Ομιλία του βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Ομιλία του βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων εκ μέρους της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας εκ μέρους της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών Ανωτάτων και Ανωτέρων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλων Εγκεκριμένων Ιδρυμάτων καθώς και της Τροποποίησης του Παραρτήματος Ι της Συμφωνίας».

Είναι ένα νομοσχέδιο πάλι, για μία ακόμη φορά, αλλά, κύριε Υπουργέ, δράττομαι της ευκαιρίας τότε που ήσασταν και Υπουργός Υγείας, είχα θέσει ένα θέμα για τη σύνθεση του πληρώματος στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, όπου ο ένας είναι ασφαλισμένος και ο άλλος δεν είναι. Δηλαδή, είναι ιππείς και μη ιππείς, πληβείοι και πατρίκιοι. Αυτό γιατί πιλοτικά είχε ξεκινήσει να πάρουμε πλήρωμα από τα κέντρα υγείας κι αυτό λίγο έγινε αυτό που λέμε «ουδέν μονιμόττερον του προσωρινού».

Θέλω να το δείτε διότι στο ΕΚΑΒ υπάρχουν εργαζόμενοι δύο κατηγοριών, πληβείοι και πατρίκιοι. Όπως και στα νοσοκομεία υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, αυτοί που είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά κι αυτοί που δεν είναι. Και το λέω αυτό ως παράδειγμα διότι αν δημιουργούμε εργαζόμενους δύο διαφορετικών ταχυτήτων δεν υπάρχει ξέρετε αυτό που λέμε ηθικό, δεν υπάρχει ικανοποίηση. Υπάρχει ένας διαχωρισμός.

Τώρα μιλάμε για ένα νομοσχέδιο το οποίο έπρεπε να είναι καθαρά ανθρωποκεντρικό. Μην βάζουμε τόσα θέματα, τροπολογίες και άρθρα τεχνοκρατικής φύσης. Ας δούμε πρώτα με πυρήνα τον άνθρωπο. Ο ρόλος της πολιτικής και των πολιτικών είναι να υπερασπιστούν τον άνθρωπο. Αυτός είναι ο πυρήνας. Δεν είναι ούτε οι αριθμοί ούτε τα νούμερα. Αυτά είναι βέβαια για εργαλειοποίηση. Όμως γιατί, άραγε, ο κόσμος ονειροπολεί τους παλιούς πολιτικούς που κι αυτοί έκαναν τα λάθη τους βέβαια; Διότι πρέπει να έχουμε ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Πρέπει να έχουμε κάποιες ευαισθησίες απέναντι σε μια κοινωνία σήμερα που τις έχουμε δημιουργήσει ανασφάλεια λόγω συνθηκών εργασίας, ελαστικό ωράριο, δεν υπάρχει ποιότητα ζωής. Αν αρρωστήσει κάποιος εκεί καταλαβαίνει ότι η δημόσια υγεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Γιατί την οδηγούμε όπως και το ΕΚΑΒ στην ιδιωτικοποίηση.

Άρα, λοιπόν, αν δεν υπάρχουν χρήματα στην άκρη μια απλή εγχείρηση χολοκυστεκτομής να θέλει να κάνει ο άνθρωπος πρέπει να την πληρώσει 3.000 ευρώ. Αυτός είναι πάνω κάτω ο τιμοκατάλογος. Μην εκπλήσσεστε. Μια εγχείρηση αμυγδαλίτιδας να κάνει σε ιδιωτική κλινική είναι 3 χιλιάρικα. Άρα, λοιπόν, ο κόσμος πρέπει να κάνει ένα κομπόδεμα. Αν δεν σπουδάσεις παιδί, αν δεν αρρωστήσεις και αν δεν παντρέψεις ή αν δεν χτίσεις σπίτι, όπως λέει ο λαός, δεν μπορείς να καταλάβεις το τι ζόρι έχει αυτή η κοινωνία.

