Ομιλία βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα για το σχέδιο νόμου «Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων»

Κύριε Υπουργέ, κύριοι του Υπουργείου Δικαιοσύν ης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταρχάς πρέπει να πούμε ότι σήμερα το πρωί είχαμε μία διαμαρτυρία και καλά έκαναν οι άνθρωποι, φωνάζουν για τα δίκια τους.

Όμως οι επαγγελματίες οδηγοί, όπως μου έλεγαν και οι οδηγοί ταξί, δεν ήταν ενήμεροι. Ήταν ανενημέρωτοι για αυτή την πορεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία παρακώλυση συγκοινωνίας και να μην μπορούν να πάνε στις δουλειές τους.

Το λέω αυτό διότι εσείς, της Κυβέρνησης, δεν ήσασταν που ψηφίσατε ένα νόμο όπου θα είχατε επικοινωνία με τον επικεφαλής, προκειμένου να ενημερώνεται ο κόσμος και να μην ταλαιπωρείται; Το λέω για να δούμε τι γίνεται επί του πρακτέου.

Πάμε λίγο στη διοίκηση. Ο Αριστοτέλης έλεγε «καματηρόν το άρχειν», δηλαδή είναι δύσκολο το να διοικείς. Υπάρχουν πολλά ρητά που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε για τη διοίκηση. Ο μεγάλος Σόλωνας έλεγε «άρχεσθαι μαθών, άρχειν επιστήσει», διότι αν δεν διοικηθείς, δεν μπορείς να διοικήσεις.

Σήμερα μιλάμε για ένα μοντέλο διοίκησης της Δικαιοσύνης, αλλά δημιουργείται δυστυχώς -τα είπε και ο ομοϊδεάτης μου κ. Χήτας- δύο κατηγορίες δικαστικών υπαλλήλων, τους δορυφόρους γύρω από τους δικαστές, που χωρίς τους δορυφόρους δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι πυρήνες, κύριε Υπουργέ μου, και τους νεροκουβαλητές, δεύτερης κατηγορίας δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι πρέπει να διεκπεραιώσουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις στην κωλυσιεργία δικαστικών αποφάσεων που είναι στοίβα.

Διότι ο απώτερος σκοπός του συγκεκριμένου Κώδικα που πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε -γιατί όλοι οι κώδικες θέλουν αποκωδικοποίηση- είναι να δούμε πώς θα λειτουργούν, προκειμένου να διεκπεραιώσουν και να διευκολύνουν το δικαστικό έργο για να έχουμε γρήγορα απονομή δικαιοσύνης, χωρίς κωλυσιεργίες και να βελτιώσουμε αυτό που λέμε τάχιστα, την ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης. Αυτός δεν είναι ο απώτερος σκοπός, κύριε Υπουργέ μου; Αυτός είναι. Άρα, εδώ δεν μπορεί τα σεμινάρια να έχουν μέχρι εκατό μόρια και τα πτυχία τριάντα ή σαράντα πέντε μόρια.

Εδώ λοιπόν υπάρχουν αντιδράσεις. Αντιδράσεις υπάρχουν από την Ένωση Δικαστικών και Εισαγγελέων και από την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων πάνω σε αυτούς τους δύο κλάδους τεκμηρίωσης και επικουρίας και επικοινωνίας διεθνών σχέσεων. Τα λένε αυτοί. Δηλαδή τι λένε οι δικαστές; Δεν μπορούν να ερμηνεύσουν δικαστικές αποφάσεις και να εκπροσωπούν δικαστικούς λειτουργούς.

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις, εδώ παραθέτονται κάποια στατιστικά στοιχεία. Στο θέμα των δικαστών κατά μέσο όρο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είμαστε πολύ πίσω. Πάμε σχετικά καλά. Τα ξέρετε. Οι περισσότεροι είστε νομικοί. Είναι 25,8 δικαστές ανά 100.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι περίπου 21, στη Γερμανία 24,2, στην Ισπανία 11,5, στην Ιταλία 10,6, στη Γαλλία 10,4.

Πού χωλαίνουμε όμως; Το πρόβλημα στην Ελλάδα πού είναι, όπως και στο θέμα του Υπουργείου Υγείας; Γιατί δεν πάμε καλά στην υγεία; Δεν είναι μόνο θέμα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, είναι θέμα και διοικητικού μοντέλου στα νοσοκομεία.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν είναι εξειδικευμένοι σε γνώση, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε δυσλειτουργία στα νοσοκομεία εξαιτίας του διοικητικού μοντέλου. Τι λένε τα στοιχεία;

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης αντιστοιχούν 3,1 υπάλληλοι ανά δικαστή. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το ΣτΕ, είναι μισός υπάλληλος ανά δικαστή. Έτσι δεν μπορούμε να έχουμε διοίκηση.

