Ομιλία του Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος

Ομιλία του Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος με θέματα ημερήσιας διάταξης:«1. Αποτελέσματα της επίσκεψης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος στη Δαδιά Έβρου. 2. Οι περιβαλλοντικές και κλιματικές διαστάσεις του αυτοκινητόδρομου «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ»».

Πρέπει να δώσω συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία που πήρατε και να συγχαρώ και όλους τους ανθρώπους που βρέθηκαν εδώ και τον Γενικό Γραμματέα. Δεν μπόρεσα να είμαι κοντά σας. Μην ξεχνάτε ότι προέρχομαι από τον υδροβιότοπο της Λίμνης Κερκίνης ως Σερραίος Βουλευτής, αλλά το δάσος της Δαδιάςμε πάει πίσω. Με πάει πίσω γιατί ήταν ένα από τα ρεπορτάζ που έκανα ως δημοσιογράφος και μου έμεινε αυτό το δάσος. Μάλιστα, τότε γνώρισα τον κτηνίατρο τον κ.Φίλη Σταμάτη που προφανώς θα τον ξέρετε και αυτό ήταν το 1999.

Από τότε,όμως, κύριε Γραμματέα, είχαμε εντοπίσει ότι το δάσος είναι μια βόμβα σε περίπτωση πυρκαγιάς και λέγαμε τότε ότι είναι αδήριτη ανάγκη να χαραχτούν τα μονοπάτια,οι αντιπυρικές ζώνες, τα παρατηρητήρια.Αυτό ξεκίνησε γιατί πηγαίνοντας λίγο πίσω γιατί πολλές φορές όπως έλεγε το μεγάλο γνωμικό του Πίνδαρου το μέλλον είναι το παρελθόν που έρχεται από άλλη πόρτα. Το 2011 γιατί είχαμε και τότε πυρκαγιά μπήκε σε ένα πρόγραμμα Interreg με το Χάρκοβο της Βουλγαρίας. Τοποθετήθηκαν θερμικές κάμερες που κόστισαν λίγα λεφτά κάτω από 500.000 και συνδέθηκαν με τα τερματικά στο Διδυμότειχο.

Αυτές οι κάμερες γιατί δεν απέτρεψαν την πυρκαγιά του 2022 και του2023 άραγε;

Μπαίνει ένα ερώτημα. Θα μας το πουν οι επαΐοντες προφανώς. Το δάσος της Δαδιάςείναι ένα πανεπιστήμιο της φύσης. Αυτό είχα διδαχτεί τότε. Από τα τέσσερα είδη από τους γύπες της Ευρώπης, της ενωμένηςγηραιάς, τα τρία είναι στη Δαδιά. Εκεί έμαθα, λοιπόν, για το περιβόητο μαυρόγυπα ή τον ασπροπάρη το λεγόμενο όρνιο, αλλά εκεί και οι συστάδες των δέντρων είναι κάτι διαφορετικό ανάμεσα στην πεύκη, την μαύρη, την τραχεία ότι τα πουλιά κάνουν στην κορυφή. Εκεί τα έμαθα όλα αυτά. Άρα, λοιπόν, πρόκειται πραγματικά για ένα πανεπιστήμιο της φύσης.

