Το σώμα του Γεβγκέν Σμπορομίρσκι τρέμει τόσο πολύ που ο άνδρας δεν καταφέρνει καν να κρατήσει το τσιγάρο στα χείλη του, κοιτάζοντας το σπίτι του να καίγεται, μετά τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις στα βόρεια του Κιέβου.
Οι εκρήξεις συνεχίζονται, τόσο ισχυρές που οι γείτονές του κρύβονται για να προφυλαχθούν πίσω από τους ξύλινους φράχτες των αυλών. Αλλά ο Γεβγκέν, σε κατάσταση σοκ, παραμένει στη μέση του δρόμου.
«Πήγαινα να ανοίξω το ψυγείο για να πάρω αυγά. Μετά, ένα δυνατό μπουμ, το ψυγείο έπεσε πάνω μου, μετά έπεσε όλο το σπίτι», είπε κλαίγοντας ο 49χρονος άνδρας. Το λυκόσκυλό του γάβγιζε και έκανε κύκλους στην αυλή όσο το σπίτι καιγόταν και από μακριά ακουγόταν ο αχός της μάχης.
Καθώς ο καπνός πυκνώνει ολοένα, οι γείτονες του φωνάζουν να καλυφθεί και ο Γεβγκέν αρχίζει να τρέχει, μετά πέφτει στα γόνατα. «Η ζωή μου όλη χάθηκε. Η γυναίκα μου κατάφερε να βγει από το παράθυρο και ευχαριστώ τον Θεό που τα παιδιά είχαν φύγει δέκα λεπτά νωρίτερα. Αυτό το πράγμα έπεσε στο δωμάτιό τους», εξήγησε.
Νεκροταφείο αρμάτων
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που μπήκε ήδη στη δεύτερη εβδομάδα, σημαδεύεται πλέον από ολοένα και φονικότερες επιθέσεις, κατά τα φαινόμενα χωρίς καμία διάκριση, ακόμη και εναντίον κατοικημένων ζωνών, όπως η κωμόπολη Ιρπίν, όπου ζει ο Γεβγκέν.
Πυκνός μαύρος καπνός υψώνεται από τα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου, καθώς συνεχίστηκαν σχεδόν αδιάκοπα οι ρωσικοί βομβαρδισμοί. Οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι και σαστισμένοι.
Ο ρωσικός στρατός θα δυσκολευτεί να καταλάβει το Ιρπίν, επειδή η Ουκρανία έλαβε μια ριζοσπαστική απόφαση: ανατίναξε τις γέφυρες στη δυτική πλευρά του Κιέβου.
Σύμφωνα με τους κατοίκους του Ιρπίν, τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή τα ρωσικά άρματα κατέστρεψαν μια αποθήκη που ανήκε στην αμερικανική εταιρεία καλλυντικών Mary Kay.
«Δεν ξέρω τι κάνουν εκεί τα άρματα, αφού δεν μπορούν να περάσουν τον ποταμό για να μπουν στο Κίεβο», παρατήρησε ο Βασίλ Πριχόντοκ, ένας φύλακας ασφαλείας. «Πυροβολούν κάτι, μετά οπισθοχωρούν. Ίσως προσπαθούν απλώς να μας φοβίσουν», πρόσθεσε ο 47χρονος άνδρας.
Η γειτονική πόλη Μπούτσα έγινε νεκροταφείο για τα ρωσικά τεθωρακισμένα που επιχειρούσαν να μπουν στην ουκρανική πρωτεύουσα, την περασμένη εβδομάδα. Ένας ολόκληρος δρόμος αυτής της έρημης και εν μέρει καταστραμμένης πόλης είναι γεμάτος με ό,τι απέμεινε από τα καμένα άρματα και άλλα οχήματα που φέρουν το χαρακτηριστικό διακριτικό «V». Το διακριτικό αυτό υπήρχε στο ρωσικό στρατιωτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες στα στρατιωτικά γυμνάσια που έκανε ο ρωσικός στρατός στη γειτονική Λευκορωσία, κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία.
«Θα επιβιώσουμε»
Στο κυριότερο σημείο ελέγχου μεταξύ της Μπούτσα και του Ιρπίν, τρεις άνδρες είναι γονατισμένοι στο έδαφος, με τα χέρια ψηλά, ενώ Ουκρανοί στρατιώτες τους σημαδεύουν με τα καλάσνικοφ στο στήθος.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες ψάχνουν σε δάση και χωράφια, αναζητώντας τους Ρώσους «σαμποτέρ» που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να διεισδύσουν στο Κίεβο με πολιτική περιβολή.
Σε απόσταση λίγων μέτρων, μερικοί ηλικιωμένοι στριμώχνονται σε ένα τοιχάκι για να καλυφθούν από τις οβίδες και τους πυραύλους. Πίσω τους, στο βάθος, διακρίνεται ό,τι απέμεινε από ένα καμένο, κατεστραμμένο σπίτι.
Ο Βίκτορ Πομπέντνι περπατάει σε έναν χωματόδρομο στη γειτονική πόλη Σταγιάνκα, κοιτάζοντας τον φλεγόμενο ουρανό και αναρωτιέται πότε θα υλοποιηθούν οι διεθνείς υποσχέσεις βοήθειας προς την Ουκρανία, ώστε και η δική του ζωή να γίνει πιο ασφαλής.
«Επέβαλαν τόσες κυρώσεις στη Ρωσία και τίποτα δεν λειτουργεί», είπε ο απόστρατος αξιωματικός του ναυτικού. «Πρέπει να πουν ότι αν δεν σταματήσει αυτός ο πόλεμος οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα μπουν για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό» πρόσθεσε, αποκαρδιωμένος.
Η Οξάνα Σουρίνοβα από την πλευρά της, πήρε την κατάσταση στα χέρια της. Η 52χρονη γυναίκα κουβαλάει πάντα ένα τουφέκι στη θέση του συνοδηγού, στο αυτοκίνητό της. «Πρέπει να υπερασπιστώ την πατρίδα μου», είπε. «Όλοι όσοι είμαστε ακόμη εδώ θα μείνουμε μέχρι τέλους και ελπίζω ότι θα επιβιώσουμε».
ΑΠΕ-ΜΠΕ