Αρχική Blog Σελίδα 15669

Με μια σταγόνα αίματος μπορεί να διαγνωστεί το οξειδωτικό στρες και με ειδική αντιοξειδωτική διατροφή να προληφθούν πολλές παθήσεις

Με μια σταγόνα αίματος και μια εξειδικευμένη εξέταση μπορεί να γίνει διάγνωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο πλήττει τους πάντες, προκαλώντας όχι μόνο πρόωρη γήρανση αλλά και πολυάριθμες παθήσεις ανάμεσα στις οποίες  οι καρκίνος, οι καρδιαγγειακές και οι νευροεκφυλιστικές νόσοι.

Σε περίπτωση που διαγνωστούν υψηλές τιμές οξειδωτικού στρες, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου, προτείνεται διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα, με στόχο τόσο την πρόληψη των παθήσεων όσο και τη θεραπεία τους. Η προτεινόμενη αντιοξειδωτική διατροφή είναι ουσιαστικά μια μεσογειακή διατροφή, εμπλουτισμένη με αντιοξειδωτικά τρόφιμα. Τέτοια τρόφιμα είναι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, τα μύρτιλα, η αρώνια η κανέλα, τα μπαχαρικά, τα καρυκεύματα, τα φρούτα, τα λαχανικά. Εφόσον απευθύνεται σε παχύσαρκους είναι και υποθερμιδική.

Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η  εξειδικευμένη στην νανοϊατρική, καρδιολόγος Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, αναφέροντας ότι το αντιοξειδωτικό τεστ χρησιμοποιείται και στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ για τη δημιουργία νανοσωματιδίων με αντιοξειδωτικά, για την αντιμετώπιση της ευάλωτης αθηρωματικής, το οποίο υλοποιείται με την συνεργασία του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

“Παίρνουμε  μια σταγόνα αίματος και με ειδικό μηχάνημα μετράμε το οξειδωτικό στρες του οργανισμού. Με βάση την ανάλυση δίνουμε μια εξειδικευμένη αντιοξειδωτική διατροφή. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα διαγνωστικό τεστ που είναι απόλυτα εξατομικευμένο και ανιχνεύει ακόμη και την προδιάθεση του οργανισμού να αναπτύξει οξειδωτικό στρες και κακή χοληστερόλη που οδηγεί  σταδιακά στην αθηρωμάτωση, μια νόσο που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πλέον αποτελεσματικά. Ανάλογα με την τιμή του οξειδωτικού στρες δίνουμε αντιοξειδωτική διατροφή 5000 μονάδες ORAC, με σκοπό να μειωθεί το οξειδωτικό στρες ώστε να υπάρχει πρόληψη  και θεραπεία για τις χρόνιες νόσους. Ουσιαστικά είναι μια μεσογειακή διατροφή, με 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών και πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Δεν είναι μια στερητική υποθερμιδική διατροφή. Είναι μια διατροφή και για την υγεία, αλλά και για το αδυνάτισμα  όταν υπάρχει παχυσαρκία. Το τεστ θα πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο και έχει προληπτικό χαρακτήρα”, αναφέρει η κ. Καραγκιοζάκη.

 Το είναι το οξειδωτικό στρες

Το οξειδωτικό στρες (οξειδωτική καταστροφή) είναι κοινώς η οξείδωση η οποία είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συντελείται σε όλους τους οργανισμούς, μέσω της πρόσληψης του οξυγόνου, το οποίο δρα ως καταλύτης, και καταστρέφει όλα τα κύτταρα του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων και των κυττάρων του εγκεφάλου.

“Η περίσσεια των ελευθέρων ριζών, οι οποίες δημιουργούνται συνέχεια μέσα στο σώμα μας, ως παράπλευρα προϊόντα του μεταβολισμού, και η έλλειψη αντιοξειδωτικών συστατικών του οργανισμού, που δεν μπορούν να δεσμεύσουν τις πλεονάζουσες ελεύθερες ρίζες, ορίζεται ως οξειδωτικό στρες. Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που παράγονται στα κύτταρα προκαλούν τη γήρανση του οργανισμού, του δέρματος και όλων των ζωτικών οργάνων.Το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με την ύπαρξη άγχους στην καθημερινότητα μας, με την μη σωστή διατροφή, την έλλειψη άσκησης, την ατμοσφαιρική ρύπανση. Το ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο οξειδωτικό στρες είναι δεδομένο. Βλέπουμε όμως οξειδωτικό στρες και σε αρκετούς λεπτόσωμους. Απλώς κάποιος που είναι παχύσαρκος έχει αυξημένη πιθανότητα να έχει αυξημένο οξειδωτικό στρες.

Το αυξημένο οξειδωτικό στρες προκαλεί την έναρξη της αθηρομάτωσης. Γι αυτό είναι αναγκαία η μέτρηση του σε υγιείς, σε παιδιά με αυξημένη χοληστερόλη, σε αθλητές, αλλά κυρίως σε στεφανιαίους, υπερτασικούς, διαβητικούς ασθενείς, καρδιοπαθείς με δυσλιπιδαιμία, καθώς και της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού, ώστε να σχεδιαστεί μια εξατομικευμένη αντι- οξειδωτική διατροφή, σε συνδυασμό με τη χορήγηση αντιοξειδωτικών σκευασμάτων που είναι βασισμένα στις ανάγκες του ασθενή (βιταμίνες Α, Ε, C κλπ). Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η υγεία της καρδιάς του ασθενούς με απώτερο σκοπό την ευεξία και τη μακροζωία”, εξηγεί  η κ. Καραγκιοζάκη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλέξης Τσίπρας στο ΣΕΒ : Η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή λύση που θα εγγυάται την έξοδο της στις αγορές και με βιώσιμους όρους

Η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή λύση που θα εγγυάται την έξοδο της στις αγορές και με βιώσιμους όρους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη ΓΣ του ΣΕΒ.

«Υπάρχει αναγνώριση από την πλειοψηφία των δανειστών ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της και νομίζω ότι ήρθε η ώρα όλοι οι πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουν καθήκον ηθικό και νομικό να το κάνουν. Οι υγιείς δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να συμβάλλουν για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Ας προσέλθουμε σ’ ένα διάλογο, παρά τις γνωστές διαφωνίες και απόψεις μας με αμοιβαίο σεβασμό στον συνομιλητή και τις βασικές αξίες της δημοκρατίας. Αυτές της ημέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι  απέναντι σε ένα εθνικής  σημασίας στόχο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Την Κυριακή 28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή στον Κολινδρό από το Σύλλογο Κολινδρινών Αλεξάνδρειας. – Φωτό

 Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θετική και ξεπέρασε κάθε προσδοκία, παρόλο τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τις τελευταίες μέρες. Ο κόσμος μέχρι το μεσημέρι ξεπέρασε τα 100 άτομα , ηλικίας από 1 εώς 85 ετών !!!!! Η εκδρομή ξεκίνησε με την επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου, ένα φιλόξενο γυναικείο μοναστήρι, πολύ εντυπωσιακό, που βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή λίγο έξω από τον Κολινδρό.

received 1592318407445118Στην συνέχεια περίπατος στα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού και επίσκεψη στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ένα πετρόκτιστο κτίσμα του 18ου αιώνα με περισσότερα από 1000 βυζαντινά κειμήλια, ισάξια με αυτά που βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Ξεχωρίζουν το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο με πολλές λεπτομέρειες από φύλλα χρυσού και μια αμφιπρόσωπη εικόνα ( δύο όψεων) της Παναγίας και του Παντοκράτορα, η οποία είναι παλαιολόγεια του 1400μ.Χ. Έπειτα έγινε ξενάγηση στο Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο του χωριού που στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό αρχοντικό των αρχών του 19ου αιώνα.

FB IMG 1496238002937 Εκεί υπάρχει έκθεση σπάνιων ειδών, αγροτικών – επαγγελματικών και οικιακών αντικειμένων, χειρόγραφα βιβλία και πολλά άλλα. Στην συνέχεια επισκεφτήκαμε τους χώρους που στεγάζεται ο πολιτιστικός Σύλλογος Κολινδρού “Νικόλαος Λούσης”.Εκεί είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε με μέλη του συλλόγου και να συζητήσουμε για κοινές μελλοντικές δράσεις. Το μεσημέρι βρεθήκαμε στο ξενοδοχείο – εστιατόριο “Πιερίδες” για το μεσημεριανό γεύμα και το απόγευμα ο σύλλογος κέρασε καφέ (κατά παράδοση) στον “Παυσίλυπο” .Η θέα που απολαύσαμε με το γεύμα μας ,αλλά και με τον καφέ μας ….ήταν μοναδική!!!

