Ουκρανία: Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς καταδικάζει την «απειλητική» κατάσταση που διαμορφώνει το «πολύ ιμπεριαλιστικό όραμα» της Ρωσίας

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέκρινε έντονα τη Ρωσία για την επίθεση που εξαπέλυσε στην Ουκρανία εξαιτίας του «πολύ ιμπεριαλιστικού οράματος» της ηγεσίας της, επιμένοντας στο ότι πρέπει να ειπωθεί καθαρά ότι η Μόσχα αποπειράται να καταλάβει εδάφη μέσω του πολέμου.

«Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να το δεχθούμε αυτό», υπογράμμισε ο κ. Σολτς χθες Τρίτη απευθυνόμενος στους παριστάμενους σε εκδήλωση την οποία οργάνωσε στο Ντίσελντορφ η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD στο κρατιδιακό κοινοβούλιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

«Αυτή είναι όντως σοβαρή και πολύ, πάρα πολύ απειλητική κατάσταση», πρόσθεσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος, κρίνοντας σωστό η Δύση να συνεχίσει την επιβολή αποτελεσματικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας και να σχηματίσει ενιαίο μέτωπο.

Τόνισε ακόμη ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μοιάζει να παρέβλεψε το γεγονός πως οι Ουκρανοί θέλουν να έχουν τη δική τους χώρα και να λογάριασε ότι ο ρωσικός στρατός δεν θα συναντούσε τόσο σφοδρή αντίσταση. «Οι Ρωσόφωνοι Ουκρανοί αντιστέκονται επίσης στην εισβολή», επέμεινε ο κ. Σολτς.

Υπενθύμισε πως έχει συζητήσει με τον κ. Πούτιν αρκετές φορές και ότι γνωρίζει πως είναι επικεντρωμένος στα γεωπολιτικά ζητήματα. Χαρακτήρισε την προσέγγιση του ρώσου ηγέτη λαθεμένη και προειδοποίησε ότι η εμμονή στα ιστορικά σύνορα μπορεί να οδηγήσει στο ξέσπασμα πολύ ευρύτερου πολέμου στην Ευρώπη.

Τα επιτεύγματα από τη σκοπιά της ασφάλειας τις τελευταίες δεκαετίες συμπεριέλαβαν την κατοχύρωση της ακεραιότητας και του απαραβίαστου των συνόρων στην Ευρώπη, τόνισε ο κ. Σολτς, προσθέτοντας πως αυτό κατέστη εφικτό με αποφάσεις που πάρθηκαν από κοινού με τη Ρωσία. Κάλεσε να αποκατασταθεί η συναίνεση όσον αφορά το ότι τα σύνορα δεν μπορούν να μεταβάλλονται διά της βίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΌλο και περισσότεροι γάμοι στη χώρα μας οδηγούνται σε διαζύγιο, σύμφωνα με έρευνα
Επόμενο άρθροΟυκρανία: Στον ΟΗΕ, η Ρωσία κατηγορείται πως προκαλεί «παγκόσμια επισιτιστική κρίση»