Ομιλία του βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα για την Αυτοδιοίκηση

Ομιλία του βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις».

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εναπομείναντες στο ναό της δημοκρατίας, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πριν πάμε σε αυτό το οποίο συζητάμε σήμερα για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι μάλλον εταιροδιοίκηση καλύτερα και όχι αυτοδιοίκηση. Είναι φορμαλιστική -θα λέγαμε- η ανάπτυξη και η οργάνωση και η διοίκηση της αυτοδιοίκησης και αυτό θα το επιχειρηματολογήσουμε. Το λέει και η ίδια, η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων η ΚΕΔΕ.

Θα πάω λίγο σε αυτές τις αμαρτίες που καταθέσαμε ως Ελληνική Λύση, σε ό,τι αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στις ατασθαλίες και το μεγάλο σκάνδαλο αυτού του οργανισμού. Διότι έρχονται ραβασάκια και ειδοποιητήρια τις τελευταίες μέρες από λάθη που έχουν γίνει απέναντι στους αγρότες, χωρίς οι αγρότες να ευθύνονται.

Δηλαδή, δύο τεχνικοί σύμβουλοι μιας εταιρείας του ΟΠΕΚΕΠΕ που συνεργάζονται τι έκαναν; Έδωσαν τις κοινοτικές ενισχύσεις 30 Ιουνίου του 2023 για τις κοινοτικές ενισχύσεις του 2022 με τα δεδομένα που είχαν το 2021. Και τώρα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Και οι αγρότες καλούνται να επιστρέψουν αχρεωστήτως καταβληθέντα, χρήματα που έχουν πάρει οι άνθρωποι με τις ευλογίες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και δεν είναι ο κ. Τσιάρας εδώ, ομοϊδεάτης του κ. Λιβάνιου, να πούμε ότι όσες επιτηρήσεις και να κάνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να καταργηθεί τώρα. Τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση καραδοκούν. Το πρώτο πρόστιμο είναι 283 εκατομμύρια ευρώ.

Ακούστε, λοιπόν. Ήταν σε διακόσιες χιλιάδες αγρότες. Μειώθηκε το ποσοστό, πήγε στις εκατόν ενενήντα έξι χιλιάδες αγρότες. Τους ζητούσαν 63 εκατομμύρια ευρώ πίσω και τώρα τους ζητάνε πίσω -λέει, κάναμε νέους υπολογισμούς, το βελτιώσαμε λίγο- κάπου στα 53 εκατομμύρια. Και οι αγρότες έχουν πληρώσει γεωπόνους, πετρέλαια, έχουν πληρώσει υποχρεώσεις. Πού θα τα βρουν; Ούτε με δόσεις μπορούν. Τους ζητάνε μέχρι 29 Οκτωβρίου να καταβληθεί όλο το ποσό. Δηλαδή είναι να τρελαίνεσαι.

Κύριε Υπουργέ, μη φεύγετε, να σας πω το εξής: Η εταιρεία που το διαχειρίζεται είναι η neuropublic. Το λέω, επειδή είστε άνθρωπος του know how. Κι εγώ ρωτάω, γιατί διατελέσατε και τεχνικός σύμβουλος και στο σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και στον δήμο Αθηναίων; Πώς το δικαιολογούμε αυτό; Βγαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να πει «οι τεχνικοί μου σύμβουλοι έκαναν λάθη»; Αυτό είναι το κράτος το επιτελικό που οραματίζεστε, κύριοι της Κυβέρνησης; Έχουμε γίνει ρεντίκολο στην Ευρώπη;

Και επειδή δεν έχω πολύ χρόνο, να σας πω ότι στην Ιταλία βγήκε ο αντίστοιχος οργανισμός και είπε «θέλω να πληρώσω τώρα, αλλά με προστάζει ο νόμος να πληρώσω μετά τις 16 Οκτωβρίου», και θα δώσει ο αντίστοιχος οργανισμός ο ιταλικός 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος σε τετρακόσιους χιλιάδες Ιταλούς αγρότες.

