Ομιλία του Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ομιλία του Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων».

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ερχόμαστε πάλι στον πρωτογενή τομέα, στον αγροτικό τομέα, με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα -τα ξέρει το Υπουργείο- για να προστατεύσουμε την ονομασία προέλευσης αγροτικών προϊόντων, τη γεωγραφική ένδειξη και πάνω από όλα, να προστατεύσουμε τους καταναλωτές.

Αυτό που έχουμε να πούμε για αυτό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ότι είναι ένα μεγάλο «Υπουργείο της αμαρτίας», το πιο αμαρτωλό Υπουργείο όλων των εποχών. Και κάθε μέρα που περνάει εγώ δίνω τα εύσημα στον Υπουργό, διότι οι οικονομικές ατασθαλίες, όλη αυτή η κατάσταση-μπάχαλο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ καλά κρατεί και είναι πολλά τα λεφτά, κύριοι, στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Και για αυτό εμείς καταθέτουμε και μια επίκαιρη ερώτηση για να δούμε, γιατί μπορεί μεν, κύριε Τσιάρα, κύριε Υπουργέ, να βάλατε υπό επιτήρηση τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά είναι τόσο βαθύ το ζήτημα αυτό και τόσο μεγάλες οι τρύπες του ΟΠΕΚΕΠΕ, που μακάρι να βρείτε κάποια άκρη εκεί μέσα και εσείς και ο κ. Σταμενίτης και ο κ. Κέλλας. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έπρεπε να ξεκινήσει τις δηλώσεις τον Μάρτιο -προσέξτε!- και ξεκινά, λοιπόν, τις δηλώσεις στις 17 Ιουλίου, χωρίς να υπάρχουν χάρτες. Ανύπαρκτοι οι χάρτες, δεν υπάρχουν!

Πήρε τους πεπαλαιωμένους χάρτες και έρχεται τώρα να προλάβει μέχρι τέλη του μήνα που έδωσε παράταση ο Υπουργός για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ, για να πληρωθούν και τις μεταβιβάσεις που πρέπει να πληρωθούν οι αγρότες τον Οκτώβριο και αυτό είναι φύσει αδύνατο να γίνει.

Και δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ πριν από λίγους μήνες 14 εκατομμύρια ευρώ για βιολογική κτηνοτροφία σε ανύπαρκτα αγροκτήματα, κύριε Βιλιάρδο, κύριε Χήτα και υπόλοιποι κύριοι. Σε ανύπαρκτα αγροκτήματα, δεν υπάρχουν αγροκτήματα!

Δηλαδή, πείτε μου τώρα πώς θα δικαιωθούν οι αγρότες που είναι σωστοί και νόμιμοι, όταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ χρωστάει λεφτά, κύριε Υπουργέ μου -και το ξέρετε- από το 2014. Όσοι είχαν, δηλαδή, την ατυχία να μπουν σε έναν δειγματοληπτικό έλεγχο και είναι καθ’ όλα νόμιμοι, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη και καλείται τώρα ένας ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρώσει 552 εκατομμύρια ευρώ περίπου για προκαταβολή, 40 εκατομμύρια ευρώ για θεομηνίες και αποζημιώσεις, 82 εκατομμύρια ευρώ τα παλιά, συν και κάτι άλλα υπόλοιπα 27 εκατομμύρια ευρώ.

Και το λέω αυτό ενδεικτικά, διότι στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα γίνεται το έλα να δεις και είναι ένας ΟΠΕΚΕΠΕ –προσέξτε!- που δεν είναι ψηφιοποιημένος, είναι χειροκίνητος.

Ακόμη και για την πανώλη οι κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία φωνάζουν -Θεσσαλός είστε, κύριε Υπουργέ, τα ξέρετε- ότι ευθύνεται και ο ΟΠΕΚΕΠΕ με το χειροκίνητο σύστημα εισαγωγής ζώων, γιατί –προσέξτε!- ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν συνδέεται ούτε με το «gov.gr» ούτε με την ΑΑΔΕ ούτε με το Εθνικό Κτηματολόγιο, είναι κράτος εν κράτει από μόνος του. Ένα κράτος μόνος του! Τρέχει ο Υπουργός, είναι καλή η προσπάθεια, να δούμε τι θα γίνει και άλλα πολλά.

Aν δεν έρθει ξανά ο έλεγχος στις διευθύνσεις γεωργίας με προσλήψεις γεωπόνων και κτηνιάτρων, δεν θα βρούμε καμία άκρη αυτή τη στιγμή με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Και τι έκαναν στον ΟΠΕΚΕΠΕ; Έδωσαν 20 εκατομμύρια ευρώ από το 2003 σε δύο εταιρείες που στην ουσία είναι μία και δεν έχει εκσυγχρονιστεί. Στράφι και τα λεφτά! Τότε τι τα δίνουμε; Τι τα πληρώνει ο φορολογούμενος Έλληνας; Συν 700.000 ευρώ που δώσαμε σε μια ιδιωτική εταιρεία για να μελετήσει, λέει, τη νέα ΚΑΠ.

