«Με το σημερινό νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, για πρώτη φορά στην πατρίδα μας, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία, οι μαθητές, οι σπουδαστές, οι Έλληνες της Αμερικής και της Αυστραλίας, οι φοιτητές μας στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, οι επαγγελματίες που βρίσκονται εκτός Ελλάδας, αποκτούν επιτέλους τη δυνατότητα να ασκήσουν εύκολα και με όλες τις θεσμικές διασφαλίσεις το απόλυτο δημοκρατικό τους δικαίωμα, το δικαίωμα της ψήφου.
Και αυτό αποτελεί μια εθνική κατάκτηση ιστορικής σημασίας».
Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς υποστήριξε από το βήμα του κοινοβουλίου τη θέσπιση της δυνατότητας επιστολικής ψήφου που εισηγείται η κυβέρνηση ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου, αλλά και στο πλαίσιο της χορήγησης κάθε δυνατής διευκόλυνσης προς τους ψηφοφόρους ώστε να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται το φαινόμενο της αποχής.
Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, η επιστολική ψήφος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού, προόδου και διεύρυνσης της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας, το οποίο γίνεται με σαφήνεια προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής κανονικότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «επιτέλους σήμερα η Ελλάδα γίνεται περισσότερο Ευρώπη». Θύμισε μάλιστα ότι από την πρώτη στιγμή οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας έχουν κινηθεί προς τη χορήγηση διευκολύνσεων προς τους ψηφοφόρους, αρχικά θεμελιώνοντας την ψήφο των αποδήμων, στη συνέχεια καταργώντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια που είχαν τεθεί και σήμερα πλέον θεσπίζοντας την επιστολική ψήφο, τόσο για όσους βρίσκονται εκτός Ελλάδας, όσο και για τους ψηφοφόρους εντός της χώρας που θα το επιλέξουν. Χαρακτήρισε επίσης το νομοσχέδιο μια αναγκαιότητα η οποία δεν φέρει ιδεολογικά χαρακτηριστικά της μίας ή της άλλης παράταξης, αλλά αντίθετα στηρίζει με θεσμικό τρόπο τη συνολική εκλογική διαδικασία, ζητώντας παράλληλα την υπερψήφιση της τροπολογίας που προβλέπει και για τις εθνικές εκλογές την επιστολική ψήφο.
Ο κ. Μαντάς στάθηκε επίσης στις αιτιάσεις όσων κομμάτων της αντιπολίτευσης επιλέγουν να καταψηφίσουν, χαρακτηρίζοντας τις θέσεις τους ως φοβικές και χωρίς ουσιαστικά ερείσματα, ενώ σημείωσε ότι οι αντιδράσεις εγείρονται καθαρά για μικροπολιτικούς λόγους και λόγους αντιδραστικότητας απέναντι στην κυβέρνηση. Τόνισε επίσης ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ καλά μελετημένο και ώριμο, έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζονται οι συνταγματικές αρχές της αμεσότητας, της καθολικότητας και της μυστικότητας της ψήφου, ενώ σημείωσε ότι σε συνδυασμό με την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων που επίσης για πρώτη φορά θεσμοθετείται και θα πραγματοποιηθεί σε εκλογικά ουδέτερο χρόνο μετά τις ευρωεκλογές, προστατεύεται καλύτερα και αποκτά μεγαλύτερη ακρίβεια και τάξη ολόκληρη η εκλογική διαδικασία.