Κύριε Υπουργέ, κύριε εισηγητά της Νέας Δημοκρατίας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ξεκινήσω με μία ρήση, γιατί αυτό που γίνεται σήμερα που τριτώνει το κακό-και θα το εξηγήσουμε παρακάτω εμείς στην Ελληνική Λύση- πρέπει να το γνωρίζει ο ελληνικός λαός, να τον βλέπουμε κατάματα και να βάζουμε έναν προβληματισμό: «Θα κλάψουν μανούλες», να το πω έτσι.
«Θα κλείσουν σπίτια»,λαέ,στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα, στο Αμύνταιο, στην Καστοριά, και βέβαια στη Μεγαλόπολη σας περιμένουν δύσκολες μέρες.
Και το λέμε αυτό, διότι και η τοπική αυτοδιοίκηση θα χάσει και οι μελέτες λένε ότι, τρεις φορές περισσότερο να παράγεται κρόκος στην Κοζάνη, η ανεργία θα είναι πάλι στα ύψη. Μιλάμε για τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενους στη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού -άντε καλά, αυτοί θα καλυφθούν- και είκοσι χιλιάδες σε ό,τι αφορά εποχικούς εργάτες, σε ό,τι αφορά οδηγούς μηχανημάτων. Αυτοί τι θα γίνουν; Ως δια μαγείας περνάμε σε αυτή τη μετάβαση, εκεί στην περιοχή της Κοζάνης; Τι θα τρώνε οι άνθρωποι αυτοί; Πώς θα επιβιώσουν; Τους ρωτάει κανείς;
Λουκέτα μπαίνουν στην Κοζάνη, στην Καστοριά, στη Φλώρινα, στο Αμύνταιο, στην Πτολεμαΐδα. Και μάλιστα, για έναν γαιάνθρακα, όπως είναι ο λιγνίτης, του οποίου, όπως είπε ο πρόεδρος, ο Κυριάκος Βελόπουλος, υπάρχουν αποθέματα για τα επόμενα σαράντα πέντε χρόνια.
Και επειδή, κύριε Καιρίδη, είμαστε από την ίδια περιοχή είναι και τα κοιτάσματα της Δράμας, είναι βέβαια, καιστους Φιλίππους η τύρφη, η οποία ισοδυναμεί με εκατόν είκοσι πέντε εκατομμύρια τόνους πετρελαίου.
Η ΔΕΗ-το έχω πει και σε άλλες ομιλίες και θα σας το λέμε ως Ελληνική Λύση-ιδρύθηκε το 1950 και εξαγόρασε τετρακόσιεςιδιωτικές εταιρείες. Γιατί το έκανε αυτό η ΔΕΗ; Διότι ο κόσμος στην Ελλάδα πλήρωνε τέσσερις φορές ακριβότερο το ηλεκτρικό ρεύμα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη ΓηραιάΉπειρο. Μάλιστα, το τελευταίο ιδιωτικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ήταν στην Πάτρα και η ΔΕΗ το εξαγόρασε στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, για να συγκρατήσει τις τιμές.
Πού θα είναι το κοινωνικό τιμολόγιο;Θα υπάρχει σήμερα, από πλευράς των ιδιωτών παρόχων, κοινωνικό τιμολόγιο για ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες;Αν κάποιος χρήζει αιμοκάθαρσης και πρέπει να κάνει αιμοκάθαρση στους νεφρούς;Ή αν κάποιος χρήζει παροχής οξυγόνου, θα παίρνει η εισπρακτική του κ. Γεωργιάδη -που, κάποτε με τον κ. Πλεύρη ως Βουλευτές του ΛΑΟΣ, ήταν κατά των εισπρακτικών και τώρα, λέει, θα νοικοκυρευτεί το κράτος με τις εισπρακτικές- και για 50 ευρώ θα κόβει το ρεύμα στον ηλικιωμένο; Αυτό θα γίνει.
Διότι, όπως είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος, δεν θα τρώει μετοχή ο κόσμος. Φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα ως δημόσιο εθνικό αγαθό περιμένει, κύριοι. Γι’ αυτό έγινε η ΔΕΗ το 1950.
