Ομιλία Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα

ΘΕΜΑ ΔΙΑΤΑΞΗΣ :Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 και συναφείς ρυθμίσεις για την ενεργειακή απόδοση στον κτιριακό τομέα καθώς και την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα πρέπει να πούμε αλήθειες στον ελληνικό λαό, συνέχεια σε αυτά που είπε ο Πρόεδρός μας ο Κυριάκος ο Βελόπουλος.

Δεν έρχεται απλά ακρίβεια, έρχεται η ακρίβεια με κεφαλαία. Και εμείς είχαμε τη διορατικότητα και σας προειδοποιήσαμε και για τις ανατιμήσεις, γιατί το μόνο ζεστό φέτος θα είναι οι τιμές των προϊόντων που ζεσταίνονται προς τα πάνω.

Είμαι από τις Σέρρες, έναν Νομό που ήδη η θερμοκρασία είναι σε μονοψήφια νούμερα και δεν έχετε κάνει τίποτα. Πού είναι το Παρατηρητήριο Τιμών; Είναι αυτό που λέει ο Υπουργός; Θα τρέχει στο e-Καταναλωτής o παππούς που είναι 70 χρονών για να δει ποια προϊόντα στη γειτονιά του ή στην πιο γειτονική πόλη είναι φτηνά;

Δεν βοηθήσατε σε αυτό που σας λέγαμε ως Ελληνική Λύση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κύριοι, μέχρι πενήντα άτομα, γιατί όταν χρωστάς εσύ, το προπληρώνεις. Σου βγάζει πόσα πρέπει να πληρώσεις και σου ζητάει και για την επόμενη χρονιά με τον φόρο εισοδήματος. Όταν, όμως, σου χρωστάει το Δημόσιο, σου λέει, «θα σου κάνω συμψηφισμό». Ήμουν νιός και γέρασα.

Ο άνθρωπος έχει ανάγκη τα πενήντα, τα εκατό ευρώ τούτη την ώρα για να πάει να βάλει πετρέλαιο, για να μπορέσει να πληρώσει τη ΔΕΗ, την οποία την ιδιωτικοποιήσατε, κύριοι, από την πρώτη στιγμή.

Τι φωνάζαμε ως Ελληνική Λύση; Η ΔΕΗ ιδρύθηκε το 1950. Μπήκε στο χρηματιστήριο με αποθεματικό πάνω από 4,3 δισεκατομμύρια. Γιατί έγινε η ΔΕΗ; Εξαγόρασε τετρακόσιες ιδιωτικές εταιρείες την εποχή του 1950, διότι το ρεύμα στην Ελλάδα ήταν μέχρι και τέσσερις φορές υψηλότερο απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η ιστορία λοιπόν –αυτό που σας προειδοποιούσαμε- επαναλαμβάνεται ως φάρσα.

Πού είναι το κοινωνικό προφίλ της ΔΕΗ; Παίρνουν οι εισπρακτικές εταιρείες τηλέφωνο τον κόσμο για 50 ευρώ οφειλή και ο άλλος μπορεί να είναι και με μάσκα οξυγόνου και να έχει προβλήματα υγείας.

Γιατί εμείς το λέγαμε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ -ρίχνοντας το «μονοπώλιο» που παραχωρείτε τώρα και με τις λιγνιτικές μονάδες- θα φέρει θλίψη, θα φέρει δράμα, θα φέρει φτώχεια, θα φέρει στον κόσμο μία μιζέρια δυστυχώς. Και όταν μία χώρα δεν κοιτάει να υπάρχει μεροκάματο στα απλά κοινωνικά λαϊκά στρώματα, είναι χώρα με προβλήματα υγείας. Δεν έχει υγιείς πολίτες.

Η ΔΕΗ για αυτόν τον λόγο έγινε, κύριοι. Ψάξτε την ιστορία. Το τελευταίο υδροηλεκτρικό το αγόρασε στην Πάτρα τη δεκαετία του 1970 για να μπορεί να έχει ένα κοινωνικό προφίλ και παίρνουν σήμερα οι εισπρακτικές τηλέφωνο τον κόσμο, τον λαό.

Και απευθύνομαι στον κ. Άδωνι Γεωργιάδη και στον κ. Θανάση Πλεύρη. Αυτοί δεν ήταν ως Βουλευτές του ΛΑΟΣ που κατέθεσαν κατά των εισπρακτικών εταιρειών ερώτηση, την οποία καταθέσαμε ως Ελληνική Λύση στα Πρακτικά της Βουλής για να μην ξεχνάμε που ήταν κοντά στο κοινωνικό προφίλ του λαού;

Και σήμερα μιλάμε για ενεργειακή αναβάθμιση με το Πρόγραμμα «Ηλέκτρα»; Υπάρχουν πόλεις –πρότυπα, Τρίκαλα, Γιάννενα, Ηράκλειο, Λάρισα, Νάουσα. Έχουν κάνει βήματα, αλλά εγώ θέλω να ξέρω πόσα θα πληρώσει για την ενεργειακή αναβάθμιση ο μέσος Έλληνας πολίτης. Πόσα; Είναι σαν τον ΕΝΦΙΑ που ήρθε για να μείνει.

Τι φωνάζαμε εμείς; Χαμηλώστε φόρους ανάλογα και τις ζώνες στις περιοχές, χαμηλώστε τον ΕΝΦΙΑ ή καταργήστε τον ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ είναι για να καταργηθεί, είναι ένα παράνομο χαράτσι για το σπίτι και την πρώτη κατοικία του Έλληνα. Με το σύστημα «Ηρακλής» θα του πάρετε και τα σπίτια και πρέπει να το ξέρει. Αυτή θα είναι η μοίρα του Έλληνα με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Και μιλάμε για ενεργειακή αναβάθμιση; Πόσα να πληρώσει για κουφώματα τελικά ο Έλληνας; Πόσα θα πληρώσει για τα νέα δομικά υλικά στα νέα αναβαθμισμένα κτίρια με το αρχιτεκτονικό τοπίο; Πόσες ανεμογεννήτριες θα μπουν σε αυτή τη χώρα; Μου πήγατε και στην Αστυπάλαια και τους δίνετε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τι να τα κάνουν οι άνθρωποι; Δώστε τους τουλάχιστον καμιά βάρκα. Αυτό μου λένε φίλοι μου στην Αστυπάλαια. Και θέλετε να μιλάμε για αναβάθμιση κτηρίων με κουφώματα που πρέπει να αλλάξουν;

Εδώ δεν άνοιξε ακόμη το «Εξοικονομώ». Ήταν να ανοίξει 1η Οκτωβρίου. Και ρωτώ: Κύριε Υπουργέ, γιατί δεν άνοιξε η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ» και πόσο θα καλύπτει επί τετραγωνικό; Πόσα πρέπει να πληρώσει κάποιος, αν θα αγοράσει ένα καινούργιο σπίτι με τις νέες οικοδομικές άδειες; Διότι με την ενεργειακή αναβάθμιση, όπως καταγγέλλει ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, ο κ. Στασινός, θα έχουμε αύξηση 15%- 20% στα σπίτια; Το ξέρει ο Έλληνας αυτό, πέρα από τα σπίτια που δεν μπορεί να πληρώσει και τα δάνεια γιατί έχασε τη δουλειά του λόγω της οικονομικής κρίσης;

Λέτε για επιδότηση πετρελαίου. Ποια επιδότηση πετρελαίου, το 20%; Καλά κάνετε, για να δώσετε από 100 ευρώ μέχρι 750 ευρώ, όταν πέρυσι δίνατε από 80 μέχρι 650 ευρώ, αλλά το πετρέλαιο από 80 λεπτά πάει στο 1,20. Και μη νομίζετε ότι δεν υπάρχουν και κάποιοι ακόμη πιο αδικημένοι. Στο νομό μου στις Σέρρες χίλια διακόσια κτήρια έχουν τηλεθέρμανση, για να έχουμε καθαρό ουρανό, να έχουμε καθαρή ατμόσφαιρα στην πράσινη ανάπτυξη, στην κυκλική οικονομία. Δεν επιδοτείτε αυτά τα νοικοκυριά για την τηλεθέρμανση. Δεν το έχετε προνοήσει. Η Κοζάνη και οι Σέρρες έχουν τηλεθέρμανση, γιατί τους εξαιρείτε;

Βάζετε πετρέλαιο, βάζετε φυσικό αέριο, στα ύψη όλα αυτά, βάζετε καυσόξυλα –εάν βρουν γιατί τα δάση κάηκαν, ούτε ξύλα δεν μπορούν να βρουν οι άνθρωποι- και μιλάτε για κοινωνική πολιτική, κύριοι; Έτσι θα είμαστε κοντά στο μεροκαματιάρη Έλληνα μικρομεσαίο πολίτη; Ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα ο ΕΝΦΙΑ. Ό,τι γίνεται στερεώνεται καλά, δεν φεύγει. Έγινε επί εποχής Βενιζέλου. Το βάλαμε λόγω του μνημονίου. Και παρακαλάμε σήμερα να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο εισοδήματος;

Γιατί δεν μειώνετε τους φόρους στα καύσιμα; Πάνω από τα δύο τρίτα είναι φόροι σε αυτό που πληρώνει για βενζίνη και πετρέλαιο ο Έλληνας πολίτης. Πού ξανακούστηκε αυτό; Πού ακούστηκε να υπάρχει ειδικός φόρος κατανάλωσης; Είναι παράνομος ο ειδικός φόρος κατανάλωσης! Γιατί δεν τον καταργείτε να φθηνύνει το πετρέλαιο και η βενζίνη, να μπορεί να κινηθεί ο Έλληνας; Μόνο του δίνουμε τα εχέγγυα και τα κίνητρα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αφού ξεπουλήσαμε και τη Λάρκο που έβγαζε κοβάλτιο στους Σκοπιανούς; Μετά λύπης μου όλα αυτά. Έρχονται δύσκολες μέρες για τον ελληνικό λαό.

Και απέναντι σε μια ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και ό,τι αυτό συνεπάγεται, απέναντι και στους ιδιωτικούς φορείς διανομής του φυσικού αερίου, τα χαράτσια θα είναι πολλά, τα καπελώματα θα είναι πολλά για τον Έλληνα μεροκαματιάρη. Ο κάματός του θα είναι σκληρός. Πρέπει να το καταλάβουμε και να είμαστε κοντά στη μέση ελληνική οικογένεια. Πάμε να τον βοηθήσουμε, όχι να δημιουργήσουμε φόρο στο φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, προκαταβολή του φόρου. Και όταν μας χρωστάει το δημόσιο, λέει ότι θα κάνουν συμψηφισμό, ενώ τα χρήματά του τα θέλει εκείνη την ώρα για να μπορεί να πληρώσει τα κοινόχρηστα, να βάλει το πετρέλαιο.

Τι θα πω εγώ σήμερα στον κάτοικο των Σερρών πάνω σε περιοχές που έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες, που το πετρέλαιο θα είναι 1,20 και θα πάρει μια επιδότηση πενιχρή; Πώς θα τα βγάλει πέρα; Και όταν σας έλεγε ο Κυριάκος Βελόπουλος «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», πάρτε πετρέλαιο, κάντε αποθεματικό, να έχετε τις δύσκολες μέρες του χειμώνα, θα περνούσε ο χειμώνας λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Και κλείνω με κάτι που με θλίβει. Υπάρχει μια περίεργη επιτροπή ποιότητας που πέρασε από το νοσοκομείο των Σερρών και ζήτησε να βγουν οι εικόνες οι ορθόδοξες από το νοσοκομείο. Αν είναι δυνατόν! Στην ίδια μας τη χώρα να φοβόμαστε να έχουμε εικόνες αγίων και του Χριστού και σταυρό στο νοσοκομείο των Σερρών; Διαψεύστηκε εκ των υστέρων. Προσέξτε να δείτε, μη χτυπάτε την Ελλάδα στο εθνικό της φρόνημα και στην Ορθοδοξία, διότι ο Έλληνας δεν θα σας το συγχωρήσει ποτέ!

Και αν μιλούμε σήμερα για ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων που είναι το νομοσχέδιο, προστατέψτε το σπίτι του Έλληνα πολίτη στο χωριό που είναι και παραδοσιακό και πρέπει να υπάρχει ειδικό πρόγραμμα συντήρησης πεπαλαιωμένων, εγκαταλελειμμένων σπιτιών που δεν έχει ο άνθρωπος κεραμίδι να βάλει. Ποια κουφώματα να βάλει στην ενεργειακή αναβάθμιση και στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα»;

Αυτά πρέπει να βλέπουμε. Πρώτα ο λαός μας, πρώτα δουλειά για να μπορέσει να ζήσει και μετά μιλάς για αναβάθμιση του περιβάλλοντος που είναι καλό. Όμως πρώτα πρέπει να προστατεύσουμε την τσέπη του Έλληνα, τον οικογενειακό προϋπολογισμό του παππού, που με τη σύνταξη ταΐζει τα παιδιά του που είναι άνεργα. Λοιπόν δείξτε επιτέλους μια κοινωνική πολιτική στα λαϊκά στρώματα, όπως η Ελληνική Λύση που είναι κοντά και στο πλευρό του Έλληνα πολίτη για να μπορέσει να έχει μεροκάματο. Δεν είναι για το ευ ζην, κύριοι. Είναι για τα προς το ζην που δεν τα έχει.

 

Προηγούμενο άρθρο«Απολύονται 500 καθαρίστριες εργαζόμενες στον ΟΑΕΔ»
Επόμενο άρθροΗ εισαγωγική τοποθέτηση από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου