Ομιλία του βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας

Ομιλία του βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας». (ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ)

Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν πάω στο νομοσχέδιο, έχουμε κάποια σημαντικά θέματα που αφορούν τους αγρότες, γιατί εμείς ως Ελληνική Λύση καταθέσαμε μία εισήγηση για συζήτηση Προ Ημερήσιας Διάταξης στη Βουλή και αφού δεν εισακούστηκε από τον κ. Τασούλα, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε μία φορά το εξάμηνο.

Εμείς, λοιπόν, το κάναμε γιατί πιστεύουμε ότι το θέμα των αγροτών δεν επιλύθηκε και έπρεπε όλα τα κόμματα εδώ να είναι για να κάνουν ουσιαστικές, εποικοδομητικές, εμπεριστατωμένες προτάσεις, να έχουν έναν πονοκέφαλο για να προτείνουν. Να ξέρει, λοιπόν, ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος ότι αυτή η εισήγηση της Ελληνικής Λύσης για να γίνει στο Κοινοβούλιο μία συζήτηση δεν έγινε αποδεκτή. Και δεν ξέρω το γιατί. Διότι βράζει ο αγροτικός χώρος, μην το ξεχνάμε.

Ένα δεύτερο σημείο είναι ότι έχουμε ραγδαία αύξηση των διοδίων. Στα διόδια του Στρυμονικού Σερρών η αύξηση αγγίζει το 90%. Αντιλαμβάνεστε τι επιπτώσεις έχει αυτό στις μεταφορές προϊόντων; Μου λένε πριν από λίγο οι ιδιοκτήτες φορτηγών ότι τους σταματούν στον δρόμο για να ελέγξουν το ωράριο και δεν υπάρχουν παρκίδες και μπαίνουν με «alarm» στη μέση της εθνικής οδού.

Πριν από λίγες ημέρες επιβλήθηκε πρόστιμο σε ιδιωτικό «e-shop» 120.000 ευρώ από τον κ. Σκρέκα.

Έχετε αναρωτηθεί, κύριοι, πώς εργάζονται μέσα στα «e-shop» μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και σούπερ μάρκετ οι εργαζόμενοι; Ξέρετε τι κάνουν οι Γερμανοί επ’ αυτού; Βλέπουν τις παραγγελίες που εκτελούνται, υπολογίζουν τους εργαζόμενους και επιβάλλουν πρόστιμα. Εκεί που χρειάζονται είκοσι άτομα στα «e-shop» υπάρχουν δέκα, μέσα σε υπόγεια, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, για να διεκπεραιώσουν παραγγελίες που πρέπει να πάνε στην ώρα τους από τα «e-shop», σούπερ μάρκετ και πολυεθνικές εταιρείες.

Τώρα θα ανακαλύψουμε την Αμερική; Όμως, κάποια στιγμή, εκτός από την προστασία του καταναλωτή, πρέπει να αναφερθούμε και στις συνθήκες προστασίας των μεροκαματιάρηδων εργαζομένων στα «e-shop», στα σούπερ μάρκετ, στις πολυεθνικές, παντού. Θέλουμε και εκεί μια προστασία για τον μεροκαματιάρη Έλληνα, για να προστατευθεί ο κάματός του.

Πάμε τώρα στο νομοσχέδιο. Έφυγε η κ. Αγαπηδάκη. Επειδή είναι και ψυχολόγος, θα ήθελα να τη ρωτήσω πώς αισθάνεται σήμερα, κύριε Βιλιάρδο και λοιποί ομοϊδεάτες, κυρία Αθανασίου και κυρία Ασημακοπούλου, όταν πρέπει να περιμένει στο ράντζο, να δει αν ο γιατρός μπορεί να του γράψει και είναι μέσα στη λίστα φαρμάκων, να πρέπει να δώσει και το φακελάκι για να μη γελιόμαστε και υπάρχει η ψυχολογία του ασθενούς η οποία είναι καταρρακωμένη. Έχουμε αύξηση φαρμάκων μέσα σε έναν χρόνο 12,7%. Τα εκατομμύρια που θα εξοικονομηθούν είναι 30-40 εκατομμύρια, τα οποία θα πάνε καθαρά σε φαρμακευτικές εταιρείες.

Βγαίνει ο κ. Γεωργιάδης που είναι απών σήμερα και λέει ότι δεν αυξήθηκαν τα γενόσημα –σώπα!- αλλά αυξήθηκε, λέει, η συμμετοχή του εργαζόμενου. Τι αλλάζει; Το θέμα είναι στην τσέπη του ασφαλισμένου τι γίνεται με το 12,7% των φαρμάκων που έχουμε αύξηση σε έναν χρόνο.

