Ομιλία του βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Ομιλία του βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εξέταση της έκθεσης του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της Ε.Ε..

 

Ευχαριστώ πολύ, κ. Πρόεδρε. Κύριοι Υπουργοί, κύριε Τσιάρα και κ. Σταμενίτη, αγαπητοί συνάδελφοι. Εδώ είμαστε πάλι για να συζητήσουμε τις αμαρτίες του παρελθόντος. Δεν είναι ο κ. Κόκκαλης εδώ που είπε κάτι για τον Ισοκράτη, αλλά ο Πίνδαρος έλεγε ότι «Το μέλλον είναι το παρελθόν που έρχεται από άλλη πόρτα».

Πάμε λοιπόν να δούμε αυτό το στρατηγικό σχεδιασμό που λέτε εσείς τώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι την Κοινή Αγροτική Πολιτική με τα συμφέροντα της Ελλάδας δεν την έχουμε διαπραγματευτεί διαχρονικά ορθά ποτέ.

(Συνέχεια ομιλίας κυρίου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ, Εισηγητή της Κ.Ο. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ»)

                Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σήμερα να μην πάμε σε αναδιάρθρωση καλλιεργειών, παραδοσιακές καλλιέργειες να έχουν αφανιστεί, αλλά πρέπει να δούμε κατάματα τώρα και όλους τους συναδέλφους και τους αγρότες που μας παρακολουθούν ότι η ταφόπλακα για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα στην Ελλάδα είναι η συνθήκη ΚΑΠ που έχει υπογράψει και η Ελλάδα . Τι λέει η συνθήκη ΚΑΠ; Αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες όταν βρούμε καλύτερες τιμές. Δηλαδή λεμόνια από την Τανζανία ή πατάτες από την τουρκία και δεν μας ενδιαφέρει η εγχώρια παραγωγή. Είναι γνωστό, λοιπόν, ότι έχουμε υπογράψει αυτή την εμπορική συνθήκη του δικαίου της περιβόητης συνθήκης ΚΑΠ όχι μόνο εμείς, αλλά και άλλα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου.

Πριν από λίγες ημέρες διαβάζω την επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Αγροτικής Συμβουλευτικής, η οποία έχει στείλει, κύριε Υπουργέ, στον ΟΠΕΚΕΠΕ εξώδικο και οι άνθρωποι λένε ότι πάνω από το 50% των δηλώσεων θα είναι καλές, αλλά περίπου στο 49% θα έχουμε σφάλματα και δεν υπάρχει προθεσμία αποσφαλμάτωσης για να μπορέσουν να πάρουν δίκαια τα κοινοτικά κονδύλια οι αγρότες. Δηλαδή το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν ανοίξουμε την αμαρτία του ΟΠΕΚΕΠΕ θα μιλάμε ώρες.

Πρόκειται για ένα θεσμοθετημένο όργανο εικοσαετίας που φέτος θα σας πω τι έγινε. Αντί να ξεκινήσει τις δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης τον Μάρτιο, ξεκινάει 17 Ιουλίου χωρίς χάρτες, δεν υπήρχαν χάρτες και οι χάρτες που παρουσίασε ήταν πεπαλαιωμένοι, διότι δεν είναι ψηφιοποιημένος οΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι χειροκίνητος. Δηλαδή πρέπει να συνδεθεί με Κτηματολόγιο, μια και μιλούσαμε χθες για τον εκσυγχρονισμό του Κτηματολογίου, και οΟΠΕΚΕΠΕ δεν συνδέεται με το Κτηματολόγιο. Δεν συνδέεται με το gov.gr, δεν συνδέεται με την ΑΑΔΕ και πάει λέγοντας. Έτσι δεν μπορεί να γίνει δουλειά. Εσείς καλώς τον βάλατε υπό την επιτήρηση.Θα είναι 12μηνη;Τι 12μηνη; Να τον καταργήσετε, να πάει καλύτερα στις διευθύνσεις γεωργίας από γεωπόνους και κτηνοτρόφους. Πιο σωστός έλεγχος γινόταν τότε.