Πάμε στο σημερινό. Θέλετε να κάνετε ελέγχους για να προστατεύσουμε τα αγροτοκτηνοτροφικά μας προϊόντα, την ονομασία προέλευσης, την αξία του προϊόντος, τη γεωγραφική ένδειξη, για να ξέρουμε από ποια περιοχή το προϊόν έχει τα γεωλογικά και τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά και την παραδοσιακή τέχνη. Όλα αυτά είναι καλά. Έτσι προστατεύουμε πάνω απ’ όλα τον παραγωγό και συνάμα και τον καταναλωτή. Ποιος θα τα κάνει αυτά; Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Είναι υποστελεχωμένος ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ; Είναι! Εδώ υπάρχουν καιρό τώρα υποθέσεις παραβάσεων σε ό,τι αφορά τη διακίνηση και ταυτοποίηση αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν, αφού δεν υπάρχει προσωπικό. Στη δε εκλογική μου περιφέρεια, στις Σέρρες -άκουσον, άκουσον!- στα κτήρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κύριοι συνάδελφοι, μένουν λαθρομετανάστες. Καταλαβαίνετε τι έκαναν; Είχαν κτήρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, τον έχουν υποβαθμίσει, τον έχουν υποστελεχώσει, τον έχουν αφήσει σε αχαρτογράφητα νερά και έχουν βάλει και λαθρομετανάστες μέσα, γιατί έκαναν κτηριακή υποδομή σε συνεργασία με την περιφέρεια. Καταργήσαμε και τους σταθμούς γεωργικής έρευνας όλα αυτά τα χρόνια σε ό,τι αφορά τα αμνοερίφια, τις φυλές και ούτω καθεξής και πάμε τώρα με έναν ανύπαρκτο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να κάνουμε ελέγχους. Πρώτα τον στελεχώνεις, τον οργανώνεις και δίνεις τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για να μπορεί να κάνει τη δουλειά του.

Πέρυσι είχαμε μείωση παραγωγής μήλων. Δεν υπήρχε καμία σχέση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά που οι εξαγωγές μας στα μήλα ήταν αρκετές. Από τους δεκατέσσερις χιλιάδες  τόνους, αν θυμάμαι καλά, πέσαμε στους τέσσερις χιλιάδες τόνους. Και προσέξτε τώρα! Στα σούπερ μάρκετ τα μήλα ως διά μαγείας είναι όλα ελληνικά. Πώς γίνεται, ρε παιδιά, αυτό; Πείτε μου πώς γίνεται όταν έχουμε έλλειψη μήλων λόγω θεομηνίας, λόγω κλιματολογικών συνθηκών, στα σούπερ μάρκετ να μην υπάρχει έλλειμμα; Άρα, κάποιοι τα βαφτίζουν ελληνικά.

Όσο για τη φέτα, μέχρι φέτα Χιλής και Ισλανδίας είχαμε. Ευτυχώς την προστατέψαμε, όταν η φέτα -η οποία έχει πάρει το όνομά της και από τον τεμαχισμό του τυριού- είναι κατοχυρωμένη ως ελληνικό όνομα από τον 17ο αιώνα. Και τρέχουμε να αποδείξουμε ότι τα του οίκου μας είναι δικά μας. Και μιλάμε για τη φέτα η οποία έχει το 40% της εξαγωγής όλων των τυριών και γενικότερα τα τυριά μας ως θετικό πρόσημο εξαγώγιμο καταλαμβάνουν το 10% της συνολικής εξαγωγής.

Ας πάμε και στο μέλι. Εδώ ήμασταν ως Ελληνική Λύση. Ξέρει και ο κ. Στύλιος, οι προκάτοχοι του κ. Τσιάρα, ότι υπήρχε το Μέτρο «11». Τι έλεγε, λοιπόν, το Μέτρο «11», κύριοι, που αφορούσε το μέλι; Ότι το δικαίωμα επιδότησης και ελέγχου θα το υποστεί το έντομο και όχι ο μελισσοκόμος. Δηλαδή ο μελισσοκόμος δεν δικαιούνταν να πάρει επιδότηση. Δικαιούνταν, όμως, το έντομο. Μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Με προτροπή δικιά μας -άλλωστε και ο Ευρωβουλευτής μας Μανώλης Φράγκος έκανε μεγάλους αγώνες στην Κομισιόν- αποκαταστάθηκε αυτή η αδικία, γιατί χάνονταν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ για τους μελισσοκόμους.

