, όπως είπε, «όπου δεν ξέρεις και δεν ελέγχεις τι αγοράζεις».

Τάχθηκε ενάντια στο οποιοδήποτε χημικό «τρυπώνει» στις τροφές, όπως τα ζιζανιοκτόνα (π.χ. Roundup), τα χημικά όπως η δισφαινόλη, τα διάφορα πρόσθετα τύπου «Ε», τα βελτιωτικά γεύσης όπως η γλουταμάτη, οι χρωστικές ουσίες, τα νανοσωματίδια, τα συντηρητικά όπως το παραμπέν κ.α. Είπε ότι αρκετά από αυτά όχι μόνο έχουν τοξική δράση, αλλά επίσης χαλάνε τη γεύση του φαγητού. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πρόσφατα «τυφλά» πειράματα γευσιγνωσίας, που έδειξαν ότι τα βιολογικά κρασιά χωρίς καθόλου χημικές ουσίες προτιμήθηκαν από τους δοκιμαστές για την ανώτερη γεύση τους.

Επιστήμονας-ακτιβιστής και «μαύρο πρόβατο»

Ο 57χρονος γαλλο-αλγερινός Σεραλινί, καθηγητής μοριακής βιολογίας του Πανεπιστημίου της Καέν, ακολουθεί έναν ενεργό επιστημονικό και περιβαλλοντικό ακτιβισμό, έχοντας ιδρύσει την «Επιτροπή Έρευνας και Ανεξάρτητης Πληροφόρησης για τη Γενετική Μηχανική» (CRIIGEN), της οποίας σήμερα είναι πρόεδρος. Έχει υπάρξει σύμβουλος των γαλλικών υπουργείων Γεωργίας και Περιβάλλοντος, ενώ συνεργάζεται επίσης με τη Greenpeace.

Tα τελευταία χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας μετά από έρευνά του για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων οργανισμών στην υγεία, η οποία παρείχε ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, σημάδια τοξικότητας στα νεφρά και στο ήπαρ ή και πρόωρο θάνατο. Η μελέτη του όμως δέχθηκε κριτικές από άλλους επιστήμονες και επιστημονικούς φορείς ότι δεν πληρούσε τις αναγκαίες προδιαγραφές, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.

Επίσης, ο ίδιος υποστηρίζει πως το σύστημα ελέγχου για την έγκριση των μεταλλαγμένων για κατανάλωση είναι ανεπαρκές. Η έρευνά του, που συμπεριέλαβε το μεταλλαγμένο καλαμπόκι της πολυεθνικής Monsanto και το ζιζανιοκτόνο Roundup της ίδια εταιρίας (το οποίο περιέχει την επίμαχη και πιθανώς καρκινογόνο ουσία γλυφοσάτη) τον έχει οδηγήσει σε σύγκρουση με τις εταιρίες βιοτεχνολογίας και ιδίως τη Monsanto.

Στην ομιλία του στην Αθήνα, ο Σεραλινί κατηγόρησε τις χημικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες ότι ασκούν πιέσεις στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά για να επηρεάσουν τις δημοσιεύσεις προς το δικό τους επιχειρηματικό συμφέρον.

Ο συνδιοργανωτής της εκδήλωσης καθηγητής τοξικολογίας του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος υπήρξε ένας από τους κριτές στο επίμαχο άρθρο του Σεραλινί, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι ορισμένοι επιστήμονες υφίστανται «μπούλινγκ» από μεγάλα συμφέροντα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα ανέκδοτά μας: Και τώρα διάλλειμα για λίγο γέλιο…

Ο ψόφιος γάιδαρος και ο κεκές…

Γυρνάει ένας βραδύγλωσσος άνδρας στις 2 το βράδυ στο σπίτι του στην οδό Πανεπιστημίου. Έξω από το παράθυρο του βλέπει ένα ψόφιο γάιδαρο .

Τι να κάνει παίρνει τηλέφωνο στην αστυνομία να έρθουν να τον πάρουν !

– Σας πα πα παρακαλώ ε ε ε ελάτε να πάρετε έναν ψ..ψ..ψόφιο γα γα γάιδαρο από το σπ σπ σπίτι μου

– Μάλιστα κύριε πείτε μας την οδό στην οποία βρίσκεται το σπίτι σας

– Πα πα πα πα

– Παπάγου κύριε ;

– Οοοχι Πα πα πα

 Ο αστυνομικός νομίζοντας ότι του κάνουν φάρσα το κλείνει

 Όμως ο γάιδαρος αρχίζει να βρωμάει και ο τύπος ξαναπαίρνει .

– Σααας πα πα παρακαλώ έεεχουμε βρω βρω βρωμίσει εεεδώ πε πε πέρα

– Καλά πείτε μας όμως την οδό .

– Πα πα πα πα

– Σίγουρα δεν είναι Παπάγου ;

– Οοοοοχι Πα πααα παα

– Ασε μας ρε φίλε βραδιάτικα λέει ο αστυνομικός και το κλείνει

 Μετά από 2 ώρες ξαναπαίρνει ο τύπος

– Σσσαςςς πα πα παρακαλώ μας εεεέχουν φφφάει οι μμμύγγες

– Αν δεν μας πείτε την οδό δεν γίνετε τίποτα.

– Πα πα πα πα πα…

– Παπάγου ;

– Ννναι ττρρειςς ωώρρες έκανα ναα τοον φφφφέεερωωω μμμέεεχχχρι εκκκεί!!!

Ήθελε να περάσει το μάθημα χωρίς κόπο…

Μια πολύ όμορφη φοιτήτρια μπαίνει στο γραφείο του καθηγητή. Βεβαιώνεται πρώτα ότι   δεν είναι κανείς στο διάδρομο και κλείνει πίσω της την πόρτα. Πλησιάζει   τον καθηγητή και, χωρίς πολλές περιστροφές, του λέει:

 -Θα έκανα οτιδήποτε   για να περάσω το μάθημά σας…

Σκύβει από πάνω του, τινάζει τα ξανθά της μαλλιά, τον κοιτάζει με νόημα   στα μάτια και επαναλαμβάνει με έμφαση:

-Όπως σας είπα, θα έκανα   οτιδήποτε…

 Ο καθηγητής την κοιτάζει κατάματα:

 -Θα έκανες οτιδήποτε;

 -Οτιδήποτε κύριε καθηγητά…..

Η φωνή του καθηγητή μαλακώνει και λέει

 -Οτιδήποτε οτιδήποτε;

Ναι, ναι οτιδήποτε…

Η φωνή του καθηγητή έγινε ψίθυρος και λέει:

 -Θα μπορούσες ακόμα και … να στρωθείς στο διάβασμα….


ΓΝΩΜΙΚΟ

Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Οδυσσέας Ελύτης, 1911-1996, Ποιητής, Νόμπελ 1979

 

Ανακαλύφθηκε έντομο που τρώει πλαστικά (και πολύ γρήγορα) – Η προνύμφη του κηρόσκορου (Galleria mellonella)

Επιστήμονες στη Βρετανία και στην Ισπανία ανακάλυψαν ένα έντομο που τρώει πλαστικά και ελπίζουν ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να «ξαλαφρώσει» τις χωματερές και τους ωκεανούς από τους τόνους των πλαστικών αποβλήτων που καταλήγουν εκεί.

Πρόκειται για την προνύμφη του κηρόσκορου (Galleria mellonella), μιας παρασιτικής πεταλούδας που αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τους έλληνες και λοιπούς ευρωπαίους μελισσοκόμους, καθώς εισχωρεί στις κυψέλες για να εναποθέσει τα αυγά της, τα οποία, όταν εκκολαφθούν και βγουν οι προνύμφες, καταστρέφουν τις κηρήθρες.

Όταν ακόμη είναι σε μορφή κάμπιας (προνύμφης), το εν λόγω έντομο αποδείχθηκε, μετά από πειράματα, ότι είναι σε θέση να τρώει όχι μόνο κηρήθρες αλλά και πολυαιθυλένιο, ένα από τα πιο ανθεκτικά και ευρέως χρησιμοποιούμενα πλαστικά διεθνώς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Πάολο Μπομπέλι του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “Current Biology”, παρατήρησαν ότι περίπου 100 κάμπιες κηρόσκορου κατανάλωσαν 92 μιλιγκράμ (χιλιοστόγραμμα) πλαστικού μέσα σε 12 ώρες.

έντομο που τρώει πλαστικά
Η προνύμφη του κηρόσκορου (Galleria mellonella) τρώει πλαστικά (και πολύ γρήγορα)

Σε λιγότερη από μια ώρα, τα έντομα αυτά είχαν ανοίξει τρύπες σε μια πλαστική σακούλα μέσα στην οποία βρίσκονταν. Ο ρυθμός αυτός είναι πολύ ταχύτερος από εκείνο ορισμένων βακτηρίων που έχουν ανακαλυφθεί ότι επίσης βιοδιασπούν το πλαστικό, αλλά με ταχύτητα μόνο 0,13 μιλιγκράμ τη μέρα.

«Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο, που θα μας βοηθήσει να ξεφορτωθούμε όλα αυτά τα πλαστικά απόβλητα από πολυαιθυλένιο, τα οποία συσσωρεύονται σε χωματερές της ξηράς και στις θάλασσες» δήλωσε ο Μπομπέλι.

Το κερί της κηρήθρας είναι ένα πολυμερές, ένα είδος «φυσικού πλαστικού» με χημική δομή που μοιάζει με του πολυαιθυλενίου. Οι εν λόγω κάμπιες -που χρησιμοποιούνται ήδη ως δόλωμα από τους ερασιτέχνες αλιείς- δεν διασπούν απλώς το πλαστικό σε μικρότερα κομμάτια, αλλά μεταβάλλουν τη χημική δομή του σε γλυκόλη αιθυλενίου.

Αν οι ερευνητές εντοπίσουν ένα συγκεκριμένο ένζυμο -ή ένα βακτήριο που ζει μέσα στην κάμπια- στο οποίο οφείλεται η ικανότητα του εντόμου να τρώει πλαστικά, τότε αυτή η ουσία θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε μαζική κλίμακα με μεθόδους βιοτεχνολογίας, χωρίς να χρειάζεται να διασπείρει κανείς τα ίδια τα έντομα για να τρώνε τα απανταχού πλαστικά.

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι παγκοσμίως παράγονται περίπου 80 εκατομμύρια τόνοι πολυαιθυλενίου, το οποίο χρησιμοποιείται σε ποικίλες χρήσεις, όπως πλαστικές σακούλες και συσκευασίες. Αποτελεί σχεδόν το 40% των πλαστικών προϊόντων που παράγονται στην Ευρώπη και χρειάζεται εκατοντάδες χρόνια για να διασπαστεί μόνο του στη φύση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βέροια: Παρουσίαση βιβλίου της Αντωνίας Χαρίση με τίτλο: «Παιδόπολη “Καλή Παναγιά” – Εκεί που η ιστορία συνάντησε τα παιδιά».

Η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας σας προσκαλεί στην παρουσίαση της νέας έκδοσής της, του βιβλίου της Αντωνίας Χαρίση με τίτλο: «Παιδόπολη “Καλή Παναγιά” – Εκεί που η ιστορία συνάντησε τα παιδιά».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Απριλίου 2017, ώρα 11:30 στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βέροιας, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης των Παιδοπολιτών της Παιδόπολης «Καλή Παναγιά».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Δρ. Χρήστος Σκούπρας – Δρ. Παιδαγωγικών –  Φιλόλογος

Παναγιώτης Δαβόρας – Δικηγόρος

Δρ. Εμμανουήλ Ξυνάδας – Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας

Δρ. Αντωνία Χαρίση – Δρ. Ιστορίας της Εκπαίδευσης – Συγγραφέας.

Συντονίζει η Ολυμπία Μπέτσα, Φιλόλογος – Πρόεδρος του Δ.Σ. Ε..Μ.Ι.Π.Η.