Θα πρέπει να δώσουμε τα εχέγγυα, τα κίνητρα να υπάρχει μία ισόρροπη διοικητική ανάπτυξη στα δικαστήρια. Να μη δημιουργήσουμε τους υπαλλήλους α΄ και τους υπαλλήλους β΄, διότι εκεί θα έχουμε αντιδράσεις. Θα έχουμε κάποιες αδικίες σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των υπαλλήλων.

Δεν μπορούμε, δηλαδή, αυτή τη στιγμή για το θέμα αρχαιότητας των υπαλλήλων να τους βάζουμε στο χρονοντούλαπο. Για να δημιουργήσουμε εξειδικευμένους διοικητικούς υπαλλήλους -εγώ δεν λέω, μπορεί να έχετε αυτήν την πρόθεση και καλώς την έχετε, διότι η εξειδίκευση είναι το παν- το επίσταμαι είναι αυτό που θα βοηθήσει.

«Άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει». Το επίσταμαι είναι αυτό που θα δημιουργήσει τη διαφορά. Κανείς δεν αντιλέγει.

Θα πρέπει να το δούμε, όμως, διότι η αδικία των διοικητικών υπαλλήλων στα δικαστήρια μπορεί να δημιουργήσει και να φέρει τα αρνητικά αποτελέσματα. Εμείς, ως Ελληνική Λύση σας το λέμε μην δημιουργείτε διαφορετικές φατρίες, διαφορετικές κατηγορίες και διαφορετικές βαθμίδες υπαλλήλων από τη μια στιγμή στην άλλη. Θα βάλετε και παλαιότητα, θα βάλετε και την εμπειρία που αποκομίζουν.

Όπως και στο θέμα, βέβαια, της ψηφιοποιημένης δικαιοσύνης, θα σας πω ένα αρνητικό στοιχείο. Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι η τελευταία χώρα ως προς τον βαθμό εισαγωγής πληροφοριακών συστημάτων και μηχανογράφησης. Μπείτε μέσα, ψάξτε τα στατιστικά στοιχεία και θα το δείτε.

Δεν πάμε καλά στο θέμα της τεχνολογίας για να μπορέσουμε να απλοποιήσουμε, να υπερκεράσουμε εμπόδια, να επιλύσουμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Δράττομαι της ευκαιρίας σήμερα να πω ότι εμείς ως Ελληνική Λύση απευθυνθήκαμε σε όλα τα κόμματα, ανεξαρτήτου ιδεολογικής πλεύσης, και σας λέγαμε για κάποια επικίνδυνα σεμινάρια δικαστικών σε ό,τι αφορά τα κείμενα επιμόρφωσης για την πρώτη κατοικία.

Εδώ είναι ο κ. Τσιάρας στον οποίο καταθέσαμε την επίκαιρη ερώτηση ως Ελληνική Λύση από τον Ιούλιο του 2020. Και είχε το θάρρος να πει ότι, ναι, υπάρχει κείμενο επιμόρφωσης που στις σχολές δικαστών οι δικαστικοί λένε στους εκκολαπτόμενους εκπροσώπους της Θέμιδος, στους νέους δικαστές: «Να βγάλετε ενδεχόμενο δόλο στα υποκείμενα, δηλαδή στους δανειολήπτες και να στηρίξετε τις τράπεζες».

Μετά λύπης μου, και όλοι οι συνάδελφοί μου και οι ομοϊδεάτες μου από την Ελληνική Λύση, κανένας από όλα τα κόμματα, ενώ το ήξεραν και οι Αρχηγοί τους, δεν πήραν θέση. Όχι για να παρέμβουν στη δικαστική εξουσία.

Άκουσα κάποια στιγμή τον κ. Πλεύρη να λέει ότι «δεν μπορούμε να παρέμβουμε στην δικαστική εξουσία». Δεν σας ζητήσαμε, κύριοι, να παρέμβετε τη δικαστική εξουσία. Δεν είναι το θέμα που σας πείραξε το ποιος το λέει, ως Ελληνική Λύση, αλλά το θέμα είναι το τι λέει. Εμείς το λέγαμε. Δεν πήρατε θέση να το καταδικάσετε.