Και μια και συζητάμε σήμερα γι’ αυτό εδώ, πάμε να δούμε τα εξής. Όταν στα 100 κιλά μέλι, βάλεις 1 κιλό ελληνικό μέλι, αλλάζει -προσέξτε!- άρδην όλη η ταυτοποίηση, το brand name δηλαδή του προϊόντος. Τι κάνουν μετά; Παίρνουν τη συσκευασία και γράφουν μέλι ελληνικό και για να είναι σύννομοι, αναγράφονται όλες οι υπόλοιπες χώρες με ψιλά γράμματα, όπως Κίνα, Τανζανία και οτιδήποτε άλλο και οι γλυκαντικές ουσίες. Άρα, αυτό αποτελεί παραπλάνηση του καταναλωτή; Βεβαιότητα! Ποιος θίγεται; Ο Έλληνας μελισσοκόμος που τρέχει να κάνει επικονίαση από δέντρο σε δέντρο.

Ας πάμε τώρα και σε πολλά άλλα προϊόντα. Υπάρχει το σύστημα ΕΠΑΡΕΛ. Το ξέρει κανείς; Είναι οι ψεκασμοί στους οποίους υπόκεινται τα φρούτα και τα λαχανικά. Για παράδειγμα, το πορτοκάλι επιδέχεται τέσσερις ψεκασμούς και το μήλο πάνω από είκοσι. Βάλατε ποτέ αυτό που σας λέμε ως Ελληνική Λύση; Προτίθεστε να το κάνετε, κύριοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κύριε Τσιάρα και κύριε Σταμενίτη, να πατήσετε δηλαδή επιτέλους πόδι και να βάλετε φόρο στο διοξείδιο του άνθρακα, κάτι που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Διότι εκεί μπορείτε να πατήσετε πόδι από τη στιγμή που έχουμε υπογράψει τη Συνθήκη GAP, που είναι εγκληματική για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα. Ας δούμε τι λέει η Συνθήκη GAP. Μπορούμε να εισάγουμε a priori και να κάνουμε αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες. Βρήκες, δηλαδή, πατάτες Τουρκίας, βρήκες πατάτες Αιγύπτου, φέρτες. Δεν μας ενδιαφέρει η εγχώρια παραγωγή. Είναι υπογεγραμμένη. Όμως, αν έμπαινε τουλάχιστον ένας αυστηρός έλεγχος στις εκπομπές αερίων και ρυπογόνων ουσιών, που έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε αυτό ως Ελλάδα, θα μπλοκάραμε κάποιες αθρόες εισαγωγές με κάποια περίεργα προϊόντα που έρχονται, τα οποία είναι η ταφόπλακα για τα ελληνικά.

Ενθυμούμε αυτό που καταθέσαμε σε επίκαιρη ερώτηση ως Ελληνική Λύση πριν από τρία χρόνια για πατάτες που υπήρχαν αδιάθετες στις αποθήκες στο Νευροκόπι και στην Άνω Βροντού, στη Δράμα και στις Σέρρες. Τότε, λοιπόν, υποσχεθήκατε ότι ένα μέρος της εγχώριας παραγωγής θα το έπαιρναν τα νοσοκομεία και ο Ελληνικός Στρατός, για να αποφύγουμε την εισαγωγή πατάτας Τουρκίας και Αιγύπτου. Κάναμε κάτι; Δηλαδή, το κάναμε μία χρονιά. Θα παρακαλάμε κάθε χρόνο να υπάρχει διάθεση των ελληνικών προϊόντων απέναντι σε παράνομες ελληνοποιήσεις που γίνονται από μεγάλο κύκλωμα, όπως αυτό αποδεικνύεται; Μα, δεν υπάρχει υπηρεσία! Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, όπως καλά λέτε εσείς, αλλά με τι στελέχη να κάνει τους ελέγχους;

 Και πάμε τώρα στα άρθρα και συγκεκριμένα στο άρθρο 23. Όπου αναφέρει τις προτεινόμενες καταργούμενες διατάξεις, ο νομοθέτης καταργεί το δικαίωμα της δημιουργίας των ομάδων παραγωγών που προβλέπονται στα άρθρα 37 και 38 του ν. 4384/2016. Ας δούμε τώρα ποιο είναι το οξύμωρο. Κατ’ αρχάς να πούμε ότι αυτές οι ομάδες είναι νόμιμες, είναι συνεταιριστικές και είναι ομάδες υπέρ των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Τι γίνεται, όμως, τώρα; Ο νομοθέτης, αυτό που πάμε να ψηφίσουμε δηλαδή σήμερα, αναφέρει στο άρθρο 38 ότι καταργεί το άρθρο 38 που αφορά ουσιαστικά στις αρμοδιότητες των ομάδων, αλλά δεν καταργεί το άρθρο 37 που επιτρέπει τη δημιουργία αυτών των ομάδων, όπως αναφέρει ο ευρωπαϊκός κανονισμός. Το άρθρο 37, δηλαδή, με το άρθρο 38 είναι σε μια αντίφαση, είναι οξύμωρο αυτό. Από τη μία, δηλαδή, καταργείς τις ομάδες παραγωγών που είναι προς όφελος του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα και από την άλλη, τους επιτρέπει να δημιουργηθούν. Δεν θα μπερδευτεί κάποιος τώρα μελετώντας αυτό το νομοσχέδιο;

