Ομιλία του βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος

Ομιλία του βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης:Ενημέρωση των μελών των Επιτροπών, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.5 του Κανονισμού της Βουλής, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πρόεδρο της Διυπουργικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, σχετικά με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Σας ευχαριστώ πολύ κυρία Πρόεδρε.

 Κύριε Υπουργέ, μιλάτε για ένα πρόγραμμα το οποίο είναι φιλόδοξο, περίπου της τάξεως των 331δισεκατομμυρίων ευρώ σε ό,τι αφορά το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος, μόνο που αν δούμε τα στοιχεία του ίδιου του ΕΣΕΚ, μιλάει για ένα ρεύμα το οποίο θα είναι σχετικά πιο φθηνό, σε βάθος 25ετίας ή και 30ετίας. Ο κ. Καρδοματέας έχει κάνει αυτές τις δηλώσεις. Δηλαδή, από τα 145 ευρώ που είναι η μεγαβατώρα (Mwh) το 2025, το2030 η τιμή της πέφτει στα 139 ευρώ, είναι στοιχεία του ΕΣΕΚ, αυτά βλέπω και μελετώ τις τελευταίες ώρες, για να πάει 95 ευρώ η μεγαβατώρα (Mwh) – ζωή να έχουμε – σε βάθος 25ετίας.

 Άρα, για ποια κοινωνική πολιτική μιλάμε σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων;

 

Εδώ μιλάμε για ένα τραστ συμφερόντων μονοπωλίου, που οι τιμές θα είναι ανεβασμένες στο ηλεκτρικό ρεύμα, να ξέρει ο κόσμος, για την επόμενη τριακονταετία.Ήμουνα νέος και γέρασα, που λέει ο λαός στην καθομιλουμένη. Άρα, μιλάμε για μία πράσινη απότομη μετάβαση, χωρίς θεαματική αποκλιμάκωση, με πολύ αργούς ρυθμούς.Άρα, δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για ένα τιμολόγιο υπέρ του λαού στο ηλεκτρικό ρεύμα.Ούτε καν για ένα κοινωνικό προφίλ, ένα κοινωνικό τιμολόγιο.Δηλαδή, ο κόσμος πλέον παρακολουθώντας ξέρετε τη διακύμανση των τιμών χρηματιστηριακά της ενέργειας, θα τον κάνουμε τόσο αγχωμένο για τα προς το ζην απέναντι σε ένα ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο δεν είναι για το ευ ζην, είναι για το ζην.Και μιλάτε για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε βάθος χρόνου για να αγγίξει σε μεγάλα ποσοστά. Αν λάβει κανείς ότι, δεν ξέρω ποιο είναι τοactionplanσε ότι αφορά την αποθήκευση στα δίκτυα μεταφοράς, αλλά πόσο ασφάλεια μπορούν να παρέχουν για να έχουμε μία επάρκεια, γιατί δεν έχουμε κάνει τίποτα προς αυτόν τον τομέα. Άρα λοιπόν, μιλάμε για μία απότομη μετάβαση στη λεγόμενη πράσινη αειφόρο ανάπτυξη ενώ οι μελέτες συνεχίζονται για το βιομεθάνιο, για το πράσινο υδρογόνο και ούτω καθεξής.