Πάμε λίγο στην Ιρλανδία, όπου ήδη πληρώνονται τα ecoschemes, τα οικολογικά σχήματα. Ήδη ξεκίνησαν. Και να πάμε στην Ισπανία που τον ομόλογό του κ. Τσιάρα, τον κ. Πλάνας, έτσι λέγεται ο αντίστοιχος Ισπανός Υπουργός Γεωργίας. Είπε να πληρωθούν τώρα οι Ισπανοί αγρότες, γιατί υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στον πρωτογενή τομέα.

Εμείς τώρα, πείτε μου, είμαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Εμείς δεν λέμε ότι η Ευρώπη είναι άγια. Αγγελούδια δεν είναι στην Ευρώπη και έχουμε ταχθεί πολλές φορές εναντίον της Κομισιόν ως Ελληνική Λύση. Είναι η Ευρώπη της ολιγαρχίας από τότε που ήταν η Ένωση Άνθρακα και Χάλυβα. Εδώ όμως δεν είμαστε χώρα ισότιμη εμείς. Εδώ το πάρτι είναι μεγάλο. Εδώ έχουν φάει 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ και δεν ξέρω πού έχουμε πάει. Και είναι οι αγρότες σε απόγνωση.

Και πάμε σήμερα να μιλήσουμε για τους ΟΤΑ. Είναι να τρελαίνεσαι. Όταν τους θεωρείτε κωπηλάτες τους δημάρχους, τους θεωρείτε κομματικά όργανα -όχι τώρα- για ποιους ΟΤΑ μιλάμε; Έχουν αυτοτελείς πόρους οι ΟΤΑ; Μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά οι ΟΤΑ; Είναι εξαρτημένοι από το αθηνοκεντρικό μοντέλο όπως είναι δομημένο, γιατί δεν εκχωρούμε εξουσία στους δημάρχους. Φοβόμαστε. Όταν λέω φοβόμαστε, εννοώ γενικότερα το αθηνοκεντρικό μοντέλο του κοινοβουλευτισμού. Και παρακαλάει η ΚΕΔΕ για αυτοτελείς πόρους, οι οποίοι τι είναι; Είναι από τον ΦΠΑ και από τα έσοδα ακίνητης περιουσίας.

Όμως, πείτε μου κάτι. Δώσαμε στους ΟΤΑ τα παρακρατηθέντα; Παλιά είχαμε θεσπίσει κι άλλους φόρους για τους ΟΤΑ που δεν τους πήραν ποτέ. Άρα, λοιπόν, μη μιλάμε. Σήμερα εγώ θα περίμενα να μιλήσετε για ένα στελεχιακό δυναμικό που θα πρέπει να έχουν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης μόνιμης θέσης, σε ό,τι αφορά τους τεχνοκράτες που πρέπει να μπουν μέσα, δηλαδή τεχνικούς συμβούλους. Διότι οι ΟΤΑ από το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης είχαν υπερκεράσει την ημερομηνία. Χάθηκαν έργα για τους ΟΤΑ γιατί δεν είχαν εκπονήσει τεχνικές μελέτες, δεν ήταν ώριμες.

Θα περίμενα να έχουμε σε κάποιους δήμους ανά την Ελλάδα, πρόσληψη γεωπόνων και όχι μόνο να αλλάζουμε και να λέμε ότι ο κτηνίατρος για τις στειρώσεις δεν θα υπόκειται στην κτηνιατρική υπηρεσία, με βάση το νομοσχέδιο, κύριε Γκιουλέκα, αλλά του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, είναι ένα θεσμοθετημένο όργανο που πρέπει να αναβαθμιστεί, αλλά αυτό είναι άλλη παράμετρος να συζητήσουμε. Είναι πολλά τα ζητήματα. Είναι μια πανσπερμία αυτό που πάτε να κάνετε.

Για ποιους ΟΤΑ μιλάμε; Μιλάμε για μια ετεροδιοίκηση, χωρίς στελεχιακό δυναμικό, χωρίς να είναι ψηφιοποιημένη. Έρχεστε εσείς, λοιπόν, σήμερα και μιλάτε για αναβάθμιση των ΟΤΑ; Εσείς δεν είστε -να σας θυμίσω- που υποβαθμίσατε την εκκλησία του δήμου, τη συνάθροιση πολιτών, για να δώσετε μεγαλύτερη αξία στην οικονομική επιτροπή, όπου η οικονομική επιτροπή του οικείου δήμου, θα αποφασίζει αν το θέμα είναι μείζονος σημασίας, για να μπει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο;

Εσείς δεν είστε που κάνετε νεροκουβαλητές τους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων -αυτοί που έχουν τις περισσότερες ψήφους, δεν είναι εκλεγμένοι, είναι οι δορυφόροι του δημάρχου, για να λειτουργήσει, λέει, το σχήμα-, χωρίς να τους δίνετε τις αρμοδιότητες, παρά μόνο κάπου 300 ευρώ, χωρίς καμία γραφειοκρατική στελέχωση και γραμματειακή υποστήριξη, για να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.