Υπάρχουν, όμως, κι άλλα. Το άρθρο 24 αποτελείται από παράρτημα που περιγράφει την παράβαση, τα διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, καθώς και το ύψος των προστίμων. Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται όταν διαπιστώνεται μη συμμόρφωση με τον κανονισμό από τον Οργανισμό που είπαμε πριν, από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο νομοθέτης προτείνει μία σειρά από διοικητικά μέτρα.

Πάμε, όμως, τώρα στα εξής. Κατ’ αρχάς σε ό,τι αφορά την επιβολή των προστίμων, αναφέρεται στο άρθρο 15 ότι αυτά θα καθορίζονται από την επιτροπή επιβολής κυρώσεων που θα υπάρχει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η επιτροπή θα είναι τριμελής, τα μέλη θα καθορίζονται από τον Υπουργό και θα μπορεί να συμμετέχει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Όμως, προσέξτε τώρα. Κατ’ αρχάς όσον αφορά στα μέλη, θέλουμε διευκρινίσεις, κύριε Υπουργέ, για το ποια θα είναι τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέγονται αυτά τα μέλη για να απαρτίζουν και να συνθέτουν την τριμελή επιτροπή. Με ποια κριτήρια θα επιλέγονται; Ωστόσο, ο ΕΛΓΟ -προσέξτε το αυτό!- δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου. Ωραία, ρε παιδιά! Δηλαδή, ο ΕΓΛΟ θα ασκεί τον έλεγχο, ο ΕΛΓΟ θα εισηγείται –προσέξτε!- στην επιτροπή για επιβολή προστίμων, αλλά το καθ’ όλα αρμόδιο όργανο που θα ασκεί τον ελεγκτικό μηχανισμό δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου. Άρα, θα είναι δώρον άδωρον!

Και ρωτάω το εξής: Βλέποντας αυτά τα στοιχεία, πώς θέλετε εμείς να ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο θέλουμε να ψηφίσουμε, για να προστατεύσουμε, κύριοι, τον παραγωγό και τον καταναλωτή; Είναι στο πρόγραμμά μας, είναι στο πρόγραμμα της Ελληνικής Λύσης, είναι ακρογωνιαίος λίθος για μας ο πρωτογενής τομέας. Όμως, με όλη αυτή τη δομημένη περί των άρθρων αναντιστοιχία και ανακολουθία, από τη μία καταργώ τις ομάδες, από την άλλη τις επιτρέπω, από την άλλη θέλω τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να ασκεί τον έλεγχο για την ονομασία προέλευσης, τη γεωγραφική ένδειξη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά από την άλλη δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου, δεν ακούγεται τρελό, δεν ακούγεται περίεργο, δεν ακούγεται οξύμωρο; Μπαίνουμε, λοιπόν, σε σκέψεις. Θέλουμε να ψηφίσουμε την κατοχύρωση των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και δεν μπορούμε να το πράξουμε με βάση αυτά τα οποία βλέπουμε, μελετούμε, ερευνούμε και ψάχνουμε τόσο εγώ όσο και όλοι οι συνάδελφοί μου ομοϊδεάτες και ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Βελόπουλος. Διότι θέλουμε σήμερα να επενδύσουμε σε νέες καλλιέργειες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά χάρη στις πολύ καλές κλιματολογικές μας συνθήκες, όπως σε αρώνια, μύρτιλα, ιπποφαές, κράνα, ρίγανη, λουλούδι του Δαρβίνου που το πήρε ο κ. Καχριμάνης, γιατί άκουγε τον Κυριάκο Βελόπουλο και δίνει στρεμματική απόδοση μέχρι και 5.000 ευρώ το στρέμμα! Αυτά είναι καλά για να ανακουφιστούμε από τις παραδοσιακές καλλιέργειες και στη λογική των πονηρών κοινοτικών επιδοτήσεων. Αυτή τη στιγμή ξεκληριστήκαμε σε πάρα πολλά ζητήματα και απεντάξαμε πάρα πολλές παραδοσιακές καλλιέργειες.