Πάμε τώρα. Εδώ μιλάμε, τώρα, ότι οι προθεσμίες δεν αρκούν. Βγαίνει ο κύριος Σταμενίτης, ορθά βγαίνει, πριν από λίγες ημέρες και κάνατε μια τροποποιητική, αν δεν κάνω λάθος, να πληρωθούν σε τρία διαδοχικά βήματα τα οικολογικά σχήματα περσινού έτους γιατί, αν δεν προλάβουμε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να πληρωθούν αυτά, τα χρήματα επιστρέφονται πίσω. Είναι έτσι, κύριε Υπουργέ μου; Το κάνατε ή δεν το κάνατε; Ορθά το κάνατε, αλλά έπρεπε να γίνει. Γιατί την τελευταία στιγμή τρέχουμε πάντα; Γιατί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να είναι σε μία γωνία για να δουν πώς θα πάρουν τις κοινοτικές ενισχύσεις;

Για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων δεν προλαβαίνουμε φέτος με τίποτα. Εδώ δεν έχουν ολοκληρωθεί για την βιώσιμη εισοδηματική πολιτική του 2024, ήδη, η ενιαία ενίσχυση. Βγαίνουν οι μελετητές και έχουν πρόβλημα. Βγαίνουν τα κέντρα υποδοχής δηλώσεων, τα ΚΥΔ, που έχουν την ευθύνη και κατηγορούν και αυτοί τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τώρα, επειδή δεν είναι ο κύριοςΣτύλιος εδώ, σε μια επίκαιρη ερώτηση που καταθέσαμε στην Ελληνική Λύση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ήταν ο κύριος Σταμενίτης και είχατε απαντήσεις για τα EcoSims, αυτά τα περιβόητα οικολογικά σχήματα, τα οποία όμως έχουν σωρεία λαθών και γιατί μέσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ γίνονται αιτήσεις ανωτέρας βίας, διοικητικές πράξεις, πρέπει να είμαστε στην δημοσιονομική πειθαρχία του εθνικού αποθέματος, δηλαδή είναι μεγάλη η διαδικασία που απαιτείται.

Έχεις ένανΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος μόνο υπέρ των αγροτών και των κτηνοτρόφων δεν είναι και δεν είναι τωρινό το ζήτημα, δεν είναι φετινό. Είναι μια αμαρτία πολλών ετών, αλλά φέτος έχει διογκωθεί. Έχει διογκωθεί πάρα, πάρα πολύ. Και έχουμε δώσει, προσέξτε, το έχουμε πει εμείς, 20 εκατομμύρια ευρώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να εκσυγχρονιστεί τα τελευταία χρόνια. Μερίδιο έχει και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εδώ. Σε δύο εταιρείες που ήταν μία. Που είναι ο εκσυγχρονισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων;

(Συνέχεια ομιλίας, κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ Ειδικού Αγορητού της Κ.Ο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ -ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ»)

Είναι λοιπόν πάρα πολλά τα προβλήματα και οι αμαρτίες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Λέει η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Αγροτικής Συμβουλευτικής, με εξώδικο που κατέθεσε επαναλαμβάνουμε, λέει,  ότι τα επικαλυπτόμενα αγροτεμάχια θα είναι πάνω από 100.000 που θα έχουν πρόβλημα. Και τι θα γίνει αυτό; Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι η αποσφαλμάτωση  πότε θα προλάβουμε; Δηλαδή, το χρονικό περιθώριο δεν φτάνει, αλλά όταν έχουμε καθυστέρηση στην καθυστέρηση επόμενο είναι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Και αυτό γιατί το λέμε; Όταν δεν έχουμε ένα ορθά δίκαιο θεσμοθετημένο όργανο να διαχειρίζεται τα κοινοτικά κονδύλια, μπορούμε να ελπίζουμε στο μέλλον της ελληνικής γεωργίας κύριε Υπουργέ; Όχι.

