Ουκρανία: Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία για κρατήσεις και εκτελέσεις αμάχων στην περιφέρεια του Χαρκόβου

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό για αυθαίρετες κρατήσεις και εκτελέσεις αμάχων στην πόλη Βοβτσάνσκ στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, όπου η Ρωσία έχει εξαπολύσει επίθεση εδώ και μια εβδομάδα.

«Οι Ρώσοι στρατιωτικοί, οι οποίοι προσπαθούν να αποκτήσουν ερείσματα στην πόλη, δεν επιτρέπουν στους κατοίκους να απομακρυνθούν: άρχισαν να απάγουν ανθρώπους», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Telegram ο υπουργός Εσωτερικών Ιγκόρ Κλιμένκο, επικαλούμενος «επιχειρησιακές πληροφορίες».

Ο Κλιμένκο δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν πληροφορίες για «πρώτες εκτελέσεις δια τυφεκισμού αμάχων» Ουκρανών από τον ρωσικό στρατό.

«Κάτοικος του Βοβτσάνσκ προσπάθησε να διαφύγει με τα πόδια, αρνούμενος να ακολουθήσει τις εντολές των εισβολέων. Οι Ρώσοι τον σκότωσαν», σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ουκρανική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για «εγκλήματα πολέμου».

Το AFP δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις κατηγορίες αυτές από ανεξάρτητη πηγή. Η Ρωσία δεν έχει αντιδράσει προς το παρόν στις δηλώσεις αυτές.

Ο ρωσικός στρατός έχει κατηγορηθεί για πολλές τεκμηριωμένες φρικαλεότητες στην Ουκρανία, ιδίως την σφαγή αμάχων στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις στην αρχή της εισβολής τους. Η Μόσχα αρνείται τα εγκλήματα αυτά, λέγοντας ότι πρόκειται για σκηνοθετημένες ενέργειες, παρά τις πολλές μαρτυρίες, ενδείξεις και αποδείξεις που εμπλέκουν τους Ρώσους στρατιωτικούς.

Η Ρωσία κατηγορείται επίσης για την εξαναγκαστική μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στο έδαφός της, έγκλημα για το οποίο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του προέδρου της Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΓ. Γεραπετρίτης για Βόρεια Μακεδονία: Παραχωρήσεις στα θεμελιώδη δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές
Επόμενο άρθροΓια την χρήση του όρου ‘Μακεδονία’ από την νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας – Γράφει ο Δρ. Σίμος Ανδρονίδης