received 1592318410778451Οι μικροί φίλοι της παρέας μας χάρηκαν και παίξανε για ώρες στην αυλή του ξενοδοχείου ,αλλά και στην υπέροχη παιδική χαρά του “Παυσίλυπου” . Φυσικά όλοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν αλλά και να προμηθευτούν τους γνωστούς λουκουμάδες και τα τραγανά κεράσια Κολινδρού. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Δήμαρχο Αλεξάνδρειας κύριο Παναγιώτη Γκυρίνη που μας τίμησε με την παρουσία του ,καθώς και τη σύζυγό του κυρία Κική Αμοιρίδου , η οποία έχει ρίζες από τον Κολινδρό. Επίσης τον Αντιδήμαρχο Αλεξάνδρειας και μέλος του Δ/Σ του συλλόγου μας κύριο Στέφανο Δριστά για την παρουσία του. Ακόμη ευχαριστούμε θερμά την Ι.Μ.Αγίου Αθανασίου για τη φιλοξενία, τον πάτερ Παναγιώτη Τιμαμόπουλο για την ξενάγηση του στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, τον Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού τον κύριο Δημήτριο Χλεμέ για την ξενάγησή του στο Μουσείο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Νικόλαος Λούσης” για την φιλοξενία, τον κύριο Αντώνη Πέλλα και την οικογένειά του για το υπέροχο γεύμα στις “Πιερίδες” , τον κύριο Αντώνη Παραπούρα για την άψογη εξυπηρέτησή του στον “Παυσίλυπο” και τον κύριο Αθανάσιο Χασαπέτη για τις υπέροχες φωτογραφίες.

FB IMG 1496237996258Τέλος ευχαριστούμε πολύ τα μέλη του Συλλόγου και τους φίλους μας που ανταποκρίθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους στην πρώτη μας εκδρομή (ως νέο Δ/Σ) που δεν θα μπορούσε να ήταν αλλού από την γενέτειρά μας τον Κολινδρό ……. και επειδή ο σύλλογός μας έχει παράδοση στις καλές εκδρομές και γνωρίζει και από καλά κεράσια ,γι’αυτό …….. κρατήστε μεγάλο καλάθι για την επόμενη εξόρμησή μας!!!!!!! Με τιμή , το Δ/Σ του Συλλόγου

Φωτό:

FB IMG 1496238012354received 1591295857547373received 1592318377445121received 1592318414111784received 1592318424111783received 1592318430778449received 1592318464111779received 1592318477445111received 1592318484111777received 1592318510778441received 1592318517445107received 1592318537445105received 1592318540778438received 1592318580778434received 1592318587445100received 1592318607445098received 1592318614111764received 1592319464111679received 1592319467445012received 1592319474111678received 1592319477445011received 1592319484111677received 1592319490778343received 1592319500778342received 1592319520778340received 1592319620778330received 1592319627444996

Τουρκία: Νεκροί 13 Τούρκοι στρατιωτικοί, ανάμεσά τους υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, από συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου

Δεκατρείς Τούρκοι στρατιωτικοί, ανάμεσά τους ένας στρατηγός, δύο συνταγματάρχες, σκοτώθηκαν σήμερα όταν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο Cougar συνετρίβη στην νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας.

Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι το ελικόπτερο συνετρίβη τρία λεπτά μετά την απογείωσή του στην περιοχή Σενόμπα στην επαρχία Σιρνάκ, έπειτα από πρόκρουση με καλώδια γραμμών υψηλής τάσης.

“Η συντριβή του ελικοπτέρου σημείωθηκε στις 20:55 τοπική ώρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί”, σημειώνει η ανακοίνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Το πλύσιμο των χεριών με κρύο νερό είναι εξίσου αποτελεσματικό κατά των μικροβίων όσο και με ζεστό (ενώ δέκα δευτερόλεπτα πλυσίματος αρκούν)

Το πλύσιμο των χεριών με κρύο νερό απομακρύνει την ίδια ποσότητα μικροβίων όσο και το πλύσιμο με ζεστό νερό, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντόναλντ Σάφνερ του Πανεπιστημίου Rutgers του Νιού Τζέρσι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Journal of Food Protection”, έκαναν δοκιμές με 21 εθελοντές, τα χέρια των οποίων τοποθετήθηκαν μεγάλες ποσότητες αβλαβών βακτηρίων Escherichia coli.

Οι συμμετέχοντες έπλεναν τα χέρια τους με νερό σε διάφορες θερμοκρασίες (15, 26 και 38 βαθμών Κελσίου) και με διαφορετικές ποσότητες σαπουνιού (μισού, ενός και δύο ml). Διαπιστώθηκε ότι το ζεστό και το κρύο νερό έχουν ουσιαστικά την ίδια αποτελεσματικότητα κατά των μικροβίων.

Επίσης, δεν φαίνεται να υπάρχει διαφορά ανάλογα με το πόσο σαπούνι χρησιμοποιείται, ενώ ακόμη κι ένα πλύσιμο χεριών διάρκειας δέκα δευτερολέπτων είναι αρκούντως αποτελεσματικό.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, η θερμοκρασία του χρησιμοποιούμενου νερού δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο» δήλωσε ο Σάφνερ.

Παύλος Δρακόπουλος

Πώς να περάσουμε από τη νοοτροπία της “δίαιτας” στον “τρόπο που τρώμε”. Η κλινική διαιτολόγος Αλ. Παπαγιαννίδου συμβουλεύει

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, λίγο πριν βγούμε στις παραλίες, είναι η «εποχή δίαιτας», έχει γίνει πλέον κάτι σαν παράδοση. Όπου και  να γυρίσουμε το βλέμμα μας και το αυτί μας γίνεται λόγος για δίαιτα και απώλεια βάρους.

