Π. Κουκουλόπουλος: «Σε λάθος κατεύθυνση η πυξίδα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής»

Στοχευμένες απαντήσεις στους ισχυρισμούς του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, έδωσε ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά τη δευτερολογία του στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Επερώτησης για την ελληνική οικονομία. 

Αντικρούοντας τις αποσπασματικές αναφορές του κ. Χατζηδάκη για τις δημοσκοπήσεις, καυτηρίασε ότι «τις διαβάζετε επιλεκτικάπαραγνωρίζοντας ποιοτικά στοιχεία τους. Εάν, λοιπόν, συμφωνούν σε κάτι οι δημοσκοπήσεις τους τελευταίους έξι μήνες, είναι ότι υπό την πίεση των οικονομικών προβλημάτων με αιχμή την ακρίβεια, όλο και περισσότεροι πολίτες –σχεδόν διπλάσιοι εν συγκρίσει με πριν ένα χρόνο- έχουν την αίσθηση ότι τα πράγματα στην οικονομία δεν πηγαίνουν καλά. Αυτό αποτελεί κεντρικό ζήτημα, που θα έπρεπε να σας απασχολεί».

 «Το καλοκαίρι, στο πρώτο Νομοσχέδιό σας περί υλοποίησης μέρους του οικονομικού σας προγράμματος, είχαμε καταψηφίσει, εγείροντας εμπεριστατωμένη κριτική βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, η οποία –δυστυχώς για τη Χώρα– επιβεβαιώνεται από την κριτική του οίκου αξιολόγησης Moody’s πρόσφατα», υπενθύμισε, συμπληρώνοντας πως «το σημερινό περιβάλλον στην ελληνική οικονομία δεν έχει καμία σχέση με εκείνο του καλοκαιριού. Όλα τα δεδομένα που εκθέσαμε σήμερα –και ο Πρόεδρος και εμείς– είναι όλα στοιχεία διεθνών οργανισμώνούτε εικασίες ούτε υποκειμενικές μας εκτιμήσεις».

Περαιτέρω, καταλόγισε ως ατόπημα του Υπουργού όσα ανέφερε για την επίσημη επίσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, μαζί με τέσσερις συναρμόδιους Βουλευτές. «Δεν νοείται να εμπλέκετε στην πολιτική αντιπαράθεση την ΤτΕ.  Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα θεσμικό. Σε αντίθεση με εσάς, εμείς δεν μπερδεύουμε τους θεσμικούς ρόλουςΣεβόμενοι το ρόλο της ΤτΕ και γνωρίζοντας τη θεσμική μας αποστολή, πραγματοποιήσαμε μια δίωρη, επίσημη, ειλικρινή συζήτηση, είχαμε συγκεκριμένα ερωτήματα και λάβαμε συγκεκριμένες απαντήσεις», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών κατέθεσε στα Πρακτικά «πίνακα της Eurostat, στον οποίο αποτυπώνεται ο λόγος ακαθάριστης αποταμίευσης προς ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα για το 2022, δηλαδή προκύπτει ότι είμαστε η μόνη Χώρα στην Ε.Ε. με αρνητικό πρόσημο! Ακριβώς λόγω της δυσπραγίας της κοινωνίας, αποσύρθηκαν περισσότερα χρήματα από όσα κατατέθηκαν. Αυτό δεν συνέβη σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

Εξειδικευμένη απάντηση έδωσε, τέλος, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας πως «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ο.Ο.Σ.Α., αλλά και προηγουμένως το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, “έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου” για την κλειστή στρόφιγγα ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κάνετε κάτι γι’ αυτό; Εσείς πιστεύετε ότι είναι μόνο για τις μεγάλες εταιρείες ο τραπεζικός δανεισμός;».

Στο πέρας της τοποθέτησής του, στηλίτευσε ότι «το συμπέρασμα είναι ένα: ουσιαστικά σας ενοχλεί η κριτική. Εμείς θα συνεχίσουμε, όμως, να την ασκούμε, με υπευθυνότητατεκμηρίωση και προτάσεις, γιατί αξιακά επιδιώκουμε να είμαστε εδώ η φωνή των πολιτών».

Προηγούμενο άρθροΠρωτοβουλία για το Παιδί: «Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια της εφηβικής παραβατικότητας»
Επόμενο άρθροΠροχωρά η προμήθεια των 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk για τις Ένοπλες Δυνάμεις – Υπεγράφη επιστολή προσφοράς και αποδοχής από την Ελλάδα