Ομιλία Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα για τον βιώσιμο τουρισμό στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Οι προοπτικές της γαλάζιας οικονομίας: Βιώσιμος Τουρισμός».
Θα βάλω κάποια ζητήματα, χωρίς να μακρηγορήσω. Αυτό, που απασχολεί σήμερα την επιτροπή και είναι πολύ σημαντικό θέμα η «Γαλάζια Οικονομία» καθώς τα στοιχεία ότι εργάζονται στην Ευρώπη, 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι και μέχρι το 2030 ο αριθμός θα διπλασιαστεί. Αλλά, σήμερα αν μιλάμε για «Γαλάζια Οικονομία» τουλάχιστον για τη δική μας πατρίδα, με μια χώρα πάνω από 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή, με 6.000 νησιά, με το 15% που καταλαμβάνει η ελληνική ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο, άρα υπάρχει μια ναυτική δύναμη στην Ελλάδα και το ξέρω τοις πάσι.
Σήμερα, όμως δεν γίνεται να μιλάμε για μια «Γαλάζια Οικονομία» στις δικές μας θάλασσες, όπως για παράδειγμα αν δεν γίνει κάτι με τους γείτονες, οι οποίοι παραβιάζουν ασύστολα την «Συνθήκη της Βασιλείας» και ότι αυτό συνεπάγεται με το Σκραπ, με τα πλοία που διαλύουν, άρα λοιπόν υπάρχει μία ρύπανση γενικότερα στο Αιγαίο Πέλαγος και επειδή προέρχομαι από το νομό των Σερρών, ο οποίος είναι και παραθαλάσσιος σε ένα κομμάτι, φαντάζομαι δεν μπορούμε να μιλάμε για «Γαλάζια Οικονομία» αν δεν διευθετήσουμε τις εκβολές των ποταμών.
Δηλαδή, τα ποτάμια έχουν τις φερτές ύλες, δεν εφαρμόστηκαν κάποιες διακρατικές συμφωνίες ως θα έπρεπε, όπως για παράδειγμα Ελλάδα-Βουλγαρία. Το πρόβλημα είναι και στο Στρυμόνα και στον Αλιάκμονα και το ξέρετε αυτό. Άρα, λοιπόν πρέπει να γίνει διευθέτηση στις εκβολές των ποταμών, γιατί ρυπαίνουν τις θάλασσες είναι απλό το πράγμα και πρέπει να διευθετηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Δεν μπορούμε σήμερα να μιλάμε για μία «Γαλάζια Οικονομία», αν δεν το δούμε το θέμα και γεωσκοπικά. Δηλαδή, τι κάνουμε με την Υποθαλάσσια Γεωθερμία;
Που μπορεί να είναι μια παραγωγή πλούτου τα επόμενα χρόνια, αλλά θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος. Είναι, ένας πεπαλαιωμένο νόμος. Διάβαζα ότι η Γεωθερμία, θεωρείται μεταλλευτική δραστηριότητα και όχι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Φαντάζομαι πρέπει να μας απασχολήσει το θέμα: Πρόσκρουσης και Αλλαγής Μορφολογίας Ακτών, δηλαδή σε πολλές περιοχές ανεξέλεγκτα οι χείμαρροι, αλλά και η διάβρωση των ακτών, που γίνονται από ανθρώπινες παρεμβάσεις μεμια ανεξέλεγκτη κατάσταση στον Αιγιαλό, που παραβιάζει ασύστολα το λεγόμενο Παράκτιο Τουρισμό.
Άρα, εκεί πρέπει να διευθετηθούν κάποια πράγματα. Σε ότι αφορά βεβαίως, την ευταξία που πρέπει το επίδικο της όλης κατάστασης, δηλαδή αν και τα ξέρουμε πάνω-κάτω, θα πρέπει να είναι δραστικά τα μέτρα.Σε ότι αφορά αυτό που λέμε σήμερα «Γαλάζια Οικονομία», σαφώς σχετίζεται και με την «Πράσινη Οικονομία» δεν είναι αλληλένδετα, αλλάείναι και με την «Κυκλική Οικονομία» και όλοι μιλάμε για αυτή τη λέξη«ΑειφόραΑνάπτυξη» είναι πολύ καλή, αλλά σε πολλά πράγματα πρέπει να κάνουμε τομές.