 Το σενάριο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.  Η δίαιτα έχει γίνει κανόνας στην κοινωνία μας. Γινόμαστε πιο υγιείς και πιο λεπτοί; Μάθαμε κάτι μέσα από αυτή την εμπειρία; «Απολύτως τίποτα. Αντίθετα, γινόμαστε πιο απελπισμένοι, πιο τρελοί και πιο εμμονικοί με τα τρόφιμα, την απώλεια βάρους και το τέλειο σώμα» αναφέρει σε συνέντευξή της στο praktoreio-ygeias.gr του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δρ. Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος.

Σημειώνει ότι «η “δίαιτα” είναι μια γρήγορη λύση. Είναι ουσιαστικά μία επιδερμική λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, που συχνά κρύβονται ορμονικές ανισορροπίες και ανεπάρκειες νευροδιαβιβαστών. Επίσης, η δίαιτα έχει ημερομηνία λήξης. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι περισσότεροι ξαναπαίρνουν το βάρος που έχασαν, γιατί απλά επιστρέφουν στον παλιό τρόπο διατροφής τους».

Πώς μπορούμε λοιπόν να μεταβούμε από τη νοοτροπία της «δίαιτας» στον «τρόπο που τρώμε;»

Η κ. Παπαγιαννίδου υπογραμμίζει ότι αν το θέλετε πραγματικά υπάρχουν 6 βήματα που θα σας βοηθήσουν να κάνετε αυτή την μετάβαση:

– Βρίσκουμε ποια είναι η σωστή ποσότητα υδατανθράκων για εμάς

Η ιδέα της μείωσης των υδατανθράκων βασίζεται στο να καταλάβετε ποια ποσότητα υδατανθράκων είναι ιδανική για τον καθένα. Είναι αυτή που μας δίνει την καλύτερη δυνατή ενέργεια, την πιο χαμηλή πείνα, το χαμηλότερο βιώσιμο βάρος και την πιο σταθερή γλυκόζη στο αίμα.

Η ιδανική ποσότητα υδατανθράκων είναι διαφορετική για κάθε άτομο.

Μόλις το βρούμε και διαπιστώσουμε πόσο καλά νιώθουμε όταν τρώμε τη σωστή ποσότητα υδατανθράκων για το σώμα μας (και πόσο χάλια όταν τρώμε την λάθος ποσότητα), θα μας είναι πιο εύκολο να το προσεγγίσουμε ως «τρόπο διατροφής» και όχι ως «δίαιτα».

– Κάνουμε την υγεία μας προτεραιότητα

Αν είχαμε δυσανεξία στη γλουτένη, θα μαθαίναμε να ζούμε χωρίς αυτήν. Στα εστιατόρια, θα συνηθίζαμε να αγνοούμε το ψωμί, θα ζητούσαμε να μη μας βάλουν κρουτόν, δεν θα παραγγέλναμε ζυμαρικά κλπ. Φυσικά και θα ήταν δύσκολο στην αρχή, αλλά τελικά θα ήταν απλά «ο τρόπος διατροφής μας». Αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να τρώμε για να είμαστε υγιείς. Υπάρχουν αρκετά θέματα υγείας που μας αναγκάζουν να προσαρμόσουμε τον τρόπο διατροφής μας, μόνιμα.

Μερικά άτομα μπορεί να έχουν προδιάθεση για διαβήτη. Δεν είναι ευχάριστο να διαπιστώσουμε ότι το σώμα μας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να είναι υγιές.  Αλλά αυτό ισχύει για τους περισσότερους ανθρώπους και καθώς μεγαλώνουμε, γίνεται σίγουρα πιο αναγκαίο.

Το θετικό είναι ότι μόλις αποδεχτούμε ότι το σώμα μας έχει «ειδικές ανάγκες», μπορούμε να κάνουμε κάτι γι ‘αυτό. Κάτι που κοστίζει πολύ λίγα χρήματα, δεν περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση ή φάρμακα και δεν έχει οδυνηρές διαδικασίες.

– Μετατρέπουμε τις αγαπημένες μας συνταγές, σε χαμηλών υδατανθράκων

Αν η χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή σας φαίνεται πολύ λιτή, τότε καλό είναι να βάλετε λίγο ενδιαφέρον, τροποποιώντας πολλές από τις αγαπημένες σας συνταγές σε χαμηλών υδατανθράκων.

– Βρίσκουμε λίγους απλούς κανόνες που θα ακολουθούμε

Οι κανόνες είναι πολύ χρήσιμοι όταν επιλέγουμε τι θα φάμε. Όχι μόνο απλοποιούν τις επιλογές τροφίμων, αλλά όσο περνάει ο καιρός μπορεί να γίνουν μέρος της διατροφικής μας ταυτότητας. Οι καλύτεροι κανόνες είναι αυτοί που φτιάχνουμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας, που έχουν νόημα για εμάς.

Χρήσιμες οδηγίες.

– Αντιμετωπίζουμε τη ζάχαρη ως εθιστική ουσία

– ‘Αμυλο = Ζάχαρη

– Τρώμε πολλά μη αμυλούχα λαχανικά

– Εξισορροπούμε τα γεύματα με τον κανόνα “Πρωτεΐνη, Λίπος, Φυτικές ίνες”

– Θέτουμε λίγους και απλούς κανόνες

– Μαθαίνουμε τεχνικές απλής μαγειρικής

Δεν χρειάζεται να γίνουμε σεφ, αλλά με απλές τεχνικές μαγειρικής πολλά νόστιμα γεύματα μπορούν να παρασκευαστούν μέσα σε λίγα λεπτά.

-Βγάζουμε από το λεξιλόγιο μας τους όρους “παρασπονδία” και “χάλασα τη δίαιτα”

Αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα! Ακόμα και όταν μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες γίνει απλά ο “τρόπος που τρώμε”, μπορώ συνειδητά μια φορά στο τόσο να φάω μια νορμάλ ποσότητα από το αγαπημένο μου πλούσιο σε υδατάνθρακες τρόφιμο και να εξακολουθώ να είμαι στο πλαίσιο της διατροφής μου. Δεν σημαίνει αυτό ότι έκανα “παρασπονδία” ή ότι “χάλασα τη δίαιτα”; Φυσικά και όχι!

Εξακολουθώ να βρίσκομαι σε μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων ως τρόπο ζωής.  Αυτό σημαίνει πως  υπάρχει χώρος για ευελιξία σε οποιοδήποτε τρόπο διατροφής. Φυσικά, θέλει προσοχή γιατί αν είμαστε υπερβολικά ευέλικτοι μπορεί να οδηγήσει σε έντονες επιθυμίες για ακατάλληλα τρόφιμα, αύξηση βάρους ή να νιώσουμε δυσάρεστα με το σώμα μας. Όταν συμβεί αυτό, δεν υπάρχει λόγος να μας πιάσει υστερία, ενοχές ή αυτοκριτική. Απλά θέλαμε να εξερευνήσουμε ένα πλαϊνό μονοπάτι και πρέπει να επανέλθουμε πίσω στον τρόπο διατροφής μας!

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Life: Απειλείται η «κιβωτός» των σπόρων στη Νορβηγία

Αν όλα στον κόσμο κάποια μέρα πάνε στραβά λόγω μιας μαζικής καταστροφής, λόγω της κλιματικής αλλαγής ή λόγω ενός πυρηνικού πολέμου και κάποια μέρη της γης γίνουν μη κατοικήσιμα, η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας θα παίξει το ρόλο του διασώστη.

Είναι κρυμμένη σε βάθος, περίπου 400 πόδια μέσα σε ένα βουνό που βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο νησί, ανάμεσα στη Νορβηγία και το Βόρειο Πόλο. Μέσα σε αυτή την «κιβωτό» υπάρχουν σπόροι από όλον τον κόσμο. Προστατεύεται διαρκώς και διατηρείται σε μία σταθερή θερμοκρασία για να παραμένουν ανέπαφοι οι σπόροι.

Ωστόσο, οι ακραίες θερμοκρασίες στην Αρκτική αυτό το χειμώνα που έχουν συνδυαστεί με σφοδρές βροχοπτώσεις αντί για χιονοπτώσεις προκάλεσαν λιώσιμο των πάγων στο τούνελ που οδηγεί στην κρύπτη με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το πόσο θα αντέξει η «κιβωτός» από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας, δηλώνει ότι η απουσία πάγου στο τούνελ δεν είχε προβλεφθεί. Το νερό της βροχής μπήκε μέσα στο τούνελ και τελικά έγινε πάγος τον οποίο κατάφεραν να σπάσουν οι επιστήμονες, αλλά η ανησυχία για την ανθεκτικότητα της «κιβωτού» παραμένει.

Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ κατασκευάστηκε το 2008 από τη νορβηγική κυβέρνηση υπογείως σε μία ζώνη μόνιμης ψύξης, ως μέτρο ασφαλείας σε περίπτωση που εξαφανιστούν πηγές τροφίμων λόγω συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Το κάπνισμα είναι αρρώστια για την οποία υπάρχει θεραπεία, αρκεί ο καπνιστής να το αποφασίσει να θεραπευτεί

Η εξάρτηση στην νικοτίνη είναι χρόνια νόσος. Mε άλλα λόγια το κάπνισμα είναι αρρώστια, για την οποία όμως υπάρχει θεραπεία. Αρκεί να αποφασίσει ο καπνιστής ότι θέλει να θεραπευτεί. Τα παραπάνω προκύπτουν από όσα ανέφερε η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΑΠΘ και υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Αθανασία  Πατάκα, μιλώντας σε ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος SmokeFreeBrain.

