Η Σλοβακία διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη πως δεν αποκλείει το να στείλει στην Ουκρανία ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα S-300, αλλά υπό τον όρο πως θα παραλάβει αντίστοιχα για την αντικατάστασή τους, ώστε να μην τρωθεί η άμυνα του NATO.
«Συζητήσαμε με τις ΗΠΑ, με την Ουκρανία και άλλους συμμάχους την πιθανότητα ανάπτυξης, ή αποστολής όλων των συστημάτων S-300 που διαθέτουμε στους Ουκρανούς», δήλωσε στον Τύπο ο σλοβάκος υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ.
«Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε, αμέσως μόλις θα έχουμε (λύση για) την αναγκαία αντικατάστασή τους», πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος εκφράστηκε έχοντας στο πλευρό του τον αμερικανό ομόλογό του, τον Λόιντ Όστιν, στην Μπρατισλάβα.
Η αποστολή του «μοναδικού στρατηγικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας που έχουμε στη Σλοβακία» θα δημιουργούσε «κενό ασφαλείας στο NATO», εξήγησε.
Όμως, «εάν βρισκόμασταν σε μια κατάσταση που θα είχαμε προσήκουσα αντικατάσταση, ή εάν είχαμε εγγυημένη δυνατότητα (αντιαεροπορικής άμυνας) για ένα ορισμένο διάστημα, τότε θα ήμασταν διατεθειμένοι να συζητήσουμε για το μέλλον των συστημάτων S-300», πρόσθεσε.
Ο κ. Όστιν επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συζητήσεις για το θέμα, αλλά δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν έχει να κάνει καμία ανακοίνωση προς το παρόν.
«Αυτά είναι πράγματα για τα οποία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους συμμάχους μας και, ασφαλώς, δεν είναι μόνο αμερικανικό πρόβλημα. Είναι πρόβλημα του NATO», είπε.
Νωρίτερα χθες ο κ. Ναντ αναγνώρισε ότι η Σλοβακία είναι εξαρτημένη από τη Ρωσία για τη συντήρηση και τον ανεφοδιασμό των S-300.
«Διερωτώμαι πώς μπορούμε να συντηρήσουμε, να εκσυγχρονίσουμε, να προμηθευτούμε ανταλλακτικά και άλλα είδη όταν η μόνη χώρα που μπορεί να το κάνει είναι επιτιθέμενη και κάθε συνεργασία με τη χώρα αυτή είναι αδύνατη;», είπε ο σλοβάκος υπουργός έχοντας στο πλάι του τον σλοβένο ομόλογό του.
«Η Σλοβακία πρέπει να απαλλαγεί το ταχύτερο από αυτή την εξάρτηση από τη Ρωσία», συμπλήρωσε. Το σύστημα S-300 θεωρείται αποτελεσματικό για την προστασία εγκαταστάσεων στρατηγικής σημασίας από αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
ΑΠΕ-ΜΠΕ