ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 παρ. 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις». (05/11/2020)
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν και θα είχα πάρα πολλά να πω γιατί υπάρχουν τα ερεθίσματα θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος και λελογισμένα να διαχειριστώ τον χρόνο για να μην σας κουράσω.
Καταρχάς, μιας και είναι και οι μέρες τέτοιες και λόγω του ιού, θα μπορούσε το σύνθημα της Κυβέρνησης να είναι: «Μένουμε σπίτι μέχρι να μας το πάρει η τράπεζα». Είναι ένα πολύ ωραίο σλόγκαν το οποίο αντικατοπτρίζει αυτό που λέμε κοινωνική δικαιοσύνη και καθότι το νομοσχέδιο είναι διφυές, έτσι το βλέπω.
Η μία του φύση είναι να γίνει καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, να μπει σε ένα μητρώο και από εκεί και πέρα να αποτελέσει βορά, δυστυχώς, στα funds και να σταματήσει αυτό περί της ιδιωτικής περιουσίας στην Ελλάδα. Είναι μια φιλοσοφία κατά κάποιους από τη Νέα Δημοκρατία που ακούω που πρέπει να καταργηθεί, όχι από όλους.
Η δεύτερη φύση του νομοσχεδίου είναι να μεταφέρει το δικαστήριο στο ίντερνετ, στο διαδίκτυο και αυτό είναι ότι χειρότερο, διότι το δικαστήριο είναι ένας ζωντανός κυτταρικός μηχανισμός. Πρέπει να ακουστούν απόψεις και επιχειρήματα, να γίνει διάλογος, να υπάρχει δράση και αντίδραση. Γι’ αυτό λέμε ότι η δικαιοσύνη είναι κάτι το ζωντανό, το ανθρώπινο, το κοινωνικό. Δεν μπορείς να μεταφέρεις στο διαδίκτυο το θέμα μιας δίκης. Γίνεται πλέον απρόσωπο. Χάνει η Θέμις την ουσία της, τη ζωντάνια της και φυσικά αυτό που λέμε ανθρώπινη υπόσταση.
Ξέρετε, ο χειρότερο ιός είναι όταν μεταλλάσσεται. Αν μεταλλαχθεί ο ιός της πολιτικής απέναντι στην ιδεολογική πλεύση που πρέπει να είμαστε εκπρόσωποι του λαϊκού αισθήματος, χάνουμε τον ρόλο μας ως Βουλευτές.
Και πάμε τώρα λίγο σε ένα άλλο θέμα, διότι το προστάζει η επικαιρότητα, κύριε Υπουργέ. Έχετε διπλό ρόλο τώρα. Θα προσπαθήσω να κάνω λίγο δύσκολη την κατάσταση ως δημοσιογράφος εγώ, ως μικροβιολόγος-βιοπαθολόγος εσείς, που και η σύζυγός σας είναι γιατρός. Δεν το ξέρατε οι γιατροί ότι θα έρθει δεύτερο κύμα πανδημίας; Ακούστε να πείτε, ούτε φωστήρας είμαι, ούτε ξερόλας είμαι. Το έχω μελετήσει το θέμα δέκα χρόνια πολύ καλά. Ξέρετε ότι και ο συγκεκριμένος ιός έχει καψίδιο από λίπωμα το έλιτρο. Το έλιτρο το καλοκαίρι, αυτό το λίπωμα, που έχει μέσα τα στοιχεία του νοκλεϊκού οξέος, δεν έχει τη δύναμη, φωλιάζει όπως ο Η1Ν1, που έχει κάνει πάρα πολλές μεταλλάξεις. Δεν ξέρατε, λοιπόν, να είστε μέντορας και εσείς και οι συνάδελφοί σας γιατροί, όπως και η επιστημονική κοινότητα, μιας και λείπει ο κ. Κικίλιας, να του πείτε, λοιπόν, ότι αυτό το έλιτρο απέναντι σ’ αυτόν τον κορωνοϊό με την αντίστροφη μεταγραφή στον μηχανισμό του, θα πάει σε κύτταρα ξενιστές μόλις η θερμοκρασία θα πέσει και η υγρασία θα ανέβει.
