Βλέποντας αυτό το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που παρουσίασε η Επιτροπή, κυρία Πρόεδρε, υπάρχουν κάποια σημεία με τα οποία εμείς διαφωνούμε και τεκμαιρόμεθα πάνω σε αυτό, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα που έπρεπε να δοθεί μια μεγαλύτερη βάση ως εξής.
Καταρχάς, τα εδαφικά χαρακτηριστικά της Θράκης δεν τονίζονται μέσα σε αυτό του προσχέδιο, για να μπορέσει να έλθει και μια ανάπτυξη ανάλογα με τις κλιματολογικές και εδαφολογικές ιδιαιτερότητες.Για παράδειγμα, το θέμα της παραθαλάσσιας Θράκης όπως είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες στο Πόρτο Λάγος θα έπρεπε να δοθεί μια άλλη βαρύτητα, ένα άλλο masterplan, διότι οι μελέτες λένε ότι η ιχθυοκαλλιέργεια τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον στο 70% θα αποτελεί βασικό πόλο της αγροδιατροφής.
Το δεύτερο σημείο είναι, ότι απέναντι στην υπόλοιπη Θράκη την πεδινή, την ημιορεινή και την ορεινή,έπρεπε να δοθεί μια βαρύτητα τουλάχιστον, γιατί ο ν.4685 δυστυχώς, που ψήφισε η κυβέρνηση, δίνει τη δυνατότητα να γίνονται δραστηριότητες μέσα σε προστατευόμενες περιοχές Νατούρα. Θα έπρεπε να αναδειχθούν περισσότερο τα τουριστικά μονοπάτια κυρίως της οροσειράς της Ροδόπης, μεταξύ αυτών και η Καφέ Αρκούδα, που μπορεί να προσελκύσει πραγματικά και να γίνει πόλος έλξης πολλών ευρωπαϊκών οργανώσεων γύρω από την προστασία του συγκεκριμένου ζώου. Είναι η πανίδα βέβαια και η χλωρίδα στην ευρύτερη περιοχή.
Θα θέλαμε να υπάρχει ένα διαφορετικό πλαίσιο τουριστικής προβολής των αρχαιολογικών μνημείων, ανάμεσα σε αυτό το οποίο παρουσιάζεται από τον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, από τους Φιλίππους,τις Κρηνίδες της Καβάλας και το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων στο αρχαίο θέατρο της Θάσου μέχρι τα καβήρια μυστήρια στη Σαμοθράκη αλλά και την πατρίδα του Δημόκριτου στα Άβδηρα, να υπάρχει ένα καλύτερο τουριστικό πλαίσιο και μια συνεργασία μεταξύ της τουριστικής προβολής που μπορούν να αποτελέσουν ως γέφυρα ανάμεσα ακόμη και στην κεντρική Μακεδονία με την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, δηλαδή από το Στρυμόνα και την Αμφίπολη μέχρι και τη Σαμοθράκη.
Με βάση τη νησιωτική πολιτική δεν βλέπουμε να υπάρχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα στα δύο νησιά, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, μέσα και από την νησιωτική ρήτρα αλλά μέσα και από το πρόγραμμα για δημιουργία ακόμη ταμιευτηρίων βρόχινου νερού που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν ξέρω κατά πόσο είμαστε έτοιμοι, προκειμένου να διεκδικήσουμε και αυτά τα χρήματα από το ΕΣΠΑ.
Θα περιμέναμε ως Ελληνική Λύση για τον πρωτογενή τομέα, να δοθεί με ένα κινητροδοτούμενο σχέδιο δράσης, κυρίως για τους αγρότες ηλικίας μέχρι 40 ετών γιατί εκεί πρέπει να δοθούν κίνητρα, σε ότι αφορά και τη φορολογία συντελεστή, αλλά και τις κοινοτικές ενισχύσεις, ακόμη και να εκπίπτουν τα έξοδα από τις ασφαλιστικές τους εισφορές, για να μείνουν νέοι άνθρωποι στη Θράκη, γιατί αυτοί αποτελούν το μέλλον.
Πάμετώρα στο σημείο το οποίο διαφωνούμε κάθετα και έχουμε τοποθετηθεί μέσα από τις Επιτροπές, κυρία Πρόεδρε. Δεν μπορούμε να δεχθούμε στο φόρουμ διαχείρισης υδάτινων πόρων και την Τουρκία στο τρίπτυχο Ελλάδα Βουλγαρία Τουρκία, για τους γνωστούς εθνικούς προπαγανδιστικούς λόγους, αλλά πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για μία χώρα η οποία δεν είναι μέλος της κοινότητας και πώς θα διαχειριστούμε ένα ΕΣΠΑ της αγροδιατροφής, όπως στο παρελθόν διαχειρίστηκε ο δήμος Σουφλίου με το Χάσκοβο της Βουλγαρίας. Πραγματικάαυτό ελλοχεύει κινδύνους σε ότι αφορά τη διαχείριση του ποταμού Έβρου, απέναντι και στη συμμετοχή της Τουρκίας, γιατί πιστεύουμε ότι θα ανοίξει μια κερκόπορτα εκεί και θα μας βάλει σε περιπέτειες και διαφωνούμε πραγματικά και είμαστε αντίθετοι από τη συμμετοχή της Βουλγαρίας μέσα σε αυτό το τρίπτυχο οργάνωσης.
Το δεύτερο κομμάτι στο οποίο έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην Επιτροπή,είναι ότι θα θέλαμε καλύτερη ανάδειξη της πομακικής γλώσσας. Επιτέλους,η Πομακική μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό λίθο στο γνωστικό και μορφωτικό επίπεδο των Θρακιωτών, προκειμένου να μην είναι ανενημέρωτοι για την ιστορία τους και αυτό μπορεί να αλλάξει άρδην όλη την εικόνα της Θράκης με την προβολή του λαογραφικού μουσείου της πομακικής, σε ότι αφορά την παράδοση και τον πολιτισμό των πομάκων, αλλά ακόμη και την επιλογή της πομακικής γλώσσας μέσα από βιβλία στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Δηλαδή, κάποιες προσπάθειες που έχουν γίνει από τον κ.Φιετζόγλου, από τον κύριο Καραχότζα, από το 4ο σώμα στρατού.
Αυτά όλα έπρεπε να τα εκμεταλλευτούμε, διότι αν οι πομάκοι μάθουν την ιστορία τους, γιατί σταυρώνουν το ψωμί πριν φάνε ή γιατί έχουν εικόνες αγίων ή γιατί ξεματιάζουν και σταυρώνουν τα παιδιά τους – σε ρεπορτάζ που έχω κάνει ουκ ολίγα σε μουσουλμανικά χωριά – θα είχε αλλάξει πλέον όλη αυτή η νοοτροπία, απέναντι στη διαφορετικότητα και στη διαφορετική ιστορία που έχουν οι πομάκοι σε σχέση γενικότερα με τους τούρκους. Οπότε αυτό θα μπορούσε να αλλάξει άρδην το επίπεδο. Διαφωνούμε με αυτό που λέτε για την επιλογή της τουρκικής γλώσσας. Θαμπορούσε να είναι επιλογή της πομακικής γλώσσας. Δεν αναδεικνύονται τα δικά μας ορθόδοξα. Όταν λέω δικά μας, δεν το λέω κτητικά, αλλά λέω εν πάση περιπτώσει τα ορθόδοξα μοναστήρια όπως θα έπρεπε και γίνεται μνεία μόνο για τα μουσουλμανικά τεμένη. Υπάρχουνσημαντικά μοναστήρια που θα θέλαμε να υπάρχει ο ορθόδοξος θρησκευτικός τουρισμός όπως είναι η μονή του Αρχαγγέλου στην Ξάνθη, η Αγία Παρασκευή στον Έβρο, το Μετόχι του αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος, το μετόχι του αγίου Αθανασίου στη Σαμοθράκη.
Μπαίνειένα ερώτημα για το συγκεκριμένο τέμενος, το Βαγιαζήτ τζαμί που είναι ένα τέμενος με μία αρχιτεκτονική δράση, κατασκευάστηκε το 1420. Αυτόήταν επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ και από τον κ. Γαβρόγλου ή από την κυρία Μενδώνη ή από την κυρία Κονιόρδου, που αναφέρθηκαν σε μια πυρκαγιά που είχε το συγκεκριμένο τέμενος το 2017 για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ μέχρι και 5 εκατομμυρίων ευρώ. Τι έγινε τελικά; Χρηματοδοτήθηκετότε το συγκεκριμένο τέμενος και αν χρηματοδοτήθηκε, γιατί μιλάμε για εκ νέου χρηματοδότηση; Όλααυτά μας βάζουν σε σκέψειςκαι δεν μπορούμε να συναινέσουμε και να ψηφίσουμε θετικά, για τους λόγους που αναφέρω το συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που εκπορεύεται από την παράταξη της πλειοψηφίας στην Επιτροπή.