Αρχική Blog Σελίδα 15507

Ουδεμία σχέση έχει με την Εκκλησία της Ελλάδος ο αυτοαποκαλούμενος «πατήρ Κλεομένης», αποσαφηνίζει η Ιερά Σύνοδος

Τις πράξεις του ρασοφόρου που «αυτοαποκαλείται πατήρ Κλεομένης» και δηλώνει ότι ενεργεί προς υπεράσπιση της ορθοδόξου πίστεως, αποδοκιμάζει με ανακοινωθέν η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και τις χαρακτηρίζει παράνομες.

Μάλιστα, καθιστά σαφές πως «το πρόσωπο αυτό δεν είναι ούτε μοναχός ούτε κληρικός της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος»  και ζητά από τον κόσμο «να είναι γενικότερα επιφυλακτικός απέναντι σε ανάλογες περιπτώσεις ρασοφόρων».

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Κατά το τελευταίο διάστημα αναρτώνται στο διαδίκτυο βιντεοσκοπημένοι βανδαλισμοί μνημείων και εγκαταστάσεων και υβριστικές δηλώσεις ρασοφόρου, ο οποίος αυτοαποκαλείται «πατήρ Κλεομένης» και δηλώνει ότι ενεργεί προς υπεράσπιση της ορθοδόξου πίστεως.

Επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές ότι το πρόσωπο αυτό δεν είναι ούτε μοναχός, ούτε κληρικός της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος. Αποδοκιμάζουμε τις παράνομες πράξεις του ως απολύτως άσχετες με τον Λόγο αγάπης και πραότητας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και δηλώνουμε την συμπαράστασή μας προς όσους πλήττονται από τις ενέργειές του.

Με αφορμή την παραπάνω περίσταση, καλούμε τον λαό να είναι γενικότερα επιφυλακτικός απέναντι σε ανάλογες περιπτώσεις ρασοφόρων, οι οποίοι εμφανίζονται ως δήθεν μοναχοί ή κληρικοί της ορθόδοξης Εκκλησίας.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την δραστηριοποίηση των αλβανικών αρχών για τα καραβάνια των ναρκωτικών ζήτησε ο Ν. Τόσκας από την πρέσβειρα της Αλβανίας στην Αθήνα.

Το θέμα της εισαγωγής ναρκωτικών στη χώρα μας από την Αλβανία, έθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, στην πρέσβειρα της Αλβανίας στην Αθήνα, Αρντιάνα Χομπντάρι, με την οποία είχε συνάντηση σήμερα στο γραφείο του.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και οι δύο πλευρές συζήτησαν διμερή θέματα.

Ο κ. Τόσκας ωστόσο έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην διακίνηση ναρκωτικών από την Αλβανία προς την Ελλάδα, ζητώντας από την Αλβανή πρέσβειρα να ενταθούν οι έλεγχοι από τις Αλβανικές αρχές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο σύνολο της.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρετανία: Χειρουργοί αφαίρεσαν 27 φακούς επαφής από το μάτι μιας γυναίκας

Γιατροί αφαίρεσαν από το μάτι μιας 67χρονης στη Βρετανία 27 φακούς επαφής.

Η γυναίκα εισήχθη στο νοσοκομείο Σόλιχαλ των Γουέστ Μίντλαντς για μια επέμβαση ρουτίνας για καταρράκτη.

Σε έκθεσή τους που δημοσιεύεται στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ), γιατροί του νοσοκομείου αναφέρουν ότι στην διάρκεια της επέμβασης εμφανίστηκε ένα “μπλε χρώματος ξένο σώμα”, που ήταν “μια συμπαγής μάζα από 17 φακούς επαφής μαζί με βλέννες”.

Σε πιο ενδελεχή εξέταση εντοπίστηκαν δέκα ακόμη φακοί.

Όπως έγραψαν οι γιατροί στην επιθεώρηση: “Η ασθενής φορούσε μηνιαίους φακούς επαφής μιας χρήσης επί 35 χρόνια…”.

 

Προέλευση: The Guardian - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κύπρος: Χρήστες του Fb κατήγγειλαν ηθοποιό επειδή «ανέβασε» φωτογραφία, που την έδειχνε να θηλάζει δημόσια το παιδί της

Παρέμβαση υπουργού υπέρ της καταγγελθείσας

Το Facebook «κατέβασε» φωτογραφία της ηθοποιού και τηλεοπτικής παρουσιάστριας Μέλανης Στέλιου, στην Κύπρο, να θηλάζει τον πεντάμηνο γιο της, ύστερα από καταγγελία χρήστη. 