Και αν πάμε στην ιστορία των λιγνιτών, υπάρχει μια άλλη εταιρεία, η ΛΙΠΤΟΛ, η οποία εξαγοράστηκε το 1975 από τη ΔΕΗ, διότι η λιγνιτική εξόρυξη έχει μεγάλη ιστορία από το 1973 στο Αλιβέρι, με σταθερή τιμή ο λιγνίτης ή γαιάνθρακας.
Επειδή μιλάμε για ορυκτό πλούτο και υπάρχουν και οι αποκαλύψεις αυτές -που και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επί Μανιάτη ως Βουλευτής είχε μιλήσει για το φυσικό αέριο και για τους υδρογονάνθρακες- αν πάτε στην ιστορία, ο Εθνάρχης -κατά τη Νέα Δημοκρατία- Κωνσταντίνος Καραμανλής μάς έβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση χάριν στον Μπάμπουρα. Για αναρωτηθείτε ποιος είναι ο Μπάμπουρας, ο οποίος βρίσκεται δέκα μίλια νοτίου της Θάσου από την ακτή του Άη Γιάννη και το είχε δώσει στο Ινστιτούτο της Γαλλίας…Ανατολικά είναι; Ωραία, ανατολικά σωστά, ανατολικά και ευχαριστώ για τη διόρθωση.
…όπου η εξόρυξη κοστίζει 4,8 δολάρια το βαρέλι, όταν στη Σαουδική Αραβία είναι 5,2 δολάρια. Χάριν σε αυτό μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τα στοιχεία που πήρε το Εθνικό Ινστιτούτο Πετρελαίου της Γαλλίας.
Για τριάντα χρόνια, όμως, συμφωνήθηκε στο Νταβός να μην επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Ήταν το περιβόητο«meaculpa» που ακούστηκε και από τον ΑνδρέαΠαπανδρέου με τον Οζάλ πριν, ήταν η Συμφωνία στη Βουλιαγμένη και στην Κωνσταντινούπολη. Και επί ΚωνσταντίνουΜητσοτάκη το 1992 πιέστηκε για να μην γίνουν έρευνες.
Η «Ενεργειακή Αιγαίου»,όμως, το 2013 έδωσε έρευνα για τον Μπάμπουρα, παρ’ όλο που τα «Ελληνικά Πετρέλαια» απαγόρευαν στην «Ενεργειακή Αιγαίου» να κάνει την έρευνα. Η «Ενεργειακή Αιγαίου» παρέδωσε το πόρισμα το 2015 στην κυβέρνηση. Πού είναι το πόρισμα; Γιατί δεν επεκτείνονται τα χωρικά ύδατα από έξι σε δώδεκα;
Ήταν στη Συμφωνία, κύριοι, να μην μπει κανείς στον Μπάμπουρα με κοιτάσματα 3,2 δισεκατομμύρια βαρέλια. Το λέω για να δείτε πόσο σημαντικός είναι ο ορυκτός πλούτος.
Πάμε τώρα, γιατί με προκάλεσε ο Υπουργός, ο κ. Παπαθανάσης και δείξατε κάτι φωτογραφίες από την περιοχή των λιγνιτών. Τρίτωσε το κακό.
Εμείς εδώ στην Ελληνική Λύση σάς αποκαλύψαμε τι κρύβεται πίσω από την ELDORADO, ότι είναι η ALAMOSGOLDστον Δήμο Τσανάκαλε και η ίδια εταιρεία έχει καταπατήσει τηνBaiaMareστη Ρουμανία, στα δάση και έκανε και την GABRIELGOLD.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα, εσείς που κόπτεστε για το περιβάλλον; Θα τα καταθέσω, αρσενικό σαράντα εννέα χιλιάδες φορές πάνω από το όριο στα Καλύβια Βαρβάρας, βορειανατολικά της Χαλκιδικής, ρύπανση και προστασία του περιβάλλοντος στη Χαλκιδική από το Ορυχείο-Μεταλλείο Ολυμπιάδας, κοινοβουλευτική ερώτηση –θα την καταθέσω- Δήμος Αριστοτέλη, καταδίκη στελεχών της «Ελληνικής Χρυσός» για ρύπανση με αρσενικό στο Κακουργιοδικείο της Θεσσαλονίκης. Θα το καταθέσω και αυτό. Ο μόλυβδος 985% πάνω από το όριο στο ποτάμι της Ολυμπιάδας από τα απόβλητα της «Ελληνικής Χρυσός».
