OMIΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης “Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος” και διατάξεις για τη λειτουργία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας»
Κύριοι του Υπουργείου, ο κ. Γεωργιάδης έφυγε βέβαια, δεν είναι εδώ, επειδή γίνεται λόγος πολύς με τα κόκκινα δάνεια, θέλω απλά να θυμίσω στον κ. Γεωργιάδη ότι με τον κ. Πλεύρη ως Βουλευτές του ΛΑΟΣ το 2012 είχαν καταθέσει μια επίκαιρη ερώτηση τότε στον κ. Κεγκέρογλου για το πώς λειτουργούν οι εισπρακτικές εταιρείες και αυτά τα ψιλά γράμματα, τα πονηρά, των εισπρακτικών εταιρειών. Καλό είναι να θυμόμαστε, όταν τότε εμφανιζόταν ως θεματοφύλακας για το κοινωνικό σύνολο.
Πάμε στο νομοσχέδιο τώρα. Είναι ένα σχέδιο δράσης γι’ αυτό που λέμε «έρευνα και διάσωση», αλλά θα πρέπει να το δούμε και από άλλες πτυχές. Κύριε Υφυπουργέ, πάνω σ αυτό το ζήτημα θα πρέπει να μιλήσουμε και για τους συνανθρώπους μας οι οποίοι κινδύνεψαν ή, αν θέλετε, αποκλείστηκαν, που δεν πήγαν για αναψυχή, όπως είναι κάποιοι βοσκοί, όπως είναι κάποιοι αγρότες και ως Ελληνική Λύση θα σας προτρέπουμε, γιατί εκτός από Υφυπουργός σας μιλώ και ως Ίκαρος -και θα το δούμε στη συνέχεια- που ήσασταν, τι δεν έχετε κάνει;
Καταρχάς, ως μέλος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Σερρών, αλλά και της πανελλήνιας ομοσπονδίας, όσοι έχουμε υπηρετήσει τις ειδικές δυνάμεις του στρατού και δη στους αλεξιπτωτιστές οικειοθελώς, έχουμε μια αγάπη στη διάσωση. Αυτό, λοιπόν, που έπρεπε να κάνετε είναι να δώσετε κάποια εχέγγυα στις εθελοντικές ομάδες, κυρίως από τις ομάδες διάσωσης της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Σερρών και όλης της Ελλάδος, όπου πολλές φορές με μία ομάδα πρότυπο που έχουν οι λέσχες να πάνε σε διασώσεις και να τους βοηθάτε σε αυτό. Είναι πάρα πολύ καλό.
Δύο είναι τα σημεία που έπρεπε να προσέξετε σήμερα. Τα είπε αναλυτικά ο κ. Βιλιάρδος. Αν δεν υπάρχει σωστός συντονισμός και σωστή εκπαίδευση, δεν θα ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια. Πρέπει να είμαστε στο προσκεφάλι του πολίτη. Αλλά όταν ο Πρόεδρος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Σερρών, ο φίλος ο Ντίνος Μελαχρινός και όλα τα παιδιά καλύπτουν από την τσέπη τους όλα τα έξοδα και δεν έχουν τα εχέγγυα, καλό θα είναι τέτοιες λέσχες που θα πρέπει με ένα νομοσχέδιο να τις «εκμεταλλευτείτε» στο έπακρο, να τις βοηθήσετε να ορθοποδήσουν. Και είναι αυτό που πολλές φορές σαν Ελληνική Λύση σας λέμε, να φέρετε και την Εθνική Πολιτοφυλακή, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα ή και κατά τα ελβετικά πρότυπα, που μπορεί να βοηθήσει, διότι δεν είναι μόνο τα εναέρια μέσα.
Κατ’ αρχάς, έπρεπε να υπάρχει μια ειδική υπηρεσία αναλυτικής χαρτογράφησης της κάθε περιοχής με τις ιδιαιτερότητές της και να υπάρχει μία αγαστή σχέση , όπως είπα, και με τις Ομάδες και τις Λέσχες Ειδικών Δυνάμεων ανά την Ελλάδα, αλλά και με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, που ιδρύθηκε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και διαβάζω τον Ζαφείρη Τρόμπακα, τον ιδρυτή της, για τα προβλήματα που έχει με πάνω από δυόμισι χιλιάδες εθελοντές, από το 1978 και τριάντα δύο παραρτήματα.
Γιατί το λέμε αυτό; Το κάθε βουνό έχει τις ιδιαιτερότητές του. Για να υπάρχει σωστός συντονισμός με τα εναέρια μέσα θα πρέπει να υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία με τις τοπικές αρχές για την ιδιαιτερότητα του εδάφους. Ο άνθρωπος Θεοχαρόπουλος έχασε τη ζωή του ήταν από την καθυστέρηση της καθυστέρησης των εναέριων μέσων. Αλλά δεν υπάρχει συντονισμός με τις χερσαίες μονάδες δεν μπορεί να έρθει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Αυτό, λοιπόν, περιμένουμε να το δούμε, να υπάρχει μία συνεργασία, ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες και τα εναέρια μέσα. Διότι όσο και αν εκσυγχρονιστούμε, αν δεν υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στις ομάδες διάσωσης, δηλαδή, αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων του έμψυχου δυναμικού, δεν θα έχουμε απτά αποτελέσματα.
Αυτό, γίνεται σε κάθε σοβαρό οργανωμένο κράτος. Η εικόνα ενός οργανωμένου κράτους, που είναι στο προσκεφάλι του πολίτη, είναι όταν ο πολίτης κινδυνεύσει. Και θα κινδυνεύσει ένας ποιμένας, ένας αγρότης. Η δικιά μας ομάδα διάσωσης έχει πάει σε πάμπολλες περιπτώσεις στις Σέρρες, σε ανθρώπους που έχασαν τον προσανατολισμό, είτε ήταν αγρότες είτε κτηνοτρόφοι, και έκανε έναν αγώνα δρόμου να τους σώσει. Δηλαδή, δεν είναι μόνο το τουριστικό κομμάτι της διάσωσης. Τα στοιχεία είναι δυσοίωνα! Έχουν γίνει εβδομήντα δύο ατυχήματα μόνο στο Βουνό των Θεών, τον Όλυμπο, την τελευταία τριετία με οκτώ θανάτους.
Το άλλο θέμα, Πτέραρχε, Ίκαρε και Υπουργέ, είναι ότι έπρεπε να δείτε και το θέμα εναερίου εφοδιασμού.
Υπάρχει σήμερα το 865 Τάγμα Εναερίου Εφοδιασμού, που προσφέρει τα μάλα. Αλλά σε αυτό το σχέδιο δράσης -δείτε και περιοχές που αποκλείονται λόγω καιρικών συνθηκών και οι άνθρωποι δεν έχουν τρόφιμα για να ταΐσουν τα ζώα τους στις κτηνοτροφικές στάνες- θέλει μια συντονισμένη προσπάθεια. Χρειάζεται να υπάρχει ο ανεφοδιασμός από αέρος στην ώρα του. Δεν μπορείς, εκεί, συνέχεια να απασχολείς τα C-130 ή τα Chinook ή τα Huei ή τα Agusta Bell του Στρατού. Εκεί θα δείτε, με αυτά τα ελικόπτερα που θέλετε να ενοικιάσετε, να υπάρχει και αυτή η παράμετρος του σωστού ανεφοδιασμού από αέρος και στα νησιά μας, που δεν γίνεται λόγος και για τη θάλασσα.
Άρα, λοιπόν, χρειάζεται σωστός συντονισμός ανάμεσα στην αεροπορία –που τα ξέρει Πτέραρχος- και στις επίγειες δυνάμεις. Να θυμίσουμε ακόμα ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία το 1998 κάνει μια πρόταση να δημιουργηθεί Μονάδα Ορεινών Διαδρομών. Διότι, η παρατήρηση είναι το παν σε μια διάσωση! Αυτό λένε βιωματικά οι διασώστες!
Από εκεί και πέρα δεν είχε ευοδωθεί. Δεν μπορεί σήμερα να μιλούμε για καταπολέμηση της πυρκαγιάς, χωρίς να έχουμε αξιοποιήσει ακόμη το πόρισμα του Γκουρμπάτση και του Γκολντάμερ, στο έπακρο. Η Δασική Υπηρεσία με την Πυροσβεστική, δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια είχαν να συντονιστούν! Έτσι, δεν μπορούμε να έχουμε ένα οργανωμένο σχέδιο, αν δεν υπάρχει σωστός συντονισμός.
Υπάρχουν οι ομάδες δασο-κομάντος. Και εμείς από τις Λέσχες Ειδικών Δυνάμεων -και ως μέλος σας μιλάω- και από τους Αλεξιπτωτιστές, δώσαμε παιδιά στους δασοκομάντος, είχαμε παιδιά από τις λέσχες. Έχω τον φίλο, τον Βαγγέλη τον Ζαρακόρη, που είχε τρέλα με αυτό και είναι ένα πολύ καλό κομμάτι. Αλλά εδώ έπρεπε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός.
Διαβάζω με προσοχή τον Σταμάτη Κολάρο και το τι πέρασε στο Όρος Δίρφυς και αυτό που έγινε στον Όλυμπο στις 28 Ιανουαρίου του 2001 και επαναλήφθηκε αυτό το τραγικό γεγονός, με δύο γιατρούς από τη Λάρισα, που έχασαν τη ζωή τους, περίπου στο ίδιο σημείο, είκοσι χρόνια μετά, στις 28 Ιανουαρίου του 2021.
Άρα λοιπόν, τα προβλήματα τα ξέρουμε. Αναλυτική χαρτογράφηση, κίνητρα στις λέσχες ειδικών δυνάμεων και στις εθελοντικές ομάδες, όπως και στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, να υπάρχει μία αγαστή, συντονισμένη συνεργασία για να μπορούν τα εναέρια μέσα να αποδώσουν καρπούς. Ο καθένας ξεχωριστά και τμηματικά δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό είναι που χωλαίνει ένα εθνικό σχέδιο δράσης, διότι καλός ο εξοπλισμός αλλά πάνω απ’ όλα εκπαίδευση και συντονισμός. Αυτό πρέπει να δείτε, κύριοι, για να έχουμε αποτελέσματα και να μπορεί να αισθάνεται και ο πολίτης, που σε μία απομακρυσμένη δύσβατη περιοχή αν είναι κτηνοτρόφος και αποκλειστεί θα περάσει το ελικόπτερο δια αλεξιπτώτου να του ρίξει τρόφιμα, η ομάδα διάσωσης θα πάει σε μια χαράδρα για να μπορέσει γρήγορα να κινηθεί, σε επαφή όμως με ντόπιους παράγοντες που έχουν χαρτογραφήσει την περιοχή και έχουν και εμπειρία. Έτσι πρέπει να πάμε με συνέργεια, ομαδικά να κινηθούμε.
Σας ευχαριστώ θερμά, κύριε Πρόεδρε.