Π. Μαντάς για αλλαγές σε Ποινικό Κώδικα: Μονόδρομος η πάταξη του εγκλήματος

Τη διαμόρφωση ενός «ορθότερου», «δικαιότερου» και «αποτελεσματικότερου» νομικού οπλοστασίου κατά της εγκληματικότητας ανέδειξε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

 

Όπως τόνισε ο κ. Μαντάς, «η πάταξη του εγκλήματος αποτελεί μονόδρομο για εμάς, εφόσον αποζητούμε να ζούμε σε μια σύγχρονη, δημοκρατική και δίκαιη χώρα, όπου οι νόμοι και το κράτος δικαίου τηρούνται και εφαρμόζονται ανελλιπώς». Κατά τον μεσσήνιο βουλευτή, οι τροποποιήσεις που εισάγει η κυβέρνηση ανταποκρίνονται σε ένα διαχρονικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για «μείωση της εγκληματικότητας» και «πιο αντιπροσωπευτική απόδοση της Δικαιοσύνης», σημειώνοντας ότι οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις γίνονται για τα ειδεχθή εγκλήματα και τα εγκλήματα μεγάλης ποινικής απαξίας, όπως η εσχάτη προδοσία, οι ανθρωποκτονίες, οι ομαδικοί βιασμοί και οι θανατηφόρες ληστείες, εγκλήματα δηλαδή που καταστρέφουν ζωές και διαλύουν οικογένειες και για τα οποία πρέπει να εξαντλείται κάθε αυστηρότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, με το νέο νομοσχέδιο αυστηροποιούνται οι ποινές για πρόκληση βαριών σωματικών βλαβών, καθώς και περιπτώσεων όπου υπάρχει σκοπός για πρόκληση αναπηρίας ή μόνιμη παραμόρφωση του θύματος, ενώ γίνονται δυσκολότερες οι προϋποθέσεις για απόλυση υπό όρους από τα σωφρονιστικά ιδρύματα, έτσι ώστε οι χρόνοι παραμονής να είναι επαρκείς. Σύμφωνα πάντα με τον βουλευτή, «με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα επίσης εκσυγχρονίζεται το θεσμικό μας πλαίσιο απέναντι σε εγκλήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την κλιματική κρίση», ανάγκη που έγινε ιδιαίτερα εμφανής μετά την τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές στην Β. Εύβοια, ενώ εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις για την προστασία της γενετήσιας ελευθερίας και αξιοπρέπειας, καθώς και ρυθμίσεις που δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία στην ανάδειξη και τιμωρία εγκλημάτων κατά ανηλίκων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως οι πολίτες τρίτων χωρών και τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης.

Κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής Μεσσηνίας στάθηκε στη λεκτική επίθεση που δέχθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ολλανδέζα δημοσιογράφο, σημειώνοντας ότι αποτελεί «ευθεία αμφισβήτηση του κράτους δικαίου της πατρίδας μας και της δημοκρατικότητας των θεσμών μας», ενώ ξεκαθάρισε ότι «οι ελληνικές θάλασσες έχουν σύνορα» από τα οποία «η Ελλάδα δικαιούται να απαγορεύει την παράνομη διέλευση», καθώς και ότι θα πρέπει «να αποφεύγεται η άκριτη και ανιστόρητη υιοθέτηση της τουρκικής προπαγάνδας».

Προηγούμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα Κοτόπουλου 2021
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κινήματος Αλλαγής