Ομiλια του Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην επιτροπή περιφερειών

Ομiλια του Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην επιτροπή περιφερειών

 

Μια πολύ σημαντική Επιτροπή, το οποίο το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή και εμείς ως Ελληνική Λύση, αν θέλουμε να πετύχουμε αυτό που λέμε περιφερειακή αποκέντρωση, περιφερειακή ανάπτυξη. Δεν μπορεί η εκάστοτε εξουσία να ευαγγελίζεται μία περιφερειακή ενδυνάμωση χωρίς να υπάρχει μια ουσιαστική επιτροπή η οποία δεν θα μένει μόνο σε απόψεις ιδέες και προτάσεις. Ήρθε εθελοντικά να αποτελέσει μία Διαρκής Επιτροπή η οποία πραγματικά θα μπορεί να προχωράει σε ένα νομοπαρασκευαστική έργο προκειμένου αυτά να γίνουν νόμοι του κράτους, να γίνει η κατάλληλη επεξεργασία για να μπορέσει επιτέλους η περιφέρεια να αποτελέσει έναν μοχλό ανάπτυξης, μια αειφόρο ανάπτυξη που όλοι μας οραματιζόμαστε. Μια περιφέρεια όμως αδικημένη, μία περιφέρεια η οποία παραμένει ένας στατικός δορυφόρος χωρίς επί της ουσίας να έχει αρμοδιότητες, αλλά και τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους για να μπορεί επιτέλους να οργανωθεί καλύτερα και να συνδράμει σε αυτό που λέμε επιτελικό κράτος.

Μέσα στα τόσα σημαντικά ζητήματα βεβαίως που αναλύσαμε και επιτέλους αυτές οι προτάσεις θα πάρουν σάρκα και οστά νομοπαρασκευαστικά πλέον, θα πρέπει πιστεύω, αυτό που και ως Ελληνική Λύση εμείς λέμε, μία μεγάλη έμφαση στον πρωτογενή τομέα που είναι στυλοβάτης της οικονομίας, να δούμε κύριε Πρόεδρε, τι γίνεται με το περιβόητοΕυρωπαϊκό πρόγραμμα «Αγροδιατροφή». Γιατί πολύ φοβούμαι, ότι όπως θέλω αδράξαμε την ευκαιρία σε προηγούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα, αυτό που πολύ ορθά το είπατε, ότι πρέπει να έχουμε μια στενή – αγαστή σχέση με την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αλλά και απευθείας με την Ευρώπη. Άλλωστε και ο Τζιτζικώστας που προΐσταται αυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο περιφερειών, θα πρέπει να τα μεταφέρουμε αυτά, να έχουμε μια καλύτερη ενημέρωση και να κάνουμε προτάσεις. Διότι για παράδειγμα το πρόγραμμα «Αγροδιατροφή» που μας δίνει πολλές δυνατότητες τυποποίησης, μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών κτηνοτροφικών προϊόντων, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία με συγκεκριμένες προτάσεις. Τα χρονικά πλαίσια μπορεί να είναι μέχρι το 2027, με αυτό το περιβόητο πρόγραμμα «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», αλλά εάν καθυστερήσουμε ο καιρός περνάει γρήγορα. Έχουμε τα λάθη των προηγούμενων χρονικών περιφερειαρχών της περιόδου.

Μέσα σε αυτό θα ήταν πολύ καλό να συζητήσουμε για τους αναδασμούς που επιτέλους πρέπει να γίνουν πράξη, για νέες καλλιέργειες οι οποίες μπορεί να είναι πιο αποδοτικές με βάση τις εδαφολογικές και κλιματολογικές μελέτες. Θα μπορούσαμε να δούμε πώς μπορούμε να οργανώσουμε φάρμες και να βοηθήσουμε σε αυτό και τους κτηνοτρόφους. Διότι, όπως είπαμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει μια μεγάλη βαρύτητα στην τυποποίηση των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων και εκεί θα πρέπει να δούμε πώς θα έχουμε ένα εξαγωγικό πρόσημο για να μπορέσουμε να τους διαφωτίσουμε, να πάρουμε απόψεις και από την Ευρώπη, να δούμε αναλυτικά αυτό το πρόγραμμα για να ενημερωθούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι και αλιείς.

Προηγούμενο άρθρο25 Οκτώβρη, Παγκόσμια ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνου του Μαστού
Επόμενο άρθροΜιχάλης Κατρίνης: “Να διαμορφώσουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα για την προστασία των παιδιών”