Το ζητούμενο είναι ότι τα λάθη που γίνανε και το ξέρετε πολύ καλά ότι μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες για πάρα πολλά χρόνια από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική. Μάλιστα οι δύο φορείς είχαν να συναντηθούν κάπου 19 χρόνια. Ήταν αδήριτη ανάγκη να πάμε σε μια νέα σύσταση οργάνων. Ξέρετε όλα τα δάση χρήζουν προστασίας. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς.Όμως, το κάθε δάσος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Δεν θα ξεχάσω ότι ένα πολύ σημαντικό τμήμα ίσως η καλύτερη Σχολή Δασοπονίας, κυρία Πρόεδρε, είναι στην Ορεστιάδα.Μάλιστα,ο κύριοςΠαπαχρήστου κάνοντας μια παλιά εκπομπή μαζί του ως Καθηγητής στο Τμήμα Δασοπονίας της Ορεστιάδας είναι ο πρώτος που είπε ότι είναι αδήριτη ανάγκη να πάμε σε σύσταση με δασικούς χάρτες στην Ελλάδα.Γιατί ακόμη και σήμερα δεν έχει εκπονηθεί αυτό το σχέδιο να ξέρουμε τι είναι δάσος και τι δεν είναι. Βέβαια, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην ιδιωτικοποιήσουμε τα δάση μας και ότι αυτό συνεπάγεται από κάποιες εταιρείες που θα αφορούν την αποψίλωση, την υλοτομία. Μιλήσαμε για τους συνεταιρισμούς. Επειδή πέρασα και από συνεταιρισμό, όχι δασικό βέβαια, αλλά η ισχύς εν τη ενώσει το συνεταιριστικό κίνημα είναι αυτό, το οποίο μπορεί να προστατέψει γενικότερα τον πρωτογενή τομέα. Δυστυχώς, με τις διεπαγγελματικές αλλάζουν τα δεδομένα αλλάδεν είναι της παρούσης να μιλήσουμε για την σύγκρουση αν θέλετε ανάμεσα στο συνεταιριστικό κίνημα και τις διεπαγγελματικές όπου εκεί και με βάση το ενωσιακό ευρωπαϊκό δίκαιο δεν έπρεπε να είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι διεπαγγελματικές. Εδώ,όμως, είναι τώρα ένα άλλο μεγάλο ζήτημα.

Το θέμα είναι αυτές οι θερμικές κάμερες θα μπουν περισσότερες για να αποτρέψουμε μια νέα οικολογική καταστροφή;

Δεν είμαι ειδικός. Διαβάζω ότι μέχρι και 150 χρόνια μπορεί να περάσουν κατά περίπτωση, αλλά το ζητούμενο είναι ότι από τη μία πυρκαγιά μέχρι την άλλη πυρκαγιά πρέπει να μη μεσολαβήσουν για 12 – 13 χρόνια πυρκαγιές. Δηλαδή, από 2011 μέχρι το 2022 δεν ξέρω πόσο τυχεροί μπορεί να είμαστε στην ατυχία μας για να μπορεί να αναγεννηθεί η φύση. Γιατί οι νησίδες κάπως προστάτευσαν από αυτά που διαβάζω για αυτή την πυρκαγιά. Ευτυχώςτο 2022 υπήρχε άπνοια, το 2023 δεν υπήρχε. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα αυτό. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε -γιατί και ο πρώην Υπουργός, ο κ. Αμυράς, άνθρωπος της τηλεόρασης είναι- είναι: πρώτον πρέπει να προβάλουμε περισσότερο τη Δαδιά είτε μέσα από το κανάλι της Βουλής είτε με επισκέψεις -όπως σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία κυρία Πρόεδρε και την Επιτροπή- είτε μέσα από τη δημόσια τηλεόραση να προβληθεί. Είναι ένα σπάνιο οικοσύστημα, φέρνει μια ισορροπία ανάμεσα στην πανίδα και στη χλωρίδα και γενικότεραείναι ένα δάσος πρότυπο στην Ευρώπη.

Για τις ανεμογεννήτριες, που εμείς ως «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» έχουμε αντίθετη άποψη και θα σας πω όμως και δώστε μου, αν θέλετε απαντήσεις, εδώ μιλάμε για 263 ανεμογεννήτριες στο νομό Έβρου, μιλάμε για άλλες 110 που είναι να αδειοδοτηθούν, με απώτερο σκοπό να φτάσουν τις 1.000. Τα στατιστικά λένε και οι ειδικοί, ότι το όρνιο, για παράδειγμα, δεν έχει οπτική επαφή με τις ανεμογεννήτριες, όπως και ο μαυρογύ

Προηγούμενο άρθροΓ.Μανιάτης: Η ελληνική κομπόστα (ροδάκινου, βερίκοκου, αχλαδιού) στο στόχαστρο των Αμερικανικών δασμών
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ»