Ορατός ο κίνδυνος για νέα «στάση» πληρωμών – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Την αδυναμία καταβολής των υποχρεώσεων προς τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αποτυπώνει η   εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που εκπόνησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).  

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Αναλυτικότερα, 1 στις 5 επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις το επόμενο διάστημα. Όλοι οι δείκτες οικονομικού κλίματος καταγράφουν σοβαρή μείωση δείχνοντας πως μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η κατάσταση των μικρών και πολύ επιχειρήσεων έχει επιδεινωθεί δραματικά, θέτοντας σε κίνδυνο την βιωσιμότητα τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι  1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή περίπου 200.000, εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ 1 στις 2 αναμένει περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης.

Στην έρευνα καταγράφεται και η πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ειδικότερα, 8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν πως η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης τους επιδεινώθηκε δηλώνοντας πως ο τζίρος τους μειώθηκε κατά μέσο όρο σε ποσοστό 46,4%.

Επίσης, 8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν πως μειώθηκε η ρευστότητα τους ενώ 1 στις 4 δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τον ΟΑΕΕ.  Μία στις 5 επιχειρήσεις δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, 1 στις 4 πως έχει καθυστερημένες οφειλές προς προμηθευτές και επιχειρήσεις ενέργειας ενώ 1 στις 5 ότι έχει απλήρωτους τηλεφωνίας και ύδρευσης. Ακόμη 1 στις 6 επιχειρήσεις  που απασχολούν προσωπικό προχώρησαν σε μείωση των θέσεων απασχόλησης με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους χάθηκαν 117.000 θέσεις απασχόλησης.