Ουκρανία: Ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ ζητεί η Γερμανία να προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με κύρια άρματα μάχης

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ κάλεσε τη Γερμανία να εφοδιάσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του με σύγχρονα κύρια άρματα μάχης, για τις βοηθήσει να αποκρούσουν την εισβολή της Ρωσίας.

 

Ο κ. Σμίχαλ είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως χρειάζεται αλλαγή φιλοσοφίας όσον αφορά τις παραδόσεις όπλων ενόψει της επίσκεψής του στο Βερολίνο το σαββατοκύριακο.

Το Κίεβο αναμένει από τις ΗΠΑ να του προμηθεύσουν άρματα μάχης Abrams και από τη Γερμανία Leopard 2 για να χρησιμοποιηθούν στα πεδία της μάχης, πρόσθεσε.

Η προμήθεια σύγχρονων κύριων αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) απευθείας από τη Γερμανία στην Ουκρανία παραμένει ταμπού για το Βερολίνο, καθώς οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφύλαξη οποιαδήποτε επέμβαση σε συρράξεις στο εξωτερικό.

Δεν έχουν παραδοθεί σύγχρονα κύρια άρματα μάχης στην Ουκρανία από κανένα άλλο κράτος-μέλος του NATO.

Ο κ. Σμίχαλ αναμένεται στο Βερολίνο αύριο Σάββατο. Θα τον υποδεχθεί ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μεθαύριο Κυριακή.

Θα είναι ο πλέον υψηλόβαθμος ουκρανός πολιτικός που θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα της Γερμανίας αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας αρχικά δίσταζε να προμηθεύσει τον στρατό της Ουκρανίας, αλλά κατόπιν έστειλε στο Κίεβο αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά και συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων.

Ο κ. Σμίχαλ εξήρε την απόφαση του Βερολίνου να μεταβάλει την πολιτική του και να στέλνει πλέον όχι μόνο εξοπλισμό προστασίας, όπως κράνη και αλεξίσφαιρα, αλλά σύγχρονα, εξελιγμένα όπλα, όμως τόνισε πως οι δυνάμεις του Κιέβου χρειάζονται περισσότερα οπλικά συστήματα και μέσα το συντομότερο δυνατόν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταφέρεται, με ασυνήθιστη σφοδρότητα, εναντίον του «εξτρεμισμού» του Ντόναλντ Τραμπ και των οπαδών του
Επόμενο άρθροΕπενδυτικά σχέδια ύψους 3,93 δισ. ευρώ έχουν υποβληθεί στο δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0»