Ομιλία του βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης

Ομιλία του βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συζήτηση επί των εισηγήσεων που θα συμπεριληφθούν στην Έκθεση της Επιτροπής (άρθρο 43Α παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής) και έγκριση αυτής.

Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με βάση αυτά τα οποία συζητήσαμε σε μία Επιτροπή, πρέπει να πούμε και το καταλαβαίνετε άπαντες τοις πάσι ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική Επιτροπή, σε ό τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος για να δούμε τι γη θα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές.

Πάμε λίγο στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών γιατί πάντα το προλαμβάνει ν  είναι καλύτερο του  θεραπεύει ν,  αλλά θα πρέπει να γίνουν και κάποιες άλλες ενέργειες τουλάχιστον να υπάρχει ένας ουσιαστικός στρατηγικός σχεδιασμός γι’ αυτό.

 Κοινή παραδοχή ότι τα δάση δεν είναι απλώς ένας φυσικός πόρος, αποτελούν τον πνεύμονα της γης θεμέλιο για την βιοποικιλότητα, το κλίμα και την ίδια μας την ευημερία. Δυστυχώς, κάθε καλοκαίρι γινόμαστε μάρτυρες καταστροφικών πυρκαγιών, που εμφανίζουν τεράστιες εκτάσεις, θέτοντας σε κίνδυνο αυτόν τον πολύτιμο πλούτο, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων με αποτέλεσμα, να έχουμε ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές και οικονομικές ζημιές  και το χειρότερο, κόστος φυσικά στις ανθρώπινες ζωές.

 Η προστασία τώρα των δασών και η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών είναι δύο αλληλένδετες προκλήσεις, που απαιτούν άμεση και αποφασιστική δράση. Πόσο έτοιμοι είμαστε όμως ως πολιτεία, να αναμετρηθούμε με τα νέα δεδομένα στις φυσικές καταστροφές;

 Η Κυβέρνηση, διατυμπανίζει σε κάθε ευκαιρία τις δράσεις στις οποίες έχει προχωρήσει προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά και αποτελεσματικά οι αυξανόμενες προκλήσεις, που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και η ανεπαρκής διαχείριση των δασών. Ωστόσο, τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά καταστροφικών πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια, μάλλον, καταδεικνύουν σοβαρές αδυναμίες, στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων για το οποίο επαίρεται.

 Ακούσαμε εδώ μέσα από την Επιτροπή, για την εκπόνηση μεγάλων έργων πρόληψης για παράδειγμα, τον καθαρισμό δασικών εκτάσεων ή τις αντιπυρικές ζώνες, αλλά και για το πρόγραμμα Autinero, που παρουσιάζεται ως ένα σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της πρόληψης και της διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας, που θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ κρατικών φορέων, τοπικών κοινοτήτων και επιστημονικών ιδρυμάτων για μία ενιαία στρατηγική στην πυροπροστασία.

Είναι όμως, αυτό αρκετό;

Εκ του αποτελέσματος φαίνεται, πως μάλλον δεν είναι.

Δυστυχώς,  η διαχείριση των δασών μας είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής. Μεγάλο πλήγμα  ο ανεπαρκής καθαρισμός, που αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα μέσα στη δασική έκταση, έτοιμη να καταστρέψει τα πάντα. Πλείστες όσες οι καταγγελίες και ελλιπή απομάκρυνση της βιομάζας, η συσσώρευση της οποίας λειτουργεί ως καύσιμη ύλη, ιδίως σε περιόδους ξηρασίας. Η απομάκρυνση της βιομάζας όχι μόνο βεβαίως, μειώνει την πιθανότητα ανάφλεξης, αλλά  διευκολύνει την πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, σε περίπτωση φωτιάς.

 Είναι επομένως, εκ των ουκ άνευ, η επίσπευση στην της συγκεκριμένης δράσης. Μάλιστα, προκειμένου, να στραφεί το ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση ακούγονται διάφορες προτάσεις, όπως για παράδειγμα η απομάκρυνση της να συνδυαστεί με την αξιοποίησή της για παραγωγή ενέργειας και ως ένα επιπλέον κίνητρο.

 Εξίσου σημαντική βέβαια, είναι η ανάγκη για επίσπευση της δημιουργίας αντιπλημμυρικών ζωνών με ένα στρατηγικό σχεδιασμό και σωστή συντήρηση, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι τα δάση μας παραμένουν ασφαλή και ανθεκτικά απέναντι στην απειλή των πυρκαγιών. Η χρηματοδότηση αυτών των έργων φυσικά πρέπει να είναι άμεση και γενναιόδωρη, μια και όπως όλοι γνωρίζουμε η καταστροφή δεν περιμένει τα χρονοδιαγράμματα και τις αποφάσεις μας. Ζωτικής σημασίας βέβαια, σ αυτή τη μάχη κατά των πυρκαγιών που απειλούνται τα δάση μας είναι και η ενίσχυση των αρμόδιων φορέων εν προκειμένω, της δασικής υπηρεσίας.