Ακούστε τώρα.Τι συζητήσατε για τους νέους αγρότες; Ξέρετε γιατί σας το λέω; Η νομοθεσία λέει,νέος αγρότης, θεωρείται, αυτός που είναι και μέχρι 39 ετών. Τα στοιχεία ξέρετε τι λένε; Είναι τόσο δυσοίωνα γιατί  αποτελούν μόνο το 3,5% του ενεργού αγροτικού πληθυσμού εν Ελλάδι. Η αναλογία ξέρετε πως είναι; Ένας 35 άρης σε 19, 55ντάρηδες. Είναι φοβερό το νούμερο κύριοι, είναι ένας προς 19. Εκτός από κάποια προγράμματα νέων αγροτών, εδώ πας για ένα επάγγελμα και επαγγελματικά κατοχυρώνεσαι από κάποια σεμινάρια. Ο αγρότης δεν κατοχυρώνεται. Είναι λάθος, να λέμε ότι ο αγρότης είναι επιχειρηματίας . Ας αφήσουμε και την έξυπνη γεωργία. Όχι κύριοι. Ο  αγρότης και ο  κτηνοτρόφος δεν είναι επιχειρηματίες. Είναι παραγωγοί.Εσύ  λοιπόν, θα έρθεις  ως κράτος για να τον βοηθήσεις.

 Κύριε Υπουργέ, για τους συνεταιρισμούς μιλήσατε καθόλου; Σας περνάει από το μυαλό να έχουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο, διαφορετικό για μικρά συνεργατικά σχήματα; Ξέρετε γιατί το λέω αυτό; Οι αμαρτίες του παρελθόντος με  τους συνεταιρισμούς σίγουρα είναι μεγάλες. Μπορούμε να πάμε σε ευέλικτα συνεταιριστικά σχήματα; Αλλά εδώ έχετε κάνει ένα  λάθος κ. Τσιάρα και κ. Σταμενίτη, η  κυβέρνησή σας. Πήγατε και δώσατε το δικαίωμα της ψήφου σε ιδιώτη που διαχειρίζεται αγρο κτηνοτροφικά προϊόντα να συμμετέχει παράλληλα κ. Βιλιάρδο  σε Διοικητικό Συμβούλιο Συνεταιρισμού. Δηλαδή, ο ίδιος ο ιδιώτης τι  να υποστηρίξει τώρα; Το συνεταιριστικό κίνημα ισχύς εν τη ενώσει ή τη δική του επιχείρηση; Αυτό δεν συνάδει. Και έχουμε μία σωρεία λαθών. Αν δεν πάμε σε δυνατά συνεταιριστικά σχήματα δεν θα μπορούμε να υπερασπιστούμε τα αγροκτηνοτροφικά μας προϊόντα. Η …de Franceτης Γαλλίας είναι η μεγαλύτερη αγροτική τράπεζα η οποία είναι αγροτικού χαρακτήρα . Η Ziraat Bank της Τουρκίας επίσης είναι αγροτική . Η δική μας αγροτική δεν υπάρχει την διαλύσαμε για να την πάρουμε για ένα κομμάτι ψωμί η καλή και κακή αγροτική που πήγε στην Πειραιώς. Είναι γνωστά όλα αυτά. Πάμε τώρα κέντρα σποροπαραγωγής. Τα διαλύσαμε, έμεινε μόνο το αρχιπέλαγος της Σάμου. Οι Ιταλοί, μελετούν σε ένα πρόγραμμα επειδή αλλάζει η σύσταση του εδάφους με την κλιματική αλλαγή εδαφολογικά, αλλά και από τις πυρκαγιές, να δούμε ποια προϊόντα μπορούν να ευδοκιμήσουν εδώ . Και ρωτάω; Υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός να πάμε σε προϊόντα τα οποία ενδείκνυνται σε κλιματολογικές και γεωλογικές συνθήκες της Ελλάδας; Μην περιμένετε οι Γερμανοί να δούνε τις ιδιομορφίες  της Ελλάδας. Ο Πρόεδρος του φόρουμ Γερμανός δεν είναι;Ναι Γερμανός.  Οι Γερμανοί κυρίως, δίνουν μια βαρύτητα στην κτηνοτροφία, δίνουν σε κάποιες συγκεκριμένες καλλιέργειες, όπως είναι η πατάτα. Γιατί κοιτάξτε τώρα. Τι να του πεις του νέου εδώ;Να βάλει ρύζι;Θα πάρουμε ρύζι από τρίτες χώρες  Τι να του πεις; Βάλε βαμβάκι;    Μα θα πάρει  βαμβάκι από την Νικαράγουα. Τι να μιλήσουμε τώρα εμείς εδώ;  Βγαίνει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκηςπου λέει το εξής.

 Κύριε Τσιάρα  και κύριε Σταμενίτητι λέει το ΓΕΩΤΕΕ; Λόγω της ανομβρίας δεν μπορούμε να έχουμε φέτος τα 900 κιλά ανά στρέμμα απόδοση και πρέπει να μην χάσουν τις συνδεδεμένες οι αγρότες και  μιλούν ορθά. Αυτό είναι και απόφαση  βέβαια της Commission. Και φανταστείτε τώρα ότι το καλαμπόκι είναι και βασικό συστατικό και γιατί είναι ενσύρωση στις ζωοτροφές . Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν δεν μπορούν να τα πιάσουν αυτά τα 900 κιλά που προστάζει ο όρος. Οι άνθρωποι το τεκμηριώνουν. Πρέπει να αναβαθμιστούν, και αυτά τα όργανα όπως είναι και ο ΓΕΩΤΕΕ πέρα από το  συμβουλευτικό γνωμοδοτικό όργανο να μπορεί να σχεδιάσει και αυτό επικουρικά μαζί σας, σε μια συνέργεια που πρέπει να δείξουμε για τα επόμενα χρόνια για να μπορέσουμε να φέρουμε το νέο στην ύπαιθρο αλλά να πάμε σε κάποιες καλλιέργειες γιατί τώρα κατάλαβε η γηραιά τώρα κατάλαβε η Commission ότι θα έχουμε επισιτιστική κρίση λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων και λόγω του πολέμου της Ουκρανίας και όχι μόνο . Και τι κάναμε . Οι παραδοσιακές καλλιέργειες έφυγαν λόγω της συνθήκης ΚΓΠ κάναμε τις εισαγωγές από έξω. Κράτησαν οι Γερμανοί οι Ολλανδοί,  Βέλγιο, Δανία τα κτηνοτροφικά, γιατί έτσι τους βολεύει επειδή έχουν την κτηνοτροφία και μαραζώνει η νότια Ευρώπη και  δη η Ελλάδα. Δεν υπάρχει προοπτική. Όταν έχεις το 3,5 % του ενεργού αγροτικού πληθυσμού να είναι νέοι, μόνο τόσο, μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα επόμενα βήματα θα έχουν έναν στρατηγικό ουσιαστικό σχεδιασμό, για το μέλλον της γεωργίας . Τι πρέπει να γίνει.

Πρώτον, φοροαπαλλαγές εισοδηματικές για τους νέους αγρότες και άτοκα δάνεια . Ξέρετε τι κάναμε κάποτε,όταν  εμείς που φωνάζουμε για τα φωτοβολταϊκά στην Ελληνική Λύση και για τις ανεμογεννήτριες; Να θυμίσω ότι το 2004 δίναμε χαμηλότοκα δάνεια στους αγρότες της τάξης των 5.000 ευρώ για να βάλουν φωτοβολταϊκά και τότε χρηματοδοτούνταν με 45 λεπτά την κιλοβατώρα.

(Συνέχεια ομιλίας, κ. Κωνσταντίνου Μπούμπα, Εισηγητή της ΚΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ»)

Έρχεται ο ΔΕΔΔΗΕ  και λέει δεν μπορώ να τα πάρω γιατί από τις μεγάλες εταιρείες είμαι φορτωμένος ως ηλεκτρικό ρεύμα και έμειναν με τα δάνεια στο χέρι, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να έχουν παρατήσει την ύπαιθρο και τους έμεινε και το δάνειο.

Πρώτον,  σωστή εισοδηματική πολιτική για τους νέους αγρότες ηλικίας μέχρι 40 ετών, είναι 39  θα το κάνετε 40. Δεύτερον, θα πρέπει να θεσμοθετηθούν όργανα ελέγχου και μέσα από το γεωτεχνικό επιμελητήριο, αλλά και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς όφελος των αγροτών. Υπάρχουν τα μελετητικά γραφεία, πρέπει να δώσουμε όμως κίνητρα σε τοπική αυτοδιοίκηση αλλά να δημιουργηθούν και οι σταθμοί γεωργικής έρευνας για να μελετούν νέες καλλιέργειες, αλλά και αυτό το οποίο εμείς δυστυχώς αφανίσαμε σε ό τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο γιατί υπήρχε, για παράδειγμα, στην εκλογική μου περιφέρεια στις Σέρρες, ινστιτούτο που μελετούσε τη ράτσα προβάτου των Σερρών. Δεν υπάρχουν αυτά. Τέταρτον, κέντρα σποροπαραγωγής. Μετά τις πυρκαγιές που έχουμε και την κλιματική αλλαγή υπάρχουν κάποιοι σπόροι τους οποίους δυστυχώς τους χάσαμε και η μάνα γη δεν θα τους δημιουργήσει. Άρα, λοιπόν, πρέπει να πάμε στην σποροπαραγωγή γιατί αν τουλάχιστον δεν έχουμε ινστιτούτα έρευνας σε κέντρα παραγωγής δεν μπορούμε να έχουμε μέλλον και οπωσδήποτε θα έλθει η επισιτιστική κρίση. Δεν χρειάζεται να έχεις πολιτική ενόραση για να το καταλάβεις αυτό. Αυτές είναι προτάσεις που πρέπει να γίνουν.

Στελέχωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Η πανώλη είναι ένα κομμάτι, κ. Τσιάρα και κ. Σταμενίτη, για δείτε την  γαγγραινώδη μαστίτιδα για τους κτηνοτρόφους που δεν αποζημιώνονται οι άνθρωποι.

Κανονισμός του ΕΛΓΑ, που θα φέρετε ως νομοσχέδιο. Ξέρετε τι λέει ο Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων; Το έχουμε ξαναπεί, ακούγεται λίγο περίεργο, αν το χωράφι είναι επικλινές και βρέξει δεν αποζημιώνει, άσχετα αν έχει χαλάσει η παραγωγή, γιατί  ο Κανονισμός λέει ότι πρέπει να έχει νερά κάτω για να αποζημιώσει. Τα νερά όμως έφυγαν γιατί είναι επικλινές και τρέχει ο αγρότης για το DeMinimis, για να πάρει την καταστροφή των προϊόντων, βλέπε μήλα Πηλίου, βλέπε ροδάκινα και τα λοιπά και κεράσια που είχαμε πάνω στην Κεντρική Μακεδονία και πάει λέγοντας.

Δασικοί χάρτες, δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Βοσκοτόπια. Υπήρχε μια υπόσχεση από τους προκατόχους σας σε μια επίκαιρη ερώτηση που θέσαμε, δεν μπορείς το λεγόμενο πρασίνισμα στα βοσκοτόπια να το βάζεις ενιαίο. Δηλαδή, ο Έβρος έχει άλλα χαρακτηριστικά από την Κρήτη και είχατε υποσχεθεί τότε, όχι εσείς, οι προκάτοχοί σας, ομοϊδεάτες είναι, ότι αυτό θα αλλάξει και θα πάει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Που πήγε αυτό;

Κλείνω και με μια άλλη αδικία, που εμείς θα τη φέρουμε ως επίκαιρη ερώτηση και επειδή είναι οικονομικής φύσεως και έχω τον ομοϊδεάτη μου εδώ, τον κ. Βιλιάρδο,  θέλω να πω το εξής. Ένας αγρότης όταν διακινεί αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα της τάξεως των 15.000 ευρώ και πάρει κοινοτικές επιδοτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ, δεν είναι υποχρεωμένος να μπει σε βιβλία με την ΑΑΔΕ.  Τι γίνεται τώρα; Επειδή ο ΟΠΕΚΕΠΕ  καθυστερεί τα κοινοτικά κονδύλια, μπαίνει στο φορολογικό στόχαστρο ο αγρότης. Αυτό πρέπει να λυθεί διότι πρέπει να πληρώσει και περιοδικές δηλώσεις και κοστίζει, στον λογιστή, αυτό περίπου 1.500 ευρώ. Έχουμε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για να δούμε, τι θα κάνουμε με αυτό το θέμα.

Εν κατακλείδι, ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας και οι αλιείς  είναι ακρογωνιαίος λίθος αλλά μην μπαίνουμε σε μία λάθος φιλοσοφία ότι ο αγρότης είναι επιχειρηματίας. Όχι κύριοι, ο αγρότης είναι παραγωγός και πρέπει να πάμε σε μια συστηματική ολοκληρωμένη παραγωγή με νέες καλλιέργειες ανταγωνιστικών χαρακτηριστικών με επιτραπέζια. Επιτέλους, κ.  Τσιάρα και κ. Σταμενίτηκάντε και κάτι άλλο,  θα σηματοδοτήσετε τον ρου του κοινοβουλευτικού σας έργου μελλοντικά, αλλάξτε τον νόμο της γεωθερμίας. Η γεωθερμία δεν είναι μεταλλευτική δραστηριότητα, έτσι χαρακτηρίζεται – πρέπει να πάρεις άδεια από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών – είναι πεπαλαιωμένος ο νόμος. Αν δεν αξιοποιηθεί το γεωθερμικό  πεδίο πώς θα έχουμε ολοκληρωμένη, κάθετη παραγωγική διαδικασία θερμοκηπίων στη χώρα; Δείτε το  και αυτό, επιτέλους να χαρακτηριστεί η γεωθερμία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και όχι μεταλλευτική δραστηριότητα.

. Να γίνει καθαρόαιμη Επιτροπή Αγροτοκτηνοτροφικού τομέα.Να είναι πιο παρεμβατική, πιο ουσιαστική και να έχει νομοπαρασκευαστικό χαρακτήρα.Να μην είναι ενσωματωμένη στην Παραγωγής και Εμπορίου.Πρέπει να μεταφερθεί στην Κυβέρνηση, κύριε Τσιάρα.Επιτέλους, ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής ανάπτυξης και ευμάρειας, όπως οραματιζόμαστε μελλοντικά, αν θέλουμε να κρατήσουμε την ύπαιθρο, θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη Επιτροπή.Είναι και μια πρόταση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ εδώ και πάρα πολύ καιρό και λυπούμαστε που ο κ. Τασούλας δεν αποδέχτηκε τη δική μας πρόταση όταν είχαμε τις αγροτικές κινητοποιήσεις να γίνει επιτέλους στη Βουλή απ’ όλο το κοινοβουλευτικό τόξο, ανεξαρτήτου ιδεολογικής πλεύσης.Να κατατεθούν προτάσεις, εκτός ημερησίας διάταξης, το θέμα να έρθει στο Κοινοβούλιο για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα. Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΜαθητές από όλον τον κόσμο διαγωνίστηκαν στον FIRST Global Challenge στην Αθήνα με τα γρήγορα δίκτυα της COSMOTE
Επόμενο άρθροΣυμμετοχή ΕΣΠΕΕΣ σε εκδηλώσεις μνήμης στο Λευκώνα