Στ. Αραχωβίτης: “Ο Προϋπολογισμός για το Υπουργείο Αγροτ. Ανάπτυξης είναι ο πρώτος μνημονιακός Προϋπολογισμός, μετά τα μνημόνια”
Το ζήτημα των ημερών που υπερβαίνει και τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, είναι ένα ζήτημα ηθικής τάξης. Έχει να κάνει με την απόκρυψη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της μελέτης των επιστημόνων και συμβούλων του, κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα. Ο κ. Μητσοτάκης, ενώ είχε γνώση της μελέτης, όχι μόνο δεν έκανε τίποτα, αλλά είπε ψέματα ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, λοιδόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους και συνέχισε να πορεύεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ενώ οι νεκροί από την πανδημία φτάνουν ήδη τους 20.000. Πρόκειται για ένα τεράστιο ζήτημα ηθικής τάξης και σε κάθε άλλη χώρα, ο Πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί.
Με τα παραπάνω λόγια άνοιξε χθες, 16 Δεκεμβρίου, την ομιλία του στη συζήτηση του Προυπολογισμού για το 2022 ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης Στ. Αραχοβίτης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο “τσουνάμι” ακρίβειας και ανατιμήσεων σε ενέργεια και βασικά αγαθά.
“Ο κόσμος αγανακτεί γιατί βλέπει, εκτός από την αυξημένη τιμή της κιλοβατώρας, ότι έρχεται και η ρήτρα αναπροσαρμογής που αυξάνει το λογαριασμό κατά 150% επιπλέον. Εδώ διαλύετε ξεκάθαρα όχι μόνο τη μεσαία τάξη -έχετε διαλύσει ήδη τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοεισοδηματίες- αλλά απειλείτε και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Το κύμα ακρίβειας, όμως, επηρεάζει και τις τιμές των λιπασμάτων, των ζωοτροφών, της άρδευσης. Και είναι ξεκάθαρο ότι τα χωράφια δεν θα καλλιεργηθούν την επόμενη χρονιά, ενώ κοπάδια ήδη υποσιτίζονται και στο τέλος σφάζονται” υπογράμμισε ο βουλευτήσ
Και συμπλήρωσε: “Έχουμε έγκαιρα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης, αν δεν ληφθούν μέτρα. Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα, συζητήθηκε το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, ταυτόχρονα με τις άλλες δύο κρίσεις, δηλαδή την υγειονομική και την κρίση ακρίβειας, η παραγωγή τροφής έχει να αντιμετωπίσει και την έλλειψη εργατικών χεριών και την κλιματική κρίση. Είδαμε πρόωρους παγετούς, χαλαζοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, φωτιές, πλημμύρες και όλα αυτά στη χρονιά που φεύγει. Και πώς αντιμετωπίζει όλα αυτά η Κυβέρνηση της ΝΔ; Με ιδεοληψίες, με αδιαφορία και με περικοπές”.
Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, μαζί με τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της εγχώριας μεταποίησης. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα, αλλά και επενδυτική δραστηριότητα, και μάλιστα όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Γι΄αυτό είναι σημαντική και απαραίτητη η στήριξή του, λόγω της επισιτιστικής ασφάλειας. “Αυτός είναι και ο λόγος που εκφραζόμαστε με τόσο μεγάλη αγωνία και γι’ αυτό καταθέτουμε συνεχώς προτάσεις” σχολίασε ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά τον Προϋπολογισμό, τόνισε: “Οι πιστώσεις από τον τακτικό Προϋπολογισμό για το Υπουργείο Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι μειωμένες κατά 289 εκατ. ευρώ, από 476 εκατ. πέρσι, στα 187 εκατ. φέτος, ενώ τα ανώτατα όρια συνολικών δαπανών του τακτικού Προϋπολογισμού είναι μειωμένα κατά 109 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το Υπουργείο γράφει για το 2022 μόλις 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ξέρουμε ότι ακόμη και για αυτά, δεν έχει γίνει ανάλογη προετοιμασία και είναι αμφίβολη η απορρόφησή τους”.
Ένα άλλο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον, είναι το έλλειμμα του ΕΛΕΓΕΠ, τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί. Φέτος είναι λιγότερο κατά 107 εκατ. ευρώ, γεγονος που οφείλεται στη χρηστή διαχείριση που είχε γίνει επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην πρωτογενή παραγωγή, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
“Εφόσον όμως συρρικνώνεται ο Προϋπολογισμός και δεν ενισχύεται από πουθενά αλλού, προφανώς δεν προβλέπονται άλλες δαπάνες στήριξης των αγροτών. Δηλαδή, ο Προϋπολογισμός για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ο πρώτος μνημονιακός Προϋπολογισμός, μετά τα μνημόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα!” δήλωσε ο κ. Αραχωβίτης.
Κλείνοντας την Ομιλία του, ο βουλευτής έκανε αναφορά στη Μάνη και τη δήλωση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος περί “μετατροπής της σε περιβαλλοντικό παράδεισο”: “Το θράσος περισσεύει, όταν μάλιστα ξέρουμε ότι η ανικανότητα της Κυβέρνησης οδήγησε την Μάνη σε μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές και οικονομικές καταστροφές από τις φωτιές. Γεμίζει διαρκώς ανεμογεννήτριες καθώς κατήργησε την προστατευτική διάταξη που είχε εισάγει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την οπτική επαφή από τους παραδοσιακούς οικισμούς”.
Για να παρακολουθήσετε το βίντεο της Ομιλίας, συνδεθείτε εδώ: