Ομιλία Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην επιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών περιοχών

Ομιλία Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα

Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Προέρχομαι από μία ορεινή περιοχή, αλλά και από ένα νησί την Αμμουλιανήπου έχω σχέσεις, οπότε μπορώ να μιλήσω και για τα μικρά νησιά. Είναι το μοναδικό νησί που κατοικείται στην κεντρική Μακεδονία. Είναι ένα μικρό νησί με 600 κατοίκους περίπου.

Νομίζω πρέπει να γίνει διαχωρισμός, είναι αδήριτη ανάγκη.Βέβαια, είμαι και από το Παγγαίο, από το Ροδολίβος, μια ορεινή περιοχή με πολλαπλά και σύνθετα προβλήματα, οπότε υπάρχει ένας συγκερασμός με την εμπειρία που έχω και από τα δύο και από το μικρό νησί που το βιώνω εδώ και χρόνια, αλλά και από την ιδιαίτερη πατρίδα μου, το Ροδολίβος.

Νομίζω ότι άλλο τα μικρά νησιά και άλλο τα μεγαλύτερα και εκεί πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός. Οι ιδιαιτερότητες είναι πολλές, λόγω και της γεωγραφικής θέσης που βρίσκονται τα μικρά νησιά πολύ απομακρυσμένα, αλλά και των προβλημάτων εξυπηρέτησης των κατοίκων που είναι σε διαφορετική μοίρα από τα μεγαλύτερα νησιά που είναι πιο σε πιο προνομιακή θέση. Όχι όλα, αλλά υπάρχουν νησιά διαφόρων κατηγοριών.

Υπάρχουν νησιά πραγματικά δεν είναι γνωστά,ενώ είναι πανέμορφα, με χίλια προβλήματα στην καθημερινότητα, σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση από πλευράς υγειονομικής περίθαλψης, από πλευράς μεταφορών, τροφοδοσίας και ούτω καθεξής.

Οι προτάσεις οι δικές μας είναι, πρώτον, σε ότι αφορά τον συνεταιριστικό τομέα μικρών ευέλικτων συνεταιρισμών. Νομίζω πρέπει να κληθούν συνεταιρισμοί μικροί και από ορεινές δύσβατες περιοχές και από μικρά νησιά και κυρίως η γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Υπάρχουν πολλά παραδοσιακά προϊόντα αυτή τη στιγμή κυρίως στα μικρά νησιά και ορεινές περιοχές που είναι αδικημένα. Δεν έχουν αυτό το λεγόμενο δηλαδήbrandname. Θα πρέπει να τους βοηθήσουμε, να ακούσουμε κάποιους γυναικείους συνεταιρισμούς, μικρούς συνεταιρισμούς που προσπαθούν να μείνουν στον τόπο τους μέσα από αυτό το επιχειρείν, προκειμένου να οργανωθούν καλύτερα, να έχουν πιο οργανωμένη παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων, να τους βοηθήσουμε στην προβολή και φυσικά μετά θα έρθει και η διακίνηση.

Άρα, πιστεύω ότι πρέπει να κληθούν οι γυναικείοι επιχειρηματικοί από ορεινές περιοχές και από μικρά νησιά. Να δούμε αυτές οι γυναίκες εκεί τι προϊόντα παράγουν και όχι μόνο, γενικά μικροί συνεταιρισμοί, να δούμε πώς μπορούμε να τους προβάλλουμε τα προϊόντα αυτά, να συνδράμει και η δημόσια τηλεόραση και το κανάλι της Βουλής για να γίνει περισσότερη διαφήμιση και γνωστοποίηση.

Το δεύτερο κομμάτι είναι κυρίως τα μικρά νησιά, να το διαχωρίσουμε αυτό, να κληθούν κάποιοι αλιείς να μιλήσουν. Δηλαδή, κάποιοι σύλλογοι, διότι, οι αλιείς έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή με τη συντήρηση των σκαφών κυρίως λόγω παλαιότητας. Είναι τα λεγόμενα «κομμένα». Θα πρέπει να τους ακούσουμε σχετικά με τα προβλήματα τους σε ότι αφορά το καρνάγιο που υπάρχει στην περιοχή και αν μπορεί να συντηρήσει αυτά τα σκάφη ή αν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να βοηθηθούν ή να ανανεώσουν το στόλο τους ή αυτό το θέμα με τη συντήρηση παραδοσιακών καϊκιών που είναι το σήμα κατατεθέν για την Ελλάδα,να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διασώσουμε αυτά τα τρεχαντήρια, τις τράτες, τα καΐκια και οτιδήποτε άλλο. Νομίζω ότι πρέπει να κληθούν και νομίζω πρέπει να τους ακούσουμε.

Όπως επίσης και από περιοχές δύσβατες, πολύ ορεινές ή ορεινές, καλό είναι να μιλήσουν κάποιοι κτηνοτρόφοι που βιώνουν προβλήματα στην τροφοδοσία των ζώων κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Βιώνουν προβλήματα με κάποιες κτηνοτροφικές μονάδες που περίμεναν εδώ και χρόνια κάποια βοήθεια μέσω των τραπεζών με κάποια χαμηλότοκα δάνεια για να μπορέσουν να τις οργανώσουν.

Υπάρχουν ακόμη κτηνοτροφικές μονάδες σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές που η διακίνηση δε γίνεται καν από δρόμο, γίνεται από μονοπάτια. Αυτό βέβαια είναι καλό, γιατί δεν πρέπει να χαλάσουμε τη φύση, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι καλό να τους ακούσουμε, να δούμε τι προβλήματα αντιμετωπίζουν, αν μπορούν να εκσυγχρονιστούν και ούτω καθεξής. Να το δούμε λίγο αυτό και να δούμε και από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης τι μπορεί να γίνει.

Ένα άλλο κομμάτι που το αναφέρατε για την υγειονομική περίθαλψη, θέλω να το πάω στον ιατρικό τουρισμό και κυρίως από μικρά νησιά μπορούν να φιλοξενήσουν αν όχι συνταξιούχους και από το εξωτερικό, είναι τα κατάλληλα μέρη λόγω ηρεμίας για τη λεγόμενη ψυχοθεραπεία. Άρα, μήπως μπορούμε να δούμε και το θέμα του τουρισμού για ψυχοθεραπεία ανθρώπων που έχουν ψυχολογικά προβλήματα; Μήπως μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να φιλοξενηθούν ή να νοικιάσουν κάποιους οικισμούς σε απομακρυσμένα μικρά νησιά που υπάρχει γαλήνη.

Είναι το λεγόμενο κομμάτι του ιατρικού τουρισμού που αφορά και τα μικρά νησιά, αλλά και κάποιες ορεινές περιοχές. Μπορούμε να το δούμε. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να πάνε να ηρεμήσουν, να φύγουν από αυτό το άγχος και τη ρουτίνα της τσιμεντούπολης, έχουν και κάποια ψυχολογικά προβλήματα και η φύση επιδρά πάρα πολύ θετικά προκειμένου να τους φέρει μια ισορροπία ψυχοσωματική.

Στο θέμα της στέγης είναι καλό να ακούσουμε ανθρώπους από μικρά νησιά και ορεινά χωριά να δούμε τι γίνεται, για παράδειγμα, με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Τους έχει καλύψει αυτό το πρόγραμμα; Έχουν πρόβλημα στατικότητας, έχουν πρόβλημα στέγης, έχουν πρόβλημα ηχομόνωσης, έχουν πρόβλημα γενικότερα οι άνθρωποι που μπορούν ενδεχομένως να βοηθηθούν προκειμένου να συντηρήσουν αυτά τα σπίτια που έχουν αυτό το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στυλ, αλλά να μπορούν οι άνθρωποι να είναι και βιώσιμα τα σπίτια;

Τώρα, θα μου πείτε ότι γι’ αυτό είναι και οι περισσότεροι υπερήλικες και γι’ αυτό αν θέλουν να έρθουν νέα παιδιά που έρχονται δειλά δειλά. Άλλωστε, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα είναι περιοχές που εφαρμόζουν μια μικρή ανοδική πορεία στην αύξηση του πληθυσμού. Αυτό σημαίνει πολλά, ότι πάνε κάποιοι νέοι εκεί, επενδύουν, θέλουν να μείνουν. Το ίδιο πρέπει να γίνει και σε ορεινές περιοχές, αλλά να δούμε λίγο και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ή κάποιο άλλο πρόγραμμα που μπορεί να τους βοηθήσει στη στέγη. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, όπως και να διατηρηθεί βέβαια και το αρχιτεκτονικό αποτύπωμα.

Υπάρχει το θέμα καταπάτησης του αιγιαλού. Πρέπει να δούμε τι γίνεται με φερτές ύλες στον αιγιαλό και καλό θα είναι κάποιοι άνθρωποι που σχετίζονται με τουριστικά καταλύματα, κάποιοι άνθρωποι που είναι τα σπίτια τους κοντά σε αιγιαλό και υπάρχει πρόβλημα, οι δήμαρχοι της περιοχής να μας πουν τι γίνεται με τον αιγιαλό και πώς μπορούμε να τον προστατεύσουμε καλύτερα τα επόμενα χρόνια, γιατί αν δεν προστατέψουμε τον αιγιαλό χάνει το χρώμα, τη φύση, την ομορφιά το νησί. Το αντιλαμβάνεστε και είναι και επικίνδυνο.

 Εκείνο το κομμάτι που πρέπει να δούμε για μικρά νησιά, θα το επαναλάβω και για κάποια ορεινά απομακρυσμένα χωριά σε δύσβατες περιοχές. Είναι το κομμάτι, ότι αυτά θα πρέπει να προβάλλονται διαφημιστικά, μέσω αν θέλετε και της δημόσιας ελληνικής τηλεόρασης. Εδώ, θα πρέπει να κάνει μια εισήγηση νομίζω η επιτροπή ή και από το κανάλι της Βουλής, να προβάλλονται αυτά τα μέρη περισσότερο. Να γνωρίζει δηλαδή ο τηλεθεατής, ο Έλληνας, και στο εξωτερικό κάποια χωριά τα οποία είναι πανέμορφα, κάποια μικρά νησιά τώρα να μην πω μερικά γιατί θα αδικήσω κάποια άλλα νησιά μικρά, να τα γνωρίζει και να μην γνωρίζει μόνο τα 5, 10 νησιά  φημισμένα ή τα 5, 10 ορεινά χωριά που πάνε κάθε χρόνο πληθώρα επισκεπτών. Είναι γνωστά αυτά τα μέρη.

 Υπάρχουν κι άλλες ομορφιές, υπάρχουν άλλα χωριά  και κάποια μικρά νησάκια στα οποία πρέπει να τα δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα μάρκετινγκ προβολής, ώστε να τα ξέρει ο κόσμος, γιατί ξέρετε όταν ακούει για νησιά πάει το μυαλό σε 5, 10 νησιά.  Όταν ακούει για ορεινούς προορισμούς, πάλι αν θέλετε από το μάρκετινγκ της διαφήμισης πάει σε 5, 10 προορισμούς. Δεν ανοίγει δηλαδή ο ορίζοντας. Οπότε, καλό θα είναι με τα διαφημιστικά να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε αυτά τα νησιά, ώστε να προβάλλουν και τα προϊόντα τους και τις ομορφιές τους.

 Ένα άλλο θέμα που το έχω πει και άλλες φορές, το λεγόμενο πρόγραμμα horizonEurope,  δίνει τη δυνατότητα να κατασκευαστούν στα νησιά και στα μικρά νησιά φυσικά και σε ορεινές περιοχές, αλλά τα νησιά έχουν κυρίως το πρόβλημα της λειψυδρίας ταμιευτήρες βρόχινου νερού. Νομίζω, ότι πρέπει να το ψάξει αυτή η Επιτροπή. Ενδεχομένως, να απαντήσουν και κάποιοι Ευρωβουλευτές γιατί ο χρονικός ορίζοντας είναι το 2027 και  ήδη μπαίνουμε στο 2023. Θα είναι και χρονιά εκλογών άλλωστε. Αυτό το πρόγραμμα είναι πολύ καλό, γιατί θα επιλύσει σημαντικά προβλήματα υδροδότησης στα νησιά. Μου έλεγε ένας φίλος προχθές στην Κω και στην Αστυπάλαια πως όταν έχει πάρα πολλή βροχή χάνεται το νερό. Αυτό νομίζω πρέπει να το επισπεύσουμε, πρέπει να το τρέξουμε λίγο. Είναι πολύ σημαντικό και θα λύσει  προβλήματα και υδροδότησης και άρδευσης  για τους κτηνοτρόφους που έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα.