Βάλε τώρα που γεμίζουμε την Ελλάδα και με «φουρφούρια» και φωτοβολταϊκά και θα σας πω εγώ για το πόσο θα μειωθεί, κύριοι, η καλλιεργήσιμη γη στην Ελλάδα, γιατί τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μονοπωλίων καλά κρατούν. Σε λίγο καιρό στις Σέρρες θα έχουμε το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα, με τετρακόσια εξήντα έξι χιλιάδες πάνελ στο Μενοίκιο Όρος που καιγόταν. Ενενήντα κτηνοτροφικές μονάδες –μαντριά που λέμε και στην καθομιλουμένη- εμφανίζονται. Και λέμε μετά ότι υπάρχει ένα «action plan», ένα «business plan», για να χρησιμοποιήσω αγγλοσαξονικούς όρους, δηλαδή στρατηγικός σχεδιασμός για τον πρωτογενή τομέα; Ο πρωτογενής τομέας είναι ο βασικός πυλώνας αυτή τη στιγμή, αν θέλουμε αυτή η χώρα να ορθοποδήσει και να δώσουμε εχέγγυα και κίνητρα σε νέους αγρότες να μείνουν στην ύπαιθρο.

Εγώ δεν βλέπω να έχει έρθει ένα νομοσχέδιο για να στηρίξει επί της ουσίας τους νέους αγρότες. Ο νόμος λέει για νέους αγρότες, δηλαδή νέος αγρότης θεωρείται αυτός που είναι ηλικίας μέχρι τριάντα εννέα ετών.

Κύριε Παπαδάκη, δεν σε πιάνει για λίγο!

Σε λίγο θα έρθει και ο Υπουργός –τώρα μιλάει- και θα φέρει νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ.

Κύριε Υπουργέ, θα το φέρετε για τον ΕΛΓΑ νομοσχέδιο;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σας το έχω προαναγγείλει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Ωραία. Το έχετε προαναγγείλει, αλλά να το καθορίσουμε και χρονικά.

Βγαίνει ο Υπουργός πριν από λίγες μέρες και λέει ότι ο ΕΛΓΑ λέει για 800.000 ευρώ, αλλά οι αποζημιώσεις φτάνουν τα διπλάσια. Είναι έτσι;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τα διπλάσια, ναι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Τα διπλάσια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Είναι 550 εκατομμύρια ευρώ…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Μπράβο! Έχει ο ΕΛΓΑ τρύπα! Να, μια τρύπα μεγάλη ο ΕΛΓΑ! γιατί; Θα μου πουν ότι δεν πλήρωναν οι αγρότες; Όχι, οι αγρότες για να υποβάλουν δήλωση, θα πρέπει να έχουν πληρώσει τα ασφάλιστρα. Και ξέρετε, το τι αδικίες γίνονται στον ΕΛΓΑ…

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Δεν ισχύει αυτό που λέτε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Δεν ισχύει; Κύριε Σταμενίτη, χωρίς να έχουν πληρωμές, μπορούν να κάνουν δήλωση;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ελάτε, ελάτε. Δεν θα γίνεται διάλογος, κύριε Μπούμπα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Κύριε Υπουργέ, ξέρετε ότι αν ανοίξουμε το αγροτικό, μέχρι αύριο θα μιλάμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Έχετε ξεπεράσει τα δεκαπέντε λεπτά. Υπάρχει μία ανοχή, αλλά…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Θα αλλάξει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ. Εγώ πολύ φοβούμαι, κοιτώντας τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στα μάτια, να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Αυτοί δεν μπορούν να πληρώσουν τώρα. Κανείς δεν μιλάει για την αγρότισσα η οποία είναι στο χωράφι μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα στον αγροκτηνοτροφικό τομέα. Με αφορμή, εν κατακλείδι, το σημερινό νομοσχέδιο, θέλουμε την προστασία των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Θέλουμε την προστασία πάνω από όλα του παραγωγού. Θέλουμε μικρούς και ευέλικτους συνεταιρισμούς, κατά τα ισπανικά, ιταλικά και γαλλικά πρότυπα. Σας τα έχουμε προτείνει, εξάλλου, ως Ελληνική Λύση. Δεν θέλουμε τις ατασθαλίες και τις αμαρτίες του παρελθόντος μέσα στο συνεταιριστικό κίνημα, αλλά, κύριοι, ακούστε, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, εάν δεν ενισχύσουμε το συνεταιρίζεσθαι, δηλαδή τη φιλοσοφία του πνεύματος «η ισχύς εν τη ενώσει», θα είμαστε βορά του κάθε επιτήδειου, είτε Έλληνα, είτε ξενόφερτου, τυχάρπαστου, ο οποίος θα βαφτίζει τα προϊόντα ελληνικά και ούτω καθεξής.

Φανταστείτε ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει δώσει το δικαίωμα σε ιδιώτη να συμμετέχει σε διοικητικό συμβούλιο ενός συνεταιρισμού! Και άντε, πείτε μου εσείς! Δεν ξέρω αν ήταν ο κ. Φίλης τότε Υπουργός.

