Ομιλία του Βουλευτή Σερρών Κώνσταντίνου Μπούμπα για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ομιλία του Βουλευτή Σερρών Κώνσταντίνου Μπούμπα για το  σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων». 4η Συνεδρίαση

Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. Τις επιφυλάξεις μας ως Ελληνική Λύση σε κάποια άρθρα τα οποία συγκρούονται μεταξύ τους, δηλαδή ακούγεται οξύμωρο αυτό,τις έχουμε αναφέρει και στην προηγούμενη συνεδρίαση. Έχουμε εντοπίσει κάποια άρθρα, τα οποία δεν δίνουν τις δικλείδες ασφαλείας για να υπάρχει ένας πιο ουσιαστικός έλεγχος σε ό,τι αφορά βεβαίως την ονομασία προέλευσης αλλά και τη γεωργική χρήση των προϊόντων. Μελετώντας κάποια στοιχεία τους τελευταίους μήνες σε ό,τι αφορά και τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» εντοπίστηκαν μια σωρεία υποθέσεων παραβάσεων που ήταν στα συρτάρια του Οργανισμού. Και γιατί έχει γίνει αυτό; Διότι ο Οργανισμός είναι υποστελεχωμένος, χωρίς την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για να ασκήσει αυτούς τους ελέγχους στα αγροτικά προϊόντα και στα κτηνοτροφικά, με αποτέλεσμα να έχει βαλτώσει εδώ και χρόνια. Άρα λοιπόν μιλάμε για έναν Οργανισμό υποβαθμισμένο, που από τη μία θέλουμε να του δώσουμε κάποιες ευθύνες, χωρίς να έχει δικαίωμα βεβαίως ψήφου,όπως το έχουμε εντοπίσει με την επιτροπή, από την άλλη όμως, μιλάμε για τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» όπου αυτός είναι που θα επιβάλλει πρόστιμα σε ό,τι αφορά την γεωργική ένδειξη που είναι βεβαίως το αναφαίρετο δικαίωμα και υποχρέωση κάποιων παραγωγών να το αναδείξουν, γιατί αυτό προσδίδει πραγματικά αξία στο προϊόν.

Από την άλλη,αν μελετήσουμε τα στοιχεία, κυρία Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε χαρακτηριστικό παράδειγμα πέρυσι τις εξαγωγές και εισαγωγές μήλων, δηλαδή τα μήλα τα οποία εξάγαμε ήταν πολύ λιγότερα από πρόπερσι, μιλάμε δηλαδή για 14.000 τόνους, σε σχέση με τους 43.000, λόγω της μη παραγωγής και όμως στα σούπερ μάρκετστα ράφια εμφανίζονται ως εγχώρια. Άρα λοιπόν εδώ τα προϊόντα βαφτίζονται καθαρά ελληνικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αμνοερίφια κυρίως από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία . Είναι έλεγχοι που έχουν γίνει και στο παρελθόν και το πρόβλημα αυτό διαιωνίζεται και συνεχίζεται και όπως είπα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το μέλι, όπου εκεί δεν υπάρχει γύρω επισκοπική έρευνα, δηλαδή, δεν υπάρχει κατοχύρωση, ανάλογα με τη γύρη που περιέχει το μέλι, για να παίρνει και την ονομασία προέλευσης και να έχει μία αξία και μία ποιότητα το προϊόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι αν 1 κιλό ελληνικό μέλιμπει στα 100 κιλά μέλι, τότε όλο το μέλι θεωρείται με μεγάλα γράμματα ελληνικό και οι υπόλοιπες γλυκαντικές ουσίες άλλων χωρών εμφανίζονται με τα ψιλά γράμματα. Άρα, λοιπόν, υπάρχει μία παραπλάνηση του καταναλωτή,μια κοροϊδία σε βάρος του καταναλωτή, συνάμα όμως και μια κοροϊδία σε βάρος του παραγωγού, ο οποίος θέλει να πουλήσει το εγχώριο προϊόν. Η αλήθεια είναι ότι -το έχουμε ξαναπεί- ότι με τη συνθήκη GATTπου έχουμε υπογράψει εδώ και πολλές δεκαετίες γίνονται αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες, δηλαδή βλέπε πατάτες από Τουρκία ή από την Αίγυπτο, βλέπω ότι ενώ η ντομάτα είναι στο 1,15 ευρώ το κιλό γίνονται ανεξέλεγκτες αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα να μένουν αδιάθετα τα δικά μας προϊόντα, όπως έγινε και με την πατάτα.Ενθυμούμαι χαρακτηριστικά την πατάτα της Άνω Βροντούς στη δική μου περιοχή στην εκλογική περιφέρεια των Σερρών, η οποία στις αποθήκες σάπισε, γιατί το Κράτος δεν έδειξε την απαιτούμενη μέριμνα τουλάχιστον να υπάρχει διάθεση στα νοσοκομεία και στον Ελληνικό Στρατό.

Προηγούμενο άρθροO Τάσος Μπαρτζώκας στην Υφυπουργό Ενέργειας, Αλ. Σδούκου, για την επέκταση του δικτύου των φωτοβολταϊκών στην Ημαθία.
Επόμενο άρθροΠώς διαπιστώνεις αν έχεις κλήση από την τροχαία – Pricefox.gr