 Έχει σήμερα ο περιφερειακός σύμβουλος αναβαθμισμένο ρόλο, όπως είναι στην υπόλοιπη γηραιά; Απλά είναι ένα όργανο. Τι κάναμε; Θεσπίσατε την αποκεντρωμένη περιφέρεια και ό,τι δεν μπορεί να περάσει από την αιρετή, διότι είναι δημοκρατικά εκλεγμένη η αιρετή περιφέρεια, περνάει στρίβειν δια του αρραβώνος από την αποκεντρωμένη. Από τη στιγμή που οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχουν το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, όπως σε πολλές χώρες της Ευρώπης μιλάμε για αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης; Ετεροδιοίκηση είναι.

Πρότυπα για την αυτοδιοίκηση σήμερα -διαβάζω- είναι η Σκανδιναβία, η Ελβετία και η Γαλλία ως εξής: Γνωρίζετε ότι κλιμάκιο του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας είναι μέσα στους δήμους, για να υπάρχει ένας πιο ουσιαστικός έλεγχος; Εμείς τι κινήσεις έχουμε κάνει; Προσπαθούμε και κάνουμε μπαλώματα. Αντί να μιλούμε σήμερα για οργανωμένα κυνοκομεία, να μιλούμε για πρόσληψη κτηνιάτρων στους δήμους, μιλάμε ότι οι δήμοι αποποιούνται των ευθυνών για τα αδέσποτα;

Όταν εμείς, ως Ελληνική Λύση, φωνάζαμε για τους κυνηγούς ότι το DNA που ζητάτε είναι ακριβό, το κατεβάζετε σήμερα πιο λελογισμένο στα έξοδα; Δεν το δίνετε σε κρατικό φορέα στην Καρδίτσα, σε κτηνιατρική υπηρεσία, αλλά σε ιδιώτες. Τότε ήταν 150 ευρώ και τώρα έχει κατέβει στα 90 ευρώ.

Εμείς, ως Ελληνική Λύση, δεν φωνάξαμε για τον λεγόμενο ποιμενικό, να μην πληρώνει ο ποιμήν, ο τσοπάνης; Εκεί επιτέλους εισακουστήκαμε για τις στειρώσεις σε ό,τι αφορά τα δεσποζόμενα σκυλιά, τα οποία είναι σκυλιά εργασίας. Δεν είναι σκυλιά συντροφιάς τα κυνηγόσκυλα. Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα και δεν έχω πολύ χρόνο και δεν θέλω να τον υπερκεράσω.

Να πάμε στους συνοριακούς σταθμούς. Θα μας τρελάνετε. Πηγαίντε να δείτε στον Προμαχώνα, στην εκλογική μου περιφέρεια τις Σέρρες, που δεν υπάρχει υπολειτουργεί- ηλεκτρονική γεφυροπλάστιγκα και σκάνερ. Τώρα, επειδή θα μπει η Βουλγαρία στη Συνθήκη Σένγκεν, θα απλοποιηθεί το ζήτημα.

Για πάτε λίγο στους Κήπους -γιατί μιλούσε ο κ. Λιβάνιος που δεν είναι στην Αίθουσα τώρα. Να πούμε τι δεν έχουν οι Κήποι. Πρώτον, δεν υπάρχει γραμμή λωρίδας Σέγκεν. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι καθυστερούν ασύστολα στα προϊόντα και είναι ευπαθή τα προϊόντα. Ακούστε τι γίνεται. Οι γεωπόνοι στον συνοριακό σταθμό των Κήπων δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Είναι από την περιφέρεια. Την Παρασκευή, λοιπόν, το μεσημέρι σχολάνε και ξαναπιάνουν δουλειά την Κυριακή. Το φορτηγό, λοιπόν, πρέπει να μείνει με ανοιχτό το ψυγείο και το πετρέλαιο κάποιες ώρες, για να μην χαλάσουν τα προϊόντα, για να έρθουν οι γεωπόνοι να κάνουν έλεγχο.

Ήταν σωστό αυτό που είπε ο Υπουργός ότι η Τουρκία μοιάζει με Ευρώπη και εμείς μοιάζουμε να μην πω με τι. Διότι στο ελληνικό κομμάτι, τον Κήπο, δεν υπάρχει πάρκινγκ για τα βαρέα τύπου οχήματα. Ενημερώθηκα καλά από  ανθρώπους που το κάνουν καθημερινά. Δεν υπάρχει πάρκινγκ ούτε λωρίδα Σένγκεν. Οι Τούρκοι και πάρκινγκ έχουν και λωρίδα Σένγκεν έχουν.

Ρωτάω εγώ τώρα: Ευαγγελιζόμαστε ότι θα κάνουμε έτσι μια ουσιαστική οργάνωση, αποκέντρωση; Κάλιο αργά παρά ποτέ. Τώρα θα δημιουργήσουμε κάποιους συνοριακούς σταθμούς, οι οποίοι θα είναι σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Έτσι, λοιπόν, τώρα το να λέμε εμείς «θα δώσουμε αυτούς τους αυτοτελείς πόρους και θα αυξήσουμε τους πόρους για την αυτοδιοίκηση», όταν η αυτοδιοίκηση σήμερα υπολειτουργεί, χωρίς στελεχιακό δυναμικό και έχεις τον εκάστοτε δήμαρχο να κάνει «ρουσφέτια», γιατί παρακαλάει ο άλλος να πιάσει ένα δίμηνο στην καθαριότητα… Και είμαστε σε μία χώρα η οποία δεν δίνει μισθούς, δίνει επιδόματα και δίνει τους εποχικούς, για να μπορεί να το ανανεώνει με προεκλογικά πυροτεχνήματα και τερτίπια. Γι’ αυτό δίνουμε επιδόματα στην Ελλάδα, για να μπορούμε να τα κόβουμε και να υπόσχεται η κάθε κυβέρνηση στον φόβο της εξουσίας ότι θα κάνει αυξήσεις. Αυτά είναι τεχνάσματα πολιτικά.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 15 -για να ολοκληρώσω- σχετίζεται με την υγεία των ανθρώπων. Οι άνθρωποι βέβαια θα τα πάρουν τα 300 ευρώ και σιγά μην πάρουν γάλα. Σχολικά για τα παιδιά τους θα πάρουν, κανένα φροντιστήριο θα πληρώσουν, τα κοινόχρηστα στην οικοδομή θα χρωστάνε, αλλά το σωστό είναι να προστατευτεί η υγεία τους Όταν κάποτε στα νιάτα μου εργαζόμουν στο εργοστάσιο φωσφορικών λιπασμάτων…

Εκεί, λοιπόν, το δηλητήριο ήταν πολύ μεγάλο. Όταν δεν μας έδιναν γάλα -γιατί ήταν βαριά η δουλειά- λόγω του Τσέρνομπιλ, τα πήραμε σε χρήμα, αλλά υπήρχε δικαιολογία. Αυτό τώρα ότι δεν γίνονται οι διαγωνισμοί και ότι χρονοτριβούν και ο γαλακτοπαραγωγός την «πατάει» και η υγεία του προστατευόμενου εργαζόμενου στα βαρέα και ανθυγιεινά… Δεν θα πιει το γάλα, που το έχει ανάγκη ο οργανισμός του. Θα πάρει 300 ευρώ και όλα καλά.

Δεν γίνεται αυτοδιοίκηση με αυτόν τον τρόπο, αν επιτέλους δεν δώσουμε ουσιαστικές αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση κατά τα πρότυπα της Ευρώπης.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Προηγούμενο άρθροΒούγιας για τραμ Θεσσαλονίκης: Παρουσιάζεται έως τέλος του χρόνου το σχέδιο του Δήμου Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΜε 117 υπογραφές η επίσημη υποψηφιότητα του Σ. Φάμελλου για την προεδρία