 Να κλείσω,  με τους πολιτιστικούς συλλόγους. Χωρίς πολιτισμό δεν γίνεται, αν θέλουμε να προβάλουμε την περιφέρεια. Έχουν συνδράμει τα μάλα πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι σε ανάδειξη της περιοχής και καλό ήταν να ακούσουμε κάποιους φορείς. Έχουν κρατήσει παραδοσιακές φορεσιές, έχουν τα χορευτικά τους οι άνθρωποι, δημιουργούν εκδηλώσεις για να προσελκύσουν κόσμο αλλά και να κρατήσουν και τους ντόπιους και φυσικά  να μην χαθούν παραδοσιακά επαγγέλματα πάνω σε αυτό.

 Είναι νομίζω θέματα, τα οποία μπορούν να συνθέσουν ένα παζλ από πολλά κομμάτια ανάμεσα σε ορεινές ημιορεινές και νησιωτικές περιοχές, αλλά, καθότι οι ιδιαιτερότητες είναι διαφορετικές λόγω μορφολογίας του εδάφους, λόγω του μικροκλίματος, λόγω της μετακίνησης που και τα δύο μέρη αντιμετωπίζουν προβλήματα μετακίνησης κυρίως σε δύσκολες περιόδους χρονικές, κυρίως τους χειμερινούς μήνες ‘Αρα, πρέπει, να τα δούμε ξεχωριστά για να μπορέσουμε όσο περισσότερο να είμαστε κοντά στα προβλήματά τους. Πέρα από την καταγραφή και τη σκιαγράφηση και της σταχυολόγησης  των προβλημάτων, θα πρέπει να κάνουμε προτάσεις ουσιαστικές και σε αυτό που είπατε κύριε Πρόεδρε  έχετε απόλυτο δίκιο. Αυτή η Επιτροπή έπρεπε να είναι μια τακτική Επιτροπή.

 Δεν μπορεί δηλαδή η εκάστοτε εξουσία, όπως και αυτή η Κυβέρνηση, να ευαγγελίζεται ένα επιτελικό κράτος και να μην δίνει βαρύτητα σε μία Επιτροπή η οποία απλά δεν θα είναι μία Επιτροπή έκθεσης  ιδεών, αλλά, ελπίζω να γίνει στο μέλλον για τις επόμενες γενεές, για να ορθοποδήσει καλύτερα αυτό το κράτος και να οργανωθεί με μια πιο εύρυθμη λειτουργία και να έχει προοπτική να γίνει μία επιτροπή η οποία θα εισηγείται αυτό που είπατε, νομοπαρασκευαστικά. Πρέπει να γίνουν νόμοι. Το να λέμε, να συζητάμε να μένει εδώ, καλό είναι. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις, καινοτόμες ιδέες, γι αυτό που όλοι οραματίζονται, επιτελικό κράτος, αειφόρο ανάπτυξη. Ωραίες είναι οι λέξεις όπως και όλοι που μιλάμε, αλλά, η Επιτροπή έπρεπε να είναι ουσιαστική, να προτείνει να γίνεται νόμος, αν θέλουμε να κρατήσουμε κόσμο στην περιφέρεια και να μπορέσει το κράτος να ορθοποδήσει και να λειτουργήσει σωστότερα. Ευχαριστώ.

https://www.youtube.com/watch?v=DeoAXoyQFk8

 

Προηγούμενο άρθροΓιώργος Θ. Κασαπίδης ‘’Σταγόνες ‘’, Διηγήματα – Πηγή 2022 Του Ηλία Τσέχου
Επόμενο άρθροΣυνάντηση αντιπροσωπείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Ο.Σ.Υ.Π.Α.)