Ουκρανία: Το Κίεβο θα ζητήσει να αποκλειστεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ουκρανία πρόκειται να ζητήσει σήμερα την αποπομπή της Ρωσίας από τη θέση του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε χθες, Κυριακή, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Αύριο (Δευτέρα) θα εκφράσουμε επισήμως τη θέση μας. Έχουμε ένα πολύ απλό ερώτημα: η Ρωσία έχει άραγε το δικαίωμα να παραμένει μόνιμο μέλος του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι στον ΟΗΕ;», είπε μιλώντας αργά τη νύχτα των Χριστουγέννων στη διάρκεια ενός εθνικού τηλεμαραθώνιου.

«Έχουμε μια απάντηση πειστική και με επιχειρήματα: όχι, δεν το έχει».

Ο Κουλέμπα υπογράμμισε πως το ζήτημα της μόνιμης έδρας της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ -μόνιμα μέλη είναι επίσης οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα- συζητείται ήδη στους διπλωματικούς κύκλους.

Διευκρίνιζοντας πως το ζήτημα αυτό δεν έχει ακόμη αναφερθεί στις συνεντεύξεις Τύπου και στις δημόσιες δηλώσεις ηγετών κρατών και κυβερνήσεων, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας υποστήριξε πως «σε ένα κατώτερο επίπεδο, οι άνθρωποι θέτουν ήδη το ζήτημα τι θα πρέπει να γίνει με τη Ρωσία ώστε να μην αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροLife – Δανάη Δραγωνέα: «Το Νησί της Βροχής» ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και τη συνάντηση με τις πρώτες Ελληνίδες φεμινίστριες
Επόμενο άρθροΔ. Κουτσούμπας: Αγωνιστική αισιοδοξία και ελπίδα για το αύριο, να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων με ισχυρό ΚΚΕ σε όλες τις μάχες