Τη φωτογραφία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», ανέβασε η ηθοποιός τo απόγευμα της Κυριακής στο Instagram και τη δείχνει να θηλάζει τον πέντε μηνών γιο της δημόσια, αλλά διακριτικά, στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Η φωτογραφία προκάλεσε κύματα διαμαρτυρίας από άντρες και γυναίκες, που την κατηγόρησαν λίγο πολύ για προσβολή δημοσίας αιδούς. Τα σχόλια ήταν από σεξιστικά (των αντρών) έως και μισογύνικα (των γυναικών) και την προέτρεπαν να καλύψει το στήθος της, όσο θηλάζει. Κάποιος από τους σχολιαστές προχώρησε κι ένα βήμα παραπάνω και κατήγγειλε τη φωτογραφία στο Facebook -όπου επίσης «ανέβηκε»- με αποτέλεσμα αυτή να «κατέβει» αυτόματα προσωρινά από τη δημόσια θέα, έως ότου εξεταστεί τι ακριβώς περιέχει. Υπενθυμίζεται ότι το Facebook έχει δεδηλωμένη πολιτική υπέρ του θηλασμού και επιτρέπει τις φωτογραφίες γυναικών που θηλάζουν, επομένως η φωτογραφία αναμένεται σύντομα να επανεμφανιστεί σε όλους τους χρήστες που έχουν πρόσβαση στο προφίλ της κ. Στέλιου.

Ωστόσο, υπήρξαν και εκδηλώσεις συμπαράστασης προς την μητέρα, η οποία πήγαινε στο εξωτερικό για ένα συνέδριο περί την παιδική κακοποίηση και πήρε μαζί και το βρέφος της. Ο υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, με ανάρτηση του στο twitter, τοποθετήθηκε υπέρ του δημόσιου θηλασμού. «Ντρεπόμαστε για μητέρες που θηλάζουν, αντί για την πολιτιστική μας ανυποληψία. Στο ερώτημα Δύση ή Ανατολή πολλοί σπεύδουν έμπρακτα στο δεύτερο» σχολίασε.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Θεσσαλονίκη: Μια Κινέζα που συστήνεται ως Ελένη, αγαπά την Ελλάδα και τους Έλληνες και έχει ως χόμπι το …μπουζούκι!

Συστήνεται ως Ελένη-Ηλιάννα Παππά σε άπταιστα ελληνικά και ας είναι …Κινέζα, μεγαλωμένη στην πόλη Τζινάν (Jinan), που βρίσκεται μόλις δυο ώρες με το τρένο μακριά από το Πεκίνο. Σπουδάζει ελληνική γλώσσα και πολιτισμό, δηλώνει περήφανα πως μιλάει «τις δύο πιο δύσκολες γλώσσες του κόσμου (μαζί με τα κινεζικά)», αγαπά τους Έλληνες για τη ζεστασιά και τον αυθορμητισμό τους, δηλώνει ερωτευμένη με τη φύση και τις θάλασσες της ελληνικής γης και στον ελεύθερο χρόνο της παίζει …μπουζούκι.

Κινεζ Ελλάδα 1«Το όνομα που έχω επιλέξει για να συστήνομαι στους Έλληνες φίλους μου -καθώς το κινεζικό είναι πολύ δύσκολο- είναι Ελένη-Ηλιάννα Παππά. Το Ελένη είναι ένα πολύ δημοφιλές όνομα στην Ελλάδα, το Ηλιάννα θυμίζει τον ήλιο και “κουβαλά” λάμψη και το Παππά το επέλεξα για να έχω ένα επίθετο!» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφοπλιστική ευθύτητα κι ένα πλατύ χαμόγελο, η 20χρονη Γουάν Σανγκ-Σανγκ από την Κίνα, σπουδάστρια της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου που βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα στο πλαίσιο ενός προγράμματος συνεργασίας του κινεζικού πανεπιστημίου με το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.

Αυτές τις ημέρες βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρακολουθήσει το 1ο Διεθνές Θερινό Σχολείο με θέμα «International Journalism and media organizations in a turbulent age: European and Asian perspectives», που συνδιοργανώνουν (16-23 Ιουλίου) το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και η έδρα Jean Monnet «European Integration», η Deutsche Welle Academie και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου (Beijing Foreign Studies University).