Ο ιδιώτης, κύριε Φωτόπουλε, που έχει γεωργικά προϊόντα δικά του, έχει το δικαίωμα να είναι σε διοικητικό συμβούλιο ενός συνεταιρισμού! Και τώρα πείτε μου εσείς τι θα υποστηρίξει ο άνθρωπος, το επιχειρείν το δικό του ή τον συνεταιρισμό; Γίνονται αυτά; Δεν γίνονται!

Όλα αυτά –αυτές είναι οι υποψίες μας, δεν είμαστε καθόλου καχύποπτοι- είναι στοιχεία αδιάσειστα. Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον αγροκτηνοτροφικό τομέα και είναι μεγάλη η αμαρτία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μιλάμε για τεράστια αμαρτία, τεράστιο σκάνδαλο. Αφήστε το, γιατί αν το ανοίξουμε, δεν θα τελειώσει. Θα το φέρουμε και σε επίκαιρες, θα σας ενοχλούμε με αυτό.

Ο Υπουργός κάνει μια προσπάθεια. Μπορεί να είναι φιλότιμη. Εγώ δεν αντιλέγω για τις προθέσεις του Υπουργείου. Το θέμα είναι ότι άφησαν έναν ΟΠΕΚΕΠΕ ανεξέλεγκτο και κάνει ό,τι θέλει, ό,τι γουστάρει όπως λέει και ο λαός. Ποιος την πληρώνει τη νύφη; Εξακόσιες πενήντα χιλιάδες αγρότες κινδυνεύουν, διακόσιες χιλιάδες αγρότες μπαίνουν στο στόχαστρο ελέγχου για 60 εκατομμύρια ευρώ και έρχεται μια Ευρωπαία Ελβετίδα πριν από δύο μήνες, η Λάουρα και επιβάλλει πρόστιμο 283 εκατομμύρια ευρώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ έτσι από την πρώτη ματιά και θα ακολουθήσουν κι άλλοι έλεγχοι. Ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά; Ο Έλληνας μεροκαματιάρης φορολογούμενος αγρότης και δη Έλληνας πολίτης. Γι’ αυτό λέμε ότι ο αγροκτηνοτροφικός τομέας, δυστυχώς, κατάντησε να είναι μία μεγάλη αμαρτία.

Σας ευχαριστώ.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

 

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Θα μου επιτρέψετε για λίγα δευτερόλεπτα απλά να εκφράσω την αγωνία των αποδήμων, διότι την ψήφο τους ξέραμε με την επιστολική να την πάρουμε, αλλά αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια επιστολή από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού που έχω στα χέρια μου και θα την ενεχειρίσει και στον πολιτικό κόσμο, όπου η χρηματοδότηση είναι μόλις 0,47% σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς και τα ελληνόγλωσσα βιβλία.

Οι άνθρωποι λοιπόν αυτοί εκφράζουν μια αγωνία, κύριε Πρόεδρε -και εσείς εκπαιδευτικός είστε, φυσικός- ότι η χρηματοδότηση πρέπει τουλάχιστον να πάει 1% και σταδιακά να φτάσει μέχρι το 3% για να μπορέσουν οι άνθρωποι να αισθανθούν Έλληνες, σε ό,τι αφορά την ελληνική παιδεία του απόδημου ελληνισμού. Αυτή η έκφραση αγωνίας είναι σε πόλεις της Γερμανίας, αλλά και απανταχού της γης όπου υπάρχουν Έλληνες. Αυτό λέει ο κ. Ντόνας αλλά και όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ο κ. Αλέξης Ντόνας είναι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού και όλο, σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο με επιστολή εκφράζει αυτή την αγωνία του σε ό,τι αφορά την ελληνόγλωσση παιδεία-εκπαίδευση αλλά και τους καθηγητές που πρέπει να πληρώσουν αυτές τις θέσεις.