Μιλάμε, λοιπόν, για την διακομιδή ασθενών από αέρα. Εγώ την έχω κάνει από ξηράς. Άρα, έχω δύο χρόνια εμπειρία για να σας πω τα προβλήματα που είναι πολλαπλά και σύνθετα. Πέρα από δημοσιογράφος έχω περάσει και από αυτό το μετερίζι. Βγαίνει, όμως, ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος -είναι ο Πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ- και λέει ότι έχουμε περίπου τεσσεράμισι χιλιάδες αεροδιακομιδές τον χρόνο, εκ των οποίων, κύριε Κονσόλα, μιας και είστε Δωδεκανήσιος, οι δύο χιλιάδες εκατό είναι προς τα νησιά, προς Σύρο, Ρόδο και Άκτιο. Ναι, αλλά δεν γίνονται όλες. Γιατί; Διότι από τα δύο ελικόπτερα Super Puma το ένα δεν λειτουργεί, το άλλο το στέλνουμε να κάνει κάτι επιδείξεις στον αέρα που το στείλαμε, δηλαδή για grade spettacolo που λένε και οι Ιταλοί, για θέαμα. Γιατί, λοιπόν, θέλουμε να πάρουμε τώρα τα ιταλικά ελικόπτερα τα οποία θα μας κοστίσουν 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι μελέτες που διαβάζω όσο μπορώ λένε ότι αν επιδιορθώσουμε τα Super Puma θα μας κοστίζουν 120 εκατομμύρια. Άρα, κερδίζουμε αρκετά λεφτά. Γιατί, λοιπόν, δεν ασκούμε μια πιο λελογισμένη διαχειριστική πολιτική γιατί τα χρήματα είναι του ελληνικού λαού, είναι των μεροκαματιάρηδων, βιοπαλαιστών, φορολογούμενων πολιτών. Άρα, θέλει προσοχή.

Τι θα προτείναμε εμείς. Ξέρετε το απλό είναι δύσκολο, μου έλεγε κάποτε ένας καθηγητής. Το σύνθετο είναι εύκολο. Ορεινή υδρονομία. Τι έχουμε κάνει γι’ αυτό;  Μονοπάτια στα βουνά. Αφήνω τις αντιπυρικές που είναι το αυτονόητο. Τα έχουμε οργανώσει σωστά και για τουριστικούς και για προληπτικούς λόγους; Τμήμα ορεινών διαδρομών. Το είχε προτείνει κάποτε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Δεν έχει ευοδώσει. Θα ήταν πάρα πολύ σωστό. Παρατηρητήρια. Θερμικές κάμερες. Τώρα θα μου πείτε στη Δαδιά δεν υπήρχαν θερμικές κάμερες με το πρόγραμμα Interreg με Χάρκοβο που ήταν συνδεδεμένες με τα τερματικά στο Διδυμότειχο; Υπήρχαν. Θερμικές κάμερες, οι οποίες δεν κοστίζουν.

Μιλάμε ότι μπορούν να γίνουν απλά πράγματα. Είναι σωστό αυτό που έγινε με τους δασοκομάντο ή αυτό που σε επίκαιρη ερώτηση της Ελληνικής Λύσης υποσχεθήκατε ότι θα ενισχυθούν οι δασικές υπηρεσίες. Εδώ, όμως, μιλάμε λίγο-πολύ για τεσσεράμισι χιλιάδες κενά στην Πυροσβεστική. Αυτοί που περιμένουν, οι οικογενειάρχες εποχικοί είναι 2.700. Άρα μπορούν να καλυφθούν. Έχουμε τρεισήμισι χιλιάδες οχήματα πεπαλαιωμένα άνω της τριακονταετίας στην Πυροσβεστική. Έγιναν κάποιες ενέργειες; Ναι, έγιναν, αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ)

 Εδώ σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο έρχονται δύο μελέτες. Εγώ ενθυμούμαι δύο σοβαρές μελέτες, κύριοι του Υπουργείου. Ένας είναι ο Γκουρμπάτσης, ο οποίος έδωσε την τεχνική μελέτη για τη Θεσσαλία. Να την λάβετε υπόψη. Είναι ειδικός σε θέματα εμπρησμών. Είναι νομικός σε θέματα εμπρησμών, πέρα από πρώην Αντιστράτηγος. Ο Γκουρμπάτσης ο Αντιστράτηγος της Πυροσβεστικής.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ (Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας): Πού το ξέρετε εσείς;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Πού το ξέρω ότι έδωσε τεχνική μελέτη;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ (Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας): Ότι είναι ειδικός.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Δεν ξέρω. Εκτός αν λέει ψέματα στο βιογραφικό. Άρα, λέει ψέματα; Γιατί αν διαβάσετε, κύριε Κικίλια, τι εστί Γκουρμπάτσης, είναι ειδικός σε θέματα εμπρησμών και νομικός πέρα από