Τα ελληνικά ήταν 6η της επιλογή στο μηχανογραφικό για την εισαγωγή της στο Πανεπιστήμιο, αλλά δεν μετανιώνει ούτε στιγμή που βρέθηκε σ’ αυτό το τμήμα. «Στην αρχή τα μαθήματα εστιάζουν στη γλώσσα και στη συνέχεια, στο δεύτερο έτος, μαθαίνουμε περισσότερα για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας σας» λέει και δεν κρύβει τον θαυμασμό της για τα ελληνικά ήθη κι έθιμα.

Κινεζ Ελλάδα 2«Οι δύο λαοί, ο κινεζικός και ο ελληνικός, έχουν πολλά κοινά. Και οι δύο δίνουν μεγάλη σημασία στην οικογένεια. Οι Έλληνες, μέσα στην κρίση, δεν άφησαν τα παιδιά τους, τα στηρίζουν. Και οι Κινέζοι κάνουν το ίδιο, στηρίζουν τα παιδιά τους. Ένα ακόμη κοινό είναι ο σεβασμός για τους μεγαλύτερους και τους ηλικιωμένους» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νεαρή Κινέζα.

Δηλώνει γοητευμένη από τη «μεγάλη ελληνική ιστορία», στοιχείο που προκαλεί τον θαυμασμό της ίδιας και των συμπατριωτών της προς τη χώρα και προκαλεί αισθήματα αμοιβαίας συμπάθειας, όπως λέει, ενώ δεν κρύβει και τον …έρωτά της για την ελληνική φύση. «Για πρώτη φορά στη ζωή μου έκανα μπάνιο σε θάλασσα, εδώ, στην Πάργα. Στην αρχή φοβήθηκα γιατί η μόνη μου εμπειρία ήταν σε πισίνα αλλά πλέον απολαμβάνω κάθε στιγμή μου μέσα στο νερό» λέει.

Τα καλοκαίρια, όταν επιστρέφει για κάποιες εβδομάδες στην Κίνα για να δει τους γονείς της περιγράφει την Ελλάδα σαν έναν όμορφο ζωγραφικό πίνακα και προτρέπει όσους συναντά να επισκεφθούν την «πανέμορφη αυτή χώρα». Και ας …αργούν τα λεωφορεία και ας μην είναι ανοιχτά τα καταστήματα ως αργά, που είναι δύο στοιχεία πολύ διαφορετικά από την πατρίδα της, όπως επισημαίνει.

Κινεζ Ελλάδα 3Άλλωστε, τίποτα δεν συγκρίνεται με την ελληνική φιλοξενία και την ελληνική «αγκαλιά», αυτή που της άνοιξαν οι άνθρωποι στα Ιωάννινα. «Οι Έλληνες είναι πολύ φιλικοί. Έχω πολλούς Έλληνες φίλους – αληθινούς φίλους και περνάμε πολύ καλά» σημειώνει, ενώ στην ερώτηση αν θα επέλεγε την Ελλάδα ως μόνιμο τόπο διαμονής εξηγεί πως είναι μοναχοπαίδι και της λείπουν πολύ οι γονείς της, αλλά σε μια τέτοια απόφαση θα συντελούσε το αν θα έβρισκε δουλειά εδώ ή …τον έρωτα της ζωής της!

Ο δε …έρωτας με το μπουζούκι τής προέκυψε στη Ζάκυνθο. «Στην αρχή μού φαινόταν περίεργη η ελληνική μουσική αλλά μετά, σε μια ταβέρνα στη Ζάκυνθο άκουσα τον ήχο που βγάζει το μπουζούκι και ήθελα να μάθω να παίζω αυτό το ωραίο όργανο. Δεν έχω κανένα μουσικό ταλέντο αλλά ήθελα να μάθω μπουζούκι» λέει και σιγοτραγουδά το «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου» ανανεώνοντας το «ραντεβού» μας στην Αθήνα, επόμενο σταθμό του συνολικά τριετούς ταξιδιού της στην Ελλάδα, όπου υπόσχεται να μας μυήσει στον δικό της μουσικό κόσμο υπό τους ήχους …τι άλλο; Του μπουζουκιού!

