Οσονούπω «λευκός καπνός» για τον νέο πρόεδρο – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ιανουάριος 2015. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ψηφίσει πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014 κι έχει οδηγήσει τη χώρα σε αναγκαστικές εκλογές, τις οποίες κερδίζει.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Πρώτη του πράξη να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συμφωνεί σε όλα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και ουσιαστικά αναμένονται μόνο οι ανακοινώσεις. Μα στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται χαμός από τις αντιδράσεις. Κυρίως από την ομάδα  του Λαφαζάνη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου μα και κάποιους προεδρικούς. Έτσι εγκαταλείπεται σύξυλος ο Αβραμόπουλος κι ο Τσίπρας επικοινωνεί με τον Κώστα Καραμανλή. Του προτείνει να είναι εκείνος ο νέος πρόεδρος. Ήξερε ότι αν ο Καραμανλής δεχόταν θα δημιουργούσε σοβαρό ρήγμα στη Νέα Δημοκρατία. Κομμάτι της οποίας τον είχε στηρίξει άλλωστε στον δρόμο των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015.

Ο Καραμανλής αρνείται κι ο Τσίπρας τον ρωτά αν σκέφτεται κάποιο πρόσωπο. «Προκόπης Παυλόπουλος», λέει ο Καραμανλής. Όπερ και εγένετο.

Ιανουάριος 2020, νύχτα Παρασκευής προς Σάββατο 11 Ιανουαρίου.  Τα φώτα στο Προεδρικό Μέγαρο είναι αναμμένα. Δουλεύει τέτοια ώρα ο κύριος πρόεδρος; Φυσικά και δουλεύει. Συζητά με στενούς συνεργάτες του και δυο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τις εξελίξεις αναφορικά με την εκλογή νέου προέδρου. Τα τηλέφωνα πού και πού παίρνουν φωτιά και παριστάμενος ορκίζεται ότι στην ανοικτή ακρόαση ακούγεται η φωνή του Αλέξη Τσίπρα…

Λίγο μετά, φαίνεται ότι ο κύβος ερρίφθη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να εκπληρωθεί η επιθυμία του να εκλεγεί πάλι Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας. Όλες οι μάχες του παρασκηνίου που έδωσε απέβησαν άκαρπες. Βλέπετε, οι συμβολισμοί του παλιού που εκφράζει κι η Πολιτεία του δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εχέγγυα για την νέα Ελλάδα που οραματίζεται ο Μητσοτάκης και μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Λίγο πριν τα ξημερώματα λοιπόν, αποφασίζεται να στείλει μήνυμα ότι … επιθυμεί να είναι πάλι υποψήφιος…

Προφανώς, τώρα θα έχει ατέλειωτο χρόνο να κυνηγά τον Μινώταυρο του … νεοφιλελευθερισμού στην ίδια γλώσσα με την κομμουνιστική ή μη Αριστερά. Χώρια ότι θα μπορεί κάθε δεκάλεπτο να στέλνει αυστηρές προειδοποιήσεις όπου δει…

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ομού μετά του Χρήστου Σαρτζετάκη θα είναι οι μοναδικοί πρόεδροι της χώρας που έμειναν στο αξίωμα μόνο μια θητεία. Κι αυτό σε έναν θεσμό που σχεδόν είναι διακοσμητικός δεν είναι αξιοπερίεργο. Τόσο ο ένας όσο κι ο άλλος έγιναν ακόμη και γελοιογραφίες… Άρα, υπάρχει εξήγηση…

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, λοιπόν, δεν θα είναι πάλι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κι ήδη μετρά αντίστροφα ο χρόνος για να βγει ο «λευκός καπνός» για τον επόμενο πρόεδρο.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σχεδιάσει να κάνει τη δημοσιοποίηση του σχεδίου αμέσως μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου που ήδη έχει τεθεί σε διαβούλευση.

Απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος πρόεδρος θα διαθέτει χαρακτηριστικά «Νίκου Αλιβιζάτου», χωρίς ν’ αποκλείεται και μια αμιγής πολιτική προσωπικότητα.  Υπενθυμίζουμε ότι ο Νίκος Αλιβιζάτος ήταν ο εκλεκτός του ΠαΣοΚ το 2015, ενώ δεν υπάρχουν ρήγματα στις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχο προφίλ διαθέτει κι ο Λουκάς Παπαδήμος αλλά και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλης Σκουρής.

Η βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η επιλογή του για την προεδρία να τύχει ευρύτερων συναινέσεων. Κι ίσως η δημοσιοποίηση του εκλογικού νόμου που προηγήθηκε της ανακοίνωσης του υποψηφίου προέδρου, να διευκολύνει την Φώφη Γεννηματά! Η οποία αφού απέρριψε τον εκλογικό νόμο δεν μπορεί αν εμφανίζεται συνεχώς αρνητική σε κάθε τι. Ούτε έτσι, θα μπορεί κάποιος να την κατηγορεί για σύμπλευση με τη Νέα Δημοκρατία αφού δεν θα έχει ψηφίσει τον εκλογικό νόμο.

Τώρα, σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να σταθμίσει τη στάση του εκ νέου. Είτε θα προτείνει υποψήφιο όπως, επί παραδείγματι, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, είτε θα μπορούσε να σταθμίσει μια πρόταση Μητσοτάκη που θα είχε αναφορές στον χώρο της Αριστεράς. Όσο για μια πιθανή υποψηφιότητα Βενιζέλου, δεν χρειάζεται καν σκέψη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα την στηρίξει αφού μαζί του έχει έρθει σε ουκ ολίγες μετωπικές συγκρούσεις και μάλιστα τον είχε «κρεμάσει» στα μανταλάκια για την υπόθεση Novartis.

Για όλα αυτά… κοντός ψαλμός αλληλούια….