Αντωνία Χαρίση 2Η συγγραφέας

Αντωνία ΧαρίσηΗ Αντωνία Χαρίση γεννήθηκε στον Τρίλοφο Βεροίας. Το 1982 αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων. Από το 1983 μένει μόνιμα στον Κοπανό Νάουσας και από το 1984 μέχρι σήμερα εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αρχικά ως δασκάλα Γενικής Αγωγής και στη συνέχεια ως Ειδική Παιδαγωγός. Εργάστηκε ως Διευθύντρια στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Νάουσας και σήμερα είναι Διευθύντρια  στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας.

Έχει μετεκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή και MSc στην Ψυχοπαιδαγωγική των Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες. Είναι διδάκτορας Παιδαγωγικής με εξειδίκευση στην Ιστορία της Εκπαίδευσης κι έχει γράψει ένα ακόμη βιβλίο: Η Ρόζα Ιμβριώτη στο Πρότυπο Ειδικό Σχολείο Αθηνών (1937-1940). Έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και εισηγήσεις σε Πανελλήνια και Διεθνή συνέδρια. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην Ειδική Αγωγή, στην Ιστορία της Εκπαίδευσης και στην Τοπική Ιστορία της Ημαθίας. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες της Ημαθίας αλλά και των Αθηνών και η δράση της στα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της Ημαθίας είναι έντονη.

Cooking recipes: The secret recipe of the imperial applestrudel

Incredible taste

Vienna, the city of apple strudel, coffee and music …

 Writes Sissy Nika – Journalist of Taste and Culture

 Traveling because of “my initiation” in the creation of the imperial apple strudel at the atmospheric Schönbrunn Palace, the palace of Sissy. Rituality, and the original recipe is “yours” although it is considered a closely guarded secret !! But not for you …….

 Princess Sissy is an emblematic personality of Austria, who was loved and stigmatized the Viennese life, gave colour and glamor. In the Austrian gastronomy she put her own stamp with the famous applestrudel. The dream of every taster is to try it on an atmosphere of the era.. ..

 We passed the gates of the Schönbrunn Palace.

 Entering the main entrance we headed left and quickly we “descended” to the imperial bakery. In the basement the production rooms of the legendary applestrundel. An intense look at the past. The manufacturing demonstration of the dream sweet has just begun …… Everything is done with the glamor and the ritual of that time. It seemed to me especially easy … .. I tried it almost steamy … .. with this wonderful cream.

 The second piece came to our table accompanied with the appropriate coffee in Rezidenz café of the palace … The dream …

 Rezidenz café
Strudelshow
 0043124100310

 imperial applestrudel

FOR THE DOUGH

 250 gr flour type 700

2 gr Salt

1 Egg

100 ml tepid water

20 ml olive oil

 FOR BUTTER CROUTONS

 100 gr Croutons

50 gr salted butter

 FOR THE FILLING

 1 kg of soft apples peeled

1 shot of rum

170 gr blond and black raisins

10 ml Lemon Juice

140 gr Brown sugar

10 gr Cinnamon powder

150 butter croutons

 imperial applestrudel 2

FOR THE FINISH

 Powdered sugar with little cinnamon

  In a large bowl mix all the ingredients of the dough for the strudel and knead vigorously.

 The dough should be soft and ready when it unsticks from our hands.

 We give the dough the shape of the ball and let it “rest” in a bowl with olive oil for 30 minutes.

 Put the dough on a floured large linen towel and with a rolling pin roll out a rectangular sheet.

 Spread the sheet by pulling it with our fingers. The more experienced can open the sheet (filo) in the air like pizza.

 The thickness of our sheet should be like the wafer.

 START AND PREPARE THE FILLING.

 Heat the butter in a pan and sauté the croutons or pieces of stale bread. Once they get a golden brown colour they are ready.

 Mix 140 gr brown sugar with cinnamon and mix well.

 Remove the stalk from the apples and cut into slices.

 If we want we cut the slices in half.

 In a large bowl, mix the apples, rum, the cinnamon-sugar mix, croutons, raisins, lemon juice and mix well with our hand.

 On the rectangular sheet exactly in the middle we spread the filling. Cut the edges of the sheet and with our hands wrap carefully with the help of the fabric.

 Once our strudel takes shape we[i]close both ends.

 Place in a greased pan and bake in a well pre-heated oven at 190 o C until the sheet gets a shiny golden brown colour.