Να, μια ωραία φωτογραφία, κύριε Υπουργέ!
Και πάμε τώρα πριν από λίγες ώρες συνελήφθη ο κ.Στάινμετζ. Ποιος είναι αυτός; Εδώ είναι από το BHMA η σύλληψή του. Εκκρεμεί ερυθρό ένταλμα σύλληψης από τις ρουμανικές Αρχές για καταπάτηση ακινήτων στη Ρουμανία, αλλά ξαφνικά τον αφήσαμε ελεύθερο, του δώσαμε καταφύγιο στην Ελλάδα με μόνη υποχρέωση να μην φύγει για το εξωτερικό. Γιατί συναντήθηκε με τον κ. Δασκαλάκη και τον κ. Εμίρη στα Σκόπια ο κ. Στάινμετζ, ο δισεκατομμυριούχος; Ελεύθερος ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος που συνελήφθη πριν από λίγες ώρες στο «Βενιζέλος». Γιατί;Την εταιρεία FENIστο Καβάρντασι των Σκοπίων δεν την ξέρετε; Οι πιθανοί μνηστήρες για τη ΛΑΡΚΟ από τα Σκόπια, στα Σκόπια θα πάει η ΛΑΡΚΟ, τριτώνει το κακό. Πουλάμε τη ΛΑΡΚΟ, τα ορυχεία της Καστοριάς και της Κοζάνης στην Πόλη Καβάρντασι των Σκοπίων, σαράντα χιλιόμετρα από τα σύνορα, στην εταιρεία FENI του κ. Στάινμετζ, που καταζητείται με ένταλμα της INTERPOL και είναι εδώ στην Ελλάδα, τον φιλοξενούμε από προχθές. Συναντήθηκε με τον κ. Δασκαλάκη, που ήταν σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ ο κ. Δασκαλάκης και πήρε μετεγγραφή στη σκοπιανή εταιρεία -επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά ήταν αυτό- και συναντήθηκε με τον κ.Εμίρη, γιατί ήταν προγραμματισμένο να πουληθεί το κοβάλτιοκαι η ΛΑΡΚΟ στους Σκοπιανούς.
Όσον αφορά την ELDORADO, «Χρυσός», πάμε στην ακαριαία τήξη με εντολή «πρόσμιξη», το αρσενικό χιλιάδες επάνω, μόλυνση στη Χαλκιδική. Πάμε στη ΛΑΡΚΟ, την ξεπουλάμε στα Σκόπια, πάμε και στον λιγνίτη που τον ξεπουλάμε πού; Στις ιδιωτικές εταιρείες.
Αυτή είναι η γη που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές;
Να κατατεθούν στα Πρακτικά, διότι, όπως λέει και το ρητό, αυτή τη γη δεν την κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας.
Και θέλω να δείτε και την έκθεση της WWF, η οποία σας κατηγορεί ότι η προσγείωση θα είναι ανώμαλη ηλικιακά στην ερημοποίηση της περιοχής, χώρια το ότι από το «Δίκαιο Ταμείο Μετάβασης» κόπτονται, θα πάρει 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που περίμενε από τον προϋπολογισμό συν 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα έχουμε μείωση τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ, θα πάρουμε λιγότερα από αυτά που προσδοκά ο Πρωθυπουργός και ηΚυβέρνηση. Γίνονται περικοπές. Δείτε τι γράφει ο γερμανικός Τύπος για τους λιγνίτες στην Ελλάδα, μείον 50%, θα πάρουμε δισεκατομμύρια λιγότερα, τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα από το Ταμείο.
Πρέπει να τα ξέρει ο ελληνικός λαός. Εμείς στην Ελληνική Λύση θα τα λέμε, να βγάλει τα συμπεράσματά του για το τι μέρες έρχονται για αυτό τον τόπο που πρέπει να τον παραδώσουμε.
Όμως, πάνω από όλα, το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα είναι η επιβίωση του Έλληνα. Αυτό πρέπει να δείτε, κύριοι.
Σας ευχαριστώ.