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η γλυκιά επιμονή πέντε γυναικών από τη Γενισέα Ξάνθης αναβιώνει στη Θράκη μια λησμονημένη επί μισό αιώνα καλλιέργεια με προοπτική για εξαγωγές

Μέχρι τα κατάφυτα βουνά του Πόντου, αλλά και τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, έφτασε μια ομάδα πέντε γυναικών από τη Γενισέα Ξάνθης, προκειμένου να βρει τον αυθεντικό σπόρο, που θα τής επέτρεπε να “αναστήσει” ξανά στη Θράκη μια καλλιέργεια λησμονημένη επί μισό αιώνα, ώστε να μπορεί να παράγει ένα παραδοσιακό προϊόν, ακριβώς όπως το αναπολούσε ο …ουρανίσκος των γηραιότερων.

Ο λόγος για την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου και για το πετιμέζι, βασική γλυκαντική ύλη σε κάθε ελληνικό σπίτι πριν από την έλευση της “παντοκρατορίας” της ζάχαρης: η ζάχαρη αγοραζόταν φθηνά από τον μπακάλη, ενώ το πετιμέζι ήθελε πολλή χειρονακτική εργασία, γεγονός που γρήγορα το οδήγησε …στα αζήτητα, παρά τα σημαντικά διατροφικά του οφέλη.

“Ακούγαμε τους γονείς και τους παππούδες μας να μιλάνε με πολλή λαχτάρα για αυτό το προϊόν, το πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο, που καλλιεργούσαν μέχρι και το 1955 περίπου. Τα δύσκολα χρόνια της φτώχειας στην Ελλάδα, οι παλαιότεροι ουσιαστικά βιοπορίστηκαν με το πετιμέζι. Οι οικογένειες το έφτιαχναν, το ανακάτευαν με κολοκύθα, καρύδια, μελιτζανάκι ή κυδώνια και το αποθήκευαν για τον χειμώνα ή έφτιαχναν μαρμελάδες” θυμάται, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αναστασία Αμανατίδου, πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚοινΣΕπ) “Γενισέα”, η οποία έχει αναβιώσει την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου εδώ και λίγα χρόνια.

Το 2006, οι γυναίκες “σήκωσαν τα μανίκια” και έπιασαν δουλειά για να μπορέσουν να ξαναφέρουν στο ελληνικό τραπέζι αυτό το προϊόν. Ωστόσο, ο σπόρος που είχαν στη διάθεσή τους δεν επέτρεψε αρχικά στην προσπάθειά τους να καρποφορήσει και χρειάστηκαν αρκετά χρόνια ακόμη μέχρι να τα καταφέρουν.

Οι αυστηροί γευσιγνώστες των περασμένων γενεών κι ο χαμένος σπόρος

“Είχαμε πρόβλημα με τον σπόρο, γιατί ο σπόρος δεν υπήρχε, είχε χαθεί. Είχε έρθει στα χέρια μας σπόρος ζαχαροκάλαμου από ένα πενταετές πρόγραμμα για την παραγωγή βιοαιθανόλης. Τον πήραμε, τον καλλιεργήσαμε γιατί ήταν παρεμφερής κι απέδιδε ένα γλυκό σιρόπι, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά. Όταν δώσαμε το σιρόπι στους παλιούς να το δοκιμάσουν, μας είπαν: Είναι γλυκό, ναι, αλλά δεν είναι ίδιο με εκείνο που τρώγαμε εμείς τότε. Είχε όντως διαφορά στη γεύση. Συνεχίσαμε την προσπάθεια εκείνη για πέντε χρόνια και τότε καταλάβαμε ότι φταίει ο σπόρος. Αρχίσαμε να ψάχνουμε τον αυθεντικό σπόρο παντού, τον ψάξαμε μέχρι και σε όλον τον ορεινό όγκο της γειτονικής Βουλγαρίας, αλλά δεν τον βρήκαμε πουθενά. Μάθαμε ότι καλλιεργείται ακόμη στον ορεινό όγκο του Πόντου. Τον βρήκαμε τελικά κοντά στην Τραπεζούντα, τον φέραμε, τον καλλιεργήσαμε, κάναμε την πρώτη μας παραγωγή σε πετιμέζι και τη δώσαμε ξανά στους παλιούς να τη δοκιμάσουν. Και τότε μας είπαν ‘ναι, είναι αυτό ακριβώς’. Είχαμε βρει τον σπόρο τον παραδοσιακό, τον αυθεντικό” διηγείται η Ανατασία Αμανατίδου.