SMALL SECRETS

 Brush our strudel with butter as soon as we get it out of the oven.

 After 10 minutes sprinkle with powdered sugar.

 Serve with whipped cream.

 Good luck.

 

Συνταγή: Κοκκινιστό μοσχαράκι με λαχανικά και τυριά Μυτιλήνης – TV “E” – Ο Έμβολος χορηγός (βίντεο)

Και για φέτος ο Έμβολος είναι χορηγός στην εκπομπή μαγειρικής που παρουσιάζεται στη τηλεόραση (Ε)  στα πλαίσια της εκπομπής «ΦΤΙΑΞΕ ΚΑΦΕ ΝΑ ΣΤΑ ΠΩ» με την θαυμαστή  Κατερίνα Καινούργιου.

Σήμερα ο σεφ Ηλίας Αντωνιάδης μας φτιάχνει: Κοκκινιστό μοσχαράκι με λαχανικά και τυριά Μυτιλήνης

Δείτε την συνταγή στο βίντεο:

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι πασχαλινές εκθέσεις των «Παιδιών της Άνοιξης»

Τα Παιδιά της Άνοιξης

Λίγες μέρες πριν το Πάσχα πραγματοποιήθηκαν στη Βέροια και στην Αλεξάνδρεια εκθέσεις λαμπάδων φτιαγμένες με αγάπη και μεράκι από τους εκπαιδευτές και τους ωφελούμενους του Κέντρου ΑμεΑ «Τα Παιδιά της Άνοιξης».

Στη Βέροια μάλιστα, εκτός από την πλατεία Δημαρχείου, οι λαμπάδες αυτές είχαν την τιμή να φιλοξενηθούν και σε έναν πολύ δημοφιλή και ζεστό χώρο της Βέροιας, αυτόν του παιδότοπου «Punchinello». Λαμπάδες με όμορφες παιδικές παραστάσεις στόλισαν την αίθουσα του παιδότοπου και γονείς και νονοί επέλεξαν από τα πολλά σχέδια αυτή που θα χάριζαν στους αγαπημένους τους «μικρούς θησαυρούς».

Ευχαριστούμε θερμά τους ιδιοκτήτες του παιδότοπου για την πρωτοβουλία να εκθέσουν στο χώρο τους τα έργα του Κέντρου μας και ανανεώνουμε τη συνεργασία μας για τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Επιπλέον, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές του Κέντρου και τους γονείς των παιδιών για την ενεργή συμμετοχή τους στις εκθέσεις και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και τη χαρά μας για την τιμή που μας έκανε ο κόσμος των δύο πόλεων, ο οποίος στήριξε για άλλη μια φορά τη δράση αυτή. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Γκυρίνης στην TV 100 – Τι είπε για νερό, καθαριότητα και οικονομικά προβλήματα – βίντεο

Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Ημαθίας Παναγιώτης Γκυρίνης στα “Πέριξ” της TV100 με την Βιβή Ανδρίτσου σήμερα 25-4-2017.

Μέχρι αύριο Τετάρτη αναμένεται να λυθεί πλήρως το θέμα που προέκυψε με τη δυσοσμία στο νερό της Αλεξάνδρειας δήλωσε, στα “Πέριξ” της TV100, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Γκυρίνης, τονίζοντας πάντως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για την υγεία των κατοίκων.

Ο κ. Γκυρίνης επίσης τόνισε τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η καθαριότητα στο δήμο Αλεξάνδρειας  για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται τέσσερα νέα απορριμματοφόρα για τα οποία θα πρέπει να κάνει δάνειο ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Δείτε τι είπε ο κ. Δήμαρχος Παναγιώτης Γκυρίνης στο βίντεο:

Θα παραμείνουμε απαθείς; Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Διάλεξη του καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας σας προσκαλούν στη διάλεξη του κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη με θέμα «Θα παραμείνουμε απαθείς; Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».  Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017, ώρα 6:30μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, Έλλης 8, Βέροια.  Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και όλοι οι πολίτες είναι ευπρόσδεκτοι.

fotiadis1Ο Ημαθιώτης  Κωνσταντίνος Φωτιάδης είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.  Στο Πανεπιστήμιο Tubingen Γερμανίας πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές του και τη διατριβή του.  Το 1989 εκλέχτηκε λέκτορας στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και το 1997 καθηγητής της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.  Το 2016 αναγορεύτηκε σε ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αναφέρονται στον ελληνισμό του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Ρωσίας, τους κρυπτοχριστιανούς του Πόντου, τους εξισλαμισμούς της Μικράς Ασίας.  Έχει συγγράψει περισσότερα από τριάντα βιβλία, ενώ το έργο του «Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» εκδόθηκε το 2004 από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.

fotiadis3Το τελευταίο βιβλίο του, που συνέγραψε με τον κ. Ευαγ. Τσιανάκα και έχει τίτλο «Το ποντιακό ζήτημα και η 19η Μαΐου  εκείθεν και εντεύθεν του Αιγαίου», Θεσσαλονίκη, 2015, αναφέρεται στα τουρκικά σχολικά εγχειρίδια και τι γράφουν για την επέτειο της 19ης Μαΐου.

fotiadis2

Με την δική μου ματιά – Απο την Πηγή Περσιάδου

Η σκέψη μου άρχισε από τα λόγια μιας αγαπημένης φίλης, που μου είπε ότι το ”για πάντα” είναι δύο λέξεις που μας βοηθάνε να προχωρούμε μπροστά, να επιβιώνουμε, να ονειρευόμαστε.

Πηγή Περεσιάδου
Γράφει η συνεργάτης του του Έμβολος δημοσιογράφος Πηγή Περσιάδου

Έχοντας εντελώς διαφορετική άποψη και χωρίς να θέλω να πω ότι εγώ έχω δίκιο, θα ήθελα να παραθέσω όσα σκέπτομαι.

Έχουμε λοιπόν και λέμε: Το ”ποτέ” (ποτέ δεν θα ξαναπάω εκεί – ποτέ δεν θα δουλέψω σε αυτούς – ποτέ δεν θα ζούσα σε αυτό το κράτος – ποτέ δεν θα γυρίσω πίσω στην πρώην κλπ) αλλά και το ”για πάντα” (θα με αγαπάς για πάντα? – σε θέλω κοντά μου για πάντα – μου υπόσχεσαι το πάθος μας να κρατήσει για πάντα? κλπ.)

Το ”ποτέ” λοιπόν και το ”για πάντα” είναι οι λέξεις, που η ζωή με έμαθε ότι πρέπει να τις βγάλω από το λεξιλόγιό μου και το έχω κάνει.

Όταν μέσα σε ένα λεπτό χάνουμε ανθρώπους με τους οποίους είχαμε προγραμματίσει το αύριο ή ακόμη και το καλοκαίρι μας, όταν το ”ποτέ” η κατάσταση της χώρας με αναγκάζει να το παραβαίνω κάθε τόσο, όταν οι διαθέσεις των ανθρώπων που συναναστρέφομαι υπόκεινται σε συνεχείς μεταπτώσεις και χωρίς πάντα προφανή λόγο, όταν τη δέσμευση που μου ζητούν δεν αντέχουν να την υποστηρίξουν ούτε για εξι μήνες, τότε το μόνο ”για πάντα” που μπορώ και υποχρεούμαι να διατηρώ είναι το ”για πάντα αισιόδοξη” ή το ”πάντα θα ελπίζω για κάτι καλύτερο”.

Όλα τα άλλα ”για πάντα” είναι προσωρινά και όλα τα άλλα ”ποτέ” παραβιάζονται συνεχώς.

Επομένως, υπηρετώ πιστά το ”σήμερα” και το απολαμβάνω όπως μπορώ.

Ίσως να τολμήσω να προγραμματίσω μόνο το ”αύριο”. Και πάντα με την ευχή αυτό το ”αύριο” να το φθάσω και να το περάσω.

Να γίνει ”χθες” κι’ εγώ να ζω το ”σήμερα” που έτσι κι’

αλλιώς και αυτό το ”σήμερα” μου επιφυλάσσει συνεχώς εκπλήξεις και όχι πάντα ευχάριστες.