Άρα λοιπόν, ο κόσμος να ξέρει πάρα πολύ καλά ότι θα το πληρώσει πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα.Και θα το πληρώνει.Θα τον βάλουμε σε έναν κυκεώνα να παρακολουθεί το χρώμα των τιμολογίων και πόσο μπορεί αυτό να επιδοτηθεί. Είπε ο κύριος Σκυλακάκης «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, να πάμε σε μια ανεξαρτητοποίηση ενεργειακή» αλλά δεν βγαίνουν τα νούμερα.Και από κει και πέρα, λέει λάθη θα γίνουν ανάλογα με τις κλιματολογικές μεταβολές και τις συγκυρίες των πραγμάτων. Εδώ μιλάμε τα στοιχεία δείχνουν ότι από τα 145 ευρώ η μεγαβατώρα, σε βάθος 25ετίας ή και 30ετίας, θα πάει στα 95 ευρώ. Δηλαδή, για να έχει μία μείωση της τάξεως του 34,7% σε σχέση με σήμερα. Άρα λοιπόν, όχι απλά πάει σε βάθος χρόνου, πάει σε πολύ βάθος χρόνου. Και τι κάνει ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος πολίτης μέχρι τότε για το περιβόητο αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα; Πληρώνει ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα. Τα νούμερα δεν βγαίνουν. Το να, ξέρετε (…) να μας πιάνει να γεμίσουμε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, που από την πρώτη στιγμή, εμείςως «Ελληνική Λύση» έχουμε την αντίθεσή μας, διότι δεν μπορείς, πρώτον να μειώνεις στην καλλιεργήσιμη γη παρά τις διαβεβαιώσεις και σήμερα μάλιστα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό. Αλλά τα στοιχεία άλλα δείχνουν.Ούτε μπορείς να χαλάσεις το αρχιτεκτονικό τοπίο για να πας σε μία χώρα που λες ότι υπάρχει ήλιος και αέρας για να αυξήσει τις ανανεώσιμες πηγές. Εδώ καταρχάς, δεν έχουμε αλλάξει έναν πεπαλαιωμένο νόμο που αφορά τη γεωθερμία. Το έχουμε πει πολλάκις.Η γεωθερμία, αυτή τη στιγμή, θεωρείται μεταλλευτική δραστηριότητα και όχι ΑΠΕ. Δεν μπορούμε να μιλάμε λοιπόν για πράσινη ανάπτυξη, για αειφόρο ανάπτυξη ενός πράσινου αποτυπώματος και να μην έχουμε αξιοποιήσει τη γεωθερμία.Δεν μπορείς να αφήνεις έξω την υδροηλεκτρική ενέργεια από το φράγμα των Κρεμαστών, ακόμα και τη δεκαετία του 80 που έγιναν κάποια έργα αλλά τελματώσαν. Άρα λοιπόν εδώ, δεν μπορούμε εις βάρος του μέσου Έλληνα να μιλάμε για μια πράσινη ανάπτυξη ή πρέπει να του πούμε την αλήθεια ότι η βαλίτσα, όπως λέει και λαός στην καθομιλουμένη, θα πάει πάρα πολύ μακριά. Δεν έχουμε κάνει ούτε ένα στρατηγικό σχέδιο στα ΑΠΕ όλα αυτά τα χρόνια για να έχουμε μια επάρκεια στην αποθήκευση.Αλλά όσο και να λέμε, οι παράγοντες λένε ότι από το φυσικό αέριο θα είμαστε ακόμη εξαρτημένοι. Μήπως λοιπόν αυτό που εμείς λέμε ως «Ελληνική Λύση» θα πρέπει να δείτε σοβαρά και το θέμα των εξορύξεων σε αποθέματα φυσικού αερίου,που δόξα τω θεώ, γεωπολιτικά υπάρχουν ή ακόμη και υδρογονάνθρακες, διότι πρέπει να πούμε την αλήθεια. Όταν η γηραιά αποφάσισε να πάει στην πράσινη ανάπτυξη, ήταν και το θέμα του ότι μειώνονται σήμερα τα αποθέματα κυρίως πετρελαίου, σε πάρα πολλές περιοχές του πλανήτη. Δηλαδή, το πετρέλαιο δεν θα υπάρχει για τα επόμενα 60 έως 70 χρόνια από τις χώρες που δημιουργούν τραστ,σε ό,τι αφορά την παραγωγή του πετρελαίου.

Άρα λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι η πράσινη μετάβαση θα κοστίσει και στον Έλληνα, όπως και στους υπόλοιπους πολίτες προφανώς, πάρα πολύ ακριβά. Διότι από τη στιγμή που η ενέργεια έχει γίνει χρηματιστηριακό προϊόν χάνει τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα σε ότι αφορά το κοινωνικό προφίλ που πρέπει να επιδείξει. Σήμερα, ο πολίτης πραγματικά δεν μπορεί να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα παρά τις επιδοτήσεις, που είναι μπορώ να πω ότι είναι και φιλότιμες, αλλά η κατάργηση βιαίως του λιγνίτη και άλλων μορφών ενέργειας γίνεται με έναν πολύ απότομο και βίαιο τρόπο. Όσο και αν θέλουμε εμείς να είμαστε ρομαντικοί απέναντι στην κλιματική αλλαγή που απαιτείται. Διότι, κι όταν περάσαμε από τον άνθρακα στο πετρέλαιο, έγινε σταδιακά, διότι αυτή η μετάβαση σε ενέργεια γίνεται από την εποχή του 1800. Δεν είναι τωρινό. Αλλά γίνεται σταδιακά και ο φιλόδοξος τώρα σκοπός, τα 30.000 ηλεκτρικά οχήματα να γίνουν κάποια στιγμή 560.000 μέχρι σε βάθος 10-15 χρόνων,ή τα ενεργειακά κτίρια που πρέπει να αναβαθμιστούν, πέρα από κάποια προγράμματα που υπάρχουν, πρέπει να δούμε και πόσο θα μας κοστίσουν αυτά. Διότι, πρέπει να μπουν υλικά που αντέχουν στις λεγόμενες κλιματολογικές συνθήκες με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε ότι αφορά το περιβόητο φαινόμενο του θερμοκηπίου και ούτω καθεξής.

 

               Ο πολίτης, πόσοθα τα πληρώσει αυτά;Πόσο θα κοστίσουν;Εμείς πόσο θα επιδοτήσουμε αυτό, που λέτε για το «πρασίνισμα», γενικότερα των κτιρίων; Πόσο κάποιος θα τα πληρώσειτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;Πόσο βίαια θα μπούμε σε αυτή τη μετάβαση;

Άρα, λοιπόν, εδώ θέλει, τουλάχιστον, να υπάρχει μία λογική μετάβαση σε νέες μορφές ενέργειας, γιατί στερεύουν τα αποθέματα.Δεν είναι, δηλαδή, μόνο η ευαισθησία, που κόπτεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι υπόλοιποι φορείς για το περιβάλλον. Αν ήταν και κόπτεται για το περιβάλλον, εδώ και χρόνια θα είχαν τοποθετηθεί και φίλτρα στις βιομηχανίες και θα υπήρχαν άλλα μέτρα και σταθμά, αν θέλετε, από την εποχή του 1995 και τη Συνθήκη του Κιότο, που η Ελλάδα είχε μείνει πίσω και είχε φάει πρόστιμα γι’ αυτό και δεν έκανε τίποτα.

Τρέχουμε τώρα τελευταία στιγμή να καταργήσουμε τους λιγνίτες, να πάμε σε ένα χρηματιστηριακό προϊόν με τις ανεμογεννήτριες, όπου η κάθε ανεμογεννήτρια, κάθε «φουρ – φουρ», που λέμε εμείς, με στοιχεία κοστίζει πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ η τοποθέτηση και δεν ξέρουμε που θα πάει το πεπαλαιωμένο υλικό της, που τσιμεντάρονταιδάση και περιοχέςαυτή τη στιγμή.Πόσο γρήγορα ο λεγόμενος «επενδυτής» θέλει να κάνει απόσβεση;

Τώρα για τα φωτοβολταϊκά.Θα σας θυμίσω από τις 6.400 αιτήσεις, μόνο στη Στερεά Ελλάδα, πριν χρόνια, ο ίδιος Αγροτικός Σύλλογος Λειβαδιάς καταγγέλλει ότι οι μισές δεν έχουν καν τίτλο κυριότητας να προσκομίσουν προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.). Γίνεται, δηλαδή, το έλα να δεις. Θα έχουμε μια αλόγιστη χρήση φωτοβολταϊκών και τις ανεμογεννήτριες, με απώτερο σκοπό μόνο το κέρδος κάποιων ομίλων. Δηλαδή, «Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι».Στις Σέρρες,ο όμιλος Μυτιληναίος έχει πάρει όλη την οροσειρά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.Άντε, εντάξει, υπάρχουν μέρη, υπάρχουν απόμακρες περιοχές, που μπορούν να τοποθετηθούν. Να μας πει κάποιος. Οι Ισπανοί, για παράδειγμα, έβαλαν φωτοβολταϊκά σε καλλιεργήσιμη γη, τα έκαναν υπερυψωμένα, για να μπορούν να καλλιεργούν και συνάμα. Εμείς ούτε αυτό έχουμε προβλέψει.

Άρα, λοιπόν, εν κατακλείδι, η μετάβαση στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» με το στρατηγικό σχεδιασμό, που εσείς οραματιζόμαστε μέσα του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, το περιβόητο Ε.Σ.Ε.Κ., το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, να ξέρουν τα λαϊκά στρώματα,ο μέσος Έλληνας πολίτης, θα είναι σε λελογισμένα, θεωρητικά πάντα, εξαρτάται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, έτσι,«τα πάντα ρει»,ηΜεγαβατώρα «MWh»από 145 ευρώ που θα είναι του χρόνου, θα πέσει στα 95 ευρώ σε βάθος 25ετίας. Αυτό είναι μια αλήθεια, με το ίδιο το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (Ε.Σ.Ε.Κ.)να τα λέει αυτά τα στοιχεία.

Άρα, λοιπόν, θα πληρώνουμε πολύ ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα, ασχέτως, αν θέλουμε να αυξήσουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.), που εσείς οραματίζεστε μέσα από αυτό το στρατηγικό σχεδιασμό. Μάλιστα, διαβάζω ότι τα αιολικά πάρκα θα είναι η τρίτη, θα λέγαμε, πηγή ενέργειας, το 2050.Έχουμε βάθος χρόνου.

Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει πάρει την ανιούσα. Ο κόσμος αγκομαχεί και πρέπει χρηματιστηριακά να παρακολουθεί τους διάφορους παρόχους, που στην ουσία είναι ένα λόμπι, όπως είναι στην κινητή τηλεφωνία είναι και στο ηλεκτρικό ρεύμα, με μόνητη διαφορά ότι χωρίς κινητό, αν και αυτό είναι άκρως απαραίτητο, μπορείς να τα καταφέρεις να ζήσεις,αλλά δεν μπορείςνα ζεις χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ο νεφροπαθείς, ο άνθρωπος, που χρειάζεται το ηλεκτρικό ρεύμα και του κόβουν το ρεύμα για ένα πολύ μηδαμινό χρέος.

Άρα, λοιπόν η κοινωνική πολιτική στο ηλεκτρικό ρεύμα, που είναι άκρως απαραίτητο για την καθημερινότητα και το ζην του Έλληνα, θα πάει περίπατο. Αυτή είναι η αλήθεια. Μη λέμε και είμαστε ρομαντικοί ότι θα μπούμε,θα υπάρχει ενεργειακή απεξάρτηση στη χώρα μας, θα είμαστε αυτόνομοι κ.λπ..

Το ηλεκτρικό ρεύμα, την ενέργεια και το νερό,ενδεχομένως, ελπίζω να μη γίνει απότομα και αυτό, γιατί για ιδιωτικοποίηση πάει και αυτό, να δούμε πόσοι θα το αντέξουν;Πόσα μεροκάματα πρέπει να γίνουν καθημερινά από το μέσο Έλληνα; Πόσο θα πρέπει να είναι ο κάματός του για να πληρώνει, αν θα τα καταφέρει,  το ηλεκτρικό ρεύμα ή θα πηγαίνει συνέχεια σε ρυθμίσεις και θα δίνει έναντι;

Αυτά λένε τα στοιχεία τουΕθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (Ε.Σ.Ε.Κ.), ότι σε βάθος 25ετίας ή 30ετίας θα πέσει το ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με σήμερα.

Άρα, έχουμε χρόνο.

Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Προηγούμενο άρθροΣημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στον Talk Radio 989
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στην πόλη της Αλεξάνδρειας