Κατασκευάζοντας μηχανές από την αρχή με …manual τη γνώση των παλιών

Βέβαια, άλλο παραγωγή …τσέπης, για να δοκιμάσουν οι παλαιότεροι και να δώσουν το πράσινο φως, κι άλλο μαζική παραγωγή, καθώς η τελευταία απαιτεί επενδύσεις σε μηχανήματα. “Όταν αναβιώσαμε την καλλιέργεια και ξεκινήσαμε την προσπάθεια για το πετιμέζι, μεταφέραμε την αγωνία για το εγχείρημά μας και στην Περιφέρεια, στον τότε νομάρχη και τον τότε δήμαρχο, που στάθηκαν δίπλα μας και μας βοήθησαν. Χρειαζόντουσαν αρκετά χρήματα για να ξεκινήσουμε, για παράδειγμα έπρεπε να κάνουμε την κατασκευή της μηχανής επεξεργασίας εξολοκλήρου από την αρχή, με οδηγίες των παλαιότερων γιατί οι μηχανές των γονιών δεν υπήρχαν πια, είχαν χαθεί, είχαν καταστραφεί, όπως και η ίδια η καλλιέργεια που εγκαταλείφθηκε για 55-60 χρόνια” σημειώνει η πρόεδρος της ΚοινΣΕπ “Γενισέα”.

Ζήτηση για ελληνικό πετιμέζι από την Ελβετία μέχρι το Ιράν, αλλά…

Τελικά, οι πέντε επίμονες αγρότισσες κατάφεραν να στήσουν “με χρήματα από την τσέπη τους” μια μικρή γραμμή παραγωγής, ύψους επένδυσης 60.000-70.000 ευρώ, η οποία τους επιτρέπει να παράγουν 2-3 τόνους πετιμέζι ετησίως. Το πετιμέζι που παράγουν είναι περιζήτητο, σε καταστήματα από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, από την Ελβετία μέχρι το Ιράν. Μόνο που, όπως παρατηρεί η κ. Αμανατίδου, οι γυναίκες, που ουσιαστικά παλεύουν μόνες τους για να κρατήσουν ζωντανό το εγχείρημά τους, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τη μεγάλη ζήτηση για το προϊόν τους, καθώς αδυνατούν να επεκτείνουν τη μονάδα τους με ίδιους πόρους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι εν έτει 2014, με την ευκαιρία της διεθνούς έκθεσης Detrop της ΔΕΘ-Helexpo στη Θεσσαλονίκη, ο εμπορικός ακόλουθος του Ιράν ζήτησε από τις γυναίκες 100 τόνους πετιμέζι για εξαγωγές στη χώρα του, με προπληρωμένο μάλιστα το 50% της παραγγελίας. Δυστυχώς, τέτοια ποσότητα δεν υπήρχε…

Ζαχαροκάλαμο Πόντου“Κρατάμε τηλέφωνα από πιθανούς πελάτες σε περίπου 10 χώρες για εισαγωγές πετιμεζιού, μεταξύ των οποίων η Αγγλία, το Ισραήλ και η Πολωνία, αλλά δεν έχουμε υποδομή να αντεπεξέλθουμε. Χρειαζόμαστε περίπου 150.000 ευρώ για μια σωστή γραμμή παραγωγής. Ζητάμε εδώ και καιρό να μας ανοίξουν και να μας αφήσουν να λειτουργήσουμε το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, αλλά δεν είχαμε κάποια ανταπόκριση μέχρι στιγμής. Βέβαια, ευτυχώς, μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να έχουμε συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για να μιλήσουμε μαζί του για τις δυνατότητες που έχει αυτή η καλλιέργεια” σημειώνει η Αναστασία Αμανατίδου, η οποία προσθέτει ότι, έστω με τα πεπερασμένα μέσα της, η “Γενισέα” κατάφερε πρόσφατα να εξάγει 2 τόνους πετιμεζιού στην Ελβετία.