Άρα το ξέρατε το δεύτερο κύμα, διότι αν πάμε στην ιστορία της ιατρικής, εγώ ιστορικά το βλέπω το θέμα, σε καμία πανδημία δεν υπήρχε περίπτωση να μην μεταλλαχθεί ο ιός και σε καμία πανδημία δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί εμβόλιο πριν από δεκαοκτώ μήνες. Τα αντιγόνα για να γίνουνε αντισώματα τόσο χρειάζεται.
Το 1918 είχαμε τον Η1Ν1, το 1957 την ασιατική γρίπη Η2Ν2, τη γρίπη του Χονγκ Κονγκ Η2Ν3 με τρία εκατομμύρια θύματα στην ασιατική κι ένα εκατομμύριο θύματα στο Χονγκ Κονγκ. Τώρα πρόσφατα έγιναν αυτά, δεν έχουν πολλά χρόνια. Το 1977 είχαμε τη ρωσική γρίπη με οκτακόσιες χιλιάδες. Πάλι μετάλλαξε ο ιός.
Η Ταϊβάν πήρε μέτρα γιατί είχε μια προϊστορία το 2003 από τον MERS και γι’ αυτό τα κατάφερε, όπως έλεγε ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Βελόπουλος. Γι’ αυτό η Ταϊβάν ήξερε από την πρώτη στιγμή πώς θα λειτουργήσει.
Κι εγώ σας λέω: Υπάρχει παράδειγμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου που διαχειρίστηκε πανδημία με τον καλύτερο τρόπο και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.
Οι ιστορικοί τι κάνουν; Γιατί δεν πάνε στο παρελθόν που μπορούν να αντιμετωπίσουν το μέλλον; Δεν είναι η ισπανική γρίπη του 1918, είναι το 1928 με το δάγκειο πυρετό. Τι κάνει ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με τον τότε Υπουργό Ζαβιτσιανός και τον αείμνηστο Δοξιάδη; Ιδρύουν την υγειονομική σχολή που μετά έγινε εθνική σχολή δημόσιας υγείας και σήμερα δεν λειτουργεί -ακούστε το τραγελαφικό- ενώ κάνει έρευνες για πολλούς ιούς, για το HPV, για το AIDS, για τους ρετροϊούς, τους καρκινογόνους. Είναι με αναστολή. Αν ακούσετε τι λέει ο κ. Γιώργος Ντουνιάς, ο καθηγητής, θα καταλάβετε.
Γιατί ίδρυσε αυτήν τη σχολή ο Ελευθέριος Βενιζέλος τότε; Γιατί ο ίδιος νοσηλεύτηκε με 40 πυρετό. Και έδωσε εντολή όχι για φόρους, δεν έγινε ούτε καν αναστολή, σεισάχθεια στην εποχή. Και δίνει 200.000 δραχμές για έξοδα μετακίνησης στους νοσηλευτές, 10 εκατομμύρια δραχμές, πολύ μεγάλα ποσά για την εποχή, στους άπορους για να μην έχουμε κοινωνική έκρηξη. Και 15 εκατομμύρια δραχμές δίνει ο τότε Υπουργός Δοξιάδης στους δήμους για να θωρακιστούν με υγειονομικό υλικό. Το 1928 οι Βουλευτές είχαν κρούσματα επιδημίας δάγκειου πυρετού. Πέθαναν μόνο στην Αθήνα 731 άτομα, 40 άτομα την ημέρα 1580 νεκροί. Αλλά ο Βενιζέλος είχε τη διορατικότητα έστω με τα μέσα της εποχής -που δεν είχαμε ΜΕΘ τότε- να χαρίσει φόρους, να δώσει χρήματα και να απαλλαγούμε και να κάνει την εθνική σχολή δημόσιας υγείας, η οποία σήμερα από το 2019 είναι σε αναστολή δυστυχώς, που κάνει σημαντικές έρευνες και για τα τεστ.
Είστε και γιατρός, επιστήμονας. Εγώ διαβάζοντας την ιστορία της ιατρικής το βλέπω πάρα πολύ λογικό αυτό το βήμα που το έλυτρο ενισχύθηκε και ο ιός πλέον κάνει μετάλλαξη. Είναι πανεύκολο να κάνει μετάλλαξη για να χτυπήσει πλέον ξανά. Ευτυχώς δεν είναι ρετροϊός. Το θέμα είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα που θα μας έρθουν πραγματικά δύσκολοι ιοί. Αν δείτε ο ιός της γρίπης έφτασε μέχρι οχτώ και εννιά μεταλλάξεις στην Ολλανδία.