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ (Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας): Εσείς πώς το ξέρετε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Εγώ διαβάζω το βιογραφικό του.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ (Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας): Εφημερίδες;

 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Επίσημα sites. Μήπως αμφισβητείτε και τον κ. Johann Goldammer; Γιατί αν αμφισβητείτε και τον Γερμανό Johann Goldammer, αμφισβητείτε τον Πρωθυπουργό σας. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης στη μελέτη Johann Goldammer έχει δώσει βαρύτητα. Κι αυτός ψέματα είναι;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ (Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας): Πάει ο Γκουρμπάτσης και πάμε στον Goldammer.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Όχι, γιατί μαζί είναι αυτοί. Έκαναν μελέτη και μαζί. Έχουν εκπονήσει. Όχι για τη Θεσσαλία. Για δείτε λίγο τη σχέση που έχει ο Goldammer. Εκτός αν τον αμφισβητείτε και τον Johann Goldammer. Η μελέτη Goldammer έχει…

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ (Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας): Καταθέστε τη μελέτη που έχουν κάνει μαζί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Όχι, μισό λεπτό. Κάθε ένας έχει τη μελέτη του. Γνωρίζεται ο κ. Goldammer με τον κ. Γκουρμπάτση;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ (Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας): Κυρία Πρόεδρε, να κατατεθεί η μελέτη που έχουν κάνει μαζί ο Goldammer με τον Γκουρμπάτση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Γνωρίζονται οι δυο τους. Έχουν κάνει μελέτες. Όταν έγινε η έκθεση Goldammer για το Μάτι, ο κ. Γκουρμπάτση έκανε μελέτη, ναι ή όχι; Έχει κάνει συνεργασία με τον κ. Goldammer γι’ αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Όλγα Γεροβασίλη): Κύριε Μπούμπα, συνεργασία Γκουρμπάτση και Goldammer δεν υφίσταται.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Όχι από κοινού, κυρία Πρόεδρε. Ο καθένας έχει κάνει τη μελέτη του. Πείτε μου εσείς γιατί σας ενεχείρισε ο κ. Goldammer στον κ. Τσίπρα τη μελέτη. Πού είναι η μελέτη; Πείτε μου. Υπάρχει; Την αξιοποιήσατε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Όλγα Γεροβασίλη): Δεν έχω από εδώ τον λόγο. Θα σας απαντήσω μετά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Την αξιοποιήσατε;

Είναι στο χρονοντούλαπο, κύριε Κικίλια, η μελέτη; Πείτε μου πού είναι. Γιατί ο Πρωθυπουργός είχε δώσει υπόσχεση ότι θα αξιοποιηθεί. Αξιοποιήθηκε;

ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Σε μεγάλο βαθμό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Λέτε, κύριε Λαζαρίδη; Ας είναι έτσι. Να το ψάξουμε γιατί την ψάχνουμε τη μελέτη Γκολντάμερ.

Ο οποίος κ. Γκολντάμερ πριν από λίγες μέρες έκανε και πάλι ανακοινώσεις για το τις πταίει στην Ελλάδα. Διότι, κύριε Κικίλια, για πείτε μου, λέει ο κ. Γκολντάμερ «σαράντα πέντε συναρμόδιοι φορείς για την πρόληψη. Έξι Υπουργεία σε έντεκα διαφορετικές αρμοδιότητες και άλλοι δεκαεπτά φορείς». Άρα από τον Άννα στον Καϊάφα. Τι έχετε κάνει για να απλοποιήσετε τη διαδικασία, πείτε μου. Υφίσταται αυτό; Σαράντα πέντε συναρμόδιοι φορείς και έξι διαφορετικά υπουργεία είναι. Δεν μπορώ να βγάλω άκρη. Αυτό δεν το λέω εγώ. Εκτός, αν αμφισβητείτε και την έκθεση Γκολντάμερ και μου λέτε ότι διαβάζω εφημερίδες. Σε γερμανικό σάιτ την έχω διαβάσει.