Η υψηλή διατροφική αξία του προϊόντος τους, λέει, έχει πλέον πιστοποιηθεί και από αναλύσεις. “Αφού παράξαμε την πρώτη παραγωγή, τη στείλαμε και κάναμε αναλύσεις σε πολλά πανεπιστήμια και στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Το Χαροκόπειο μέχρι σήμερα είναι δίπλα μας, με τον καθηγητή Βάιο Καθαράνο, ο οποίος μας είχε πει από την αρχή: ‘δεν έχετε κανένα δικαίωμα να σταματήσετε, αυτό το προϊόν πρέπει να μπει ξανά στο ελληνικό τραπέζι’. Σκεφτείτε ότι η ζάχαρη έχει γλυκαιμικό δείκτη 115, ενώ το πετιμέζι που παράγουμε μόνο 42, λιγότερο κι από το μέλι, όπως προέκυψε από τις αναλύσεις. Έχει ακόμη υψηλό σίδηρο και πολυφαινόλες, όπως επιβεβαιώθηκε από το ΑΠΘ, το ΕΘΙΑΓΕ, το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Μπενάκειο”.

Το πετιμέζι υπάρχει μεν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά εισάγεται αποκλειστικά από τις ΗΠΑ, λέει η κ Αμανατίδου κα προσθέτει: “Πιστεύουμε πως έχουμε ξεκινήσει δυναμικά, το προϊόν μας παράγεται 100% παραδοσιακά και αυτό θα είναι και η δύναμη μας για να καταφέρουμε να το εντάξουμε ως μια νέα καλλιέργεια σε κάποιο πρόγραμμα. Μέχρι στιγμής βάζουμε χρήματα από την τσέπη μας”.

“Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχει. Πρέπει να αφήσουμε μια προίκα στα παιδιά μας”

Και δεν αποθαρρύνεστε ποτέ από κάτι που απαιτεί τόσο χρόνο και κόπο χωρίς να αποδίδει αντίστοιχα έσοδα, δεν σκεφτήκατε ποτέ να τα παρατήσετε; ρωτήσαμε την κ. Αμανατίδου. “Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχει. Πρέπει να αφήσουμε μια προίκα στα παιδιά μας και στην περιοχή μας. Εδώ μιλάμε για ένα σπάνιο προϊόν, που στην Ευρώπη, το αντίστοιχό του, πωλείται 50 ευρώ το λίτρο, ενώ προέρχεται από ένα υβρίδιο και δεν έχει την ίδια γεύση. Μπορούμε να σταματήσουμε να καλλιεργούμε τόσο καλαμπόκι και αντί για πέντε στρέμματα καλαμπόκι π.χ., να βάλουμε ένα στρέμμα ζαχαροκάλαμο. Είναι μια καλλιέργεια που δεν χρειάζεται λιπάσματα ή ραντίσματα. Το μόνο που θέλει είναι χειρονακτική εργασία. Άρα, πέρα από όλα τα άλλα, προσφέρει και πολλά μεροκάματα” καταλήγει.

Παλαιότερα, το φθινόπωρο, στις περιοχές όπου καλλιεργούνταν το ζαχαροκάλαμο στηνόταν γιορτή που κρατούσε όλη νύχτα. Καζάνια όπου έβραζε αργά και μοσχοβολούσε το πετιμέζι στήνονταν το ένα δίπλα στο άλλο και ξεκινούσε το “γλυκό” πανηγύρι… Η καλλιέργεια, μαζί με τις γιορτές που τη συνόδευαν, χάθηκε στον χρόνο, αλλά η επιμονή πέντε γυναικών, που “δεν θα σταματήσουν μέχρι να πετύχει”, τη φέρνουν ξανά στο προσκήνιο…

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΑΕ Αλεξάνδρειας: Τριπλή και δυναμική μεταγραφική ενίσχυση για την ΑΕ Αλεξάνδρειας

Τριπλή μεταγραφική ενίσχυση για την ΑΕ Αλεξάνδρειας Τρεις παίκτες με αρκετή εμπειρία απέκτησε η ΑΕ Αλεξάνδρειας. Πρόκειται για τους Δημήτρη Σκλιοπίδη από τον Διαγόρα Σεβαστής, Δημήτρη Δημητρίου από τον Διαγόρα Σεβαστής, και τον Νέστορα Κωτσιόπουλο από την Πύδνα Κίτρους.

O 33χρόνος (13/05/1984) μέσος Δημήτρης Σκλιοπίδης έχει αγωνιστεί σε Πιερικό, Αγροτικό Αστέρα, Καβάλα, Πανθρακικό, Ιωνικό και τη φετινή σεζόν στον Διαγόρα Σεβαστής.