Γιατί το λέω αυτό; Η Θέμιδα πρέπει να είναι και καλοντυμένη και τα ρούχα που φοράει και πάμε σήμερα να της βάλουμε να είναι με μια ομοιομορφία, να υπάρχει μία κομψότητα και μια άνεση. Το λέω αυτό διότι ο Άρειος Πάγος πριν από λίγο καιρό δικαιώνει αυτό το οποίο εμείς φωνάζαμε ως Ελληνική Λύση. Και ως νομικοί, κύριε Ξανθόπουλε, δεν πήρατε θέση. Είστε πολλοί νομικοί μέσα στην Αίθουσα και εκπρόσωποι του λαού και όχι αντιπρόσωποι Βουλευτές.

Τι λέει, λοιπόν, ο Άρειος Πάγος. «Όχι, κύριοι. Δεν θα βγάλετε τα υποκείμενα με ενδεχόμενο δόλο για να υποστηρίξετε τις τράπεζες». Είναι τωρινή απόφαση του Αρείου Πάγου. Λέει: «Θα δούμε τι συγκυρίες. Θα δούμε αυτοί οι άνθρωποι πώς περιήλθαν σε αυτήν την οικονομική κατάσταση. Από δόλο έχασαν τη δουλειά τους; Συρρικνώθηκε το εισόδημά τους;».

Άρα, δεν μπορείτε να επικαλεστείτε το ρητό «το δίκαιον ουκ άλλο τι ή του κρείττονοσ ξυμφέρον». Δεν είναι το δίκαιο του ισχυρού. Άρα, ο Άρειος Πάγος εδώ έκανε τη δουλειά του και έρχεται να δικαιώσει αυτό που φωνάζαμε εμείς ως Ελληνική Λύση για να μπορέσουν και οι δανειολήπτες να ανασάνουν και όσοι δικαιούνται, να χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης απέναντι στην αντιμετώπιση της δικαιοσύνης.

Γι’ αυτό είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Χθες μιλούσαμε για μια αποφράδα μέρα. Ο πολίτης πρέπει να αισθάνεται ότι απέναντί του η Θέμιδα τον αγκαλιάζει. Όπως και στο θέμα της υγείας και της παιδείας έτσι είναι και της Δικαιοσύνης.

Θα πρέπει, όμως, εκεί πραγματικά να μπουν τα δίκαια κριτήρια, να υπάρχει μία ευταξία, μία οργάνωση και μία ομαλή και ορθή λειτουργία στη Δικαιοσύνη, για να μην έχουμε αρρωστημένους πολίτες.

Η αρρώστια στους πολίτες είναι όταν δεν υπάρχει το δίκαιο απέναντί τους για να τους κρίνει. Γιατί αυτό που λέει το διαχρονικό ρητό ποιο είναι, κύριοι συνάδελφοι; «Το ξίφος της Δικαιοσύνης δεν έχει θήκη».

Αυτή τη θήκη, λοιπόν, πρέπει να τη βγάλουμε, για να μπορέσουμε να έχουμε δικαστήρια που θα λειτουργούν ορθά, με δορυφόρους και όχι νεροκουβαλητές υπαλλήλους -εκεί έχουμε επιφυλάξεις ως Ελληνική Λύση- που θέλετε να δημιουργήσετε, για να είναι πραγματικά κοντά στον πολίτη.

Είναι αυτό που λέμε ότι πρώτα θα γίνεις κωπηλάτης αν είσαι έστω και δικαστής και μετά θα πιάσεις το πηδάλιο στα χέρια σου. «Ερέτην χρήναι πρώτα γενέσθαι πριν πηδαλίοις επιχειρείν». Αυτό είναι το διαχρονικό ρητό του Αριστοφάνη και για τη Δικαιοσύνη.

Γι’ αυτό δημιουργήστε και βάλτε θεμέλια. Κάντε και δικαστήρια. Αν δείτε το Δικαστικό Μέγαρο στις Σέρρες, κύριε Τσιάρα, κοντεύει να πέσει. Πάμε με ΣΔΙΤ τώρα και δεν μ’ αρέσουν τα ΣΔΙΤ στη Δικαιοσύνη.

Η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη Δικαιοσύνη δεν μου αρέσει. Είναι η προσωπική μου άποψη. Τουλάχιστον προγραμματίζεται.
Λύστε, λοιπόν, και την υλικοτεχνική υποδομή, το μηχανογραφικό, τα ψηφιοποιημένα συστήματα και τις κτιριακές εγκαταστάσεις στα δικαστήρια.

Προηγούμενο άρθρο«Πώς το 5G θα αλλάξει τον κόσμο»
Επόμενο άρθροΠρωτοβουλία «Νοιαζόμαστε» της ΝΔ: Στηρίζουμε το έργο του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» για τους ευάλωτους συμπολίτες μας