Ομιλία Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών,

Θέμα ημερήσιας διάταξης το υψηλό κόστος μετακίνησης των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων στα νησιά του Αιγαίου.

Καταρχάς, κύριε Πρόεδρε, βλέπω ότι η πρόταση που κάνατε, στην Επιτροπή, είναι σημαντική, αν θέλουμε να έχουμε πραγματικά μια περιφερειακή αποκέντρωση και στον χώρο του αθλητισμού.

Λοιπόν,πρέπει να γίνει, αν θέλουμε πραγματικά να κρατήσουμε τη νεολαία στα νησιά, και κυρίως στα ερασιτεχνικά Σωματεία –εδώ, τα επαγγελματικά δε μπορούν να ανταποκριθούν, πολύ περισσότερο που μιλάμε για ερασιτεχνικό αθλητισμό στα νησιά.

Κάποια στιγμή, όταν έκανα παλαιότερα κάποιες παρουσιάσεις σε κάποια αθλήματα και έρχονταν ομάδες από τα νησιά, έπρεπε να συγκεντρωθούν χρήματα από τους γονείς και να δαπανήσουν. Το είπαν και οι προλαλήσαντες, πολύ ορθά. Δεν είναι μόνο το χρήμα, είναι και ο χρόνος.

Βέβαια, όλα τα νησιά έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες και πρέπει να τα δούμε διεξοδικά αυτά, με κάποιους πίνακες.

Όμως και αυτό που έχετε πει, κύριε Πρόεδρε, ότι θα πρέπει, εκτός από το να σταχυολογήσουμε κάποια προβλήματα, να υπάρχει και το Υπουργείο και η Γενική Γραμματεία. Πρέπει να γνωρίζουν επακριβώς τα έξοδα – όσο αυτό είναι δυνατόν- προκειμένου να υπάρχει μία δίκαιη κατανομή κονδυλίων. Είναι αδήριτη ανάγκη.

Μπορεί να αργήσαμε, αλλά πραγματικά συγχαρητήρια και σε εσάς, προσωπικά, για αυτή την πρόταση που κάνατε, διότι αισθάνονται παραμελημένοι οι νεολαίοι -και όχι μόνο. Έτσι αισθάνονται και οι κάτοικοι πολλών νησιών και, κυρίως, νησιών απόμακρων καταμεσής στο πέλαγος. Τους δέρνει η αλμύρα της θάλασσας. Και αν δεν έχουν και έναν αθλητισμό, ένα ομαδικό πνεύμα σε ερασιτεχνικό Σωματείο, ώστε να βάλουν κάποια θεμέλια, τότε τα παιδιά δεν θα μάθουν ούτε για το ευ αγωνίζεσθαι και πραγματικά θα αισθάνονται ως παραμελημένα από τη μάνα Ελλάδα.

Αλλά, από κει και πέρα, θα πρέπει να υπάρχει μία χρηματοδότηση πάση θυσία, προκειμένου και μετακινήσεις να γίνονται, αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις να υπάρχουν,από τις οποίες πολλές έχουν προβλήματα στα νησιά. Είναι πολλά.

Ας ξεκινήσουμε,όμως, από τις μετακινήσεις -τουλάχιστον από τις ενδονησιακές μετακινήσεις- για να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε κάποιες υποχρεώσεις.

Πραγματικά, θα λάμψει το πρόσωπο αυτών των παιδιών και των προπονητών και των γονέων, διότι θα ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, να μάθουν να αγωνίζονται. Τους δίνει μια χαρά, τους δίνει μια ασχολία και τους κάνει ισότιμους -θα λέγαμενα χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας- κατοίκους αυτής της χώρας.

Εν κατακλείδι, είναι πολύ σημαντική πρόταση.

Υπάρχουν κι άλλα πολλά προβλήματα. Αργήσαμε -είναι αλήθεια.

Όμως, εγώ χαιρετίζω την πρόταση, κύριε Πρόεδρε. Είναι πάρα πολύ θετική, για να μπορέσουν και τα νησιά, επιτέλους, να ανασάνουν, μέσα από ένα αθλητικό πνεύμα, στο οποίο πρέπει να γαλουχηθούν.

Προηγούμενο άρθροΔημήτρης Μάντζος: «Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική επιβίωση Τσίπρα-Μητσοτάκη. Περιμένουν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας»
Επόμενο άρθροΕνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη Οικονόμου