Ομιλία του Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Αειφόρος ανάπτυξη λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών, με τη δημιουργία νέων τουριστικών πόρων και προϊόντων μέσω ανάλυσης, τεκμηρίωσης, μοντελοποίησης, διαχείρισης και διατήρησης του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος, με χρήση εφαρμογών τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών.»
Καταρχάς να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια για τον συνάδελφο που έφυγε πρόωρα, τον Νεκτάριο Σαντορινιό, ένας άνθρωπος πραγματικά που έχει δώσει τα μάλαγια αυτό που λέμε περιφερειακή αποκέντρωση και δη στην περιοχή της Δωδεκανήσου. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, μια μεγάλη απώλεια, δυστυχώς αυτό είναι το κρίμα της ζωής, να το πω έτσι απλά.
Πάμε σε αυτό το οποίο συζητάμε σήμερα, απέναντι σε μία επιτροπή που το έχω πει πολλάκις και θα το επαναλάβουμε και ως Ελληνική Λύση, έπρεπε να έχει πιο παρεμβατικό και ουσιαστικό χαρακτήρα, αν θέλουμε να φέρουμε μία περιφερειακή ανάπτυξη όπως ευαγγελίζεται η εκάστοτε κυβέρνηση και ότι αυτό συνεπάγεται. Για την αειφόροανάπτυξη, εξάλλου και από την ετυμολογία της λέξης, ξέρετε πολύ καλά οι πανεπιστημιακοί κυρίως, που είστε επαΐοντες του θέματος, πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής, συνάμα όμως αυτή η παραγωγική διαδικασία να μη δημιουργεί πρόβλημα, να μπορεί να υπάρξει λοιπόν ισορροπία ανάμεσα στο οικονομικό ανθρώπινο κεφάλαιο και στο φυσικό περιβάλλον και στο φυσικό κεφάλαιο, δηλαδή στη ζυγαριά ανάμεσα στο οικονομικό και φυσικό περιβάλλον πρέπει να υπάρχει ένας υποσκελισμός. Αλλιώς αν διαταραχθεί αυτός, υπάρχει πρόβλημα γενικότερα με την ισορροπία της ευρύτερης περιοχής.
Ότανμιλάμε σήμερα για νησιωτικές περιοχές – εγώ κατάγομαι από τις Σέρρες με πολλές περιοχές εκεί παραμελημένες, παραμεθόριες – πρέπει να δούμε ότι πραγματικά εκεί αρχίζει η Ελλάδα, όχι ότι εκεί τελειώνει η Ελλάδα, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε μία σωστή χαρτογράφηση και ένα σωστό εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό, για να δούμε τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Δενμπορούμε να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι, όλες τις περιοχές. Κάθε περιοχή έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, έχει τις ομορφιές της, συνάμα όμως έχει και τα ιδιαίτερα προβλήματα της που πρέπει να τα υπερκεράσουμε με κάποιες ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Αυτό που μας χαροποιεί είναι ότι μέσω αυτής της επιτροπής, κάποιες προτάσεις που κάναμε για να στελεχωθούν κυρίως τα μικρά νησιά και οι παραμεθόριες περιοχές, ελπίζουμε να πάρουν σάρκα και οστά, να δοθούν κίνητρα και εχέγγυα, για να στελεχωθούν αυτές οι περιοχές με ανθρώπους οι οποίοι θα δώσουν μία ποιότητα ζωής.Ο δήμαρχος περιέγραψε μια εικόνα που υπάρχει στα μικρά νησιά σήμερα, διότι ο πολίτης εκεί αισθάνεται ανασφάλεια, αισθάνεται παραμελημένος. Δίνειμε τον καθημερινό του κάματο έναν αγώνα να παραμείνει στο νησί σώμα και ψυχή, ρυτιδιασμένος από την αλμύρα της θάλασσας και με την αγωνία, αν θα υπάρχει μέσο να τον μεταφέρει αν του συμβεί ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, αν ο δρόμος θα εκφράζει ολισθηρότητα διότι δεν υπάρχει το στηθαίο κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες για να μετακινηθεί στο νησί του, αν η βάρκα του δεν θα σπάσει από το κύμα και τα μποφόρ διότι ο λιμενοβραχίονας δεν είναι ενδεδειγμένος για να συγκρατήσει την ορμή των κυμάτων. Όλααυτά είναι προβλήματα και βέβαια, με την εφοδιαστική αλυσίδα που πρέπει να έχει το νησί, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και τη σωστή επικοινωνία και μέσω της νέας τεχνολογίας. Είναι αυτός όμως που παράλληλα, θα αγωνιά αν θα βρέξει για να μπορεί να αποθηκεύσει το βρόχινο νερό, για τους δύσκολους μήνες που έρχονται και μια Ελλάδα η οποία πρέπει να τρέξει ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό, για να κατασκευάσει και τους ταμιευτήρες του βρόχινου νερού που της δίνει αυτή τη δυνατότητα, το νέοHorizon Europe, το νέο πρόγραμμα που θα τρέξει σε βάθος χρόνου μέχρι το 2027.