Πάμε τώρα λίγο στο νομοσχέδιο. Κατ’ αρχάς, κύριε Υπουργέ, κύριε Κέλλα, ψηφίζουμε την τροπολογία, διότι είμαστε υπέρ και της αποζημίωσης του ζωικού κεφαλαίου. Και μάλιστα, είχαμε και μια ερώτηση ως Ελληνική Λύση και εγώ προσωπικά απέναντι σε εσάς την Παρασκευή για την παράταση λειτουργίας κτηνοτροφικών μονάδων. Εμείς βέβαια, ζητούσαμε μέχρι το 2027 αφουγκραζόμενοι την αγωνία αυτών των ανθρώπων. Δίνετε μία παράταση όμως με βάση την τροπολογία μέχρι το 2025. Δεν είναι πανάκεια, αλλά αυτό τουλάχιστον είναι ευχάριστο για τη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων. Στα υπόλοιπα της τροπολογίας συμφωνούμε, σε ό,τι αφορά και τον γεωγραφικό προσδιορισμό για τον τοπικό οίνο, έστω και αν η περιοχή είναι ευρύτερη για να γίνει ταυτοποίηση του τοπικού οίνου. Και για το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών. Ακόμη όμως και για το θέμα των επιχειρήσεων στη Ρωσία αν και η Ελλάδα έχασε πάρα πολλά από το εμπάργκο της Ρωσίας σε ό,τι αφορά τα αγροτικά της προϊόντα και κυρίως τα ροδάκινα από την Ημαθία και την Πέλλα. Τουλάχιστον, να σπάσει αυτό το εμπάργκο διότι το πληρώσαμε και το πληρώνουμε πολύ ακριβά. Δεν μπορεί δηλαδή από τη μια εφοπλιστές μας, με το κόκκινο αφορολόγητο λιμανίσιο πετρέλαιο να μεταφέρουν φυσικό αέριο και άλλες ύλες από τη Ρωσία και δήθεν να έχουμε αυτό το εμπάργκο για τον άμαχο πληθυσμό και δη τον αγρότη.

Τώρα είναι λίγος ο χρόνος. Απλά θα σας στεναχωρέσω διότι και εσείς και οι ομοϊδεάτες σας προέρχεστε από εύφορες περιοχές. Θεσσαλός είστε εσείς από την Καρδίτσα, αναισθησιολόγος στο επάγγελμα, έχετε εξειδίκευση και στην εντατική αναισθησιολογία αν θυμάμαι καλά στην Κολωνία της Γερμανίας. Αλλά πρέπει να σας πω ως αναισθησιολόγος δώσατε πολύ αναισθητικό στους αγρότες και αγωνιούν ότι δεν θα συνέλθουν. Και ο βιοπαθολόγος-μικροβιολόγος, κ. Τσιάρας. Έχουμε πολλά εκτός από μικρόβια και πολλά παράσιτα εκεί μέσα και πολλούς μύκητες και ενδεχομένως και μεταλλαγμένους ιούς. Οπότε έχουμε και τον κ. Σταμενίτη που έχει κάνει ένα μεταπτυχιακό στην ανάπτυξη την ενεργειακή, με βάση πέρα από πολιτικός μηχανικός και στο γεωπονικό. Μελέτησα τα βιογραφικά για να δω τι καταβολές έχετε. Αλλά και οι τρεις θα αντιμετωπίσετε τη μεγάλη αμαρτία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Καταρχάς, είναι φύσει αδύνατο να πληρωθούν όλα αυτά με καταληκτική ημερομηνία μέχρι τέλη Οκτωβρίου. Θέλω να ρωτήσω, και ρωτήστε τους ομοϊδεάτες σας προκατόχους, τι ήταν αυτό που έκανε τον Οκτώβριο του 2022 να πληρωθεί η κοινοτική επένδυση και οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων μετά βαΐων και κλάδων και τι μεσολάβησε στα δύο χρόνια κι είναι σισύφειος η προσπάθεια και επανερχόμαστε από το αρχικό σημείο; Δηλαδή «στο σημείο που είσαι, την αρχή δεν μπορείς να την αλλάξεις…» –έτσι λέει ένα ρητό, ένα γνωμικό, ένα απόφθεγμα- «… αλλά μπορείς να αλλάξεις το τέλος». Αλλάξτε το τουλάχιστον.

Είναι φύσει αδύνατο να διορθωθούν οι αμαρτίες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δείτε τι λένε τα στατιστικά στοιχεία. Πρέπει να καλύψετε 552 εκατομμύρια για το τσεκ του 2024, 81 εκατομμύρια ευρώ είναι τα υπόλοιπα προηγούμενων ετών από δειγματοληπτικούς ελέγχους, έχετε 40 εκατομμύρια από τη θεομηνία Daniel και άλλα 21 εκατομμύρια ευρώ που είναι κάποια υπόλοιπα. Πλησιάζουμε το ένα δισεκατομμύριο. Καήκαμε.