Βγαίνει η Φαρμακευτική Εταιρεία Ελλάδος και λέει ότι πρέπει να υπάρχει επιχορήγηση, διότι είναι εθνικό καθήκον να αυξήσουμε την παραγωγή φαρμάκων στη χώρα. Πάμε τώρα στον Υπουργό που ως Κρέοντας για μία ακόμη φορά θα αποφασίζει την τοποθέτηση, σύμφωνα με το άρθρο 15, των ειδικοτήτων των γιατρών. Έχουμε γεμίσει για μία ακόμη φορά, εκτός από τις Ανεξάρτητες Αρχές που έχουμε πανσπερμία και το έχουμε δηλώσει στην Ελληνική Λύση, πολλές και διάφορες επιτροπές. Πόσο θα μας κοστίσουν οι επιτροπές αυτές; Έχει αναρωτηθεί κανείς; Έχουμε την Επιτροπή Ελέγχου, το Παρατηρητήριο, την Επιτροπή Τεχνικού Ελέγχου, την Επιτροπή Έρευνας. Επιτροπή, της επιτροπής, ω επιτροπή!

Και επειδή λέγαμε πριν για την αύξηση 12,7% των φαρμάκων για την τσέπη στον μεροκαματιάρη ασφαλισμένο Έλληνα, θα δημιουργηθεί και μια Επιτροπή Ανταγωνισμού και Τιμοληψίας Φαρμάκων, όπου τα εννέα μέλη σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα τα διορίζει ο Κρέοντας Αυτοκράτορας Λουδοβίκος Υπουργός. Τα υπόλοιπα θα είναι, λέει, ένας νοσοκομειακός φαρμακοποιός, δύο φαρμακοποιοί από τον ΕΟΠΥΥ και ένας από τον ΕΦΚΑ. Ωραία σύνθεση! Δηλαδή, πάλι Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει. Για μία ακόμη φορά συγκεντρωτισμός της εξουσίας σε έναν Υπουργό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αντί να περάσει από ένα πιο διευρυμένο δημοκρατικό τόξο.

Εσείς που θέλετε να ακούσετε προτάσεις, κυρία Υπουργέ –που λείπετε- δεν έχουμε πει ότι σήμερα δεν είναι μόνο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όπου υπάρχουν ελλείψεις; Έχετε αναρωτηθεί ότι διοικητικά –αυτό που οι Άγγλοι λένε «administration»- απέναντι στα νοσοκομεία δεν έχουν καμία ειδικότητα έξτρα οι διοικητικοί, σε αντίθεση με ιδιωτικές κλινικές που πέρασα δύο χρόνια, όπου ο άνθρωπος που είναι σε διοικητικές θέσεις έχει το «επίσταμαι» γύρω από το «διοικείν» σε κλινικές. Θα είχαν αλλάξει πολλά πράγματα.

Θα συνεχιστεί στους γιατρούς να υποδέχονται αυτούς τους περίεργους –όχι περίεργους, τη δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι- ιατρικούς επισκέπτες; Είναι δουλειά του επιστήμονα γιατρού να παζαρεύεται με ιατρικούς επισκέπτες;

Εσείς πιστεύετε τώρα ότι θα θεσπιστούν τα απογευματινά ιατρεία; Ξέρετε ότι ακολουθεί και δεύτερο νομοσχέδιο πολύ πιο επικίνδυνο, που θα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες να μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία. Δεν θέλω να πω τη λέξη. Αντιλαμβάνεστε τι γίνεται τώρα. Είναι ένα περίεργο μείγμα, ένα περίεργο κοκτέιλ και πείτε μου εσείς αν αυτό δεν οδεύει σε μια ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της υγείας.

Για το Νοσοκομείο Σερρών στην εκλογική μου περιφέρεια, τι να πω; Γίνεται συγχώνευση κλινικών. Δεν υπάρχουν παθολόγοι. Ακούστε. Αν κλείσει κάποιος ραντεβού με παθολόγο, τον εξετάζει γενικός γιατρός. Δεν υπάρχουν παθολόγοι.

Μιλάμε για τη Μέκκα του «καραμανλισμού», κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, όπως την αποκαλούσε ο αείμνηστος Μιλτιάδης Έβερτ. Σήμερα δεν υπάρχει ουρολόγος. Δεν υπάρχουν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Δίνετε σε ιδιωτικές εταιρείες τη σίτιση και τη φύλαξη και οι άνθρωποι θα βρεθούν στον δρόμο με τις συμβάσεις.

Στα επείγοντα περιστατικά –κύριε Πρόεδρε, γιατρός είστε, τα ακούτε και εσείς- σε εξετάζει ειδικευόμενος γιατρός. Αντιλαμβάνεστε για τι σύστημα υγείας μιλάμε; Και μετά λέτε ότι θα φέρετε ρηξικέλευθες τομές για την εξέταση μαστού από 45 και πάνω; Γιατί όχι από 40 και πάνω; Από τότε είναι το Τεστ ΠΑΠ για τις γυναίκες. Φυσικά και πρέπει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός έρπητα ζωστήρα και για όλες αυτές τις παθήσεις, όπως για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Είμαστε υπέρ σε δοκιμασμένα εμβόλια δεκαετιών.

Τώρα, η κ. Αγαπηδάκη –λείπει βέβαια- επειδή είναι ψυχολόγος και ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας τον Δεκέμβριο του 2022 θέσπισε ένα βιβλιάριο παιδικού ψηφιακού εμβολιασμού, θέλω να τη ρωτήσω κάτι. Την ανακοίνωση των Ελλήνων Παιδιάτρων την έχει ακούσει; Έχει ακούσει τους Έλληνες παιδιάτρους που διαμαρτύρονται για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και τι κίνδυνο αυτό ελλοχεύει για τους παιδιάτρους μελλοντικά; Το λέω επειδή το έχει θεσπίσει αυτό το ψηφιακό βιβλιάριο εμβολιασμού η κ. Αγαπηδάκη.

Θέλω να ρωτήσω κάτι. Συμφωνεί, επίσης, αφού μίλησε για τον εμβολιασμό με τους γιατρούς ή δεν τους λαμβάνει υπ’ όψιν που λένε ότι οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να κάνουν εμβολιασμούς διότι πρέπει ο γιατρός να γνωματεύσει αν το άτομο είναι πνευματικά και σωματικά υγιές για να εμβολιαστεί; Αυτούς τους ανθρώπους δεν τους ακούσαμε. Μιλάμε για τους ανθρώπους που θα μπορούσατε να χαμηλώσετε τη φορολογία τους στις εφημερίες, να αυξήσετε τις αμοιβές τους και να σταματήσετε αυτήν την περίεργη κερκόπορτα.

Έχετε αναλογιστεί, κύριοι, σήμερα κάποιος που χρωστάει σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο που το παίρνουν οι εισπρακτικές εταιρείες που είναι συμβεβλημένες και του καταρρακώνουν την ψυχολογία, τι πρέπει να πληρώσει;

Δεν είναι εδώ ο κ. Γεωργιάδης –και ολοκληρώνω με αυτό- αλλά θέλω να θυμίσω κάτι στον Υπουργό που λείπει μαζί με τον κ. Πλεύρη που επίσης λείπει. Ως Βουλευτές του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού –να υπενθυμίσουμε ξανά στην Ελληνική Λύση- έλεγαν γι’ αυτό στις 16 Ιουνίου του 2011, με Υπουργό τότε τον σημερινό Δήμαρχο Μίνωα Πεδιάδος, τον κ. Κεγκέρογλου, ως Υπουργό τότε Κοινωνικής Ασφάλισης που μιλούσε κατά των εισπρακτικών εταιρειών. Το ίδιο έκαναν και ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Πλεύρης και σήμερα θα επιβληθούν πρόστιμα στις εισπρακτικές εταιρείες που καταρρακώνουν τον χώρο και στον τομέα υγείας και παίρνουν τηλέφωνα σε ασθενείς και τους λένε «Χρωστάτε. Να πληρώσετε». Ο άλλος παίζει με την υγεία του.

Αυτή είναι η υγεία που οραματιστήκαμε; Αυτή είναι η παιδεία που οραματιστήκαμε; Τότε και στον καθηγητή δώστε του δυνατότητα το απόγευμα να κάνει ιδιαίτερα, προκειμένου να αυξήσει το εισόδημά του. Δώστε τη δυνατότητα στον αστυνομικό το απόγευμα να πηγαίνει σε ιδιωτικά μαγαζιά να πουλάει προστασία, προκειμένου να αυξήσει το εισόδημά του.

 Ωραία η πανάκεια! Ωραία η λύση που οραματιστήκατε, κύριε Γεωργιάδη και λοιποί Υπουργοί. Απορώ με ποια ψυχολογία! Τα προβλήματα στην υγεία ταλανίζουν, λιμνάζουν και αν δεν έχει στην άκρη κάποιος κάποια λεφτά, ουαί και αλίμονό του.

Σας καταθέτω για τα Πρακτικά αυτά που σας είπα.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

Προηγούμενο άρθροΠράσινο Κίνημα: 11 Νέοι Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές
Επόμενο άρθροΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Στέγαση: Διεκδικήσαμε, Πιέσαμε, Πετύχαμε