Τα τελευταία χρόνια, η Τεχνητή Νοημοσύνη γνωρίζει ιλιγγιώδη ανάπτυξη σε ποικίλους τομείς, καθιστώντας τις μηχανές ικανές να μαθαίνουν από την εμπειρία. Η Μηχανική Μάθηση είναι ο υποτομέας που διερευνά τη μελέτη και την κατασκευή αλγορίθμων που μπορούν να μαθαίνουν από τα δεδομένα και να κάνουν προβλέψεις σχετικά με αυτά. Ήδη από το 1959, ο Άρθουρ Σάμουελ την είχε ορίσει ως “Πεδίο μελέτης που δίνει στους υπολογιστές την ικανότητα να μαθαίνουν, χωρίς να έχουν ρητά προγραμματιστεί”.
Μια ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Machine learning: Όταν οι μηχανές μαθαίνουν, ο κόσμος αλλάζει!» θα διεξαχθεί ζωντανά μέσω Zoom τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, ώρα 7-9 μ.μ. από τον Σύλλογο «ΨηφίΔα» και το 11ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, με την ευγενική υποστήριξη του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης.
Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση θα είναι:
- Ο Ιωάννης Τσαμαρδίνος, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Κρήτης, JADBio, Gnosis Data Analysis, CEO, co-founder
- Η Παναγιώτα Ποϊράζη, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ), Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
- Ο Ιωάννης Κοπανάκης, Καθηγητής του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, co-founder Mentionlytics.com
Οι σημαντικοί καλεσμένοι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις εξελίξεις και τις προοπτικές στον τομέα της Μηχανικής Μάθησης, θα παρουσιάσουν ενδιαφέρουσες εφαρμογές και παραδείγματα και θα εξετάσουν τα οφέλη και τις επιπτώσεις της μηχανικής μάθησης για τους ανθρώπους. Η συζήτηση είναι ανοικτή στο κοινό και απευθύνεται σε όλους και όχι μόνο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Ο Σύλλογος «ΨηφίΔα» (www.psifida.gr) έχει ως σκοπό την Κατανόηση και την Προώθηση της Επιστήμης της Πληροφορικής και την Ψηφιακή Δημιουργικότητα.
Προκειμένου να παρακολουθήσετε τη συζήτηση μέσω Zoom είναι απαραίτητο να κάνετε εγγραφή στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZMlfu-vqz8iH9fviBMf_OcF3XklVOxXgrDe
Αμέσως μετά την εγγραφή σας θα λάβετε email που θα σας κοινοποιεί τον τρόπο της συμμετοχής σας στο στρογγυλό τραπέζι.
Θα γίνει επίσης μετάδοση στο κανάλι: https://www.youtube.com/c/ΣύλλογοςΨηφίΔα στο Youtube στο οποίο μπορείτε να κάνετε και εγγραφή προκειμένου να λαμβάνετε ειδοποίηση για επόμενες ζωντανές μεταδόσεις..
Για την υποβολή ερωτήσεων προς τους ομιλητές θα χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονική φόρμα που θα κοινοποιηθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
✔ Βιογραφικά συμμετεχόντων στην εκδήλωση:
Ο Ιωάννης Τσαμαρδίνος, Ph.D., είναι Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Κρήτης συνιδρυτής της εταιρίας JADBio, Gnosis Data Analysis ΙΚΕ, τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο κ. Καθ. Τσαμαρδίνος ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πρόγραμμα Νοημόνων Συστημάτων (Intelligent Systems Program) του Πανεπιστημίου του Pittsburgh το 2001 και κατόπιν εργάστηκε ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικής Πληροφορικής (Department of Biomedical Informatics) του Πανεπιστημίου του Vanderbilt, οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα.
Οι κύριες ερευνητικές κατευθύνσεις του είναι η Μηχανική Μάθηση, η Βιοπληροφορική και η Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο κ. Τσαμαρδίνος έχει πάνω από 130 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια και βιβλία, αρκετές διακρίσεις όπως το βραβείο καλύτερου λογισμικού της χρονιάς της NASA και το βραβείο Ευρωπαϊκής Αριστείας (ERC grant) και περίπου 10000 αναφορές του επιστημονικού τύπου στην δημοσιευμένη δουλειά του.
Η Παναγιώτα Ποϊράζη είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ), στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και επικεφαλής του εργαστηρίου Δενδρίτες (www.dendrites.gr). Έχει πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μεταπτυχιακό και διδακτορικό σε Βιοϊατρική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος ‘Αντζελες. Η ερευνά της επικεντρώνεται στη μοντελοποίηση νευρικών κυττάρων και κυκλωμάτων που εμπλέκονται σε πολύπλοκες εγκεφαλικές λειτουργίες όπως η μάθηση και η μνήμη, με στόχο την αποσαφήνιση του ρόλου των δενδριτών.
Χρησιμοποιεί επίσης πειραματικές μεθόδους σε ποντίκια και αναπτύσσει υπολογιστικά εργαλεία μηχανικής μάθησης εμπνεόμενα από τις προβλέψεις των μοντέλων της. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, όπως το EMBO Young Investigator, το βραβείο Wilhelm Bessel Research Award του ιδρύματος Humboldt, την υποτροφία EINSTEIN ενώ έχει χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας. Το 2017 εξελέγη μέλος του ΕΜΒΟ.
Ο Δρ. Ιωάννης Κοπανάκης είναι Καθηγητής τους τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάλυσης, Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού και συνιδρυτής της startup Mentionlytics.com, με ερευνητικά ενδιαφέροντα στον τομέα της ανάλυσης δεδομένων, διαχείρισης γνώσης και επιχειρηματικής ευφυΐας. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ κατέχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο από το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Ινστιτούτο Τεχνολογίας (UMIST).