Και έχεις τώρα και την αγωνία -και θέλω να το δείτε αυτό και συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε, για λίγα λεπτά- από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Μακεδονίας. Παραδόξως είναι και οι Σέρρες. Γιατί η εκλογική μου περιφέρεια, οι Σέρρες, επαγγελματικά ανήκει στη Θεσσαλονίκη στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο και αγροτοκτηνοτροφικά ανήκει στο ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί. Τι λένε οι άνθρωποι; Λόγω της ανομβρίας και της ξηρασίας δεν μπορεί να έχει μέχρι εννιακόσια κιλά το στρέμμα ο αραβόσιτος και να μην είναι πλέον συνδεδεμένοι γιατί δεν μπορούν να τα πιάσουν αυτά λόγω της ξηρασίας. Και αν φύγει η καλλιέργεια του αραβοσίτου από τις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα, που έδιναν μέχρι και χίλια πεντακόσια στρεμματική απόδοση και είναι πραγματικά πυλώνας η ευρύτερη πεδιάδα και των Σερρών και της Καβάλας, στα Τενάγη, λόγω και της τυρφώδους δομής του εδάφους, είναι φύσει αδύνατο να γίνει άλλη καλλιέργεια. Όμως, ο αραβόσιτος είναι και για τα ενσιρώματα για την κτηνοτροφία αλλά και για ακόμη κάτι αφρούς που χρησιμοποιούνται, όπως η βιοαιθανόλη κ.λπ. είναι πάρα πολύ κρίσιμο τώρα με το ζήτημα του ουκρανικού.

Άρα, δείτε το λίγο γιατί το ΓΕΩΤΕΕ ως επιστημονικό θεσμικό όργανο σας έχει ενεχειρίσει μια επιστολή όπου εκεί λέει να μην μπουν αυτές οι δικλείδες των εννιακοσίων κιλών ανά στρέμμα διότι, λόγω της ανομβρίας και της ξηρασίας, δεν μπορούσε να γίνει άρδευση.

Και ένα τελευταίο για τους νέους αγρότες για τους οποίους πρέπει να μιλήσουμε κάποια στιγμή, τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε είναι τα εξής: Μόνο το 3,5% είναι ηλικίας μέχρι τριάντα πέντε ετών, που σημαίνει ότι το 2010 ήταν διπλάσιος ο αριθμός. Έχουμε φτάσει το 2020 η ηλικία των τριάντα πέντε ετών σε αντιστοιχία με την ηλικία των πενήντα πέντε ετών των νέων αγροτών να είναι ένας προς δεκαεννιά.

Αντιλαμβάνεστε ότι τα νούμερα είναι καταστροφικά για τον αγροτικό τομέα, για την ύπαιθρο και για τα παιδιά αυτά που θέλουν να επενδύσουν πάνω στον πρωτογενή τομέα. Και αν δεν υπήρχαν έστω αυτά τα προγράμματα των νέων αγροτών θα είχαν σβήσει. Το 40% λοιπόν εν κατακλείδι των νέων αγροτών κινδυνεύει.

Για την τροπολογία επιχειρηματολογούμε ως Ελληνική Λύση γιατί την ψηφίζουμε.

Για το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά τον έλεγχο που πρέπει να γίνεται για τη γεωγραφική ένδειξη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ειδικών γενικότερα προϊόντων, αλλά συνάμα και για την ονομασία προέλευσης λέμε: Ενισχύστε τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για να μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του σε έναν ενδελεχή, ουσιαστικό, εποικοδομητικό έλεγχο για να πιάσει τόπο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, γιατί και ο παραγωγός πρέπει να προστατευθεί και ο καταναλωτή. Με όλη αυτή την ομιχλώδη κατάσταση ούτε ο ένας προστατεύεται, ούτε ο άλλος.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις αμαρτίες του ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι διαχρονικές θα τα πούμε τη Δευτέρα σε επίκαιρη ερώτηση της Ελληνικής Λύσης, για να δούμε -γιατί δεν φταίτε κι εσείς, θα την ψάξετε και από τους προηγούμενους, φταίτε όμως κι εσείς τώρα- τι θα γίνει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ διότι η επιτήρηση του δωδεκαμήνου που βάζετε δεν αρκεί απέναντι στις αμαρτίες του ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος δεν συνδέεται ούτε με τον gov.gr, ούτε με το Εθνικό Κτηματολόγιο, ούτε με την ΑΑΔΕ. Έχει πάρει 20 εκατομμύρια ευρώ για εκσυγχρονισμό από το 2003 και επί ΠΑΣΟΚ -έχουν κι αυτοί ευθύνες- δύο εταιρείες στην ουσία μία, και στην ουσία δεν έχει γίνει τίποτα. Είναι μια αμαρτωλή ιστορία ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Και φέτος κινδυνεύουν και οι μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων, δεν είναι μόνο οι κοινοτικές επιδοτήσεις και βγαίνει ανακοίνωση και λέει πως μόνο αν πέσει το σύστημα θα δεχτούν κάποιες δηλώσεις, γιατί δεν θα προλάβουν να κάνουν ούτε τους αγροτικούς ελέγχους.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ.

 

Προηγούμενο άρθροΠΕ Ημαθίας: Προκήρυξη Νέων Αδειών Πωλητών Πλανοδίου Εμπορίου
Επόμενο άρθροΕκδηλώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ημέρα βιολογικής παραγωγής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη