Ουκρανία: Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θέτει τέλος στην ισχύ δύο συμφωνιών με την Ρωσία στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας

Η Ουκρανία «σε σχέση με την στρατιωτική επίθεση» που δέχθηκε από την Ρωσία ανακοίνωσε ότι θέτει τέλος στην ισχύ δύο συμφωνιών που είχε υπογράψει με την Ρωσία στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας, ανακοίνωσε η Κρατική επιθεώρηση ελέγχου πυρηνικών της Ουκρανίας.

Τερματίζεται η ισχύς των δυο ακόλουθων διεθνών συμφωνιών:

α) Η Συμφωνία περί συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου προστασίας του περιβάλλοντος και πυρηνικής ασφάλειας της Ουκρανίας και της Ομοσπονδιακής εποπτικής αρχής της Ρωσίας για την πυρηνική και ραδιενεργό ασφάλεια (υπογράφηκε στην Βιέννη στις 19 Σεπτεμβρίου του 1996),

β)Η Συμφωνία μεταξύ της Κρατικής επιθεώρησης ελέγχου πυρηνικών της Ουκρανίας και της Ομοσπονδιακής εποπτικής αρχής της Ρωσίας για την πυρηνική και ραδιενεργό ασφάλεια, για την ανταλλαγή πληροφοριών και την συνεργασία στον τομέα της ρύθμισης κανόνων ασφαλείας κατά την αξιοποίηση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς ( υπογράφηκε στην Μόσχα  στις 14 Αυγούστου του 2002).

Την ημέρα της έναρξης του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ουκρανία διέκοψε όλες τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ρωσία.

Ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων στον κόσμο έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αναφέρεται στην εισήγηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Όπως επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες, εξαιτίας της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, έχουν ανακύψει προβλήματα και στον τομέα της πυρηνικής διπλωματίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Novayagazeta.eu
Προηγούμενο άρθροΤελετή ορκωμοσίας νέων ανθυπολοχαγών τάξης 2022 ορκωμοσίας νέων ανθυπολοχαγών
Επόμενο άρθροΣαν σήμερα 28 Ιουνίου – Σημαντικά γεγονότα