ΑΕ Αλ1Ο 29χρονος (16/11/1988) αμυντικός Δημήτρης Δημητρίου  έχει αγωνιστεί σε Πόντιοι Κατερίνης, Εθνικός Κατερίνης, Πιερικός, Φωκικός, ΑΕ Ερμιονίδας, Αχιλλέας Νεοκαισάρειας, Πύδνα Κίτρους, και τη φετινή σεζόν στο Διαγόρα Σεβαστής.

Ο 26χρονος (10/2/1991) αμυντικός Νέστορας Κωτσιόπουλος έχει αγωνιστεί σε Πιερικό, Βατανιακό, Λάρισα, και τα δυο τελευταία χρόνια στην Πύδνα Κίτρους.

Η Διοίκηση της ΑΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ καλωσορίζει στις τάξεις της τους τρεις νέους παίκτες και τους εύχεται μια χρονιά με υγεία και γεμάτη επιτυχίες.

 

Χαλκιδική: Τραγικό θάνατο βρήκε 42χρονος ιδιοκτήτης σιδηρουργείου

Τραγικό θάνατο βρήκε το απόγευμα, στην επιχείρησή του, 42χρονος ιδιοκτήτης σιδηρουργείου στην Πορταριά Χαλκιδικής.

Ο άτυχος άντρας μετέφερε σιδερένια κατασκευή με γερανό, όταν το μηχάνημα απασφάλισε, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί από την κατασκευή και να χάσει τη ζωή του.

Ο 42χρονος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Μ. Αλέξανδρος Τρικάλων: Συνεχίζουν στα πράσινα “Γκόγκιτς”- Ποτουρίδης

Ο Μέγας Αλέξανδρος Τρικάλων ανακοινώνει τη συνέχιση της συνεργασίας με δυο απο τους βασικούς συντελεστές της περσινής επιτυχημένης χρονιάς.

Ο Γιώργος Κίτσας, πρώτος σκόρερ της προηγούμενης περιόδου και ο έμπειρος μέσος Ποτουρίδης Γιώργος θα προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στην ομάδα μας στο δύσκολο και απαιτητικό πρωτάθλημα της Γ Εθνικής.

 

Μέχρι την Πέμπτη 20/7, η μερική ή ολική ανάκληση προτιμήσεων στα μηχανογραφικά

Έληξε σήμερα η προθεσμία υποβολής μηχανογραφικών δελτίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εντός καθοριζόμενου χρονικού διαστήματος, επιτρέπεται μόνο η μερική ή ολική ανάκληση της δήλωσης προτιμήσεων.

Έτσι, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων όρισε προθεσμία ως και την Πέμπτη 20 Ιουλίου, μέσα στην οποία υποψήφιοι που υπέβαλαν εμπρόθεσμα το μηχανογραφικό τους δελτίο, μπορούν να προχωρήσουν σε μερική ή ολική ανάκληση προτιμήσεων.

Όσοι υποψήφιοι θέλουν να ανακαλέσουν προτιμήσεις τους (μερικώς ή ολικώς), θα πρέπει να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση https://exams-delpref.it.minedu.gov.gr και μέσω της διαθέσιμης εφαρμογής, μπορούν μόνο να διαγράψουν κάποια ή κάποιες από τις προτιμήσεις τους ή και όλες.

Από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι οι υποψήφιοι δεν θα μπορούν να αλλάξουν τη σειρά των προτιμήσεων, ούτε να προσθέσουν νέες προτιμήσεις. Μετά την διαγραφή κάποιας προτίμησης, οι υποψήφιοι θα πρέπει να οριστικοποιήσουν εκ νέου το μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο διατηρεί τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου, αλλά με νεότερη ημερομηνία.

Επισημαίνεται ότι η προθεσμία είναι οριστική, και μετά την παρέλευσή της δεν θα γίνει δεκτή καμία αλλαγή στα μηχανογραφικά δελτία, αφού η εφαρμογή θα «κλειδώσει» και θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων.

Όπως ενημέρωσε το υπουργείο, οι υποψήφιοι που έχουν ήδη οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους, από την επόμενη εβδομάδα θα έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, μόνο για να βλέπουν την οριστικοποιημένη μορφή του μηχανογραφικού δελτίου, με αναγεγραμμένο τον αριθμό πρωτοκόλλου.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