Πάμε τώρα λίγο στο θέμα το δικαστικό, γιατί θα στεναχωρέσω. Η αντιπολίτευση το θάβει το θέμα. Το κάνει λίγο πολιτική γαργάρα. Εσείς απαντήσατε. Είχατε το θάρρος –ομολογώ- να απαντήσετε. Είναι γνωστό το θέμα. Εμείς καταθέσαμε στις 22 Ιουλίου ως Ελληνική Λύση επίκαιρη ερώτηση για το θέμα στη σχολή δικαστών.
Θέλετε, κύριε Υπουργέ, να γίνει ένα γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα για τον νόμο 3869, τον νόμο Κατσέλη. Κι εγώ σας λέω: Είναι δυνατόν -και εσείς το είπατε αλλά δεν μπορείτε, λέει, να παρέμβετε στη δικαστική εξουσία- στις σχολές δικαστών να δίνουν οι δικαστές κείμενο επιμόρφωσης στους νέους δικαστές; Το έχω πει πολλάκις -άσχετα αν το ξέρει και ο κ. Πολάκης το θέμα- και να μη μιλάει κανείς, γιατί δεν μπορούμε να παρέμβουμε; Ποια ήταν η γραμμή που έδιναν οι δικαστές στους νέους δικαστές ως κείμενο επιμόρφωσης τον Φεβρουάριο; Στηρίξτε το πιστοληπτικό τραπεζικό σύστημα και βγάλτε ενδεχόμενο δόλο στους δανειολήπτες. Αυτό όταν το λέει η επίσημη δικαιοσύνη και δεν αντιδρά ο νομικός κόσμος, είναι το δίκαιον ουκ άλλο τι ή του κρείττονος συμφέρον. Δεν θα χάσει την εμπιστοσύνη του ο λαός; Πώς θα πάμε για τον 3869; Τα κανάλια δεν το λένε. Μόνο το «Ένα» της Καβάλας, το «Κόντρα», το «STAR» Βορείου Ελλάδος, η «Κόντρα» η εφημερίδα, η Εσπρέσο -να μην τις αδικήσω- το έβγαλαν. Πού είναι το ΕΣΡ; Στα NEA.gr –εάν έμπαινα σε ένα site-, αγαπητέ συνάδελφε κύριε Χήτα και οι υπόλοιποι δεν είχαν καθόλου τις θέσεις της Ελληνικής Λύσης για τον πτωχευτικό κώδικα. Όλα τα άλλα κόμματα υπήρχαν.
Αυτό λοιπόν βολεύει, γιατί η αντιπολίτευση δεν το ανέδειξε.
Ο κ. Τσίπρας όταν του το είπα, μου λέει: «Σοβαρά ισχύει;». Η κ. Γεννηματά είπε: «Δεν είμαστε με τα καλά μας». Ο κόσμος δεν χάνει την εμπιστοσύνη του; Ο κ. Τσιάρας το παραδέχθηκε στις 22 Ιουλίου. Είχε το θάρρος να το παραδεχτεί. Βέβαια γι’ αυτό που είπατε ότι υπάρχουν πολλοί πονηροί δανειολήπτες, σαφώς εξατομικευμένα η Θέμις θα το κρίνει. Δεν μπορεί να το λέει Υπουργός αυτό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι σας ευχαριστώ. Το θέμα της πανδημίας δεν τελειώνει. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Πιστεύω να αντιμετωπιστεί, διότι το ξέρετε ως γιατρός, είναι κορωνίδα της ιατρικής. Αλλά πρέπει να πείτε στον κόσμο ότι η ιατρική μόλις το 1950 άρχισε να ασχολείται και για πρώτη φορά είδε τους ιούς στο μωσαϊκό του καπνού το 1935 τυχαία στο μικροσκόπιο. Δεν ξέρει και πολλά πράγματα η ιατρική. Είναι διηθητικά όντα; Είναι ενδοκυτταρικά παράσιτα; Μπείτε στην ιστορία της ιατρικής. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδήμων, να ανήκετε σε ομάδα με επαΐοντες. Μπορείτε να τα δείτε. Ήταν αναμενόμενο και πολύ φυσιολογικό. Αλλά το καλοκαίρι χαλαρώσαμε αρκετά και τώρα την πληρώνουμε.