Την έναρξη της 19ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων κήρυξε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και η Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elisa Ferreira, ενώ παραχώρησαν και κοινή συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες.
Στην 19η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων συμμετέχουν περισσότερα από 12.000 κυρίως αυτοδιοικητικά στελέχη από όλη την ΕΕ, ενώ οι ομιλητές είναι περισσότεροι από 1.000 στις 300 εκδηλώσεις που διοργανώνονται.
«Οι αριθμοί αυτοί αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση των Περιφερειών και των Δήμων να συνεργαστούμε, ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση και να εργαστούμε από κοινού για την ανάκαμψη της Ευρώπης», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών τόνισε ότι είναι αναγκαία η διασφάλιση της συνέχειας της Πολιτικής Συνοχής, για να επιτευχθεί η ανάκαμψη, όπως είναι αναγκαία και η συνεργασία ανάμεσα στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, θέση την οποία υποστήριξε θερμά και η κ. Ferreira.
Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «οι ευρωπαϊκοί πόροι που διατίθενται στη νέα προγραμματική περίοδο για την ανάκαμψη της Ευρώπης συνιστούν ένα ιστορικό πακέτο στήριξης ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών τις οποίες δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και θα συνεισφέρουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και συνεπώς στην ανάκαμψη της Ευρώπης.
Αυτή είναι η απτή απόδειξη της αλληλεγγύης στην ΕΕ. Στο δεύτερο Βαρόμετρο των Περιφερειών και των Δήμων της ΕΕ 2021, που θα παρουσιάσουμε στην έναρξη της συνόδου της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, εξετάζονται οι επιπτώσεις της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο σε όλη την ΕΕ. Τα στοιχεία προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση των Περιφερειών και των Δήμων, τα οικονομικά των οποίων έχουν πληγεί σημαντικά. Το 2020 η πανδημία αύξησε το κόστος των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών κατά 125 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν τα έσοδά τους κατά 55 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτό το κενό 180 δισ. ευρώ μπορεί να οδηγήσει σε περιστολή των δημόσιων υπηρεσιών, εκτός εάν χορηγηθούν επειγόντως περισσότερα χρήματα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την υποστήριξη τοπικών έργων και προγραμμάτων. Η δεύτερη αιτία ανησυχίας και το μείζον πρόβλημα στα σχέδια ανάκαμψης της ΕΕ μέχρι τώρα είναι ότι στην πλειοψηφία τους οι εθνικές κυβερνήσεις δεν συνεργάζονται με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, για την κατάρτιση των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το Βαρόμετρο δείχνει ότι είναι λίγες οι εθνικές κυβερνήσεις, που συνεργάστηκαν με περιφερειακές και τοπικές αρχές πριν υποβάλουν τα αιτήματά τους για χρηματοδότηση από την ΕΕ.
Είναι αναγκαίο αυτή η στρέβλωση να αντιμετωπιστεί και να γίνουν σεβαστά από τις εθνικές κυβερνήσεις τα επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια των Περιφερειών και των Δήμων για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ευρωπαϊκή Ένωση, Εθνικές Κυβερνήσεις, Περιφέρειες και Δήμοι, οφείλουμε να προχωρήσουμε μαζί για να ξεπεράσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε λόγω και της κλιματικής κρίσης σε οικονομία, υγεία, κοινωνία και περιβάλλον, στην καθημερινότητα όλων των Ευρωπαίων πολιτών.
Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε μαζί ένα καλύτερο, δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για τους Ευρωπαίους πολίτες, δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα πολίτη μόνο του, κανέναν πολίτη πίσω, καμιά περιοχή της Ευρώπης μόνη της καμιά περιοχή της Ευρώπης πίσω. Σημείο – κλειδί για τη συνοχή της ΕΕ είναι η αλληλεγγύη σε όλα τα επίπεδα».
Η κ. Ferreira από την πλευρά της τόνισε ότι «η πολιτική συνοχής ήταν μία από τις πολλές απαντήσεις της ΕΕ στην πανδημία και τώρα που βαίνουμε σε μια κανονικότητα, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της ανάκαμψης. Αυτό είναι το σύνθημα της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Δήμων, καθώς έχει να κάνει με τη φιλοσοφία της πολιτικής συνοχής για να αποφύγουμε μια κοινότητα δύο ταχυτήτων και τον κατακερματισμό και τις ανισότητες των ευρωπαϊκών τοπικών κοινωνιών».
Η Επίτροπος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης, εξαίροντας το ρόλο της Αυτοδιοίκησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. «Επενδύσαμε και κινητοποιήσαμε με τα προγράμματα ΕΣΠΑ πάνω από 20 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τώρα ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για την ανάκαμψη, να αφαιρέσουμε τα κράνη του πυροσβέστη και να εφοδιαστούμε για την ανάκαμψη. Οι νέες πολιτικές στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ, όπως το React-EU με 50 δισ. ευρώ και επιπροσθέτως τα συμπληρωματικά ποσά από το Next Generation, είναι τα εργαλεία μας σ’ αυτή την προσπάθεια για μια μακροπρόθεσμη ανάκαμψη.
Όμως η ανάκαμψη δεν εξαρτάται μόνο από την πολιτική της Κομισιόν, αλλά θα πρέπει τα κράτη μέλη της ΕΕ να κάνουν βέλτιστη χρήση όλων των πόρων και θα πρέπει σε τοπικό επίπεδο να ληφθούν πολιτικές πιο έξυπνες. Αυτό σχετίζεται με την πολιτική συνοχής και τον ενεργό ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων. Το Βαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών αναφέρει ότι το 69% των πολιτών εμπιστεύεται και εγκρίνει την πολιτική συνοχής», υπογράμμισε η κ. Ferreira.
Η κ. Ferreira ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για τη στενή συνεργασία τους σε καθημερινή μάλιστα βάση