«Βρισκόμαστε απέναντι σε μια πραγματικότητα την οποία πολλοί κάνουν ότι δεν υπάρχει.
Όμως τα κολλέγια είναι ήδη εδώ, διαχειρίζονται πακτωλούς χρημάτων και παρέχουν πτυχία χωρίς κανέναν κρατικό έλεγχο που οδηγούν σε πλήρως κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό καταφέραμε με την έως τώρα ισοπεδωτική και στείρα άρνηση. Διότι ουσιαστικά εκχωρήσαμε το σύνολο της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε φορείς εκτός Ελλάδας». Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς υποστήριξε από το βήμα του κοινοβουλίου τις νέες ρυθμίσεις που εισάγει η κυβέρνηση για τη δυνατότητα λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων για πρώτη φορά στην πατρίδα μας.
Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, η μέχρι σήμερα προβληματική κατάσταση έχει διαμορφωθεί για δύο βασικούς λόγους. Αφενός διότι η Ελλάδα ως χώρα-μέλος της ΕΕ οφείλει να τηρεί τους ενωσιακούς κανόνες, με αποτέλεσμα να συρθούμε ερήμην μας στην αναγκαστική αναγνώριση των σπουδών που παρέχονται από τα κολλέγια, ανεξαρτήτως του τόπου φοίτησης. Αφετέρου, αντί να αναγνωριστούν έγκαιρα οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονταν με την ίδρυση και λειτουργία των κολλεγίων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση της λειτουργίας τους με ταυτόχρονη διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου για τις παρεχόμενες σπουδές, «κρυφτήκαμε πίσω από το Σύνταγμα και τον κρατισμό μιας άλλης περιόδου» και ακολουθήθηκε μια στείρα, αντιδραστική και φοβική άρνηση της πραγματικότητας, με αποτέλεσμα πλέον να βρεθούμε εκτός εποχής.
«Πολιτική στρουθοκάμηλου από την αντιπολίτευση»
Ο κ. Μαντάς καυτηρίασε επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης που επιμένουν να συνεχιστεί η ίδια αποτυχημένη προσέγγιση της πλήρους άρνησης, χαρακτηρίζοντας την πολιτικού τους στάση «αδιέξοδη» και «πολιτική του στρουθοκάμηλου, που κάνουν ότι δεν υπάρχουν σήμερα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα και εθελοτυφλούν απέναντι στα 33 κολλέγια και τους 32 χιλιάδες σπουδαστές που φοιτούν σε αυτά». Παράλληλα τόνισε ότι η επιλογή της κυβερνητικής παράταξης είναι διαμετρικά αντίθετη, επιλέγοντας τη ρύθμιση μέσα από όρους και κανόνες, τη θέσπιση αυστηρού πλαισίου λειτουργίας, την ενίσχυση της θεσμικής εποπτείας του κράτους και τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου σπουδών, επιστημονικότητας, ελέγχου και λογοδοσίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «με μια φράση φροντίζουμε ώστε το κράτος μας να ασκήσει κυριαρχικό και καθολικό έλεγχο σε ολόκληρη τη τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Κλείνοντας ο κ. Μαντάς σημείωσε ότι η συζήτηση που πραγματοποιείται αδικεί το υπόλοιπο 70% των άρθρων του νομοσχεδίου, το οποίο αφορά στις μεγάλες βελτιώσεις που πραγματοποιούνται στη λειτουργία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, τονίζοντας ότι στο πρώτο δημιουργούνται νέες σχολές και νέα τμήματα, αυξάνεται ο αριθμός των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού, ενισχύεται η χρηματοδότησή του και βελτιώνονται οι υποδομές του, ενώ στο δεύτερο αναβαθμίζεται η διοικητική του αυτοτέλεια και αξιοποιούνται καλύτερα οι δυνατότητες και η προοπτική του.