Ομιλία του βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Προγραμματισμός των εργασιών της Υποεπιτροπής».
Καταρχάς, όπως λέγαμε και στην προηγούμενη Υποπιτροπή,χρειαζόταν αυτή η επιτροπή των Ορεινών και ημιορεινών περιοχών, γιατί είναι περιοχές οι οποίες είναι παραμελημένες με ιδιαίτερα προβλήματα.
Και εκείνο που πρέπει να σταχυολογήσουμε και να δούμε είναι ότι όλες οι ορεινές περιοχές δεν μπαίνουν στην ίδια μοίρα. Παίζει ρόλο το μικροκλίμα της περιοχής, παίζει ρόλο το έδαφος, η μορφολογία γενικότερα του εδάφους, η χιλιομετρική απόσταση από το πλησιέστερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο, οι οροσειρές που υπάρχουν, αν υπάρχουν δασικές εκτάσεις αν δεν υπάρχουν, αν υπάρχει αν υπάρχει ένας υδροφόρος ορίζοντας ή όχι. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά συνθέτουν κάτι το ιδιαίτερο σε κάθε περιοχή οπότε δεν μπορούμε apriori ότι όλες τις περιοχές να τις δούμε με το ίδιο βλέμμα να το πω έτσι απλά, στο ίδιο μήκος κύματος.
Από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρχει μία επαφή εκ του σύνεγγυς με την τοπική αυτοδιοίκηση και με τους ντόπιους θα λέγαμε είτε αυτοί θα εκφραστούν μέσα από την κοινότητά τους, είτε από κάποιους συνεταιρισμούς που έχουν ή κάποιες άλλες ομάδες παραγωγών ακόμη και από πολιτιστικούς ή ποδοσφαιρικούς συλλόγους, είναι σημαντικό.
Που θα πρέπει να εστιάσουμε. Θα πρέπει να εστιάσουμε κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί και σ’ αυτές τις περιοχές θα μας πει αναλυτικά και θα πρέπει, πάνω από όλα, να δώσουμε μία βαρύτητα στα τοπικά προϊόντα ή τα αγροτικά ή τα κτηνοτροφικά. Γιατί το λέω αυτό; Με βάση το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Ανάπτυξης που «τρέχει» είναι το λεγόμενο Αγροδιατροφή, δηλαδή,«Από το αγρόκτημα στο πιάτο», όπου ανάλογα με τις δράσεις που θα γίνουν από παραγωγούς είτε κτηνοτρόφους είτε αγρότες, θα υπάρχει μια επιδότηση που θα αγγίζει ακόμη και το 70% και το 80% αρκεί να υπάρχει μία προοπτική και ένας στόχος, να υπάρχει ένα εξαγωγικό πρόσημο.
Άρα, λοιπόν, εκεί θα πρέπει να υπάρχει μια ενημέρωση στους κατοίκους, γιατί μπήκαμε στο 2024, και δυστυχώς, θα πρέπει να εκπονηθούν κάποιες μελέτες να γίνουν κάποιες έρευνες και είναι μια ευκαιρία γι’ αυτούς τους ανθρώπους να τους δώσουμε κίνητρα εχέγγυα για να μπορέσουν να μείνουν στον τόπο τους αλλά να έχουν και τη χαρά της δημιουργίας αλλά και να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οικονομικά.
Οι μικρές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής που ανήκουν στα κατά τόπους επιμελητήρια. Δυστυχώς, πληρώνουν πολλά έξοδα προκειμένου να είναι στο ΓΕΜΗ, άρα θα ήταν πολύ καλό να επικοινωνήσουμε αν θέλετε και με τα επιμελητήρια της περιφέρειας αλλά και με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, δηλαδή και με το προεδρείο θα ήταν καλό να κληθεί στην Επιτροπή Περιφερειών όσοι τουλάχιστον νομοί της Ελλάδος έχουν ορεινούς όγκους που έχουν όλοι πάνω σε αυτό.