Πάμε λίγο παρακάτω. Είναι δυνατόν να μιλάμε σήμερα για ένα νομοσχέδιο όταν δεν έχουμε τα ελικόπτερα και δεν έχουν συσταθεί ακόμη δασικοί χάρτες; Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δασικούς χάρτες. Έχουμε ιδιωτικά δάση στην Ελλάδα, ναι ή όχι; Πείτε μου, έχουμε; Στη Βουρβουρού, στη Χαλκιδική, μαθαίνω ότι είναι ιδιωτικό το δάσος και δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση μέσα γιατί, λέει, είναι από τα χρυσόβουλα της εποχής των Οθωμανών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Όλγα Γεροβασίλη): Ολοκληρώστε, παρακαλώ, κύριε Μπούμπα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Ολοκληρώνω, κυρία Πρόεδρε.

Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν. Αλλά όταν η Δασική Υπηρεσία με την Πυροσβεστική οι δύο αυτοί φορείς είχαν να συναντηθούν δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια, γιατί πήραμε τις αρμοδιότητες από τη Δασική Υπηρεσία και τις δώσαμε στην Πυροσβεστική, πείτε μου, μπορούμε να έχουμε ένα ευέλικτο, παραγωγικό, ουσιαστικό σχήμα σε ό,τι αφορά τις διακομιδές; Σήμερα η πτήση κοστίζει 20.000 ευρώ και μία θερμοκοιτίδα κοστίζει 5.000 ευρώ. Γιατί είναι ανοχύρωτα τα νοσοκομεία σε Ρόδο, Σύρο, Ερμούπολη και δεν έχουν θερμοκοιτίδες για τα νεογνά και αναγκάζονται με τα ελικόπτερα, όσα έχουν μείνει; Γιατί δεν έχουμε. Ένα Super Puma είναι. Ούτε Chinook δεν έχουμε. Παίρνουμε αυτά που μας τα έκαναν δωρεές οι ιδιώτες. Όταν είναι φθηνότερη μία θερμοκοιτίδα της τάξεως των 5.000 ευρώ γιατί κοστολογούμε στον ελληνικό λαό τα 20.000 ευρώ με τις πτήσεις;

Και ολοκληρώνω με αυτό που πάτε να κάνετε στη Νέα Δημοκρατία, και το είπε προηγουμένως και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, ο κ. Χήτας. Κάποτε ο Δημητρακόπουλος σε ένα βιβλίο έγραφε «πολιτική με κόμμα, έθνος με τελεία». Πάτε να κάνετε ένα ανάχωμα μεταλλαγμένου κόμματος εκ των δεξιών πατριωτικών πτερύγων, για να χτυπήσετε την άνοδο της Ελληνικής Λύσης, αλλά ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο. Οι πληροφορίες μας είναι καλές. Έχουμε κι εμείς τις καλές πληροφορίες μας. Δεν θα σας βγει σε καλό διότι ο κόσμος καταλαβαίνει. Επειδή ανεβαίνουν κάποια ποσοστά, θέλετε να πάρετε κάποιες ψήφους από εκεί. Δεν θα σας βγει.

Πάντα, και με αφορμή αυτό το νομοσχέδιο, πρέπει να το δείτε ανθρωποκεντρικά. Διότι «τὸ δίκαιον οὐκ ἄλλο τι ἢ τὸ τοῦ κρείττονος συμφέρον», που έλεγε ο Πλάτωνας. Αυτό να μην εφαρμοστεί. Το δίκαιο πρέπει να είναι και του αδύνατου και όχι μόνο του ισχυρού.

Ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΕύξεινος Λέσχη Βέροιας: Κάλεσμα σε αιμοδοσία
Επόμενο άρθροΥπΑΑΤ Αυγενάκης, Συμβούλιο Υπουργών: Όχι της Ελλάδας στην πρόταση του βασικού κανονισμού για τις αλιευτικές δυνατότητες και τις ποσοστώσεις για το χέλι