Η κα Πατάκα επισήμανε ότι τα αποτελέσματα μεγάλων ερευνών έδειξαν ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν βοηθάει στη διακοπή του καπνίσματος, ενώ αντιθέτως αποτελεσματικότερη μέθοδος αποδεικνύεται ο συνδυασμός συμβουλευτικής και λήψης φαρμάκων, πάντα υπό ιατρική παρακολούθηση. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει μια θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη με ποσοστό καπνιστών/τριών που ανέρχεται στο 38% του πληθυσμού  ενώ οι Ελληνίδες είναι  όχι μόνο οι πρώτες, αλλά και οι πιο βαριές καπνίστριες στην Ευρώπη.

“Η νικοτίνη είναι εθιστική. Μεταβάλει τη λειτουργία του εγκεφάλου, ώστε να είναι απαραίτητη για τη διατήρηση  φυσιολογικών επιπέδων ντοπαμίνης η οποία είναι νευροδιαβιβαστής στο σύστημα επιβράβευσης του εγκεφάλου. Το κάπνισμα αποτελεί χρονίζουσα πολυσυστηματική νόσο με προοδευτική επιδείνωση της κλινικής εικόνας του ασθενή, που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και συνήθως υποτροπιάζει. Οι κυριότερες συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία είναι ο καρκίνος, η χρόνια αποφρακτική νόσος, η στεφανιαία  νόσος, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, η περιφερική αγγειακή νόσος, οι επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, η επιδείνωση υπάρχουσας ασθένειας -π.χ. άσθματος, ελκών, νόσου του Crohn- η ανδρική ανικανότητα, ανωμαλίες στην ποιότητα του σπέρματος, πρόωρη εμμηνόπαυση, ρυτίδες προσώπου , γκρίζα μαλλιά, απώλεια μαλλιών. Η επιλογή του καπνίσματος είναι προσωπική επιλογή του καθενός. Τι είδους νόσος είναι αυτή που την επιλέγεις; Το πρώτο τσιγάρο είναι μια ενοχλητική εμπειρία. Τα πρώτα τσιγάρα σε αυτόν που ξεκινάει το κάπνισμα έχουν συμβολικό χαρακτήρα/μήνυμα. Καθώς η δύναμη του ψυχολογικού συμβολισμού ελαττώνεται, η φαρμακολογική επίδραση έρχεται να αναλάβει το ρόλο της διατήρησης της συνήθειας αυτής” επισήμανε στην ομιλία της η κ. Πατάκα.

Γιατί οι έφηβοι εθίζονται πιο εύκολα στη νικοτίνη;

Αναφερόμενη στον εθισμό κατά την εφηβεία τόνισε: “H εγκεφαλική ωρίμανση δεν έχει ολοκληρωθεί κατά την εφηβεία, με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στο μετωπιαίο λοβό, που είναι υπεύθυνος για τις λειτουργίες του σχεδιασμού, της λογικής και τον έλεγχο των παρορμήσεων. Το κάπνισμα κατά την εφηβεία αποτελεί πρόβλημα, αφού οι περισσότεροι το ξεκινούν σε αυτή την περίοδο. Είναι δυσκολότερη η διακοπή του καπνίσματος κατά την εφηβεία και ο εθισμός στη νικοτίνη είναι ταχύτατος.  Οι έφηβοι εθίζονται στη νικοτίνη πιο εύκολα από τους ενήλικες, λόγω του ισχυρότερου αισθήματος επιβράβευσης μέσω της ντοπαμίνης”.

Τι συμβαίνει με το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

«Η προώθηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να ενισχύσει στα παιδιά και στους εφήβους το μήνυμα πως το κάπνισμα δεν είναι επικίνδυνο, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάρτησης από τη νικοτίνη και χρήσης του καπνού. Οι νέοι μπορεί να θεωρήσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο πιο ελκυστικό αν θεωρήσουν πως είναι πιο ασφαλές από τα συμβατικά τσιγάρα και βαθμιαία να χρησιμοποιήσουν τύπους υψηλότερης περιεκτικότητας σε νικοτίνη και στη συνέχεια να προχωρήσουν στο συμβατικό τσιγάρο, αφού η ανοχή τους στην νικοτίνη αυξάνεται. Υπάρχουν γεύσεις όπως κεράσι, ροδάκινο, καραμέλα που αρέσουν στους νέους. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί δίοδο εξάρτησης στη νικοτίνη και προώθησης έναρξης καπνίσματος. Δημιουργεί στη κοινή γνώμη την αίσθηση πως το κάπνισμα είναι “ακίνδυνο”, “φυσιολογικό”. Καθυστερεί ή αποδυναμώνει την προσπάθεια διακοπής με την ταυτόχρονη χρήση ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου. Αποτελεί πειρασμό στους πρώην καπνιστές και πιθανόν να είναι αιτία υποτροπής  στο συμβατικό τσιγάρο» ανέφερε η κα Πατάκα.

Είναι επικίνδυνο το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Η απάντηση που δίνει η κα Πατάκα στην ερώτηση αυτή είναι η εξής: “Αναλύσεις του Οργανισμού Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) έδειξαν πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να περιέχουν καρκινογόνες ουσίες, όπως νιτροζαμίνες, στοιχεία του καπνού πιθανώς επιβλαβή στον άνθρωπο, όπως η αναβασίνη και η βήτα-νικοτυρίνη και τοξικά χημικά, όπως η διεθυλενική γλυκόλη, που είναι συστατικό που χρησιμοποιείται σε αντιψυκτικά. Ακόμη διαπιστώθηκε πως φυσίγγια με την ένδειξη ‘καθόλου νικοτίνη’ περιείχαν χαμηλά επίπεδα νικοτίνης. Οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην καρκινογένεση και στην πνευμονική λειτουργία δεν είναι γνωστές. Σε μία πρόσφατη ανασκόπηση Cochrane διαπιστώθηκε πως η μακροχρόνια ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν είναι γνωστή και πως ο μικρός αριθμός μελετών δεν επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα για τη χρήση τους για τη διακοπή του τσιγάρου και πως χρειάζονται παραπέρα τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες”

Ποιες είναι οι σύγχρονες τεχνικές διακοπής καπνίσματος;

“Οι τεχνικές που εφαρμόζονται για τη διακοπή του καπνίσματος εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια έχει αποδειχτεί ότι βοηθάνε. Το  πιο σημαντικό είναι κάποιος να πάρει απόφαση ότι θέλει να κόψει το τσιγάρο και από κει και πέρα μπορούμε να βοηθήσουμε και με φάρμακα και με συμβουλευτική. Δυστυχώς όλα τα καινούργια που έχουνε βγει, όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή  το θερμαινόμενο τσιγάρο, δεν έχει βρεθεί ότι βοηθάνε στη διακοπή του καπνίσματος. Μελέτες σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά  αποδεικνύουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν βοηθάει στη διακοπή του καπνίσματος. Αντιθέτως, φάρμακα ή υποκατάστατα νικοτίνης που χρησιμοποιούμε,  πάντα με παρακολούθηση ιατρική, σε δόσεις που ταιριάζουν σε κάθε καπνιστή,  φαίνεται ότι βοηθάνε πάρα πολύ αν κάποιος έχει πάρει την απόφαση να κόψει το τσιγάρο. Στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος στο Παπανικολάου βλέπουμε περίπου 200 άτομα τον χρόνο, δυστυχώς όμως αν αποφασίσει να πάρει κανείς φάρμακα  θα πρέπει να τα πληρώσει γιατί δεν συνταγογραφούνται. Βέβαια αν υπολογίσει κάποιος ότι καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα, το κόστος είναι χαμηλότερο δηλαδή κοστίζει 40-45 ευρώ το 15ήμερο η θεραπεία. Μακροπρόθεσμα συμφέρει”  σημειώνει η κα Πατάκα.

Το ερευνητικό πρόγραμμα SmokeFreeBrain

 Το ερευνητικό πρόγραμμα “SmokeFreeBrain”, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώθηκε η ημερίδα, διερευνά τις αποτελεσματικότερες μεθόδους  για τη διακοπή του καπνίσματος. Οι δύο μέθοδοι των οποίων η αποτελεσματικότητα διερευνάται στο πλαίσιο του τμήματος του προγράμματος που υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη είναι η εκπαίδευση του εγκεφάλου για τη διακοπή του καπνίσματος μέσω της νευροανάδρασης, αλλά και η χρήση ενός φαρμάκου που μπλοκάρει τους υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο,  ώστε να μη δίνουν σήμα έλλειψης νικοτίνης.  Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν  κυρίως νέοι, άνεργοι και πάσχοντες από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ή άσθμα καπνιστές, οι οποίοι όμως  επιβαρύνονται. Αναφερόμενος στο τι πιστεύουν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ο επιστημονικά υπεύθυνος του SmokeFreeBrain αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης, τόνισε ότι προς το παρόν τα μηνύματα είναι θετικά .

 Δίκτυο Κατάρτισης για την διακοπή του καπνίσματος στην ΠΦΥ

Στη διάρκεια της ημερίδας, ο επίκουρος καθηγητής στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και ιατρικής εκπαίδευσης στο τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, Μανόλης Σμυρνάκης, παρουσίασε το πρόγραμμα “TiTAN Greece & Cyprus” για την ανάπτυξη ενός Δικτύου Κατάρτισης για τη διακοπή του καπνίσματος με επίκεντρο την ΠΦΥ στην Ελλάδα. Στόχος του Δικτύου είναι η κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται στην ΠΦΥ (γενικοί γιατροί , νοσηλευτές επισκέπτες υγείας) να θέτουν στους ασθενείς  που τους επισκέπτονται το θέμα του καπνίσματος με μία σύντομη προσέγγιση. Η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει πέρσι στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οτάβα του Καναδά και τώρα επεκτείνεται στην Ελλάδα και την Κύπρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Λευκός χρυσός» το γάλα για την υγεία του ανθρώπου, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων

Την υπέρτατη αξία του γάλακτος, ως πολύτιμου φυσικού τροφίμου που συμβάλει τα μέγιστα στην καλή υγεία του ανθρώπου κάθε ηλικίας, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Γάλακτος, την 1η Ιουνίου, που θεσπίστηκε από τον Οργανισμό Γεωργίας & Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.

«Η όποια παραπληροφόρηση που συστηματικά γίνεται και η “τεκμηρίωση” που χρησιμοποιείται από κέντρα που επιβουλεύονται την ευρεία διάδοση και αποδοχή του γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, φαίνεται τουλάχιστον αστεία μπροστά στα αναρίθμητα επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη του γάλακτος στην καλή υγεία του ανθρώπου» επισημαίνει ο ΣΕΒΓΑΠ.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΓΑΠ, η συμβολή του ασβεστίου και της βιταμίνης D που περιέχει το γάλα σε σημαντικές ποσότητες, ιδιαίτερα στην κανονική ανάπτυξη του σκελετού, αλλά και κατά της οστεοπόρωσης, είναι γνωστή. Αυτό όμως που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι έχει τεκμηριωθεί πια, ότι η λεγόμενη «ακεραιότητα» των οστών (=αντοχή στις κακώσεις) με την κατανάλωση γάλακτος διασφαλίζεται καλύτερα από κάθε άλλη πηγή ασβεστίου.

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όντας πηγή βιταμίνης D,  συμβάλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της κούρασης λόγω των βιταμινών Β2 & Β12 που περιέχουν, αλλά και της σπερμοτοξίνης η οποία σχετίζεται άμεσα με την καλή διάθεση του οργανισμού. Επίσης, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας συμβάλλοντας στη ανάπτυξη καλού μυϊκού συστήματος και ταυτόχρονα στην μείωση του σωματικού βάρους. Ακόμη και το λίπος του γάλακτος συμβάλει θετικά σε αυτό, αποτρέποντας τη καταστροφή του μυϊκού ιστού για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών του.

Το γάλα, ως πηγή ιωδίου, συμβάλει στην πνευματική ανάπτυξη, αλλά και στην βελτίωση της επιδερμίδας, ενώ ως πηγή καλίου συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επίσης, η κατανάλωση γάλακτος ελαττώνει την παραγωγή χοληστερίνης από το συκώτι, ενώ ταυτόχρονα η οροπρωτείνη του μειώνει το ρίσκο εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου. Επίσης, το γάλα ως πηγή βιταμίνης Β2 βοηθά στην καλύτερη όραση ενώ συμβάλει σημαντικά στην ανάσχεση του οξειδωτικού στρες των κύτταρων που προκαλεί την γήρανση τους. Γι’ αυτό το γάλα είναι στην κυριολεξία ο «λευκός χρυσός» για την υγεία του ανθρώπου, επισημαίνει ο ΣΕΒΓΑΠ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουρκία: Η Άγκυρα θεωρεί ότι η απόφαση των ΗΠΑ για τον εξοπλισμό των Κούρδων στη Συρία δεν «αρμόζει σε μια συμμαχία»

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (MGK) της Τουρκίας με ανακοίνωσή του σήμερα, τόνισε ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να εξοπλίσει κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας δεν «αρμόζει σε μια συμμαχία».

Χθες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την έναρξη εξοπλισμού των Σύρων Κούρδων μαχητών που στόχο έχει, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, την διασφάλιση της νίκης στην επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκας από το Ισλαμικό Κράτος.

«Έχει επισημανθεί ότι η πολιτική στήριξης της τρομοκρατικής οργάνωσης YPG (που η Άγκυρα θεωρεί προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, PKK), που επιχειρεί με το προκάλυμμα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), αγνοώντας τις προσδοκίες της Τουρκίας, δεν αρμόζει σε μια φιλία και σε μια συμμαχία», υπογράμμισε το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