Όταν ευημερούν οι αριθμοί… – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Ανάπτυξη ελαφρά κάτω του 1,5%, προβλέπει για το 2017 το ΙΟΒΕ. Αναλυτικότερα, σημαντικότερη συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ είναι αυτή των εξαγωγών, αγαθών και υπηρεσιών, λόγω του ευνοϊκού διεθνούς περιβάλλοντος και της βελτίωσης της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Για άλλο ένα έτος, αναιμική είναι η συμβολή των επενδύσεων (κυρίως από μεταβολές στα αποθέματα, όχι σε πάγια). Παράλληλα, προβλέπει ανάπτυξη το 2018 στην περιοχή του 2%, ενδεχομένως ελαφρά μεγαλύτερη. Βασικός ωθητικός παράγοντας αναμένεται να είναι νέα διεύρυνση των εξαγωγών κατά 7%. Έπονται σε συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ οι επενδύσεις, από επιτάχυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ),  σε εξωστρεφείς τομείς (μεταποιητικούς, τουρισμό) και σε αποκρατικοποιήσεις.

Ακολουθεί η κατανάλωση των νοικοκυριών, λόγω κάμψης ανεργίας, λιγότερων νέων δημοσιονομικών μέτρων.  Στην έρευνά του ο ΙΟΒΕ, αναφέρεται επίσης ότι σε τροχιά επίτευξης των στόχων του τρίτου Προγράμματος κινείται ο προϋπολογισμός του 2017, από συγκράτηση δαπανών. Καταγράφεται υστέρηση στόχου εσόδων Τακτικού Προϋπολογισμού στην περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, καθώς οι εισπράξεις φόρων υπολείπονται του στόχου, παρά τα μέτρα του Ιουλίου 2016 – Ιανουαρίου 2017.

Επιδίωξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018, με αλλαγές στην απόδοση των δημοσιονομικών μέτρων στο Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού του 2018. Μικρότερη αύξηση εσόδων από άμεσους φόρους μεγαλύτερο πλεόνασμα στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης. Το υψηλότερο πλεόνασμα προγραμματίζεται να επιτευχθεί με περαιτέρω περιορισμό των πληρωμών συντάξεων και λοιπών δαπανών κατά 833 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα προβλέπεται θα προέλθουν από αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και ρυθμίσεις παλαιών οφειλών κατά 490 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το ΙΟΒΕ προβλέπει συνέχιση κάμψης ανεργίας στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κυρίως λόγω αύξησης της απασχόλησης σε εξωστρεφείς μεταποιητικούς κλάδους, στον Τουρισμό και το Λιανικό Εμπόριο, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση ανέρχεται σταθερά. Ηπιότερη θετική επίδραση του δημόσιου τομέα. Οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ, είναι αισιόδοξες, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και όταν οι ευημερούν αριθμοί, οι άνθρωποι δυστυχούν…

Προηγούμενο άρθροΆγνοια ή ηλιθιότητα; – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΜήνυμα του Δημάρχου Αλεξάνδρειας, Παναγιώτη Γκυρίνη για την επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης της Αλεξάνδρειας
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