Άρα, θα ήταν καλό να ακούσουμε και τα Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια, γιατί γνωρίζουν τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχουν οι επιχειρήσεις που είναι μέσα στο Μητρώο και θα μπορέσουν ενδεχομένως, να μας πουν και την άποψή τους, τα προβλήματα, τα οποία βιώνουν και τι μπορεί να γίνει;
Πάντως, οι ορεινές περιοχές χρήζουν μιας ιδιαίτερης μεταχείρισης, διότι και η πρόσβαση σε αυτές, όπως είπαν και οι συνάδελφοι προλαλήσαντες είναι πάρα πολύ δύσκολη. Κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά μέσω των προγραμμάτων που μπορούν να γίνουν κυρίως του αγροτουρισμού, διότι οι άνθρωποι αυτοί μόνο, έτσι, μπορούν να προσελκύσουν κόσμο, αλλά και κάποια μνημεία της περιοχής είτε είναι σε θρησκευτικό είτε σε αγροτικό είτε σε γενικότερα Τουρισμό Ιστορίας.
Θα δούμε τι μπορεί να γίνει, εκεί, σε συνεργασία αν θέλετε και με το Υπουργείο Πολιτισμού, δηλαδή αυτό που συζητούσαμε για το πώς ο πολιτισμός μπορεί να βοηθήσει στην Περιφερειακή Αποκέντρωση και στο λεγόμενο Επιτελικό Κράτος που οραματίζεται η κάθε Κυβέρνηση, όπως και η τωρινή, να μας πουν πώς μπορεί να γίνει ανάδειξη των μνημείων είτε αρχαιοελληνικά μνημεία είτε τα μοναστήρια της ευρύτερης περιοχής.
Το θέμα είναι, να κληθούν άτομα από την περιοχή, από τα χωριά που είναι σε ορεινές περιοχές, να μας τα πουν, να τους ακούσουμε, να αφουγκραστούμε τα προβλήματά τους, να βρούμε έναν κώδικα επικοινωνίας όσο το δυνατόν πιο ευέλικτο, για να αφήσουμε και εμείς στη συγκεκριμένη Υποεπιτροπή ένα αποτύπωμα, όπου οι άνθρωποι αυτοί τουλάχιστον αν δεν τα επιλύσουν, να μας τα γνωστοποιήσουν, αλλά να δουν και από μέρους μας, έναν σχεδιασμό που κι εμείς θα έχουμε τη θέληση μέσα από το Κοινοβούλιο, να μπορέσουμε να τα προωθήσουμε να ιεραρχήσουμε σωστά, να τα κατανοήσουμε πάνω απ’ όλα.
Φυσικά, απέναντι σε αυτό το τουριστικό προϊόν, μέσω μιας ανάδειξης της περιοχής,μπορεί να έρθει με ποικίλους τρόπους και εκεί, μπορεί να κληθεί, βέβαια, και το Υπουργείο Τουρισμού που μπορεί να συνδράμει τα μάλα σε αυτό, για να μπορέσουν οι ορεινές περιοχές με τους εναπομείναντες κατοίκους, τα τελευταία χρόνια είναι λίγοι εκεί. Να δει τη νεολαία, η οποία, βέβαια, φεύγει για ευνόητους λόγους, να δούμε εν πάση περιπτώσει, τι μπορούμε να κάνουμε σε θέματα οδοποιίας, συγκοινωνιακό δίκτυο, τους μικρούς συνεταιρισμούς να τους βοηθήσουμε, κάποιες μικρές επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές ή αγροτικές, πολιτιστικούς ποδοσφαιρικούς αθλητικούς γενικότερα συλλόγους, για να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να αισθανθούν και τη χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς από μέρους τους και ότι η πολιτεία, τους αγκαλιάζει και δεν τους ξεχνάει.
Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.