                  

Η ενίσχυση φυσικά, οφείλει, να είναι διττή και σε ανθρώπινο δυναμικό με εξειδικευμένα στελέχη αλλά και χρηματική καθώς μέχρι σήμερα η χρηματοδότησή της παραμένει ελάχιστη. Οι δασικές υπηρεσίες μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην πυροπροστασία με πρόληψη και συντήρηση, αλλά, και άμεση αντίδραση και εποπτεία ως ασπίδα προστασίας των δασών μας. Βέβαια, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και την ανάγκη της καλλιέργειας μιας κουλτούρας πρόληψης στις τοπικές κοινωνίες. Με όχημα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορούν οι πολίτες να γίνουν ενεργά μέλη της μεγάλης αυτής αλυσίδας προστασίας των δασών μας.

 Η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση των τοπικών κοινοτήτων για την πρόληψη των πυρκαγιών, ενισχύει την ικανότητά τους να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίηση προληπτικών μέτρων. Με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των πολιτών και των αρμόδιων υπηρεσιών, δημιουργείται ένα ισχυρό δίκτυο προστασίας που συνδυάζει γνώση, πρόληψη και άμεση αντίδραση, μειώνοντας, έτσι τον κίνδυνο πυρκαγιών και προστατεύοντας την τοπική κοινότητα και το φυσικό περιβάλλον.

 Μαζί με τον ανθρώπινο παράγοντα, βέβαια, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τις ευκαιρίες που μας προσφέρουν απλόχερα οι νέες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, η χρήση ντρόουνς στην πρόληψη πυρκαγιών έχει αναδειχθεί ως μία επαναστατική και αποτελεσματική τεχνολογία, που ενισχύει σημαντικά τις στρατηγικές πρόληψης και παρακολούθησης. Τα ντρόουνς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση εναέριων περιπολιών και την καταγραφή της κατάστασης των δασών και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μπορούν να συνδράμουν στην αξιολόγηση των ζημιών, την παρακολούθηση της πορείας της φωτιάς και την καθοδήγηση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Η ενσωμάτωσή τους στη στρατηγική πυροπροστασίας, ενισχύει την ικανότητα πρόβλεψης, τον συντονισμό των επιχειρήσεων και την ταχύτητα αντίδρασης, καθιστώντας τα, ένα πολύτιμο εργαλείο στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών. Οπότε καλό θα είναι, να προχωρήσει η χρήση τους σε περισσότερες περιοχές και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

 Σε αυτό, βέβαια, θα ήθελα να προσθέσω, κυρία Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, μιας και  θίξατε το θέμα του Έβρου, ότι, το περιβόητο δάσος της Δαδιάςπου έχει καταστραφεί ουκ ολίγες φορές, έχει τοποθετήσει θερμικές κάμερες σε ένα πρόγραμμα Interregπου είχε με το Χάρκοβο της Βουλγαρίας. Καλό θα είναι, σε ότι αφορά την πρόληψη των πυρκαγιών, να  δούμε τι γίνεται με την τοποθέτηση σε ότι αφορά τις θερμικές κάμερες όπου το κόστος δεν είναι και πολύ μεγάλο για να μπουν σε δάση. Ο καθαρισμός  σε ότι αφορά τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αλλά και τα λεγόμενα παρατηρητήρια που πρέπει να γίνουν σε πάρα πολλά μέρη ακόμη,  έχουν γίνει προσπάθειες  με τη δημιουργία των δασοκομάντος και για την πρόληψη των πυρκαγιών θα πρέπει, μελετώντας κάποιους ανθρώπους που είναι επαΐοντες στο θέμα αυτό, όπως είναι η έρευνα του Goldammer που δεν έχει αξιοποιηθεί, αλλά και η έρευνα του στρατηγού εν αποστρατεία  Γκουρμπάτση που είναι ειδικός πάνω στους εμπρησμούς. Νομίζω, ότι κάποια στιγμή, επειδή μιλάει μέσα για προληπτικά μέτρα, θα θέλαμε να τις μελετήσουμε περισσότερο και επιτέλους να εργαλειοποιηθούν οι συγκεκριμένες μελέτες.

 Κατά τα άλλα, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλές συντονισμένες ενέργειες,  να υπάρχει μία χρηματοδότηση και μία εξειδίκευση σε ότι αφορά το προσωπικό και να ενισχυθεί περισσότερο η δασική υπηρεσία που ήταν λανθασμένο, το ότι, οι αρμοδιότητές της πέρασαν στην πυροσβεστική, όπου οι δύο φορείς σε μία μελέτη που διάβασα, είχαν να συναντηθούν περίπου 19 ολόκληρα χρόνια. Στο θέμα, λοιπόν, της πρόληψης των πυρκαγιών θα πρέπει να δώσουμε μια βαρύτητα, να καλλιεργήσουμε, αν θέλετε και ένα επίπεδο, μια κουλτούρα από πολύ μικρή ηλικία για το πώς προστατεύουμε γενικότερα την πανίδα και τη χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής. Σας ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθροΙ.Ν. Αγίου Αλεξάνδρου Αλεξάνδρειας: Ιερό Σαρανταλείτουργο Χριστουγέννων
Επόμενο άρθροΠ. Χρηστίδης: «Η αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων απαιτεί συνεργασία της οικογένειας, της σχολικής κοινότητας και της γειτονιάς»