Η πρόσφατη τοποθέτηση Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο αλλά στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, εντοπίστηκε από τα ΜΜΕ κυρίως στα όσα είπε για άστοχες δηλώσεις υπουργών που πρέπει να αποφεύγονται.
Πρέπει να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό, πριν μιλήσουμε, ανέφερε. Φυσικά όλων η σκέψη πήγε στον περιβόητο Αυγενάκη (ίδια περίπτωση με τον Μηταράκη, γιατί άραγε πρέπει να είναι μονίμως υπουργός;) αλλά και τον εσαεί λαλίστατο Άδωνι. Ο πρώτος εντελώς ανενδοίαστα συνέδεσε την τοπική ψήφο για τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τις ροές των κρατικών αποζημιώσεων για τους πλημμυροπαθείς και ο δεύτερος την επιλογή για τον Δήμαρχο Χαλανδρίου με την απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Η αλήθεια είναι ότι η ουσία όσων είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν σωστή, αλλά τα πράγματα πρέπει να λέγονται στον κατάλληλο χρόνο. Θα μπορούσε επί παραδείγματι, όταν ήταν υπουργός Ανάπτυξης, να πληροφορήσει τους δημότες Χαλανδρίου, ότι ο κομμουνιστής Δήμαρχος δεν απορροφά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, λόγω ιδεοληψίας. Έτσι θα βοηθούσε περισσότερο την εκλογική του περιφέρεια.
Μάλιστα, οι δηλώσεις των δυο, έγιναν αντικείμενο των πολιτικών αναλυτών –κυρίως των επιδερμικών της τηλεόρασης- που ισχυρίστηκαν ότι η κυβέρνηση τιμωρήθηκε στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών επειδή επέδειξε αμετροέπεια και αλαζονεία.
Σ’ αυτή λοιπόν την επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη στάθηκε περισσότερο η ειδησεογραφία και κυρίως η επιδερμική τηλεόραση.
Όμως, δεν ήταν αυτή η κυρίαρχη γνώμη εξ όσων ανέφερε ο πρωθυπουργός. Κορυφαία επισήμανσή του ήταν όσα συμβαίνουν με την ακρίβεια. Η οποία είναι το πρώτο μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας και μάλλον θα είναι όλο τον χειμώνα. Βλέπετε, όντως η συνεχής αναταραχή της παγκόσμιας κοινότητας κι οι πόλεμοι δημιουργούν συνεχείς αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, αλλά δεν είναι κατανοητό το πώς ένα γιαούρτι ή ένα σαμπουάν της ίδιας εταιρείας κοστίζει ακριβότερα στη χώρα μας, απ’ ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Εξ ου κι ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα και στις μεγάλες πολυεθνικές, ότι αν νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι μπανανία , είναι βαθιά νυχτωμένες. Aν χρειαστεί να τα βάλουμε και με πολυεθνικούς κολοσσούς θα το κάνουμε (…) Κάντε λίγο υπομονή».
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αποστροφή του δεν είχε αποδέκτες μόνο τις πολυεθνικές. Είχε –και μάλιστα βασικό- τον υπουργό Ανάπτυξης , Κώστα Σκρέκα. Μπορεί να είναι λίγο καιρό στο υπουργείο του, μπορεί οι τιμές στα τρόφιμα και τα ποτά να τραβούν την ανηφόρα συνεχώς από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά ο νυν υπουργός δείχνει ότι δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει την πιθανότητα να γίνει μόνιμος ο πληθωρισμός. Ούτε δείχνει ότι μπορεί ν’ αντιμετωπίσει επαρκώς τους μηχανισμούς της κερδοσκοπίας.
Προσέξτε: Παράγοντες της αγοράς ισχυρίζονται ότι ο Κ. Σκρέκας άργησε να αντιληφθεί τι συμβαίνει, η αγορά έμεινε ανεξέλεγκτη όλο το καλοκαίρι, ενώ τώρα που ανακοίνωσε κάποια μέτρα, αυτά είναι σπασμωδικά και θα προσφέρουν ελάχιστα. Τι μπορεί να κάνει, ισχυρίζονται, μια μείωση 5% σε επιλεγμένα προϊόντα για έξι μήνες;
Εκεί λοιπόν εστίασε ο Μητσοτάκης. Στην μέχρι τώρα αναποτελεσματικότητα του υπουργείου Ανάπτυξης. Άλλωστε οι καταναλωτές έχουν χορτάσει από εκκλήσεις συγκράτησης των τιμών, την ίδια ώρα που αυτές τις γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους οι εμπλεκόμενοι, ακόμη κι οι λαϊκές αγορές! Άλλωστε με την άνοδο των τιμών ανέβηκαν παράλληλα και τα ποσοστά κέρδους.
Είναι πάγια η θέση μας, ότι η ανεπάρκεια δεν έχει θέση στον δημόσιο βίο, σε υπουργικούς θώκους και γενικά σε τομείς που επηρεάζουν την καθημερινότητα της κοινωνίας. Όπως είναι πάγια κι η θέση ότι όποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει τον πρωθυπουργό, μπορεί να ασχοληθεί με δικά του πράγματα, χωρίς να επιμένει να μας… σώσει.
Μακάρι λοιπόν, το πρώτο πρόσωπο που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στα λεγόμενά του, να σημαίνει πολλά περισσότερα στη μάχη εναντίον της ακρίβειας. Κι όποιος δεν μπορεί… Μηταράκης!